АРТСЕДМИЦА


 

Съвременните детски книжки пълни с граматични и правописни грешки

 

Издателствата на литература за най-малките пестят пари от хонорари

 

Ако подобни грешки ви дразнят, сигнализирайте на издателствотоРалица ПЕТРОВА

90% от детските книжки, които се предлагат на пазара, са пародия на книга - изобилстват от граматични и правиписни грешки, а някои текстове могат да предизвикат у малчуганите поредица безсънни заради кошмари нощи. Години наред вече издатели без вкус и без сърце за детска литература правят.... експерименти (което се римува с друга думичка, буквално описваща ситуацията).

Децата се нуждаят от книги, нарисувани, написани и издадени с уважение. Днес обаче това рядко се среща. Във века на материалното, когато всеки гледа единствено печалбата и личната си изгода, подходът при издаването на детски книжки, за съжаление, е единствено комерсиален. И като че ли с продукта, който предлагат, и с направените крайни компромиси автори и издатели демонстрират изцяло антиуважение към своята аудитория - тази на най-малките. У които тепърва трябва да се възпитава любов към книгата. И не е ясно още колко дълго време родители ще мечтаят за перфектни текстове откъм изказ, подравняване, шрифт, заглавни букви в началото...

Днес издателите просто пестят пари. Причините са ясни. Но една от тях е и, че преди десетина-петнайсет години купувачът не беше особено претенциозен. И можеше да му бутнеш всичко, което е "шаренко, различно и разчупващо статуквото".

Сега обаче нещата не стоят точно така. На голяма част от родителите им светна сигналната лампичка и е факт, че в последно време все повече са тези, които внимават какво точно купуват. Чудното е обаче, че издателите продължават да се носят по течението. И да предлагат некачествени от всяка гледна точка книжки. "Работила съм в няколко издателства и мога да твърдя, че знам как стоят нещата отвътре. Практиката е такава - обикновено коректорът е и редактор. Името на редактора е написано формално, в повечето случаи. Или пък редакторът е и коректор. Което също не е редно, а и много редактори не могат да се справят с коректорството - това е личното ми мнение. Друго, което правят издателите, е, че плащат много лошо на коректорите, някакви си жълти стотинки на страница. Добрите коректори, или стилист-редактори, както се наричат сега, не четат за без пари. Същото се отнася и за преводите. Аз съм се научила още от край време - първо гледам името на преводача. Ако ми е известен, го купувам. Иначе - не. Защото съм попадала на преводи...", разказва Светла Борисова. И допълва, че цените се определят от много фактори. На първо място са хонорарите на автора, художника, преводача, коректора, художника на корицата.

Има обаче много спонсорирани издания, чиято себестойност клони към нула и на които цената може да се намали. Това, за съжаление, не е практика при издателите.

"Когато нещо не ви харeсва в някоя книжка, пишете на електронния адрес на издателството. Не ги жалете. Ако не веднъж, то няколко пъти. Проучете имената на директорите (не е трудно) и пишете до тях и изисквайте отговор. Сайтовете не се гледат само от един човек в издателството. Все някой ще обърне внимание", апелира Светла Борисова.

Според родители спасението е в "Къде са ми детските книжки, кажи ми, мой прашен съндък...", т. е. в запазената библиотека със стари детски книги - български и чужди. Не всеки обаче разполага с такава.

Тъжното ще бъде, ако с примера за грешките в детските книжки (защото за съжаление те не са само там) потвърждаваме максимата "Беден народ - прост народ" и доказваме, че всичко вече е търговия. А страшно за нас като българи ще бъде, ако свикнем с мисълта: там имало няколко запетайки по-малко или повече или пък досадните членове не са си попаднали на местата - голяма работа, не е болка за умиране...

 

 

С издания по популярна психология се обогати фондът на библиотеката

 

Директорката Аня Михова връчи акт за дарение на Владимир Илиев - председател на дружеството на психолозите, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

По повод 10 октомври - Световен ден на психичното здраве, Дружеството на психолозите - клон Плевен, направи дарение на Регионалната библиотека "Христо Смирненски". Закупените книги са на стойност 170 лв., като тази сума е част от членския внос на психолозите за изминалата година, поясни председателят на дружеството Владимир Илиев. Книгите са в областта на практичната популярна психология и дават отговори на много въпроси от ежедневието ни. Предназначени са за широк кръг читатели. Сред заглавията са: "Средиземноморска диета", "Малък детски психотерапевт - помощ за деца в беда" от Йоханес Вилкес, "Как да общуваме с детето" от Юлия Гипенрейтер, "Наука за характера" на Алфред Адлер, "Разрешаване на конфликти" от Йохан Галтунг, "Професионални тестове за личностно оценяване" на Марк Паркинсън, "Подсъзнанието може всичко" от Джон Кехоу, "Автогенен тренинг" от Владимир Леви, "Езикът на тялото", "Вашият коефициент на интелигентност" и др. "Смятаме, че вече е време хората и институциите, които се занимават с духовност, да си протегнат ръка и да работят съвместно. Книгите по психология са нещо, което винаги трябва да присъства в ежедневието ни - виждаме колко много хора преживяват тревожност и трудни моменти в своя живот. Ние сме специалисти, но също имаме такива книги, които ни подпомагат", подчерта Владимир Илиев. Литературата е на достъпен език, което е добрата форма и за читателите - да не е прекалено теоретично, да не е толкова сложно, но да се извлече максималната полза от книгата. Коментирали сме точно кои да подберем от всички възможни, защото пазарът е пренаситен и с книги с много добро качество, и със сурогати, така че ние с нашите познания се постарахме да подберем най-доброто, което може да се предложи, поясни председателят на плевенското дружество на психолозите. Дарението беше повод за стартирането на ползотворни взаимоотношения. Всички членове на дружеството получиха едногодишен безплатен абонамент за библиотеката, както и уверението, че са добре дошли за осъществяване на организационни сбирки и съвместни инициативи.

