СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...             ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА                   "BG Север" - брой 35 (12- 16 октомври 2012 г.)


 

Васил Антонов:

 

Референдум за Втора атомна заедно с изборите е най-разумният вариант

 

Управляващите се страхуват, защото ще загубят властта, смята Румен Петков

 

Отляво надясно: Васил Антонов, Румен Петков и Петър Дулев, сн. авторът

Отляво надясно: Васил Антонов, Румен Петков и Петър Дулев, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Най-разумният вариант за провеждане на референдума за АЕЦ "Белене" е той да се проведе заедно с парламентарните избори през юни догодина. Сегашното правителство вече забави проекта с 4 години. На практика е без значение дали народното допитване ще бъде два месеца преди или два месеца след изборите. Няма смисъл да се харчат излишно 30 млн. лв. за референдум в друг ден". Това заяви в началото на седмицата областният лидер на БСП в Плевен Васил Антонов.

Според него управляващите от ГЕРБ в последните дни се опитват по всякакъв начин да отклонят общественото внимание от същността на референдума. Те създават внушения, че въпросът за бъдещето на централата е вътрешнопартиен за социалистите. Объркват хората с различни понятия, внушават им, че при допитването те, едва ли не, ще трябва да се произнесат и по т. нар. "експертна част".

"Провеждането на референдума е в съзвучие със законодателството в Република България. За нас той ще бъде поставен на първо място като политическа задача до изборите, за да можем в голяма степен да убедим колкото може повече хора в необходимостта от изграждане

на централата. Ако допитването стане едновременно с парламентарните избори, това ще даде възможност на много повече българи категорично да заявят своето желание "за" или "против" атомната енергетика и изграждането на централата в Белене. А въпросите по "експертната част" трябва да се решават в кабинетите на експертите, в икономическото министерство и от правителството. Те не са обект на допитването. Самият факт, че има инвеститори, готови да строят при тия икономически параметри, говори, че проектът е печеливш. Това, че всички страни около нас строят ядрени централи, не означава, че няма място за нашата. Напротив - вече имаме добри завоювани позиции на енергийния пазар. За да е достъпна цената на ел. енергията от централата за населението, трябва да има достатъчно гаранции и едната от тях е участието на държавата в проекта", допълни Антонов.

Той определи момента като много тежък не само за Плевен, но и за цяла Северна България. Ако не се реши въпросът с изграждането на атомната централа, икономическата ситуацията в тази част на страната ще става все по-безизходна.

"България има ясни ангажименти към 2020 г. по всички международни спогодби, в които сме страна. До тогава вредните емисии от производството на енергия трябва да се намалят с 16 на сто", заяви народният представител Румен Петков. Според него това означава да имаме инсталирани фотоволтаици за 600 мегавата ел. енергия, 3 000 мегавата от вятърни електроцентрали и 50 мегавата, произвеждани от биомаса. "В резултат на изключително неразумната политика на правителството през последните 3 г. вече имаме 900 мегавата "слънчева" ел. енергия. Нейната цена е 520 лв. за мегават, цената от атомната централа в Козлодуй е 69 лв., а за гражданите е 56 лв. А още от 1 януари догодина цената на ел. енергията от въглищните централи, които произвеждат 60 на сто от базовата енергия в страната, ще се увеличи с 11 - 12 евро на мегават. Това означава много сериозен ценови удар и в битовата сфера, и в икономиката. Единствено държавните АЕЦ "Козлодуй" и "Марица Изток 2" в пазарните условия удовлетворяват интереса на гражданите и на икономиката. Всичко останало се дотира и то от нас, българските граждани", заяви Румен Петков.

Според него е напълно излишно да се спори какъв да бъде въпросът в референдума за АЕЦ "Белене". "В събраната подписка той вече е изяснен: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?" Всички дебати кога и как да се проведе допитването са с цел да се изтласка встрани неговата тема и да се замъгли общественото съзнание. От ГЕРБ не искат референдумът да бъде в един ден с парламентарните избори, защото си дават сметка, че 70 на сто от хората са "за" АЕЦ "Белене" да бъде изградена. А това ще доведе до катастрофален за управляващите резултат на изборите", смята Петков.

 

"Прокуратурата спешно трябва да се захване с това, което става в НДК. Имам основания да считам, че съществува официален поверителен одитен доклад за дейността на НДК през миналата година и първото тримесечие на т. г. Констатираните в него нарушения са изключително тежки", заяви Румен Петков. Той допълни, че одитът е извършен от финансовото министерство, към което беше прехвърлен дворецът през май м. г. След като десетилетия наред НДК е отчитал годишни печалби от около 10 млн. лв., той приключил 2011 г. със сериозна загуба. Приходите са били 5 647 000 лв., а разходите - 11 737 000 лв. Над 97 на сто от отчетените постъпления били от наеми и рентиерство. От единствената собствена дейност - продажба на билети, приходите са били едва 215 000 лв. Конгресно-конферентната дейност е намаляла в пъти - през първото тримесечие на т. г. е имало 63 заявки за мероприятия, а от тях са реализирани само 15.

В доклада е констатирано, че в НДК не е изградена контролна процедура при издаването на приходно-разходните документи - те излизат само с един подпис. Не се води касова книга, а това означава, че са създадени предпоставки за ежедневен грабеж. Приходите и разходите се отчитат в счетоводна система на някакво дружество "Сонита". Отдавани са площи без наем. Пряка отговорност за тези нарушения носят председателят на борда на директорите Иво Георгиев - личен съветник на финансовия министър Симеон Дянков, и изпълнителните директори Тодор Влайчев и Десислава Бинева, смята Петков.

 

 

Петър Дулев:

 

Инвеститорският интерес към Белене отново скочи, но за кратко

 

Новината, че американска компания иска да строи АЕЦ "Белене", веднага е предизвикала интереса на инвеститорите към крайдунавския град, но за кратко. Няколко дена телефонът на беленския кмет Петър Дулев звънял постоянно - търсели го от различни фирми в цялата страна за повече информация около евентуалното рестартиране на енергийния проект. През миналата седмица обаче надеждите на беленчани отново били попарени след решението на управляващите първо да се проведе референдумът за АЕЦ "Белене" и след това да се водят преговорите с американския инвеститор.

"Обстановката в Белене продължава да е тягостна. Безработицата се задържа около 13,5 на сто, но климатът на трудовата заетост не се подобрява. И няма как да не е така след съкращаването на жандармерията като охрана на площадката, съкращаването на значителен контингент от кадровите войници във военното ни поделение и силното ограничаване на развитието на местния бизнес. Младите хора продължават да напускат града и да търсят препитание на друго място. Разчетите, които правим сега за 9-месечието, показват, че с около 800 000 лв. няма да бъде изпълнен местният бюджет. Ние разчитаме на тези средства, за да реализираме дори и скромната капиталова програма, която имаме. Но те са ни необходими главно за съфинансиране на проекти. Сега стартира проект за изграждане на крепостната стена и на две улици за около 2 млн. лв., имаме и друг проект - за около 1 млн. лв., за възстановяване на дигата за предпазване от наводнения, в подготовка сме на процедури за избор на изпълнител на ремонти по четвъртокласната пътна мрежа. Без приходи в бюджета ни няма как да изпълним тези намерения", заяви Дулев.

 

 

Синхронизират общинските наредби с новите закони

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Новите възможности за сътрудничество на общините с бизнеса се представят днес (12 октомври) на семинар в актовата зала на община Плевен от 15 часа. За участие са поканени общинските съветници и журналистите. Мероприятието се провежда точно на 12 октомври - Ден на българската община, както и по повод 130-годишнината от публикуването в Държавен вестник на първия Закон за общините и градското управление. "Законът за публично-частното партньорство е гласуван и публикуван и от 1 януари 2013 г. ще влезе в сила. Дотогава ние ще трябва да синхронизираме общинските наредби със закона", поясни Дарин Ангелов, председател на общинския съвет в Плевен. На семинара той ще представи темата пред аудиторията.

Предстои да бъдат приети и измененията и допълненията към Закона за насърчаване на инвестициите. Съгласно този закон ОбС следва да приеме наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение. Както Законът за публично-частното партньорство, така и Законът за насърчаване на инвестициите предвиждат една активна политика по отношение на бизнеса, обясни старейшина № 1.

Друг акцент на семинара е свързан с правомощията и отговорностите на общинските съвети съгласно Закона за младежта, който е в сила от 20 април тази година. По темата ще говори Борислав Илиев, общински съветник, член на постоянната комисия по образованието, младежта и спорта на Националната сдружение на общините в република България.

По време на семинара е предвидена дискусия по ключови въпроси в проекта на Националното сдружение на общините в Република България за нов Закон за местното самоуправление. Последният е разработен на базата на констатациите и препоръките на мониторинговия доклад на Съвета на Европа от 2011 г.

 

 

Първа оставка в кметския екип, напусна Босилков

 

Инж. Антон Босилков

Инж. Антон Босилков

Поля ТОМОВА

Първата оставка в кметския екип е факт - инж. Антон Босилков, зам.-кмет по строителството и териториалното развитие, напусна поста си. Според официалната информация от общината Босилков напуска, защото поема водния цикъл. "Проектът за водния цикъл на Плевен е изключително важен. Важен е не само за Плевен и Долна Митрополия, а и за цялата страна. Сроковете са много кратки, а и имаме проблеми с проекта и се налага г-н Босилков да отдаде цялата си енергия там. Той е ръководител на проекта, така че реших да го освободя от всички други задължения, за да може този проект да се случи, защото той е на стойност, надхвърляща тригодишния бюджет на община Плевен" - това заяви кметът проф. д-р Димитър Стойков пред медиите.

Потърсен за коментар, Антон Босилков потвърди, че именно това е причината да подаде оставката си като заместник-кмет. Отдавна коментираме този въпрос и тъй като действително трябваше проектът да се поеме от човек, който е професионалист, се стигна до това решение, категоричен е Антон Босилков. Той отрече оставката му да е заради някакъв конфликт с ръководството на общината. Този проект - воден цикъл, е на стойност 200 милиона лева, а тъй като сроковете са кратки, трябва да се направи всичко необходимо, за да се реализира, обоснова решението си да напусне ръководния екип на общината Босилков.

Той бе поканен за зам.-кмет по строителството лично от градоначалника Димитър Стойков. Преди това Антон Босилков е бил управител на "Булинвест". От 1998 до 2001 г. пък беше управител на АЕЦ "Белене". Бил е и председател на общинския съвет в крайдунавския град. Според информация от общината засега няма да бъде назначаван нов зам.-кмет по строителството.

От бранша обаче са категорични, че ресорът е изключително важен и специфичен, за да бъде лишен от заместник-кмет.

 

 

Регионът кандидатства по проекти за разкриване на 257 работни места

 

На заседанието присъстваха представители на общините, организации и институции, сн. авторът

На заседанието присъстваха представители на общините, организации и институции, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Областната управа и седем общини от Плевенска област ще кандидатстват с проектни предложения за заетост на стойност близо 600 хил. лева за включване в Националния план за заетост за 2013 година. Ако програмите бъдат одобрени, ще бъдат разкрити общо 257 работни места. Заплащането ще бъде в размер на минималната работна заплата в страната към момента на назначаването. Преобладаващата целевата група е безработните лица над 50 години и младежите до 29 години. Всички регионални програми са разработени за 6 месеца, с изключение само на една, която е подготвена за 1 месец.

Комисията по заетостта разгледа проектните предложения на общините Белене, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Искър,

Никопол, Пордим, Червен бряг и два проекта на община Плевен. Заседанието се проведе в Областната администрация, където присъстваха представители на всички общини, както и организации и институции, които имат отношение по темата за заетостта.

Работната среща бе водена от заместник-областния управител Тошко Гетов.

върни се в НАЧАЛО