СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                    СОЦИАЛНО                        "BG Север" - брой 35 (12 - 18 октомври 2012 г.)


 

В Кнежа протестират срещу закриване на болницата им

 

15 000 души ще останат без медицинско обслужване

 

Поля ТОМОВА

Жители на Кнежа се събраха на протест пред общината, заради реалната опасност от закриване на болницата им, която е единствена в цялата община. За по-малко от 5 часа протестиращите събраха над 1000 подписа, които ще бъдат връчени на кмета и на общинските съветници. Ако здравното заведение затвори врати - 15 хиляди души ще останат без медицинско обслужване и ще бъдат принудени да пътуват 50 километра до областния център.

Според протестиращите Общинската болница има средства само до края на октомври, след което ще бъде принудена да преустанови дейността си. Преди година здравното заведение остана без хирургично отделение, а преди седмица беше закрито и отделението по вътрешни болести.

"Вътрешно отделение последно беше затворено, защото искат да има трима кардиолози. Това е абсурдно. Предполагам, че ако трябва да останат малки общински болници и да отговарят на тези изисквания ще са необходими поне 3 пъти повече лекари с дадена специалност", казва доктор Антония Дюлгерова.

Освен липсата на необходимия брой специалисти, от болничното заведение се оплакват от недофинансиране от Здравната каса, заради орязания брой клинични пътеки и лимитирания бюджет. Въпреки помощта от общинската управа, която преди месец е изплатила близо 300 хиляди лева за стари задължения на болницата, остава реална опасността от нейното затваряне. Персоналът, който тук е близо 100 души, не получава заплати от 3 месеца, но от кметството могат да подпомагат клиниката само със средства за консумативи, медикаменти и ремонти.

"До Плевен ли трябва да пътуваме - на 48-50 километра, докато тука си имаме болница. Това са излишни разходи за път, по-старите хора нямат тези финансови възможности", смятат жителите на малкото градче.

За да бъде спасена болницата им, хората от Кнежа ще разчитат на първо време на нова финансова инжекция от общината, но за трайното решаване на проблема се надяват здравното министерство да промени непосилните изисквания към малките общински болници.

 

 

Дават 108 лева пенсия на деца, изгубили единия си родител

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

108 лева е минималната наследствена пенсия, която получават децата, изгубили единия си родител. От юни месец насам повишението е с 6 лева, съобщиха от отдела за социално подпомагане в Плевен.

За да си получат парите, кандидатите за наследствена пенсия трябва да представят оригинал от удостоверение за наследници, трудова книжка на починалия родител и акт за раждане на детето. За изчисляване на сумата се попълва формуляр на УП 2, където за база се посочват три последователни години от 1982 до 1996 г. включително. Изискват се и справки за възнаграждението на починалия от различните места, където е работил от януари 1997 г. до датата на смъртта му. Срокът за подаване на документите е 6-месечен от датата на смъртта, обясниха служители от социално подпомагане.

Таван за наследствените пенсии няма, но сумите са твърде малки на фона на постоянно растящите средства за издръжка на децата, коментират родители.

 

 

 

Борсата за стари учебници отново се напълни с ученици

 

Рядкост е катинарът на борсата да щракне - търсенето e голямо дори в почивните днир, сн. авторът

Рядкост е катинарът на борсата да щракне - търсенето e голямо дори в почивните дни, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Седмици след старта на учебната година едно от най-посещаваните места в Плевен е борсата за употребявани учебници. Противно на очакванията, че интересът към тази търговия ще секне за дни, хората продължават да търсят услугите на борсата. Продавачите твърдят, че така ще е вероятно до края на октомври и дори до средата на ноември.

Венцислав е в XI клас и вече няколко години предпочита бумагите втора ръка, защото финансовите възможности на семейството му са ограничени. След като ги използвам, няма какво да ги правя, взимам някой лев от старите и си помагам за новите, пак от борсата, споделя той. Знае, че трябва да пази учебниците през годината, както и това, че за да ги продаде отново, те трябва да са съобразени с изискванията на образователното министерство.

