СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                   ПРЕЗ СЕДМИЦАТА                     "BG Север" - брой 35 (12 - 18 октомври 2012 г.)


 

 

Професори изпитваха кооперативни деятели в плевенската Панорама

 

Домакинът Пенчо Карагьозов бе член на журито в проведената викторина

 

Авторитетното жури - проф. Иван Кънчев, проф. Юлия Дойчинова и Пенчо Карагьозов (отляво надясно), определи за победител във викторината отбора на ТПК "Царевец", сн. авторът

Авторитетното жури - проф. Иван Кънчев, проф. Юлия Дойчинова и Пенчо Карагьозов (отляво надясно), определи за победител във викторината отбора на ТПК "Царевец", сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Двама преподаватели от УНСС - проф. Иван Кънчев и проф. Юлия Дойчинова, и окръжният председател на ТПК-тата в Плевен Пенчо Карагьозов няколко часа "изпитваха" кооператори от четири региона в една от залите на плевенската Панорама. Тримата бяха жури на викторина, посветена на настоящата Международна година на кооперациите. В състезанието участваха 8 отбора - два плевенски, два ловешки, три великотърновски и един габровски. Всеки от тях трябваше да отговаря на общо 6 въпроса от три групи - българско кооперативно законодателство, българска кооперативна история и международна кооперативна история. След изключително оспорвана битка първата награда бе присъдена на отбора на ТПК "Царевец" - Велико Търново, който получи вимпел на Националния съюз на кооперациите и паричен стимул от 150 лв.

"Подобни викторини се провеждат в още 11 региона на страната през този месец. Победителите от тях ще се срещнат в национално състезание на 5 ноември", поясни Пенчо Карагьозов. Като домакини плевенските кооператори поканиха гостите си от съседните три региона да разгледат Панорамата и за известно време да се пренесат в едни от най-важните дни в българската история.

"В международен план кооперациите са на особена почит и уважение в борбата с бедността. ООН за трети път засвидетелства своето 

голямо доверие и уважение към тях, като обяви 2012-а за Международна година на кооперациите.

По този начин световната организация иска да насочи вниманието на правителствата на отделните страни да полагат повече грижи за развитието на кооперативните субекти. Защото те са най-демократичните форми на бизнес - по отношение на управлението им и на прозрачността на собствеността. Това са социален тип бизнес структури, които не са капиталови дружества и не са ориентирани основно към печалбата като главна цел, а преди всичко към грижата за хората, които работят в тях", каза на срещата Пенчо Карагьозов.

 

 

Изложението продължава до 14 октомври (неделя), сн. Лора Генчева

Изложението продължава до 14 октомври (неделя), сн. Лора Генчева

50 модела участват в 16-ото издание "Партньори на колела"

 

Над 50 модела от седем автомобилни марки представя 16-ото издание на плевенския автосалон "Партньори на колела". Той бе открит в сряда и ще продължи до неделя. Една от атракциите в програмата му е демонстрация на тунинговани автомобили. Традиционната награда за най-добре представил се изложител "Крило на успеха" ще бъде връчена в събота, 13 октомври. Нейният носител ще бъде определен от жури.

Техническият панаир "Патрньори на колела" догодина вероятно ще се проведе в нова модерна зала, която ще осигури подходящите условия за подобно изложение. Това съобщи кметът на Плевен проф. Димитър Стойков при откриването на автосалона. Той не уточни коя ще бъде залата, но допълни, че тя ще бъде подходяща и за културни и спортни прояви. "BG Север"

 

 

 

Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата

 

Различни прояви, свързани със Световния ден за борба с остеопорозата - 20 октомври, подготвя Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен. Организираните събития за деня ще преминат под мотото "Нека първата фрактура да остане последна". Програмата за отбелязване на Световния ден ще започне с пресконференция на тема "Да спрем цикъла на остеопорозните фрактрури", която ще се проведе в сградата на РЗИ. По-късно през деня здравните инспектори ще проведат информационна кампания за определяне на личния риск от остеопороза и измерване на костната плътност. След това ще бъде направена презентация и ще се проведе дискусионен форум на тема "Ефективна превенция на фрактурите". Събитието се организира съвместно с Асоциация "Жени без остеопороза". "BG Север"

 

 

Втори благотворителен бал на фондация "Св. Иван Рилски"

 

Д-р Елиза Георгиева показва част от картините, които ще участват в търга, сн. Лора Генчева

Д-р Елиза Георгиева показва част от картините, които ще участват в търга, сн. Лора Генчева

Фондация "Св. Иван Рилски" организира втория си благотворителен бал - на 19 октомври от 19 ч. в ресторанта на хотел "Ростов". Дарителският куверт за всички, които желаят да изразят съпричастността си към болката на жените с рак на гърдата, както и към възрастните хора със стоматологични проблеми, е 100 лева. Живописни творби на Майя Ананиева, Огнян Кузманов и Венцислав Василев ще участват в благотворителен търг. Кулминацията на вечерта ще бъдат две икони на Красимир Савов, които са рисувани върху 400-годишни парчета дърво от дюшемето на Рилския манастир. Началните тръжни цени на иконите са 400 и 450 лв., а стъпката за наддаване за тях е 40 и 50 лева. Гостите на бала могат да участват и с лични дарения в името на благородната кауза на фондация "Св. Иван Рилски".

"Хората ни повярваха и искаме да продължим тази дейност. Първият бал беше истинско удоволствие за всички и благодарение на него постигнахме много", каза д-р Елиза Георгива, управител на фондацията. Участие в програмата ще вземат хорова формация "Гена Димитрова" с ръководител Анелия Дечева и Камерен оркестър "Бревис" с диригент Пламен Марков. Специален поздрав към гостите ще поднесе и известният плевенски тенор Любомир Дяковски. Водещи на благотворителния бал ще бъдат моделът Гери Дончева и актьорът Веселин Плачков.

"BG Север"

 

 

Стартира проект за модерно професионално обучение

 

Проект "Модерно професионално обучение за професионалисти с бъдеще" стартира в плевенската Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника. Той е по Националната програма "Модернизиране на системата на професионалното образование".

Целите на проекта са да се обнови материално-техническата база на гимназията, да се осигури безопасност и комфорт при обучението на учениците за водачи на МПС, да се провежда учебна и производствена практика в реални условия и да се усъвършенстват придобитите професионални компетенции според изискванията на пазара на труда.

За осъществяването на тези цели са закупени автомобили Volkswagen Polo Fly и Volkswagen Caddy с бюджетни средства и съфинансиране от страна на "Автотехника ПМ" ЕООД- гр. Плевен. От началото на тази учебна година учениците имат възможност да провеждат учебна и производствена практика при реални високотехнологични условия с професионалната помощ на висококвалифицирани наставници.

"BG Север"

 

 

Поощряват иноватори на педагогически форум

 

"Новата класна стая", "Актуални педагогически технологии", "Добри педагогически практики" са част от тематичните направления, по които могат да изнесат научни доклади участници във Втория есенен образователен форум. Поканени са и плевенски педагози. На 24 и 25 ноември ще бъдат обсъждани предизвикателствата пред учителската професия на организирани кръгли маси. На тържествена церемония ще бъдат връчени и свидетелства на учители иноватори. Участниците, допълват организаторите, ще получат удостоверения с начислени кредити, които могат да им послужат при диференцираното оценяване в училищата. Представените на форума доклади ще бъдат по-късно издадени на хартиен и електронен носител. "BG Север"

 

 

Откриват оперативен център в сградата на пожарната

 

Обединен оперативен център в сградата на пожарната на ул. "Св. св. Кирил и Методий" в Плевен ще бъде открит днес, 12 октомври. Като гости на церемонията са поканени директорът на ГДПБЗН - МВР - гл. комисар Н. Николов, ръководствата на областната и общинската администрация, на обществени организации и др.

Оперативният център (ОЦ) организира и управлява работата на дежурните екипи в Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". Осъществява непрекъснато взаимодействие и поддържа постоянна връзка с тези екипи, които участват в ликвидирането на пожари, бедствия и извънредни ситуации на територията на област Плевен. Служителите в него работят на 24-часово непрекъснато дежурство, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината. След получаване на сигнал от тел. 112 те веднага изпращат дежурния екип, в чийто район е възникнало произшествието. В ОЦ е разположена комуникационно-информационната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт, на съставните части на Единната спасителна система и на населението при бедствия.

"BG Север"

 

 

Снимка за спомен от посещението в Плевен, сн.Община Плевен

Снимка за спомен от посещението в Плевен, сн.Община Плевен

Гостуваха ни млади московчани

 

Ученици и студенти от побратимения ни Централен административен окръг (ЦАО) на град Москва гостува на Плевен през тази седмица. Ръководител на групата бе Юрий Козлов, заместник-кмет по социална политика на Хамовники - един от десетте района на ЦАО. Пътуването на младите хора е награда за тяхната активна обществена дейност. Руските младежи се срещнаха със зам.-кметовете на Плевен Алексей Зелов и Стефан Петков, секретаря на общината Бранимир Мирчев и Йонита Иванова - началник отдел "Образование и култура". Гостите разказаха за свои инициативи в различни сфери от обществения живот, които осъществяват на доброволен принцип. Те проявиха голям интерес към младежки програми, по които се работи в България, към грижата за хората в неравностойно положение, за интеграцията на различните етноси, за реализацията на младите българи. Срещнаха се и с представители на местния Младежки парламент и ученици от Математическата гимназия и Гимназията с преподаване на чужди езици, с които обмениха добри практики и интересни идеи.                "BG Север"

 

 

1 750 молби за помощи на първокласници

 

Общо 1 750 молби-декларации за еднократна целева помощ за първокласници са подадени до тази седмица, съобщи Вацка Хорозова, директор на "Социално подпомагане" - Плевен. Досега са издадени 1 710 заповеди за отпускане на целевата помощ. Откази са направени за 14 декларации - заради високи доходи на родителите, обясни Хорозова. Тя припомни, че право на помощи за първокласници имат семейства с доход до 350 лева на член от семейството. Отпусканите средства са в размер на 150 лева. До 31 октомври родителите трябва да подадат удостоверение, че децата им са започнали училище.

Продължава приемът и на документи за целеви помощи за отопление през сезон 2012/2013 година. До момента в Плевенска област са приети 9 990 молби, издадени са 6 660 заповеди за отпускане, а 1 607 са заповедите за отказ.

Комисията по приемна грижа е утвърдила 23 семейства, кандидати за приемни родители, в проведените досега три заседания. Предстои да бъдат разгледани и документите на още 3 семейства и 2 заявления на родители, които вече са утвърдени, но желаят да увеличат броя на децата, които са настанени при тях. Общият брой на здравите деца, вписани в регистъра за пълно осиновяване към "Социално подпомагане" - Плевен, е 119. Броят на децата с увреждания е 108, съобщи още Хорозова. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО