КОНФЛИКТИ


 

Драстично кастрят легловата база на общинските болници

 

Здравната карта на региона скалъпена, критериите за финансиране неясни

 

Още през януари пациенти и лекари в град Левски протестираха срещу новите изисквания на касата, сн. архивМиа ХРИСТОВА

Драстично намаление в легловата база на общинските болници предвижда проектът за областна здравна карта. За сметка на това се увеличава броят на леглата в Плевен и се предвижда разкриването на 384 легла за долекуване във всички здравни заведения, включени в картата.

Шефът на РЦЗ в Плевен д-р Атанас Гарев не може да каже до какъв етап е стигнал въпросът с Националната здравна карта, но "това, което се искаше от нас, е направено", подчерта той. Решението за проект на здравна карта на Плевенска област е взето след заседания на комисия, създадена със заповед на министъра на здравеопазването под ръководството на областния управител Иван Новкиришки и представители на РЦЗ, РЗОК, РИОКОЗ, стоматолозите, професионалистите по здравни грижи, Националната пациентска организация и на общините по зададената от Министерството на здравеопазването методика. В раздела болнична медицинска помощ е отчетен фактът, че Плевен е университетски център, в който работят висококвалифицирани медицински специалисти и тук се лекуват много пациенти и от други области. Това обуславя необходимостта от максимално допустим брой болнични легла за активно лечение. Протоколът е подписан и изпратен в МЗ. След като бъде одобрен, документът ще се превърне в част от Националната здравна карта, която трябва да стане факт до края на 2010 година.

Все още обаче не са ясни критериите, на които трябва да отговаря здравното заведение, за да получи финансиране по пътеки за долекуване. В тях няма индикации кои точно пациенти ще се приемат, още не са изготвени показателите, за да могат да си направят сметка болниците дали могат да работят по тях - какви специалисти ще се изискват, каква апаратура, какви пациенти ще се лекуват. Не е ясно колко ще се плаща за тези пътеки и по какъв начин тази комисия, която е изготвяла здравната карта, е преценила, че тези структури първо ще отговарят на условията за долекуване, като те още нямат регистрирани такива звена, коментират запознати. А те са за сметка на леглата за активно лечение, които се ликвидират. Единствената болница в областта, която е регистрирана за продължително лечение и долекуване, е в гр. Искър (Пелово). Останалите нямат разкрити такива структури. Ще могат ли до 1 януари, ако се тръгне на такъв вариант, да успеят да регистрират такива звена. За новата структура трябват разрешителни, издаването на които изисква три - четири месеца. Със здравната карта се фиксира максимална рамка, същевременно коригираните медицински стандарти за всички специалности са много завишени. Едно неврологично отделение, за да съществува, трябва да има минимум двама лекари с призната специалност и един без специалност. Отделно старша сестра на отделението и още две, които да покрият дежурствата, една санитарка и рентген скенер лаборатория. При положение, че техните пътеки са от порядъка на 500 - 600 лв., а престоят е 5 - 7 дни, пет легла не могат да покрият разходите и така тези звена автоматично се обричат да са губещи. Лекарите не отричат необходимостта от долекуване, но при първоначално изградени ясни критерии.

Д-р Гарев е оптимист, че стандартите ще излязат в срок, но няма информация за етапа на готовността им. Не така смята обаче изпълнителният директор на болницата в град Левски д-р Людмил Великов. Затишието след встъпване в длъжност на новия здравен министър още повече обърква нещата, защото до края на годината време няма. "Ако ще се разкриват нови отделения, трябва да има ясни критерии, не януари да кажат: трябват пет доктора и специалисти. Поне до средата на ноември трябва да сме наясно, ако има нови изисквания", смята д-р Великов. Многопрофилната болница за активно лечение, която той ръководи, е орязана от 105 на 60 легла. Така неврологичното отделение от 20 става с 5 легла, но трябва да се поддържа персонал като за цяло отделение, което според директора е безсмислица. Той не е против намаляването, но да е в рамките на разумното. Относно финансирането след получаването на 90 хил. лв. от лимитите, от които 74 000 лв. за ФРЗ при редуциран до минимум персонал, остават 15 хил. лв. - с тях трябва да се плащат лекарства, консумативи, които през зимния сезон са доста голямо перо.