Плевенският клон на дружеството на психолозите е създаден през 2008 г. Дотогава в провинцията са функционирали само 4 клона в градове - университетски центрове, в които се преподава психология. "Ние се постарахме да отворим вратите за хора, които не само се занимават професионално с психология, но и за такива, които са учили психология, които имат интерес към тази наука. Предстои евросертифициране на можещите да практикуват психология и мисля, че е плюс това сертифициране да се осъществява от местни хора", подчерта Владимир Илиев.

 

 

US летци зарадваха плевенчани с концерт

 

Концертът се състоя в зала Катя Попова, сн. авторътВиктория АЛЕКСАНДРОВА

В неделя Плевен беше последната спирка от турнето на известния Оркестър на американските военновъздушни сили в Европа. В първия ден от посещението си в България те присъстваха на официалната церемония при откриването на паметник, посветен на американските военнослужещи, загинали на територията на България през Втората световна война - същият, който предизвика недоволство и протести в столицата срещу монумент, увековечаващ паметта на US летците, бомбардирали столицата през 1944 г.

По време на турнето американските летци-музиканти изнесоха безплатни представления в шест български града - Хасково, Стара Загора, Шумен, Силистра, Русе и Плевен.

Седалището на Оркестъра на военновъздушните сили на САЩ в Европа при главното командване на ВВС на САЩ в Европа е във военновъздушната база Зембах в Германия. Оркестърът представя САЩ и военновъздушните им сили на най-високо равнище на дипломатически и церемониални събития, както и на събития на международната общност. Той е една от най-старите музикални формации на военновъздушните сили на САЩ и единственият подобен оркестър със седалище в Европа.

Репертоарът на ансамбъла е отражение на разнообразното по стил музикално наследство от американската и европейска музика и представя подбор, харесван от хора с всевъзможни музикални вкусове. Той включва най-доброто от американската музикална сцена на Бродуей и екрана на Холивуд до мелодиката на диксиленда на Ню Орлийнс и биг бенд джаза, както и традиционни произведения за духов оркестър, маршове и забележителни вокални и инструментални соло творби. Интересът от разнородна публика към тази музика се доказа и от пълната зала "Катя Попова в Плевен, където се изявиха "Файв Стар Брас - духовият квинтет на Оркестъра на военновъздушните сили, и "Уиндс Алофт Удуинд Куинтет" - основен компонент на оркестъра.

Освен изнасяните на живо концерти пред повече от 1,2 милиона души годишно, изпълненията на Оркестъра на военновъздушните сили на САЩ в Европа могат да бъдат чути в множество радио- и телевизионни предавания, с които музиката на Америка стига до милиони хора на континента.

 

Нови заглавия в книжарници ГРАММА"

 

"Айн Ранд и светът, който създаде"

Ан Хелър

Галантна, целеустремена, бляскава, непреклонна, жестока, талантлива и безкрайно саморазрушителна - Айн Ранд е една от най-значимите и влиятелни жени на ХХ век. Страстен адвокат на капитализма и рационалния егоизъм, тя е могъща фигура във формирането на политическите и икономическите идеи на днешна Америка. Но почти три десетилетия след смъртта й нейният живот е все така непознат.

Ан Хелър решава да поправи тази несправедливост. Тя е първата, която се осмелява да изследва обективно и в дълбочина противоречивата съдба на Айн Ранд. Книгата проследява детството на известната интелектуалка в Русия, годините й като сценарист в Холивуд, публикуването на романите й, развитието на обективизма, възхода на култа към личността й. Това забележително изследване не подминава разказа за необичайния й брак с актьора Франк ОКонър и дългогодишната й афера с доста по-младия Натаниъл Брандън.

 

"Франсоаз Саган. Една легенда"

Жан-Клод Лами

Още с първия си роман "Добър ден, тъга", написан за по-малко от два месеца, осемнайсетгодишната Франсоаз Саган спечелва любовта и възхитата на милиони читатели в цял свят. Следват десетки творби, неизменно съпътствани с шумен успех, които я превръщат в "тиражно чудовище" по думите на издателите й. Предвестницата на епохата на свободните нрави, идолът на поколението от 68-а, бунтарката с Бийтълс-прическа живее ярко, задъхано и необуздано. Не случайно неин кумир е неотразимата Сара Бернар. Саган е неподвластна на канони, дръзка и непокорна, с вкус към хазарта, алкохола, наркотиците, високите скорости, силните усещания. Уютът на домашното огнище не й понася, задушава я, навява й скука и досада.

Цели три години журналистът и есеистът Жан-Клод Лами събира свидетелства от обкръжението й, за да прозре отвъд легендата и да разкрие облика на истинската Франсоаз Саган - печална, далечна, загадъчна, самотна. Критическите оценки на творбите й се люшкат от "попаднала случайно в литературата" до "несъмнен талант, който е на крачка от гениалността". Ала може би вестник "Франс Соар" най-точно определя мястото и дирята, която френската писателка оставя в световната изящна словесност, със заглавието си в деня на нейната смърт, а то гласи "Добър ден, вечност".

 

върни се в НАЧАЛО