СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 35 (17 - 23 октомври 2014 г.)


 

 

На единствения в страната симулатор ще се обучават бъдещите акушерки

 

Две помещения с макети ще има и във факултета по фармация

 

 

Оборудването на залата е по идея и с финансовата подкрепа на Ротари клуб, сн. авторът

Веселина ИЛИЕВА

Тази седмица ректорът на Медицинския университет (МУ) проф. Славчо Томов и президентът на Ротари клуб - Плевен, Михаил Михайлов официално откриха новия учебно-практически кабинет за студентите от специалностите "Акушерка" и "Медицинска сестра". Оборудването на съвременната зала е изцяло по идея и с финансовата подкрепа на ръководството на Ротари клуб. Проектът е на стойност 20 000 лв. По него се е работило близо година, като целта е била да бъде готов сега за юбилея на вуза.

Кабинетът е оборудван с единствения за страната симулатор на майка и невородено."Това е симулативен модел на жена, която ще ражда по естествен път. Той има матка, която нараства - както е и по време на бременността. В нея има плод. След раждането на плода се ражда и плацентата. После се слага макет и на женските полови органи, които в 90% от ражданията имат някаква степен на разкъсване. На макета те могат да се възстановят. Той може да имитира и кървене на матката. Всичко е автоматизирано и може да се види като на живо", разясни функциите на симулатора доц. Светлозар Стойков - ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към факултет "Здравни грижи". Намеренията

на ръководството на МУ - Плевен, са да закупи още един такъв уред, който да се използва за обучението на студентите по медицина, защото този е предназначен само за специалисти акушерки. Проф. Томов допълни, че е заложено в сградата на факултета по фармация да има две помещения за симулатори, които ще имитират спешни състояния.

"Обучението на симулатори е нещо много ценно и модерно в цял свят. Защото знаете, че студентите не винаги имат достъп до пациенти, които са им необходими за конкретната цел и за конкретното упражнение", заяви още ректорът на Медицинския университет.


 

Мариян Марков ще участва на Спешъл олимпикс в Лос Анжелис

 

17-годишният Мариян Марков от Помощното училище "Петко Р. Славейков" в Плевен ще представя града и България на световните летни игри Спешъл олимпикс в Лос Анжелис. Чрез жребий, теглен тази седмица в община Плевен, той бе избран сред общо 7 потенциални кандидати. Мариян ще бъде част от националния отбор по спорта боче. Като резерва бе изтеглен и 32-годишният Георги Розенов, кандидатура на Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) - Плевен.

Спешъл олимпикс ще се проведат в американския град от 21 юли до 2 август догодина. България е получила квота от 23-ма атлети с интелектуални затруднения в 10 спорта. Квотата на Плевен е едно момче за отбора по боче. Жребият се тегли сред кандидати, препоръчани от партниращите организации - в Плевен това са БАЛИЗ с предложени три имена и Помощно училище "П. Р. Славейков" - четирима. "BG Север"

 

 

 

 

 

 

 


 

Уволниха от държавна работа шефката на ОбС в Никопол

 

Мария Георгиева от АБВ, която бе избрана за председател на общинския съвет в Никопол на мястото на Майдън Сакаджиев от ДПС, седмица по-късно бе уволнена от държавната служба, която е заемала от години, съобщи общинският председател на АБВ в Никопол Любомир Мачев. Работила е като експерт в Бюрото по труда. Уволнена е по имейл с мотива, че е на два трудови договора - освен редовния, и като председател на общинския съвет, което не е вярно - втори трудов договор тя няма.

Затова истинският въпрос за ДПС е не дали тази партия ще влезе във властта, а дали ще излезе, смята Румен Петков. Според него движението ще запази властта си и с това влиянието си върху големи групи от хора. "BG Север"


 

Депутатът от АБВ Кирил Цочев ще отговаря за Плевенска област

 

 

Срещата с актива на АБВ се проведе в сряда, сн. Светлана Чамова

Резултатите от парламентарните избори на територията на областта представи на среща с актива на АВБ в Плевенско областният координатор Цветан Антов. Румен Петков анализира ситуацията и постави новите задачи, ориентирани към местните избори догодина. До края на годината трябва да бъдат изградени общинските организации на АБВ, партийни структури ще бъдат създадени в голяма част от селата. Във всяка община АБВ ще издигне свой кандидат за кмет, ще участва с листи за общински съветници и ще се стреми към силно присъствие в местните органи на самоуправление. Акцентът ще е върху активна работа с хората.

Като парламентарно представена политическа сила до дни от АБВ ще поискат предоставянето на помещения за партийна работа в общините, което е част от присъствието в обществено-политическия живот по места.

Кирил Цочев, избран от Ловеч, ще бъде депутатът от АБВ, който ще работи на територията на Плевенска област. Той бе представен от Румен Петков като специалист с опит в икономиката, участвал в две правителства, ръководител на групата, подготвила енергийната стратегия на Народното събрание миналата година.

"BG Север"


 

Дарителска кампания за животните в зоопарка

 

Дарителска кампания за животните в зоопарка стартира община Плевен, съобщават от там. Желаещите могат да се включат със средства за купуване на храна или медикаменти за питомците, които са около 120 от 18 вида. Даренията могат да се предоставят еднократно или месечно на части, уточняват от общината.

Освен това плевенски институции, бизнесът, организации или граждани могат да осиновяват животни, за които да се грижат постоянно. Едно от мечетата на име Виктория вече е намерило осиновители - младежкото Ротари клуб. Община Плевен възнамерява също да осинови животно от зоопарка. "BG Север"


 

Беленски военни помагат за разчистването в Горни Лом

 

Специализирана инженерна група от военно формирование 28880 - Белене, с ръководител капитан Николай Георгиев, помага за разчистването в района на завод "Миджур" в Горни Лом, съобщават от военното министерство. Групата извършва дейности по разузнаване, транспортиране и сдаване на открити невзривени боеприпаси и взривни остатъци.