Според Министерство на здравеопазването очаквани резултати от все още неосъществената здравна реформа е да осигури качествено здравеопазване за всеки пациент, където и да се намира в страната. Това може да стане само когато той има осигурен достъп до лечебни заведения, които му предоставят качествени медицински услуги. Затова се въвеждат и ясните критерии, на които трябва да отговарят болниците, така че да осигуряват качество за пациентите. Сред тях са осигуряването на 24 часа в денонощието възможност за прием на спешни състояния, наличието на лекари по съответните специалности на основен трудов договор в болницата.

От тази година лечебните заведения за болнична помощ трябва да разполагат и с необходимата апаратура, както и да имат клинична лаборатория. Болниците, които не отговарят на тези критерии, няма да сключат договор със здравната каса по съответните клинични пътеки. Така всеки пациент ще е сигурен, че когато постъпи в болница, там могат да му окажат нужната помощ, а не състоянието му да се влоши и след това да се налага отново да се лекува на друго място. А как ще стигне до болница, ако в неговия град тя е закрита или се е самозакрила? Тук правото на достъп на всеки пациент до качествени медицински услуги малко се усложнява и започва да зависи от доброто желание на джипито. В случай, че се налага болнично лечение, общопрактикуващият лекар или специалистът в доболничната помощ информира за болничните лечебни заведения, които предоставят качествени медицински услуги в региона на въпросното населено място. Ако пациентът не е спешен, т. е. ако след разказа за болниците в региона, които може да предпочете, пациентът все още диша, той самостоятелно трябва да се придвижи до болницата, в която иска да се лекува. За спешни състояния се смятат всички, които застрашават живота на човек или могат да доведат до съществено увреждане. В тези случаи екипите на СМП осигуряват транспортиране на пациента до най-близката болница за активно лечение. Едва ли някой е изчислил за какъв времеви период между установяване на спешността и пристигането на пациента в избраната от него болница става въпрос. И какви са шансовете му да се излекува, та макар и в болнично заведение по всички стандарти.

 

 

80 семейства остават без парно заради запориран апартамент

 

Хората нямат представа как ще изкарат зимата, сн. авторътПоля ТОМОВА

80 семейства, които живеят в блок 23 в комплекс "Мара Денчева" може да останат без парно заради хаос около запориран от банка апартамент. Историята е уникална заради пълната неразбория около нея и абсолютната безпомощност на институциите да защитят интересите на хората.

В блок 23, на втория етаж, зеят разбитите прозорци на апартамент. Това жилище е купено преди няколко години със заем от банка. От миналата година обаче хората спират да плащат дълга и жилището е запорирано. Малко преди запора длъжниците изнасят от апартамента всичко, включително и прозорците с дограмата. Изнесени са и радиаторите, като тръбите са отрязани. Преди няколко дни от тях започва да изтича водата на инсталацията и залива от втория етаж до мазето. Съседите търсят помощ от институциите. "112 ни отказа, Гражданска защита ни отказа, пожарната ни отказа... Никой не можел да дойде и всички ни пращат към ВиК, обаче ВиК няма нищо общо с тая вода. Просто всички институции ни отказаха, разбирате ли, направо се хванахме за главата в каква държава живеем", разказва за патилата на кооператорите домоуправителката Веселина Иванова. Накрая съседите разбиват вратата и влизат в апартамента, за да спрат водата. Течът е спрян, но пък тръбите остават отворени. Опасността 80 семейства да останат без парно заради проблема е съвсем реална, твърдят от ТЕЦ - Плевен. Оттам увериха, че имат техническа възможност да оправят тръбите, дори да ги изолират от студа. Проблемът обаче е, че не могат да влязат в този апартамент без изричното съгласие на собственика или негов представител. "За тази цел трябва да имаме някакъв достъп до лице, което представлява собственика по някакъв начин, иначе това са самоуправни действия и може да пострадаме. Ако все пак се знае банката и влезем във връзка с нея, просто в техническо отношение от наша страна няма никакви проблеми", заяви позицията на ТЕЦ - Плевен, Йордан Василев - директор "Топлоснабдяване".

Засега обаче банката, запорирала жилището, остава загадка. Съседите предприели собствено разследване, но то не дало резултат. Така и не получили информация от трите банки, в които отишли, коя от тях е реално собственик на апартамента. "Сигурно банката, която е запорирала, си е задвижила нещата, но може би процедурата е много сложна и дълга, затова не са предприети никакви действия", коментират съседите. Докато чакат обаче процедурата да тръгне, хората остават на студено. При захлаждането преди няколко дни от разбитите прозорци на обезкостения апартамент студът нахлува в целия вход. Съседите имат опасения, че освен без парно, ще останат и без вода, тъй като тръбите могат да замръзнат. Хората нямат представа с какво и как ще се топлят през зимата, която отгоре на всичко ще е най-студената от век насам според синоптиците.

 

 

Румен Петков:

 

Полицаите са цинично употребени за политически и рейтингови цели

 

Петя КОЛЕВА

"Операциите с гръмки имена, по които обаче няма присъди, демотивират състава на МВР. Служителите се чувстват цинично употребени заради политически и рейтингови цели", заяви в Плевен депутатът Румен Петков. Повод за думите му е променената мярка в "домашен арест" на Алексей Петров. Трябва да започна с това, че ние с г-н Петров не сме в най-ласкави отношения помежду си и това е известно, заяви бившият МВР шеф. Той напомни, че това е поредният случай, в който съдът заявява, че няма достатъчно доказателства във връзка с показни арести. "Как е при "Наглите" - арестуваме ги, пускаме ги, при "Всичко коз" - обявяваме всичко коз, те нямат и терца, милите, имаше и един случай, в който в един ден хванаха шест души и в същия ден ги пуснаха и шестимата. "На колене" не е аргумент, аргумент е, когато има събран доказателствен материал, този материал е обработен в компетентните органи и представен в съда. В случая с "Октопод"-а и градският, и апелативният съд казаха, че няма "Октопод". И че тази организирана престъпна група битува на последния етаж на тялото на висш служител на МВР", иронизира Румен Петков. Той отново припомни ареста и присъдите на групата на несебърския бос Митьо Очите. "Ареста на тази група няма име и до ден днешен, но 17 души бяха арестувани, 17 души са в затвора. Операцията по Будимир Куйович няма име, но той получи 17-годишна осъдителна присъда. Сега имаме уникални имена на операции, нямаме присъди. Това е тънката разлика в подхода", заключи депутатът. Той коментира и създаването на специализирани съдилища в страната. "Очевидно съдът, който ще удовлетвори цецовщината в България, е съдът, който всъщност потвърждава присъдите, произнесени от вътрешния министър по медиите. Няколко хиляди присъди са произнесени от него по радиа и телевизии, а от съда - нито една".

Румен Петков опроверга думите на Цветан Цветанов, че партньорските служби на ЕС и САЩ не искали да работят с българските си колеги преди ареста на Алексей Петров. "По времето, в което аз бях вътрешен министър, работихме изключително добре и ефективно с всички партньорски служби, станахме пълноправен член на Европол. България тогава извървя огромен път, беше извадена от доклада на САЩ като държава производител на синтетична дрога, в работата ни с партньорските служби имаше изключително тясно взаимодействие и абсолютно доверие", категоричен бе Румен Петков.

  

върни се в НАЧАЛО