Осмокласникът Делян практикува с родителите си друго - продава старите учебници на приятели, които учат след него и от спечеленото купува учебници от други, по-големи от него. Системата е вече изпитана, защото семействата се познават достатъчно добре, за да знаят, че никой няма да подведе другия.

В борсата учениците носят не само старите си учебници, но и сборници с тестове, които са използвали за подготовка за матурите. Онова, което не намират обаче са книгите с произведения на литературни класици, както и помощни атласи по география или история. Сред употребяваните книги

липсват и онези, които са по специалните предмети, изучавани в професионалните гимназии. Практика е те да се поръчват от самите преподаватели направо от издателствата. Това донякъде спестява някой лев на учениците, но специализираните учебници, заедно с тези по чуждите езици, си остават най-скъпите.

 

Цифровизацията ще бръкне в отънелия джоб на плевенчани

 

Лора КОСТОВА

Предстоящата цифровизацията на телевизионния ефир ще струва на плевенчани поне 50 лева. Това е най-ниската възможна сума, която ще трябва да извади от джоба си всеки, който иска да гледа телевизия след 1 септември 2013 година. На тази дата страната ни ще премине към излъчване на цифрова ефирна телевизия. 50 лева е цената на декодиращите устройства, с които трябва да се оборудват старите телевизори с кинескоп. Те ще бъдат доставени във всички големи магазини за електронна техника в страната. Другият по-скъп вариант за приемане на новото радиоразпръскване, е да си купите нов телевизор с вграден тунер за цифрова кабелна и ефирна телевизия. При него цените са доста по-солени и започват от 300 лева нагоре.

"Това си е още един разход, който не сме предвиждали. Не знам точно как стоят нещата с тази цифровизация, но вкъщи имаме 3 телевизора, ако за всичките трябва да купувам такива устройства, ще ми излезе доста скъпо. А да си сменям телевизорите е просто немислимо с тези доходи, които имаме", пресмята възрастен мъж.

Цифровото излъчване обаче ще предложи на зрителите по-качествена телевизия, смятат запознати. То ще позволи на хората да гледат и повече канали, доста от които безплатно. "Това е бъдещето. Аз от няколко години съм на цифрова телевизия, но със стар телевизор. Смятам в най-скоро време да си купя нов, защото иначе не си е работа. Само с хубав приемник може да се усети истински високото качество на цифровото излъчване", казва млад мъж.

Много от хората все още не са наясно какво точно представлява цифровизацията, докога трябва да стане тя и ще им струва ли нещо и какво. До няколко седмици обаче се очаква да започне кампания, която да информира населението за въвеждането на наземно цифрово радиоразпръскване. Предвижда се декодиращите устройства да бъдат безплатни за социално слабите.

 

 

 Гневът на младите

 

Днешните анимации вредят на малчуганите

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Майка съм на две деца. Синът ми е по-малкият, още ходи на детска градина. Като всички малчугани и той иска да гледа анимационни филмчета, когато си е у дома. Налага се обаче доста често да му забранявам да стои пред детските канали. Възмутена съм какви неща измислят, почти не съм срещала някакво смислено детско. Само войници, пушки, пистолети, саби и какви ли още не оръжия, а героите се стрелят и бият на поразия. В други филмчета пък главните действащи лица са някакви чудовища, които ядат хора. Яд ме е, че децата ни са принудени да гледат такива жестокости. После всички се питат защо агресията между подрастващите е толкова голяма. Ако отвсякъде те заливат с подобни неща, няма как те да не са обект на интереса ти. Това важи с още по-голяма сила при малчуганите, които копират в съзнанието си всичко, което видят. Как не измислиха нещо стойностно, което да служи за пример на поколенията. Всички нови анимации са пълни с насилие. В тях в повечето случай побеждава лошото, а ако победи доброто, то се постига с измами и злини.

