СОЦИАЛНО


 

Медицинските университети готови за протестни действия

 

Бюджетите на вузовете намалени с 35 процента, слизат още надолу

 

Извънредната среща на ректорите се проведе в Плевен, сн. авторътПоля ТОМОВА

Не са изключени масови протести на студенти и преподаватели в медицинските университети в страната. Това стана ясно на извънредна среща на ректорите на вузовете в Плевен. На нея бе приета и декларация до Народното събрание, премиера и финансовия министър. В документа се настоява държавата да изплати на 100 процента финансовите си ангажименти към университетите. Недоволството на преподаватели и студенти е заради орязаните бюджети на учебните заведения по медицина. "Само за последния месец всички университети сме получили с 35 на сто по-малко пари и когато започнахме да говорим за Бюджет 2011, виждаме, че не само няма корекция на тези намаления, но те продължават", обяви ректорът на Варненския медицински университет проф. Анелия Клисарска. Така на практика медицинските вузове нямат пари за издръжка на новоприетите студенти държавна поръчка, която е около 10 хиляди лева на студент. В същото време бройките студенти държавна поръчка са гласувани от Министерски съвет. Ректорите настояват държавата да изпълни финансовите си задължения и да изплати нужните 24 млн. лева, каквото е и настояването на министъра на образованието. От страна на Министерство на финансите обаче срещаме само едно мълчание, оплакаха се ректорите. Те скочиха и срещу преразпределението на парите във висшето образование, което се прави без ясни принципи и критерии.

Медицинските университети у нас са на печалба, най-вече заради все по-големия прием на чуждестранни студенти. Вместо да разполагат със собствените си приходи обаче, на практика вузовете субсидират държавата, тъй като средствата отиват в Министерство на финансите и се преразпределят в други висши учебни заведения. "Това си е чист социализъм, даже комунизъм - да се вземе от тези, които могат да печелят, и да се даде на онези, които не могат. Понеже се справяме добре, първата работа на Министерство на финансите е да ни удари секира. А ние очаквахме точно обратното - тъй като сме най-добри, да ни дадат допълнително субсидиране", заяви ректорът на МУ - София, проф. Ваньо Митев.

Ректорите скочиха и срещу законодателната власт, която отлага приемането на Закона за университетските болници, с който ще се разреши въпросът с публично-частното партньорство. "Не желаем пари от държавата, ние сами ще се справим, има заявени инвестиционни намерения от сериозни инвеститори. Това обаче не може да стане, защото сега е пълен хаос - не се знае територията на кого е, болниците са към Министерство на здравеопазването, ние сме към Министерство на образованието, нямаме право на публично-частно партньорство", каза проф. Ваньо Митев. И добави: "На едно от последните пленарни заседания на НС по време на Тройната коалиция депутатът Лъчезар Иванов успя да прокара Закона за университетските болници, той мина на първо четене. Когато ГЕРБ взе властта, мислехме, че ще има решение, но вече година и половина нищо не се прави по този закон".

Ректорите се обединиха и около мнението, че недофинансирането и липсата на средства има като краен резултат спад в качеството на образованието. "Как ще ги мотивираме тези деца, при положение, че на аудиторията покривът тече, че трябва да спрем топлата вода в общежитията или че парното трябва да спре", риторично попита проф. Клисарска.

Ректорите обявиха също, че напрежението сред преподавателите и студентите в медицинските висши учебни заведения е огромно. "Хората буквално искат да излязат на улицата, разберете, а ние и да искаме, не можем да ги спрем. Недоволството е много голямо и всички до един са готови да излязат на протест, да предприемат всички законови стъпки, за да не се случи това, което е предвидено в Бюджет 2011", заяви проф. Митев. Засега обаче протестните действия са оставени на заден план, а ректорите на вузовете по медицина се надяват най-сетне Министерството на финансите да им обърне внимание и да има диалог по проблемите в системата.

 

 

Некоректни конкуренти лъжат абонатите, че Плевен Спринт ще вдига таксите си

 

Некоректни конкуренти на "Плевен Спринт" обикалят по апартаментите и лъжат плевенчани, че от следващата година кабелната телевизия ще вдига таксата си на 35 лв., алармираха от кабелния оператор, без да уточнят коя точно конкурентна фирма визират. Категорично заявявам, че промяна в месечния абонамент не е коментирана, това са откровени лъжи, каза Николай Бачовски - изпълнителен директор на КТ "Плевен Спринт". Убедени сме в интелигентността и съобразителността на нашите абонати, които не биха се доверили на лъжливи слухове, допълни той. Според него от пет години месечната такса на телевизията е 17 лева и досега не е променяна.

От "Плевен Спринт" съветват своите абонати ако имат съмнения относно каквато и да било информация, достигнала до тях по нерегламентиран път, да проверят нейната достоверност като се обадят на телефоните на телевизията - 970-300 или 970-301. Там могат да получат компетентни отговори на всички въпроси от финансов, технически или какъвто и да било аспект от дейността на кабелния оператор. Изчерпателна информация абонатите могат да получат и на място в офиса на "Плевен Спринт" на ул. "Димитър Константинов" 11. "BG Север"

 

 

Плевенско участие на XIII конгрес по хирургия

 

13 плевенски хирурзи от УМБАЛ "Д-р Г. Странски" са взели участие в ХIII Национален конгрес по хирургия с международно участие, който се е провел в София, съобщават от пресцентъра на болницата.