Военнослужещите със специализирана техника и материална част са изпълнявали задачи по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежащата територия от външната страна на завода. Освен това те оказват съдействие и осигуряват безопасността на екипите на следствието и прокуратурата. "BG Север"


 

ГЕРБ:

 

Сбърканите бюлетини са се увеличили двойно

 

Данните бяха изнесени на пресконференция на партията, сн. Светлана Чамова

Двойно са се увеличили недействителните бюлетини в област Плевен на последните избори в сравнение с вота през 2013 г. - 8 415 броя срещу 4 591 година по-рано, като се взема пред вид и падналата с около 3% избирателна активност. На това обърна внимание областният председател на ГЕРБ и депутат Владислав Николов на пресконференция. Недействителните бюлетини са главно защото хората са отбелязвали само от страната на преференцията, без да са посочили партия. Причина за объркването е новият изборен кодекс, категоричен бе Николов.

ГЕРБ е първа политическа сила в общините Плевен, Гулянци, Долна Митрополия, Кнежа, Левски, Червен бряг. 18% е разликата между ГЕРБ и "БСП - Лява България" в град Плевен - съответно 33% и 15% има всяка от политическите сили, съобщи Мартин Митев. "BG Север"

 


 

Магистрати от чужбина гостуваха на прокуратурата

 

Прокурори от Франция и Полша посетиха Окръжна прокуратура - Плевен, от 6 до 11 октомври. Посещението на Ерве Поанот и Пьотр Стижевски е част от европейската програма за краткосрочни стажове на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕJTN).

Чуждестранните гости са имали серия от интензивни работни срещи в Окръжна и Районна прокуратури в Плевен, Окръжен и Районен съд, Окръжния следствен отдел, ТД на ДАНС и ОД на МВР.

Магистратите от Франция и Полша са се запознали в детайли с работата на плевенските прокуратури, с българското наказателно правораздаване и разследване.

На 9 октомври гостите заедно с Иво Радев и Владимир Николов - административни ръководители съответно на Окръжната и Районната прокуратури в Плевен, са имали работна среща във Велико Търново с административния ръководител на Апелативна прокуратура Огнян Басарболиев. "BG Север"


 

Пак връщат сабята на Осман паша

 

Възстановка на връщане на сабята на Осман паша през далечния 11 декември 1877 г. ще се проведе отново. Тя ще е на 10 декември тази година в парка на къщата-музей "Цар Освободител Александър II" в Плевен. Сдружение "IV-ти пехотен Плевенски полк" е спечелило пред община Плевен проект за финансиране на възстановката. Голяма част от участниците в сдружението са членове и на "Васил Ганчев Плевналията" - регионален клуб към Национално дружество "Традиция". Проектът цели съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство. "BG Север"


 

Студенти се включиха в подкрепа на донорството

 

В сряда в центъра на Плевен младежи от Асоциацията на студентите по медицина в България разясняваха на гражданите как и защо могат да дарят органи. Кампанията е част от мероприятията, посветени на Седмицата на донорството и трансплантациите (11 - 19 октомври). Тя се организира от Изпълнителната агенция по трансплантация и Асоциация "Пулмонална хипертония".

Студентите подаряваха на плевенчани донорски карти, с които могат да заявят желанието си органите им да бъдат дарени в случай на мозъчна смърт. В здравните книжки можеш да посочиш само отказа си, поясни Александра Костова от Медицински университет - Плевен. Тя допълни, че само за бъбречна трансплантация у нас чакат 800 човека. "BG Север"


 

Седем биса на концерта на Георги Христов

 

 

Турнето на певеца започна от Плевен, сн. личен архив

С голям успех премина концертът на Георги Христов в Плевен, съобщават от екипа на попизпълнителя. Певецът стартира есенния лъч на националното си турне от нашия град. Залата на Драматичен театър "Иван Радоев" бе пълна, Георги Христов пя на живо. Публиката го извика на седем биса.

Той изпълни за първи път предпремиерно най-новия си сингъл "Изгарям", който тръгна в национален ефир на Международния ден на музиката - 1 октомври, и който ще даде име на предстоящия му албум. Автор на музиката и аранжимента на песента е Димитър Гетов, който е от Плевен. Двамата музиканти имат дългогодишно успешно сътрудничество, което датира от първия голям хит на певеца, сочен и за негова визитна картичка - "Черно и бяло", преминава през евъргрийни като "Чудак" и "Момичетата от класа", през блестящите аранжименти специално за Георги Христов на "Как си отивате, приятели", "Две сълзи след мен" и много други.

"BG Север"

 


In memoriam

 

Простихме се с Мая Лазарова

 

Известната касиерка от централния тото пункт в Плевен Мая Лазарова почина в неделя вечерта след тежко боледуване и бе погребана в сряда. Тя бе обявявана многократно за национален първенец по оборот в системата на тотализатора, за нея нямаше почивен ден, а пред гишето й винаги имаше дълги опашки. Любовта й към борбата бе пословична и след себе си остави един истински музей на този спорт в пункта, в който работеше. Любителите на борбата ще я запомнят като съдия на тепиха и като изключително действен секретар на БК "Изобор".

В последните месеци Мая Лазарова води упорита битка с коварното заболяване и не загуби присъствие на духа до последния си миг.

Редакцията на "BG Север" изказва своите съболезнования на близките й. "BG Север"

 

 

 

 


 

върни се в НАЧАЛО