Освен това голяма част от детските играчки се произвеждат по модел на анимационните герои. Магазините пък са пълни с различни най-модерни пушки и мечове за малките момченца. Тревожа се и какво ще правя, когато синът ми порасне още малко и поиска да играе на компютъра. При тези игри децата са не само публика, но и участници в кървави битки, които най-често се водят в тях.

Аз съм на 36 години и по мое време нямаше такива анимации и компютърни игри. Тичахме пред блока, скачахме на въже, играехме на дама и на жоменка и нямаше толкова много случаи на жестоки саморазправи между невръстни. А сега всеки ден съобщават за все по-страшни случаи на детска агресия. Възпитавам дъщеря ми и сина ми да бъдат добри хора, но се притеснявам за тяхото бъдеще като виждам от какво са заобиколени всеки ден." Десислава Христова, от Плевен

 

 

 Послушай лекаря

 

При кои случаи се препоръчва използването на воден масаж?

Теодора Василева

 

Водните масажи - приятен начин за справяне с редица заболявания

 

Танко МАНЕВ,
рехабилитатор в клиника "Св. Параскева"

Водолечението или хидротерапията е метод на физикалната терапия, използващ обикновена, неминерална вода в различните агрегатни състояния с профилактична и с лечебна цел. Водата е основната съставка на живите организми. При възрастните хора тя достига 58-65% от човешкия организъм. Човечеството използва водата за профилактика и лечение от най-ранното си развитие. В наше време водолечението се приема като мощен фактор наравно с останалите физикални методи, изграждащи лечебния процес. Водолечението е неспецифична терапия и присъства често в състава на лечебния комплекс. Основният раздел на водолечението са чистите водолечебни процедури, при които се използва физиологично действие на водата. Кожата, в зависимост от съдържанието на водата и топлината, може да променя свойствата си на механична бариера. Под влияние на водната процедура може да се изменя обемът на кожното кръвно русло, което нормално побира до една трета от циркулиращата кръв. Чрез възприемане на различните дразнения, кожата повлиява целият организъм. Тя е рефлекторен орган на физическата терморегулация и може да задейства най-мощния механизъм - изпотяването. Под влияние на водолечението се увеличава бактерицидността на кожата. В зависимост от усещанията, които предизвиква термичното дразнение и от характера на кожната съдова реакция се определя температурата на водата: студена - под 20 градуса, хладка до 33, индиферентна от 34 до 36, топла до 40 и гореща над 40.

Общите методики във водолечението са много, но ние акцентираме на водолечебните процедури с потапяне във водата. Това са баните и къпанията като вторите биват в басейни или в индивидуални бани.

Едни от начините за използване на басейните са комплексите от лечебна физкултура, която може да се извършва под водата. Прилагат се най-вече при неврологични и ортопедични заболявания. Другият вариант са ваните. Те са най-разпространените водни процедури, като биват обикновени и химически обогатени. Разделят се на различни групи според температурата на водата. Според потопената част на тялото биват общи и местни. Показанията и противопоказанията им се определят основно от температурните фактори в участъка на тялото, който се потапя във водата. Една от най-търсените от пациентите процедури това е подводният душов масаж. При него се съчетава действието на вана със струев масаж. Пациентът е потопен във вана с вода, срещу него има насочена водна струя, която масажира. Работи се с оборотната вода на ваната, която се изсмуква и се изпраща отново като струя. Визирането на процедурата става чрез подаденото налягане в тангентора, разстоянието до тялото и наклона на струята. Обикновено температурата на водата е 37 - 36 градуса, като времетраенето на една процедура е от 10 до 20 минути в зависимост от показанията. Благоприятно се повлияват травми на опорно двигателния апарат, хипертрофия на мускулите, болест на Бехтерев, ревматични заболявания, тендовагинити, неврологични заболявания и нарушения на периферната съдова циркулация, също и при затлъстяване. Подводният масаж не се препоръчва при сърдечносъдова недостатъчност, хипертония, тромбов флебит, общо изтощение и др.

 

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

върни се в НАЧАЛО