БИЗНЕС


 

Партньори на колела пак събра любители на високите скорости

 

Организаторите спазиха традицията на изложението, напук на кризата

 

Изложението ще продължи до 16 октомври, сн. авторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

"Днес ние демонстрираме тук не само най-новите автомобили на определени марки коли, а преди всичко здравия си кураж в северняшки дух. Да направиш изложение и да участваш в него в период на криза е израз на силен дух и характер. Това се отнася главно за участниците в изложението, както и за местната власт, която ни предостави тази площ. Надявам се, че проектът за нов дом на "Партнерс експо" ще бъде уважен, че в бъдеще ще осигурим в Плевен постоянно място за изложението". Това заяви по време на откриването на есенния автосалон "Партньори на колела" Чавдар Велинов, управител на "Партнерс експо" ООД, основен организатор на автосалона.

Йордан Радев, председател та Българската асоциация на организаторите на панаири и изложения, заяви пред журналисти, че все по-трудно се осъществяват изложенията, независимо дали са международни, национални или регионални. Според него панаирната индустрия е доста скъпо удоволствие и фирмите трябва да отделят доста пари, което в период на криза е трудно постижимо. Първо се посяга на маркетинга и на рекламата, съкращават се разходи оттам. Това е един икономически цикъл, който засяга и организацията на изложенията, заяви Йордан Радев.

От Експо-то информираха още, че кризата повлия негативно на автомобилния бизнес и тази година представителният автосалон в София, както и регионалните изложения за автомобили и техника, не се проведоха. Единствено Плевен запази традицията и от вторник (12 октомври) е на колела. Изложението на различни марки автомобили ще продължи до 16 октомври на бул. "Скобелев" до Художествената галерия "Илия Бешков", където още от първия ден се тълпяха любопитни плевенчани - фенове на високите скорости.

Могат да се видят всички премиерни модели на представените маркиИзложението запази интереса и мотивацията не само на автомобилните представителства в града, но и на фирми, чиито марки не са представени в Плевен. Съорганизатори на 14-ото издание на автомобилния салон са община Плевен, СБА, Българската федерация по мотоциклетизъм, ИК "Фортуна прес", Браншовата бизнес камара, Търговско-промишлената палата и Стопанската камара.

Посетителски интерес е заявен както от специалисти в бранша, така и от граждани от Централна Северна и Северозападна България.

Новостите в тазгодишното издание на "Партньори на колела" са свързани с представянето в Плевен на всички премиерни модели за текущата година на представените марки.

Посетителите на автосалона вече могат да се запознаят с качествата и да направят своя избор между 54 модела от представените в изложението 11 марки автомобили. Някои от возилата дефилират в Плевен непосредствено след дебюта си на Пловдивския панаир, информираха организаторите. Дилъри на известни марки возила споделиха пред журналисти, че "Партньори на колела" е много добро място за реклама на най-новите модели. Въпреки кризата, когато продажбите са спаднали от 50 до 70%, те се надяват да впечатлят потенциалните си клиенти с показване на възможностите на колите. Дилърите казват, че вече се забелязват първите признаци на оживление на автомобилния пазар в ЕС, което постепенно ще се пренесе и у нас.

Най-новите модели на Ford, Volvo, Land Rover, Volkswagen, Citroen, Opel, Chevrolet, Renault, Suzuki, Dacia, Lada, Smand са на разположение за оглед и за тест драйв.

На 16 октомври от 11 часа са предвидени демонстрации на тунинговани автомобили. Всеки желаещ ще има възможност да провери и сравни качествата на своята аудиосистема на единствената в страната апаратура за линейна настройка на звука и измерване на звуковото налягане в децибели. Апаратурата е осигурена от Bassmsnia.

И тази година оранизаторите и съорганизаторите ще връчат на специална церемония своите отличия. Голямата награда на община Плевен и "Партнерс експо" - "Крило на успеха", се връчва за цялостно преставяне и най-добри резултати през последната година. Освен наградите на съорганизаторите, ще бъдат връчени и отличия за модели автомобили в категориите безопасност, комфорт, бързина, автомобил на посетителя.

 

 

Цените на зърното скочиха, но повечето сделки са сключени още през лятото

 

Ралица ПЕТРОВА

Цените на зърното се увеличават, ръстът при пшеницата и царевицата спрямо предходната година е 50%, сочат данните. Тенденцията е световна и е свързана с по-ниските реколти на страните и повишеното потребление. Хлебната пшеница у нас през октомври 2009 г. се е търгувала по 190 лв./т без ДДС при 305 лв. за тон сега. Реколтата на пшеница тази година е 3,6 млн. тона при 4,2 млн. т през миналата година, но е напълно достатъчна за вътрешно потребление и за износ, коментират експерти. Цената на царевицата в момента се движи между 320 - 330 лв. без ДДС, а миналата година е била 180 - 220 лв./т.

По-високата цена на пшеницата зарадва крупните зърнопроизводители, които разполагат със собствени бази за съхранение на зърното, и имаха възможност да го задържат в очакване на по-добри цени. От високата котировка на житото ще спечелят и прекупвачите, които вече са изкупили голяма част от пшеницата на малките производители.

Голяма част от земеделските кооперации в Плевенско обаче вече са реализирали зърното си, установи проверка на "BG Север". Те са го продали още през лятото на доста по ниска от сегашната цена - от 18 до 25 ст. за кг. Така са направили всички и най-вече тези със задължения към някого, казва председателят на стопанството в с. Коиловци Емил Илиев. Според него сегашната цена не е висока, а нормална. Но като се има предвид, че предните години е била отчайващо ниска, сега се говори за огромен скок. "Такава висока цена имаше през 1997, 2003 и 2007 г.. Но сегашната просто е реална. През миналата година с висок добив и ниски цени не успяхме да спечелим от нито една култура", признава Илиев. И той обаче вече е реализирал пшеницата си на по-ниски цени. Така се е изплатил към доставчиците си и няма задължения.

Отдавна вече е реализирана пшеницата и в земеделската кооперация в с. Върбица, призна председателят на стопанството Христо Краев. Сега той очаква да се нормализира цената на царевицата, за да продаде 1 700-те тона, които има. "Беше 320 лв./кг, после падна до 280, сега пак 320. Ще изчакам да видя какво ще стане, иначе купувачи има", твърди той.

Изключително добра тази година е реколтата от слънчоглед. Голяма печалба са реализирали производителите с много декари заради високия добив - 280 - 300 кг/дка. Ако преди цената на слънчогледа е стигала до 40 ст./кг, сега вече гони 70. Благодарение на това стопанствата, които отглеждат лозя или развиват и животновъдство, успяват да компенсират загубите от тях.

 

 

Рекламният бранш се сви и обедня

 

Конкуренти си раздават удари под кръста, изнудват клиенти

 

Мила СТАНЕВА

Отлив на рекламодатели, забавени плащания, поръчки за почти символични суми, са само някои от пораженията, които кризата нанася на рекламния бизнес. "Цените вече са обидно ниски, по-долу не можем да паднем. Ако преди три години нашите клиенти си поръчваха рекламни материали за хиляди левове, то в края на 2010 г. склоняваме да работим за 10-ина - 20 бройки календари, визитки, канцеларски материали", коментира Анна Захариева, която от десетина години се занимава с рекламен бизнес. Според нея кризата удари първо рекламата, но ще я пусне доста след като в останалите браншове настъпи стабилизация. Освен това, рекламният бизнес се развива доста бързо и трябват много средства, за да се пребориш с конкуренцията.

По данни от статистиката печалбите на по-големите дружества от бранша са спаднали 5 - 6 пъти още през миналата година. Половината от малките фирми са се отказали от бизнеса си в очакване на по-добри времена. Повече от два месеца преди края на годината в бранша се усеща несигурност, дори оцелелите рекламодатели няма да подновят договорите си.

Някои фирми се опитват да закачат клиенти с големи отстъпки, промоции, само да имат някаква работа в пиковия период в края на годината. Показател за кризата в рекламата е изпразването на билбордовете или честата смяна на наемателите им. Фирмите продължават да свиват бюджетите си, налага се да се лишат от техника, да съкращават персонал.

Кризата удари и дружествата, които допреди няколко години започнаха да се занимават с интернет реклама. Тя пресече нарастването на ръста на търсене на подобен вид реклама, и то още в началото, когато фирмите започнаха да се стабилизират и бе нужна активност в убеждаване на клиентите, че това е бъдещето на рекламата.

В една такава ситуация на несигурност не е необичайно да се раздават "удари под кръста" в борбата за оцеляване. Анна Захариева разказа как нейни "колеги" първо рекламират без съгласието на клиентите, а после ги изнудват да си плащат. И то съвсем не по нормалната тарифа.

 

 

Крайни срокове

 

15.10.2010

* Краен срок, в който регистрираните по ЗДДС лица трябва да издадат фактура за ВОД, ако данъчното събитие е възникнало през септември 2010 г.

* Краен срок за внасяне от физическите лица на данъка върху доходите от наеми, факторинг, франчайз и други договори за предоставяне ползването на права по чл.31 от ЗДДФЛ за третото тримесечие на 2010 г.

* Краен срок за внасяне на месечната авансова вноска за октомври 2010 г. за корпоративния данък.

* Краен срок за внасяне на тримесечната авансова вноска за третото тримесечие на 2010 г. за корпоративния данък.

* Краен срок за внасяне на месечната авансова вноска за октомври 2010 г. за данък върху доходите на лицата, извършващи дейност като еднолични търговци, независимо дали са регистрирани по Търговския закон.

* Краен срок за внасяне на тримесечната авансова вноска за третото тримесечие на 2010 г. за данък върху доходите на лицата, извършващи дейност като еднолични търговци, независимо дали са регистрирани по Търговския закон.

20.10.2010

* Краен срок за подаване на декларация за третото тримесечие на 2010 г. от лицата, регистрирани по ЗДДС на основание чл.152 от ЗДДС за доставка на услуги, извършвани по електронен път, получатели на които са данъчно незадължени юридически лица от държава членка, като достъвчикът не е установен на територията на Общността и не длъжен да се регистрира по ЗДДС на друго основание.

* Краен срок, в който регистрираните по ЗДДС лица трябва да издадат протокол за ВОП, ако данъчното събитие е възниклано през Септември 2010 г. и ако до 15 септември 2010 не е издадена фактура от доставчика.

 

върни се в НАЧАЛО