ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Общината дава над 3 млн. лв. за собствената си автогара

 

Според БСП става въпрос за източване на дружеството и бюджета

 

На пресконференция местните социалисти зададоха редица въпроси за работата на дружеството, сн. авторътРалица ПЕТРОВА

"Действията по т. нар. спасяване на автогарата служат за прикритие на престъпното безхаберие в управлението на едно от общинските дружества през послeдните 12 години. Това е безчинство върху гърба на плевенските данъкоплатци", заяви общинският председател на БСП в Плевен Любомир Петков. По повод закупуването на автогарата от общината на специална пресконференция социалистите зададоха редица въпроси, свързани с работата на общинското дружество през годините и отношението на ръководството на местната администрация към нея. Те подчертаха, че за периода 1996 - 2004 г., когато постът директор на "Автобусни превози" е заемала Палушка Георгиева, дружеството е реализирало печалби, стигащи до 190 000 лв. годишно. Със смяната на ръководството - на поста е поставен Иван Стефанов, преизбиран три пъти, нещата тръгват надолу.

Сагата с "Автобусни превози" започва през 2004 г. Тогава са закупени 15 автобуси на лизинг от "Соф Ко" и до 2007 г. дружеството превежда вноските си по лизинга. От 2007 г. "Автобусни превози" спира да плаща. "Соф Ко" съответно завежда дела и ги печели. За да си гарантира парите, които е трябвало да си вземе, лизингодателят "Соф Ко" образува дело и по него съдът възбранява всички действия с плевенската автогара. През февруари т. г. общината купува половината от автогарата с всички тежести, за да я спаси. И учредява право на ползване на другата половина - пак на общината за ползване, като я дава за стопанисване на общинската фирма "Жилфонд". "Факт е обаче, че възбраната е наложена именно заради дълга на "Автобусни превози" към "Соф Ко", а действията на общината са след установяване на този дълг. Така на практика общината започва да изплаща дълга на общинската фирма", коментира Любомир Петков. Тук въпросът е на какви основания се влиза с директни плащания от бюджета в изплащане на дълговете на общинските фирми.

След това община Плевен започва да сключва договори за цесия с различни взискатели, които също имат заведени дела при съдия-изпълнител. Междувременно частен съдия-изпълнител на 22 юни обявява поземления имот "Автогара Плевен", заедно с намиращата се в него сграда, за публична продан. В отговор, на 2 юли общината завежда иск срещу "Автобусни превози" и "Соф Ко" с цел да се установи, че 1/2 идеална част от "Автогара Плевен" не е собственост на длъжника "Автобусни превози". Състав на Плевенския окръжен съд потвърждава тезата на общината, след това обаче Апелативният съд отменя решението му. Дългът по въпросната сделка е около 1 700 000 лв.

Първоначалната цена на имота, обявена от частния съдия-изпълнител, е 2 049 750 лв. без ДДС. На публичната продан, която се проведе на 7 октомври, са се явили трима кандидати: община Плевен, класирана на първо място с 3 119 500 лв., "Нармаг" с 2 800 000 и "Соф Ко" - София, с 2 049 000 лв.

Като алогични Любомир Петков определи решенията на ОбС, взети по предложение на кмета Найден Зеленогорски, касаещи казуса с автогарата в периода юни - октомври 2010 г. "След като стана ясно, че парите, които наля община Плевен с мнимото закупуване на 1/2 идеални части от автогарата, всъщност са отишли за погасяване на задълженията на дружеството, а общината не спира публичната продажба, кметът предложи, а ОбС взе решение на 24 юни, с което промени мнимата собственост от частна общинска в публична общинска с идеята да не се продава. Със следващо решение обаче пак по предложение на кмета ОбС делегира правомощия на Зеленогорски да участва като представител на общината в евентуален публичен търг, който е за цялата автогара. Следва решение на 29 юли за продажба на "Автобусни превози" ЕАД. Според мен логиката на тези действия е, че управленският екип на общината е уплашен, и то не затова, че ще загуби един ресурсен и перспективен обект, а че ще лъснат 12 години безхаберие и разсипия на дружеството", заяви Любомир Петков.

Според областния председател на БСП Васил Антонов липсва логика в действията на общината, когато решава да изкупи задълженията на кредиторите, за да спаси автогарата. Тогава, незнайно как, се изкупуват кредитите на малките взискатели. "И защо не се изкупува кредитът на "Соф Ко", който е значително по-малък по стойност, а се дават 3 119 500 лв.? При положение, че това няма да бъде последната цифра", пита той. От разговор с директора на "Соф Ко" Димитър Димитров даже станало ясно, че шефът на софийската фирма лично в разговори с кмета Найден Зеленогорски е казал, че е бил готов да отиде на сделка, при която да му бъде изплатена само глaвницата. Появява се сериозна ножица в сумите, които плаща общината за "спасяването" на автогарата, констатират социалистите.

"През 1998 г. с решение на ОбС "Автобусни превози" закупува 10 автобуса. Кредитът тогава е за 300 000 лв., автобусите са в движение и досега. Кредитът от 2004 г. е за 15 автобуса за 1 700 000 лв. без ДДС, и то с по-малко места. Тегленият кредит през 1998 г. е обслужен и изплатен за 2,5 г., въпреки че срокът е бил 3 г. Кредитът от 2004 г. все още не е", заяви депутатът от Коалиция за България Румен Петков. По думите му подходът на ръководството на общината от 2001 г. насам към "Автобусни превози" има две много ясно очертаващи се стъпки. Първата е източването на самото дружество, а втората източване на общината. За пореден път си купуваме автогарата, която е строена с пари на данъкоплатците, подчерта народният представител. Според него има три въпроса, които трябва да получат ясен отговор от общината, а може би и от прокуратурата. Залегнала ли е в бюджета сумата от 3 200 000 лв.? Ако не е от какво ще се реже - от издръжката на детските градини, социалните дейности или заплатите на учителите? Каква е окончателната сума - с лихвите, с тежестите? Не е обяснимо как през 1998 г. кредитът може да бъде платен, а после да настъпи срив. И не може да бъде обяснявано всичко само с пътникопотока. Или сделката е била в самото начало неизгодна и нереализуема, или има откровен корупционен елемент", подчерта Румен Петков.

 

 

Обединението на младите социалисти празнува 1 година от учредяването си

 

В конференцията взеха участие над 400 делегати на клубовете на МО, сн. личен архивЖени АСЕНОВА

На 9 октомври т. г. в Конгресния център на гр. Пловдив се проведе националната конференция на Младежкото обединение (МО) в БСП. С тази дата се отбеляза и една година от учредяването му. Форумът мина под мотото "Един за всички, всички за промяна в България", като в него взеха участие над 400 делегати на клубовете на МО, сред тях бяха и членовете на Плевенското младежко обединение.

Към днешна дата, МО може да се похвали с 225 общински клуба и над 6 000 членове, което го прави най-голямото подобно формирование в страната. Една година след учредителната конференция младежите имат зад гърба си редица успешни инициативи и кампании.

Конференцията бе открита от председателя на обединението и член на ИБ на НС на БСП Явор Гечев. Той изтъкна, че една година след създаването и изграждането на работеща структура, младите социалисти поставят пред себе си нови приоритети - отварянето на БСП към младите хора и предлагане на алтернативи по политиките, които ги засягат пряко.

По повод събитието слово произнесе и председателят на НС на БСП Сергей Станишев, а сред официалните гости бяха членове от изпълнителното бюро и депутати от Коалиция за България.

"Задълбочаването на кризата в България е резултат от неадекватното управление на правителството. Обществото ни очаква промяна по отношение на водената от правителството политика", така коментираха ситуацията в момента координаторът на МО за област Плевен и част от членовете му. Те критикуваха и Стратегията за развитие на младежта, която бе приета тази седмица от Министерски съвет, а средствата за младежка политика за 2011 г. отново ще бъдат орязани. Предвижданият бюджет за образование за следващата година е 3,3% от БВП, а този за наука - 0,1%.

Основните точки и акценти от дневния ред, върху които се съсредоточиха дискусиите на конференцията, бяха: 1. Отчет на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП за дейността в периода 9 октомври 2009 г. - 9 октомври 2010 г.; 2. Младежката политика в левия проект "България 2020 - Европейска социална държава"; 3. БСП като опозиция и алтернатива на управлението и младежката политика на правителството на ГЕРБ; 4. Предстоящи избори 2011 - участие на Младежкото обединение в БСП.

На форума се прие и отличителен знак на обединението и бе създаден клуб "Почетни членове на Младежкото обединение".

 

 

Живко Георгиев, социолог от "Галъп":

 

До два месеца подкрепата за ГЕРБ ще падне под 30%

 

Ралица ИВАНОВА

С 20% е паднала електоралната подкрепа за ГЕРБ в сравнение с октомври м. г. Това заяви в Плевен социологът от "Галъп" Живко Георгиев. Изследване от края на септември т. г. показва, че на този етап управляващите могат да разчитат на 32% от имащите право на глас. На второ място е Коалиция за България с около 15 а сто, ДПС - 7%, Синята коалиция - 4,5%, "Атака" се движи под 3 процента.

"През октомври м. г. беше пикът на електоралното влияние на ГЕРБ и съответно дъното на основния опонент - БСП. Тогава съотношението на същия този въпрос: ако днес бяха изборите, за кого бихте гласували, имаше следното измерение: ГЕРБ - 52%, а БСП - 8,5%", коментира Георгиев. Според него ГЕРБ е загубила голяма част от ентусиазираната и предоверилата се аудитория в първите два - три месеца от летящия старт на партията. "В момента ГЕРБ кръжи около 30%. Моите прогнози са, че до месец - два ще падне под психологическата граница от 30 процента и основната причина са неблагополучията в икономиката, каквото и да се твърди официално", подчерта социологът.

Той припомни, че през м. г., когато питали хората кои са основните проблеми в страната - безработицата излизала, но с много ниски стойности - около 40%. На второ място била корупцията, след това престъпността, бедността, здравеопазването и т. н. "Сега, ако попитате хората, първите пет основни проблема в страната са в сферата на икономиката - доходи, безработица, ръст на цените, т. е. имаме силна икономизация на масовото съзнание. Корупцията и престъпността, които бяха доста на челно място в проблемното съзнание на хората, са назад. Не защото са решени, а защото проблемите на хората станаха от друго естество. Това е клопката за ГЕРБ. Докато масовото проблемно съзнание ги съдеше през призмата на усещането, че престъпност и корупция са основни проблеми, на тях им се признаваше капацитет. Когато обаче масовото съзнание започне да оценява през призмата на икономически индикатори и постижения - там позицията на ГЕРБ не е неуязвима, меко казано", категоричен е социологът. Според него тъй като тенденциите в икономиката съвсем не са оптимистични, прогнозите са за тежки дни за управляващите. Въпреки че по думите на Живко Георгиев те имат неизползвани резерви - външните кредити, към които ще прибегнат.

 

върни се в НАЧАЛО