СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 35 (17 - 23 октомври 2014 г.)


 

Бебоци взимат музикални уроци, играейки заедно с родителите си

 

Децата неусетно учат основите и копират онова, което става около тях

 

Издаващите звуци играчки са задължителни, сн. авторът

Мая ПАСКОВА

Бебета на възраст между 6 месеца и три годинки заедно с каки, батковци, мами и татковци; кубчета, барабани и дайрета плюс никакви ограничения за използването им. Картината, която всеки би си представил, в никакъв случай не предполага хармония и тишина. Освен ако фонът не е музикален.

Какво е въздействието на музиката върху бебетата се убедиха плевенски майки и татковци, които участваха в първия урок на вокално студио "Dori Dios". Идеята на Доротея Люцканова - ръководител на студиото и "водещ" на музикалните уроци, е бебоците и техните родители да свирят, танцуват и най-вече да се забавляват заедно, докато усвояват основите на музикалната култура. "Зайченцето бяло", "Чело коте книжки" и още много любими детски песнички бяха изпълнени от Доротея Люцканова в дует с по-големите батковци и акомпанимент пиано плюс всевъзможни, издаващи звуци инструменти. Въпреки че родителите плахо участваха в забавата, те все още не могат да свикнат с ролята на подсказвачи, каквито трябва да бъдат, защото децата копират в тази възраст, смята Люцканова. Затова следващия път ще им раздаде текстове, за да репетират песничките вкъщи.

Целта е децата да се научат да слушат внимателно какво се случва около тях и да реагират музикално на нещата. Това че не говорят не означава, че не копират информацията, категорична е музикалната педагожка.

В средата на урока темпото се сменя и под звуците на успокояваща класическа музика децата полягат и си почиват. Идеята на Люцканова е с течение на времето да се създаде такава атмосфера в Плевен. Регионалната библиотека "Христо Смирненски" първа поде подобна инициатива - "Бебоци слушат класика". В следващото издание на 23 октомври от 16,30 часа в Игротеката ще звучат произведения на Моцарт.

Музикалните занимания на "Dori Dios" са в събота и неделя от 10 до 11 часа. Мястото е ул. "Мусала" 7, ет. 2.


Две в едно

 

Садовчанин гласувал с бюлетина и с... банкнота

 

Страшен гаф направил жител на плевенското село Садовец в изборния ден, научи "BG Север". Тръгнал той рано сутринта да упражни правото си на глас. Пътьом обаче селският на Найден Зеленогорски решил да си вземе обещаната за вота сума. Няма да казваме от коя партия да не набедим в престъпление незаслужено някого. От толкова вълнение обаче стриктно да пази банкнотата я от чужди ръце, я от чужди очи, нашият човек влязъл с нея в тъмната стаичка. Задраскал си избора, подал си бюлетината, пуснал я предпазливо в урната.

Не се минало и минута обаче и пак си пуснал гласа, ама този път като Чудомировия дядо Рачо Чобана. "Ааааа, грешка стана, грешкааа... Дайте да извадим бюлетината, че си забравих вътре пари, бе... Дайте..." Смаяла се секционната комисия какво да прави, та хем да не наруши закона, хем да угоди на избирателя. Накрая се смилили над отчаяните вопли на мъжа.

Че как без парите, белким защо съм гласувал, успокоил се садовчанинът, след като прибрал грижливо банкнотата. "BG Север"


ФОТООКО

Иска ни се да повярваме, че авторът на тази обява на Кооперативния пазар умишлено и нарочно е сгрешил всички думи... Но дори безнадежден оптимист ще си прехапе езика, докато успее да разчете какво, аджеба, иска да купи този човек. И едва ли ще стигне по-далеч в размишленията си за какво са му едновременно картини, часовници, обувки, телефони, касетофони, ключове, че и старинни вещи в добавка. Пазарна икономика - всичко на тезгяха, заедно с неграмотността.

"BG Север"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ДА ПОЧЕРПЯТ!

 

За Лалка Павлова подаръкът е бил премиерата на юбилейната й книга

На 19 октомври плевенската поетеса и председател на местното Дружество на писателите Лалка Павлова ще празнува в много тесен кръг рождения си ден. За нея истинският голям празник тази година е бил премиерата на юбилейната й десета книга "Ранени думи", която се състоя преди дни. Пожелава си здраве за нея и децата си и вярва, че място за изкуството в България винаги ще има.

 

 

 

 

 

Историкът Красимир Петров копнее за сборник с най-интересните си проучвания

С червено вино или шампанско ще почерпи на 23 октомври историкът от Регионалния исторически музей Красимир Петров. Питието зависи от температурата навън, не от настроението за 61-ия му рожден ден, уточнява той. Пожелава си да му се отдаде възможност най-после да издаде в сборник най-интересните статии от своите проучвания. А голямата му мечта, която е продължение на тази на ген. Владимир Вазов, е в Плевен да бъде издигнат паметник на загиналите воини от 9-та пехотна дивизия.

 

 

 

Актьорът Евгени Дойчинов ще празнува тихо

Без сценарий и без много шум, на 21 октомври известният плевенски актьор Евгени Дойчинов ще отпразнува 68-ия си рожден ден. След стотиците изиграни роли на сцената, безбройните аплодисменти и любовта на публиката, той не мечтае за повече. Освен за живот и здраве, приятелско обаждане или знак, че не е забравен.

 

 

 

 

 

 

Ирена Николова мечтае за палатка сред природата

Рожден ден празнува на 20 октомври колегата журналист Ирена Николова от телевизия "Зетра". Тя няма представя как ще организира празника в самия ден, но има мечта - на палатка сред природата. И тъй като в делничния ден това е невъзможно, храни надежди за близките почивни дни, съчетани с хубаво време. Пожелава си здраве и да са щастливи близките й - тогава ще е щастлива и самата тя.

 

 

 

 

 


НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

 

За падението и обществото

 

Стефан КРЪСТЕВ

Като че ли вчера бе 1989-а, a повечето от нас, които тогава бяхa млади, много млади, изглежда я забравиха. Забравиха за какво мечтахме. Забравиха какво очаквахме. Забравиха на какво се дължеше еуфорията ни. И не са в състояние да видят случи ли се нещо от онова, което предизвикваше приятните ни усещания, направи ни по-силни, направи ни по-смели, изпълни ни с надежди, пробуди ни, но за жалост, за дни.

Аз си спомням - не желаехме да служим на идиоти, да бъдем съдени и коментирани, остро критикувани и контролирани от тесногръда общност.

Не желаехме битовото да е толкова тежко и определящо, че да не ни остава ни време, ни сили за съзнателен живот.

Искахме повече въздух, повече зрелище, повече достойнство.

Желаехме ли България да затъне в дългове? Желаехме ли безработните да стигнат броя на работещите? Желаехме ли повечето работещи да са бедни? Желаехме ли наркоманията? Желаехме ли престъпността? Желаехме ли само гангстерите, или най-вече те, да са стигнали стандартите, показвани по американските филми?

Желаехме ли да живеем в държава и да служим на законите й, създадени, ако не от идиоти, то поне от неспособни да съставят правителство хора, които само за да отбият номера и да не станат за смях на съселите, ще направят всевъзможни компромиси с всеки, който е готов да им сътрудничи, независимо от заложените в програмите им принципи. Не че в програмите им има кой знае какви принципи.

Желаехме ли битовото да е по-тежко и по-определящо откогато и да било, и никой да не може да направи, дори да иска и може, дълготрайна материална инвестиция. Такава вече не съществува. Всичко е цифри и абстракции, в служба и под контрола на банковата спекула. Как да имаме повече въздух или повече достойнство? От всичко, изглежда, само зрелището постигнахме. Очите ни са претъпкани от задни части и силикони на фолкзвезди, а когато и това не е достатъчно, в зрелище се обръща дори личната трагедия, сполетяла някой от нас. И понеже случаят е пресен, от тези дни, ще напомня последвалите медийни и интернет-трол реакции след смъртта на младия Борис Кодиков - студентът, който изгуби живота си при падане от третия етаж на корпус в университет в Благоевград. Какви ли глупости не се тиражираха - за самоубийство, за смъртоносна болест и депресии, при положение, че обстоятелствата все още не са официално изяснени. А коментарите: "Долу Нато, САЩ, да живее България" и още други подобни, грозни, политически и крайно неуместни, само показват падението на обикновения човек. В общество, за което определено не сме мечтали.

 

Рубрика "Напушени мисли"

 

 


 

 


 

 

върни се в НАЧАЛО