За първи път конгресът е проведен в три дни - с видео и постерни сесии. В него са участвали над 200 медици. Организатор на инициативата е Българското хирургично дружество съвместно с Асоциацията по гръдна, сърдечна и съдова хирургия, Българското национално дружество по ангиология и съдова хирургия, Научното дружество по детска хирургия и Българската асоциация по пластична хирургия и изгаряния.

На форума са били представени доклади и научни съобщения във всички аспекти на хирургията - жлъчна и чернодробна, панкреатитна, хирургия на дебелото черво, ендокринна, лапароскопска и трансплантационна. Медиците са се запознали с новостите в хирургията, както и с възможностите за специализация и продължително обучение на лекарите. "BG Север"

 

 

Читателите

 

Нека директорите не пестят от топлото на децата ни

 

Уважаема редакция,

Не знам вече какво да мисля, към кого да се обърна. Всъщност знам към кого да се обърна, но няма да го направя, защото, разбирате, никой няма да тръгне срещу детето си. Това, което ме озадачава, е следното.

Вече дни наред температурите са ниски, студено е. Включително и в детските градини. Мислех (а и не само аз, всеки ден разговарям и с други родители), че след като се застуди, в детската градина, която посещава моето дете, ще пуснат парното. Вече дни наред нищо подобно не се случва. Наистина, вътре в самата стая не е толкова студено, има печка, поддържа се някаква температура, въпреки че повечето деца седят с грейки или с горнища на анцузи. Но все пак тези деца излизат - ходят до тоалетната, мият си ръцете, а там е студено.

Мислех, че от ТЕЦ-а изчакват да стане още по-студено, за да врътнат кранчето и се поинтересувах от познати как стоят нещата. Още повече като разбрах, че в друга детска градина, която посещава детето на моя приятелка, парно вече има.

Оказа се, че забавачките, които са на общинска издръжка, могат да изпратят писма до "Топлофикация" и парното да им бъде пуснато. Не знам дали всички градини са го направили, но е факт, че в някои вече е топло. Другите, които са минали на собствен или т. нар. делегиран бюджет, сами трябва да решат кога ще подадат молба за пускане на топлото. Това е тяхно право. И тъй като разполагат с едни пари, които сами разпределят, се оказва, че директорите пестят от... топлото на децата ни. Което е направо нечовешко. И после защо има настинки, защо децата са с хрема и кашлица. Ами като отиде в тоалетната на студа и постои със смъкнати гащи 10 минути, какво да се очаква?

Може би директорите са добри мениджъри и ще разпределят парите от бюджета си така, че да им стигнат за всички дейности за целия период. Но моля ви, не пестете за сметка на нашите деца, защото просто не е хуманно.

Ще остана анонимна, защото на всички е ясно как стоят нещата. Ако си напиша името, сблъсъкът ще бъде не с мен, а с моето дете.

С уважение: П. С., Плевен

 

 

ПОПИТАЙ ЛЕКАРЯ

 

Иглотерапията може да облекчи състоянието на бременната жена

 

До каква степен иглотерапията може да облекчи неприятните усещания при бременност?

Вики Станчева, 29 г.

Д-р Здравка ЦЕКОВА, невролог, консултант в клиника "Св. Параскева"

При бременни жени често се явяват оплаквания от болка в кръста и краката, които се дължат на разтягане на костно-ставния апарат на гръбначния стълб и таза. Като усложнение може да се развие лумбосакрален радикулит или ишиас - болка в кръста при покой и движение и болка в седалищната област и задно-външната повърхност на крака, понякога придружена от мравучкане и изтръпване.

Иглотерапията е метод за лечение, който е безвреден за плода, но при бременни жени не се прави в точки, които могат да предизвикат раждане - точки в поясно-кръстната област, корема и много други по тялото и ушната мида. В тези точки не е желателно да се прилагат и другите методи на традиционната китайска медицина - масаж, мокса, електроакупунктура и др.

Акупунктурата може да се използва при бременната жена за лечение на ранни и късни токсикози на бременността и при родилката (задържане на преждевременно раждане, индукция на раждане, включително и при преносена бременност), обезболяване на раждане, обръщане на плода от седалищно в главично положение и др. Методът е безвреден, икономически изгоден, лесно приложим, но в ръцете на обучен лекар специалист. Води до подобряване психоемоционалното състояние на пациентите, има имунорегулиращо, обезболяващо и антистресово действие, избягват се вредните странични действия на лекарствата.

С помощта на иглотерапията може да се увеличи количеството и качеството на майчината кърма. Условието е кърмата да не е спряла напълно, защото ако е под 50 мл лечението няма да има ефект.

В гинекологията иглотерапията може да се прилага за различни видове нарушения на менструалния цикъл, при възпалителни заболявания на женски полови органи, както и за лечение на някои видове безплодие при жената и мъжа. В клиника "Св. Параскева" се прилагат всички методи на традиционната китайска медицина за лечение на стерилитета при жената и мъжа, включително и при метода ин витро.

В клиниката "Св. Параскева" има всички условия за провеждане на лечение с иглотерапия, като в случаите, когато пациентите имат страх от иглите, може да се използва лазерпунктура или електропунктура без използването на игли, с помощта на уникалния китайски апарат, с който разполага клиниката.

Акупунктурата и нейните разновидности (електроакупунктура, електропунктура, лазерпунктура и т. н.) се прилагат при лечение на възпалителни заболявания на женските полови органи, нарушение на репродуктивната система от централен произход и др.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО