СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                              КОНФЛИКТИ                             "BG Север" - брой 34 (12 - 18 октомври 2012 г.)


 

Мобилни оператори продължават с измамите, хит са устните договори

 

Почти във всички случаи се оказва, че абонатът не е разбрал условията

 

Лора ГЕНЧЕВА

Въпреки зачестилите оплаквания на хората от мобилни оператори в страната, телекоми продължават да са нeлоялни към абонатите си. Капани в договорите, проблеми с преносимостта на номера, злоупотреба с лични данни, фалшифициране на подписи, подновяване на договора без знанието на потребителите са малка част от измамите на някои телефонни компании. Ако обаче ощетеният гражданин реши да потърси правата си, се оказва, че не може да се направи кой знае какво, тъй като почти във всички случаи излиза, че абонатът не е разбрал предоставените му условия. Това също е част от лъжливата схема на тези оператори. Характерна черта на тези договори е, че те са написани със ситни букви и често са изпълнени с противоречия. "Имах служебна карта към един от мобилните оператори, но се наложи номерът да бъде закрит. Реших да си извадя една на мое име. Когато си купувах картата, ми казаха, че дължа определена сума за нея и през следващите 3 месеца няма да плащам сметки. Да, обаче още на първия се оказа, че съм била надхвърлила тези пари и трябва да си платя. Веднага потърсих обяснение, но ми заявиха, че аз не съм била разбрала правилно условията. И досега знам какво чух онзи ден и съм сигурна, че ме излъгаха, но не можах да направя нищо. Добре, че поне депозитът ми беше малък", оплаква се плевенчанка. Други пък се жалват, че дължат големи суми към един от операторите, без обаче те сами да са се забавяли с плащанията си. Причината за това е, че операторът не e изпращaл фактурите със задълженията за месеца. След като се натрупа една солидна сума, въпросният телеком спирал входящите и изходящите обаждания на абонатите си и ги тормозел с обаждания незабавно да си платят.

Една от най-честите хитрини на някои телефонни компании е сключването на договор по телефона. Докато уж само ти предлагат някакви нови оферти, от които можеш да се възползваш на мига, те всъщност подновяват абонамента ти към тях. В част от случаите клиентите наистина решават да подновят тарифния си план по телефона, но и тогава остават излъгани. "Имаше 3 месеца до изтичане на договора ми. На няколко пъти получавах обаждания с различни предложения. Реших да преподпиша и да остана техен клиент. Всичко беше ясно и аз бях доволна от офертата. Само че служителката по телефона ми каза, че в 7-дневен срок ще получа пакет с всички необходими документи по договора. Ако имах някакви възражения или преценя да се откажа, можех отново в рамките на седем дни да върна обратно писмо с отказа си. Но така и не получих никакви документи", споделя млада жена. Плевенчанин пък твърди, че е дал съгласието си да бъде подновен договорът му с една година, а после се оказало, че срокът е двегодишен. На негово име има телефонен пост в плевенско село, който е ползвала живеещата там негова майка. Жената наскоро починала и когато абонатът проверил докога му е контрактът с оператора, се оказало, че е чак до юни 2014 г., въпреки че човекът по телефона изрично се съгласил да продължи договора с 12 месеца. Обаче проявил прекалена доверчивост, като не възразил документът да бъде подписан от майка му. Възрастната жена не разбрала, че слага парафа си за две години. Сега мъжът иска да закрие ненужния телефонен пост, но това се оказва невъзможно и още 18 месеца ще плаща за нещо, което няма да ползва. Абонатът предложил таксата от стационарния му телефон да бъде прехвърлена към неговия мобилен на същия оператор и да се промени тарифният му план, но и това се оказало невъзможно.

Тези случаи са най-многобройни, според запознати. По този начин нелоялните оператори не дават възможност на хората да променят решението си или да се запознаят подробно с какво точно се обвързват, когато сключват такива "устни" договори.

 

 

Професионалните рибари в Белене протестират срещу промени в ЗРА

 

Михаил АНГЕЛОВ

С промените в Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА) на практика ще се ликвидира дребномащабният риболов в Черно море и река Дунав и ще се заличи с лека ръка един вековен поминък - в пълна противоположност на политиката на ЕС. Това заявяват в своя декларация професионалните рибари в Белене. Документът е подписан от председателя на тяхното сдружение Иван Радулов.

"Ситуацията е абсурдна. Хората, които са подготвили и внесли закона, явно не познават особеностите на този риболов", твърдят авторите на декларацията. Според тях със законовите промени не се прави разграничение между промишления риболов, който траулерите извършват целогодишно, и риболова с лодки в крайбрежните води на Черно море и Дунав, който е не повече от 100 - 120 дни в календарна година. С дребномащабен риболов обикновено се занимават или пенсионери, или работещи в други сектори на икономиката. А с въвеждането на изискване за регистрацията им като ЕТ или юридическо лице на практика над 95% от тях ще се откажат от това препитание по чисто финансови причини или поради изискванията на други закони.

Наложените изисквания за издаване на разрешителни за стопански риболов на практика не кореспондират с изискванията на ДИК за издаване на позволително за плаване. Как Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури ще издава разрешителни на лодките, без надлежно попълване на всички изисквания на закона, питат беленските рибари. Те смятат, че частта в ЗРА за стопанския риболов има явно дискриминационен характер към дребномащабния риболов. Защото е налице разделяне на хората в отделни групи по някакъв техен общ признак, при което им се дават или отнемат права, задължения и възможности. В случая е допусната социална дискриминация в законодателството, тъй като рибарите с лодки са поставени в неравностойно положение на базата на имущественото си положение спрямо собствениците на риболовни траулери.

"Изхождайки от факта, че за следващия програмен период над 50% от средствата ще бъдат насочени към развитието на дребномащабния риболов, е необходимо спешно да се вземат мерки да се избегне ликвидацията на сектора. За да се избегне катастрофата, трябва да се намери разумно решение. Например, в преходните и заключителни разпоредби на закона да се добави алинея със съдържание: "За лодки с дължина до 8/10 м без закрита каюта разпоредбите за издаване на разрешителни и удостоверения за риболов влизат в сила от 01 януари 2014 г.". Даденото време ще даде възможност да се подготвят законови промени, съобразени със спецификата на сектора, които да доведат до неговото реформиране и развитие", пише още в документа.

 

 

Фермери от региона обвиниха млекопреработвателите в картел

 

Поля ТОМОВА

Тези дни по медиите се шуми за поредното поскъпване, този път на млечните продукти. Според председателя на асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров между 10 и 15 процента трябва да се повишат цените на мляко, сирене, кашкавал. С 30% до 40% се е увеличила цената на фуражите, което прави секторите животновъдство и млекопреработка губещи, твърди Зоров. През последната седмица стана ясно, че фуражите поскъпнаха, а млякото и млечните продукти повишиха себестойността си. Заради т. нар. "замразяване" на цените на основните хранителни стоки обаче млекопреработвателите не могат да увеличат цената, твърдят те. "В момента при млекопроизводителите е вдигната цената на фуражите заради вдигането на световните пазари на цената на зърното. Това вдигане е около 30 - 40%, което от своя страна прави в момента бизнеса с производство на мляко губещ. Единственият начин за компенсация е повишаване цените на млечните продукти", казва още Димитър Зоров.

Фермери от Плевенско обаче обвиниха млекопреработвателите в картел и заявиха, че всяко поскъпване на млечните продукти в този момент е чиста спекулация. Причината - тази година млякото се изкупува на по-ниски цени, отколкото през миналата. "Истината е, че в момента млякото от производителите, тоест от нас, се изкупува на 55 - 60 ст. за литър, докато през същия месец миналата година изкупните цени бяха 65 ст. за литър. Не виждам никакво основание за поскъпване на крайния продукт, което ощетява потребителите, при положение, че единствените, които ще спечелят, са преработвателите, за сметка на нас", категоричен е Георги Николов, който отглежда 120 крави в село Вълчитрън. "Преработвателите излизат с тезата, че били поскъпвали горивата, токът и фуражите. Нафтата и токът поскъпват за всички, обаче поскъпването на фуражите е само за нас - производителите, то не касае прероботвателната индустрия. Ние обаче тази година вместо да вдигаме изкупните цени, ги сваляме", казва още Николов. Според него и други фермери от региона, ако се иска повишаване на цените, то това трябва да стане при изкупната цена на млякото. В противен случай много от фермерите няма да могат да запазят животните си, казват стопаните. В сектора вече има огромно напрежение и фермерите са готови дори и на протестни действия.

 

 

Старица издъхна в пожар

 

Ангел АТАНАСОВ

94-годишна жена е издъхнала при пожар в дома й в Червен бряг. Огънят лумнал в понеделник по обяд. Пожарникари загасили пламъците. В жилището те открили трупа на загиналата старица. От вдишания дим пострадали още двама души на 65 г. и на 58 г., които имали късмета да се спасят навреме. При огледа експертите установили, че пожарът е тръгнал от газов котлон, съобщи областната дирекция на полицията в Плевен.

Пак по същото време в землището на с. Бреница пожар в суха трева се прехвърлил в частен имот и подпалил овцевъдна кошара и необитаема постройка към нея. Пламъците овъглили 130 овце, покривна конструкция от 150 кв. метра, 200 бали с фураж, 22 куб. метра дърва за огрев и спомагателни постройки.

Около 2 ч. през нощта срещу вторник друг пожар срина покривна конструкция на стопанска постройка с площ около 700 кв. м в с. Върбица. Изгорели са 27 крави и телета и един кон. Екипи на местната пожарна са гасили огъня в продължение на доста часове. Причините за пожара все още се изясняват.

В късния следобед на 9 октомври избухнал пожар и в работилница в село Въбел. Унищожени са 200 квадратни метра покривна конструкция, задна гума на комбайн и 4 куб. м дървен материал. Причина за инцидента са извършени огневи дейности без да е обезопасен районът около тях. Пожарникари от Никопол са потушили пламъците. За щастие пострадали хора няма.

 

 

Съдят бивши шефове на Бета за контрабанда

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Окръжният съд в Плевен ще гледа на закрито заседание днес (12 октомври) делото за контрабанда на оръжие срещу бивши шефове на оръжейния завод "Бета" в Червен бряг. Пред съда ще застанат Людмил Георгиев и Руслан Иванов - двама от бившите изпълнителни директори на "Бета", заедно с председателя на Търговско-стопанска кооперация - Казанлък, Николай Кратунов.

Тримата подсъдими са обвинени за контрабанда с военни части с двойна употреба за ембаргова държава в размер на 1 млн. лв. Повдигнати са им и обвинения за документни престъпления и за длъжностно присвояване в размер на 800 000 лв.

На 7 март 2008 г. Окръжният съд в Плевен ги призна за виновни в това, че през 2001 г. са изнесли контрабандно през Митница Бургас части от гаубици в 71 контейнера. Стоката с възможна двойна употреба е била предназначена за Судан - държава, срещу която ООН е наложила оръжейно ембарго. Людмил Георгиев е осъден на 12 години затвор, а по 10 години получават Руслан Иванов и Николай Кратунов. Съдът им налага и ограничения да заемат ръководни държавни длъжности и да бъдат материално-отговорни лица за различен срок.

На 18 юли 2008 г. Апелативният съд във Велико Търново отмени присъдите и върна делото на прокуратурата за ново разследване. На 4 юни 2009 г. Окръжният съд в Плевен започна отново разглеждане на делото срещу тях.

Повече от 300 свидетели бяха привлечени и разпитани в съда по наказателното дело срещу бившите шефове на "Бета" - Червен бряг. Петнадесет са вещите лица, направили експертизите по заплетения казус, припомниха от съда.

 

върни се в НАЧАЛО