СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                   АРТСЕДМИЦА                                       BG Север" - брой 35 (12 - 18 октомври )


 

 

Директорът е всё и вся, стана ясно от среща за проблемите в културата

 

Министерството ще подпомага институтите на принципа "Пари нема - действайте"

 

Отляво надясно: Евлоги Илиев, Мартин Кърнолски и Стефан Илиев, сн. авторът

Отляво надясно: Евлоги Илиев, Мартин Кърнолски и Стефан Илиев, сн. авторът

Страницата подготви: Вяра ЦЕНОВА

Министерство на културата (МК) дава картбланш на всички институти в предприемането на всякакви инициативи, които ще подобрят работата им. Стига да не става дума за пари. Така може да се обобщи резултатът от срещата в рамките на Лауреатски дни "Катя Попова", които се провеждат тази седмица в Плевен. На нея присъстваха експертът по музика към МК композиторът Стефан Илиев, директорът на Плевенска филхармония Евлоги Илиев, диригентът на общински хор "Гена Димитрова" Анелия Дечева, директорът на НУИ "П. Пипков" Жечка Димитрова, организаторът на фестивала тази година Мартин Кърнолски, представители на катедрата по музика при Педагогическия колеж и от отдел "Култура и образование" в общината.

Необходимост от мултифункционална сцена беше една от темите, засегната по време на срещата. Зала "Катя Попова" с 270 места е малка за Плевен, подчерта Евлоги Илиев. Музикантът от филхармонията Михаил Стоилчев попита доколко МК може да ръководи различните като статут - общински, държавни, частни културни институти. И по-конкретно има ли начин зала "Емил Димитров" при читалище "Съгласие" да се ползва от филхармонията. Стефан Илиев подчерта, че МК има отношение изключително към държавната публична собственост, а читалищата се управляват по

собствен закон. Когато имат лична собственост, както в плевенския случай, всичко е въпрос на договорни отношения между директора на филхармонията и шефа на читалището."Културните институти като юридически лица имат изключителната свобода. Директорите са мениджъри, които са и импресариа, отговорни са за всичко. Има правомощия, задължения и санкции за всичко, което вършат. Директорът може да подпише договор за зала, а ние в министерството да не знаем, до такава степен той е свободен. Но всичко е въпрос на мениджмънт", добави представителя на МК. Той подчерта, че музикалното училище, филхармонията и хоровата формация трябва да работят заедно, да се представят нови и разнообразни заглавия, които да привличат най-вече младата публика. По този начин бизнесът също ще прояви интерес и ще подпомага финансово културата. "Трябва реклама, пиар. Това е инициатива и можене на този, който ръководи. За съжаление често се случва от възможностите на директора да зависят много неща", категоричен бе Илиев.

В крайна сметка се оказа, че министерството не пречи на никакви инициативи - съвместни с други културни инстути, организационни, репертоарни. Стефан Илиев не скри, че някои избягват елитарни произведения в репертоара, защото гонят продажба на билети и съответните бонуси към тях. Вече имаме друг тип култура, министерството има други функции - може да координира, формулира и оказва методична помощ, припомни представителят на ведомството. Което прозвуча като демократичен вариант на "Пари нема - действайте".

 

 

Подвигът на плевенци в Балканската война показват в изложба от фотоси в музея

 

Актьорът Георги Ангелов прочете манифеста на Фердинанд за обявяване на войната, сн. авторът

Актьорът Георги Ангелов прочете манифеста на Фердинанд за обявяване на войната, сн. авторът

Изложбата под наслов "Подвигът на плевенци в Балканската война 1912-1913 г." Беше открита в Регионалния исторически музей. В експозицията са показани фотоси на командира и офицерския състав, водели и окуражавали бойците в сраженията, части от 9-та пехотна плевенска дивизия на фронтовите позиции при Одрин и Чаталджа, войници и офицери от Плевен и плевенския край, проявили героизъм и отличили се в сраженията, доброволци в македоноодринското опълчение. Показана е и всеотдайната медицинска грижа на лекари и медицински сестри от плевенската болница и полтавската санитарна мисия в града, направили невъзможното да върнат в редовете на армията ранените войници. Колекция пощенски картички представя бойния път на армията през войната.

"100 години от подвизите, героизма и саможертвата на българските офицери, войници и опълченци. 100 години от паметните битки и разветите знамена при Лозенград и Одрин, Люлебургаз, Караагач и Бунархисар. 100 години от надеждите и упованията за единна България. 100 години от тържествения звън на църковните камбани и патриотичния възторг от вестта, обходила градове и села на 5 октомври 1912 г." - с тези думи актьорът Георги Ангелов откри изложбата, след което прочете манифеста на цар Фердинанд към българския народ за обявяване на войната.

По-рано същия ден в параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец" беше отслужена панихида в памет на загиналите по време на войната.

Официален гост на събитието беше председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която сподели, че неин прадядо е оставил костите си край Чаталджа.

 

 

Звездни солисти ще изпълнят Кармен

 

Концертно изпълнение на операта "Кармен" от Жорж Бизе ще прозвучи на 13 октомври (събота) от 19 часа в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие". Под диригентството на Мартин Мазик и акомпанимента на Оркестра Симфоника ще се изявят световноизвестни оперни гласове. В ролята на Кармен публиката ще чуе Лилиана Матей, Дон Хосе ще изиграе Хуан Карлос Вайс, Ескамилио - Паоло Руджиеро, Микаела - Хироко Морита, Данкайро - Николай Бачев, Мерседес - Роберта Матели, Цунига - Гео Чобанов, Фраскита - Диана Василева, Ремендадо - Димитър Димитров.

Лилиана Матей дебютира в румънската национална опера в "Сватбата на Фигаро" от Моцарт в ролята на Черубино. Във Виенската градска опера работи от 1997 до 2001 г., като през това време изгражда 38 роли. През 2000 г. е поканена да играе в операта в Мексико Сити като Кармен, с която роля осъществява множество турнета в Мексико.

Хироко Морита жъне голям успех като Виолета в "Травиата", главната роля в "Мадам Бътърфлай" и Микаела в "Кармен". През 2009 г. е била поканена в Лима на гала концерт със световно известната мецо-сопрано Тереза Берганца и тенорът Луис Алва. Дебютът й е с ролята на Адина в "Любовен еликсир" на фестивала "Белано Лирика".

Хуан Карлос Вайс печели първа награда за млади музиканти в Уругвай през 1994 г., след което продължава да учи в Буенос Айрес. Участвал е в множество продукции като "Евита", "Исус Христос Суперзвезда", "Кармен", "Вълшебната Флейта" и "Ромео и Жулиета". Дебютира в САЩ в ролята на Родолфо от операта "Бохеми" от Пучини в градове като Меридиан (Мисисипи), Слидел и Ню Орлианс (Луизиана). През 2012 г. с "Бохеми" участва в турнета в Испания и Франция.

 

 

Проф. Мескин с голямата награда на Алианц

 

Проф. Кирил Мескин стана носител на голямата награда за скулптура от конкурса "Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика 2011 - 2012".

Награждаването стана по време на откриването на заключителната изложба от конкурса в залите на Съюза на българските художници на "Шипка" 6. В нея участват общо 116 автори, номинирани от регионалните конкурсни изложби във Велико Търново, Бургас, Плевен, София, Пловдив и Варна. Конкурсът е организиран в партньорство със Съюза на българските художници.

От представените над 300 произведения жури в състав: Любен Генов - председател на СБХ, акад. Никола Манев, проф. Стоимен Стоилов, проф. Крум Дамянов и Слава Иванова - директор на НХГ, определи тримата творци, които получават големите награди на Алианц. В раздел живопис отличието отива при Живка Маринова. За скулптура наградата получи Кирил Мескин, а за графика - Иван Нинов. Отличените автори получават и уникални статуетки, специално изработени от скулптора проф. Валентин Старчев.

Регионалната изложба в Плевен беше открита през септември миналата година. Тогава наградата за скулптура беше присъдена на Николай Маринов, а проф. Мескин беше сред номинираните заедно с Цено Ценов и Нивелина Янакиева.

Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор.

 

 

Леонид Йовчев:

 

Никога не съм мечтал да изиграя Хамлет

 

Още ненавършил 30 години, плевенчанинът Леонид Йовчев е сбъднал мечтата на почти всички актьори. На 30 октомври на сцената на Народния театър той ще се изправи в ролята на шекспировия герой Хамлет. Към актьорството го насочва майка му, която го записва в школата към плевенския театър още когато Льони е 12-годишен. След като завършва Езиковата гимназия, го приемат приложна лингвистика с английски и японски във Великотърновския университет, но след една година той все пак се връща към детската си мечта и постъпва в НАТФИЗ в класа на Димитрина Гюрова. Кариерата му е обещаваща, вече е носител на "Икар" за поддържаща мъжка роля за Мервин в "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона с режисьор Явор Гърдев. За новото му предизвикателство - Хамлет, разговаряме с Лео по телефона след поредната репетиция.

 

 

- Лео, как получи ролята и беше ли мечтал за нея?

 

- Обади ми се Явор Гърдев и каза, че ще прави "Хамлет" и аз ще участвам. Не, това не е ролята на моя живот, аз нямам мечтана роля.

 

- Влезе ли в кожата на Хамлет?

 

- Опитвам се да направя това, което иска режисьорът, според това, което мога. Той дава посока на нещата, които му се иска да се случат, а ние на сцена доразвиваваме неговата посока. Процесът е общ. Това е работа. Има теми, които ме вълнуват, и се опитвам в процеса на работа да открия местата, на които по някакъв начин да обърна вимание.

 

- "Хамлет" е експлоатиран многократно. Това не те ли плаши?

 

- Гледах 4 - 5 варианта с различни актьори. Със сигурност няма да е нищо подобно. Целта не е да ги повтарям или отхвърлям, а опит върху материала.

 

- Стои ли пред теб въпросът "Да бъда или да не бъда?"

 

- Стои пред всеки един човек. Не знам защо това е една от най-големите роли. Може би защото е обхванала по-всеобхватно най-важните теми за живота и за смъртта, за смисъла и безсмислието на съществуването. Опитвам се да разбера защо точно "Хамлет". Около всяко едно произведение може да се изгради някаква аура на недосегаемост и невъзможност да бъде изказано, описано, изиграно, което пречи на директното възприемане на самия текст и опитите върху него. Все пак тази роля дава повече възможности, защото темите в нея са интересни за всяко едно човешко същество.

 

 

Нови заглавия в книжарницИ ГРАММА"

 

История на партията на умерения прогрес

 

Ярослав Хашек

Партията на умерения прогрес в рамките на закона заявява, че що се отнася до международното положение, то наистина е толкова лошо, че само взривяването на Земното кълбо може да попречи на всеобщата икономическа катастрофа. (Продължителни възгласи: "Браво!")

 

 

 

 

 

 

 

 

Из "Протокол на II конгрес на Партията на умерения прогрес от 1921 г."

 

Брат Франциск

Жюлиен Грийн

Св. Франциск се ражда в края на XII в. в едно малко средновековно градче - Асизи, и то във време, когато цяла Италия е раздирана от непрестанни войни. Книгата на Грийн е една от най-проникновените биографии на светеца от Асизи, защото с неподражаемо писателско майсторство извайва образа на Франческо ди Бернардоне от плът и кръв - на човека, познал Бога чрез Дамата Бедност и променил света чрез своята любов.

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО