ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Псевдолечителката Тотка Тотевска отива зад решетките за 3,5 години

 

Измамничката "се свързвала" с мъртъвци срещу такса от 60 лева

 

Тотевска трябва да плати и около 86 хил. лв. на четиримата жалбоподатели по делото, сн. архивЕмилия КАРАБУЛЕВА

Три години и половина лишаване от свобода при строг тъмничен режим постанови Районният съд в Плевен за самозваната лечителка Тотка Тотевска. Присъдата бе произнесена в понеделник, 11 октомври, обявяването на решението от съдия Дария Митева бе посрещнато с бурни аплодисменти от пострадалите хора. Години наред обявилата се за наследница на Ванга Тотевска мамеше хората, че ги лекува, и ги принуждаваше да плащат големи суми срещу "запазване на живота им". В съдебната зала потърпевшите заявиха, че ще обжалват решението на съда в Плевен и ще поискат максимално наказание за псевдолечителката от 10 години затвор.

Освен престоя си зад решетките, Тотка Тотевска бе осъдена да плати около 86 хил. лева на четиримата жалбоподатели по делото, както и съдебните разноски. Близо 3 500 лв. са само държавните такси върху присъдените на пострадалите пари, обявиха от съда.

Делото срещу Тотевска бе заведено по жалбата на Таня Кръстева от Враца. Жената потърсила лек срещу миома от добилата известност плевенска знахарка, а после трябвало да заплати огромната сума от 60 хил. лева. По-късно към тази жалба се присъединиха още трима пострадали, които безрезултатно били лекувани от Тотевска и се изръсили с десетки хиляди.

По време на процеса наблюдаващият прокурор Иво Радев изнесе информация, че псевдолечителката, самообявила се за единствена наследница на Ванга, е изготвила ценоразпис за необичайните си услуги. За разваляне на магия и за лек срещу уроки Тотевска вземала такса по споразумение с клиента, а за гарантирано лечение на наркомании и алкохолизъм искала по 60 лева на калпак. Най-странната услуга в ценоразписа - връзка с отвъдното и починали близки, излизала също 60 лв.

От прокуратурата настояваха за 4 години затвор заради постъпили данни, че по време на домашния си арест Тотевска е продължила да приема клиенти и да лекува срещу заплащане. По време на заседанието в съда стана ясно, че в момента самозваната наследница на Ванга живее при възрастната си майка в с. Победа. През септември т. г. съдия изпълнител изгонил подсъдимата от жилището й, което се намира в района на плевенската гара. В този апартамент псевдолечителката посрещаше клиентите си, а огромна табела напътстваше хората, дошли от различни краища на страната, къде да открият единствената наследница на Ванга. В съда се разбра още, че жилището на лечителката е било иззето по дело за измама с 15-годишна давност, което предстои да се гледа във Върховния касационен съд след седмица.

Решението на Районния съд в Плевен може да се обжалва пред по-висша инстанция.

 

 

Управляващите подготвят нова секира за строителния бранш

 

Нормативните промени, които се подготвят в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), ще съсипят строителния бранш в България, заяви пред журналисти депутатът от Коалиция за България Румен Петков. "Това, да се въведат условия като определен строителен обем и обороти на съответните строителни компании, ще направи на практика невъзможно участието на български фирми в изпълнението на обекти на територията на страната", категоричен бе народният представител. По думите му резултатът ще бъде навлизане на турски и гръцки компании, като нашите ще останат подизпълнители. "Те ще събират трохите. Водещи строителни компании като "Главболгарстрой", държавната "Техноекспортстрой" и др., които имат изключително сериозен капацитет, ще бъдат изолирани от българския строителен пазар. И ефектът от една такава мярка ще е изнесен финансов ресурс зад граница. И тази прибързана, бих казал емоционална стъпка около събитията с магистрала "Тракия", ще досъсипе строителния бизнес в България", подчерта още Румен Петков. Той допълни, че тенденцията е изключително вредна и опасна за бизнес средата в България. "BG Север"

 

 

Близо 100 млн. лева приходи отчитат от НАП

 

98 млн. лв. събрани данъчни и осигурителни приходи отчитат от офиса на НАП - Плевен. Това е със 7,5 млн. лв. в повече в сравнение със същия период на 2009 г. Изпълнението на годишния план е 77%, обявяват от приходната агенция. Общият ръст на приходите - 8,3% спрямо 2009 г., се дължи основно на значителните постъпления от данъци, в т. ч. - 21,6 млн. лв. ДДС и 20,9 млн. лв. данък върху доходите на физически лица. Именно при тях се очаква и преизпълнение на заложените годишни планови показатели. Финансовото затруднение на фирмите и снижението на икономическата им активност е довело до спад на приходите от корпоративен данък с над 2 млн. лв., спрямо м. г. Влошената икономическа обстановка се е отразила негативно и на приходите от осигурителни вноски, като най-голям спад в размер на 6,4 млн. лв. се отчита при фонд "Държавно обществено осигуряване" (ДОО). "BG Север"

 

 

Депутатите отсвириха ВМРО за членството на Турция в ЕС

 

Общинският председател на войводите Иван Кюлджийски (в средата) проведе задочен спор с депутатите, сн. Ралица ПетроваНито един плевенски депутат не се яви на срещата, инициирана от ВМРО, на която народните представители бяха поканени да изложат своето мнение и аргументи по въпроса за провеждането на референдум за влизането на Турция в ЕС. Воеводите са събрали необходимите подписи за това, "за" референдум са сложили парафа си 330 000 българи. От ВМРО заявиха, че са поканили 9 от общо 10-те депутати от 15 Плевенски многомандатен избирателен раойн. Единствено за дебат не е повикан народният представител от ДПС Митхат Метин, защото "не го смятаме за български депутат". Ивелин Николов от ГЕРБ в телефонен разговор с един от членовете на партията заявил, че не е получавал покана, а Цветан Костов от СДС се извинил с важен ангажимент в Народното събрание.

Въпреки че депутати на срещата липсваха, общинският председател на ВМРО Иван Кюлджийски проведе задочен спор с тях. "ДПС никога не е защитавала българските национални интереси. "Атака" - бих казал само: кога станаха националисти, кога с национализъм взеха да търгуват. Не им прави чест по тая тема да проявяват такова малодушие, защото на Волен Сидеров му е ясно какви ще бъдат последствията за България, за българския народ от едно евентуално влизане на Турция в ЕС", заяви Кюлджийски.

За депутатите от БСП той коментира, че само чакат някаква вълна срещу правителството, за да я яхнат популистки, затова не иска да налива вода в тяхната воденица. Синята коалиция за мен са политически динозаври, които едва ли могат съществено да повлияят върху този процес, който, надявам се, да бъде иницииран за дебат в НС, подчерта общинският председател на ВМРО. "BG Север"

 

 

"Заедно" ще активира интереса към проблемите на младите по селата

 

Проект "Такъв е животът... Застъпническа кампания за социално приобщаване на младите хора в селата" започна Сдружение на селската младеж "Заедно", с подкрепата на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и Институт "Отворено общество" - София, съобщава председателят на сдружението Антоанета Мачева. Проектът е с продължителност 6 месеца - до 1 април 2011 г., а стойността му е 4 773 долара. Неговата цел е да бъде активиран гражданският интерес към проблемите на младите хора, живеещи в селата на община Плевен. Основната работна група от 20 човека включва 10 младежи и девойки - членове на ССМ "Заедно", които са от ромски и български произход, на възраст между 16 и 35 години, живеещи на територията на селата и град Плевен. И 10 представители на местните читалища от селата, които са партньори в изпълнение на проектните дейности и заедно с младите хора ще повишат знанията и уменията си в изследване на местни проблеми, за водене на преговори, застъпничество и лобизъм. В конкретните дейности ще бъдат привлечени още над 40 млади хора от селата, както и хора от други възрастови групи, обществено ангажирани и заинтересовани от проблемите на младите хора в селата.

Предвижда се чрез анкети и фокус групи да се идентифицират най-приоритетните проблеми на младите хора, живеещи в селата. На базата на обобщените проблеми ще бъде разработена Програма за развитие на селската младеж, която чрез застъпническа кампания ще бъде предложена за обсъждане на вниманието на общността. За целта младите хора, привлечени в проектните дейности, ще бъдат обучени за водене на застъпнически действия. На младежка конференция ще бъдат обсъдени застъпническите действия, резултатите от тях и планиране на други действия. "BG Север"

 

 

Заловиха крадци на акумулатори

 

Kрадци на акумулатори са били задържани от служителите на Второ РПУ - Плевен, съобщават от пресцентъра на полицията. Заловените са двама на 25 години и един на 21 от с. Буковлък. И тримата имат богата престъпна кариера с многократни задържания в полицията, срещу всеки от тях има по над 10 заявителски материала, криминални регистрации и присъди. Сигнал за кражбата е подаден още на 12 септември. 55-годишен невъоръжен охранител в западната индустриална зона на града е сигнализирал в полицията. Той съобщил, че при обход на обекта, който охранявал, видял мъже, които откраднали четири акумулатора от паркирани два товарни автомобила - "ДАФ" и "МАН". Те го пребили и избягали със свалените аумулатори. "BG Север"

 

 

Тийнейджъри управляваха община Белене

 

По повод 12 октомври - Ден на българската община, по инициатива на ученическите съвети на СОУ "Димчо Дебелянов" и ПГЯЕ "Мария Склодовска Кюри" в партньорство с местната администрация община Белене се управлява за ден от млади хора. Това съобщи Владимир Лоринков от XII клас на ПГЯЕ "Мария Кюри", ВрИД "Връзки с обществеността". Още в 8,00 ч. сутринта ученици от XI и XII клас поели функциите на кмет, председател на ОбС, зам.-кметове, директори на дирекции и експерти. В проведена предварителна среща младежите били запознати с основните си функционални задължения.

Идеята за реализиране на "временна смяна на властта" е учениците да се докоснат до реалните проблеми на гражданите, да се запознаят с предоставяните услуги, да предлагат конкретни решения за конкретни казуси, да се активизира участието им в управлението. Създадена е възможност младите хора да се запознаят с проекти, разработвани от общината, както и сами да предложат своите приоритети. "BG Север"

 

 

Дело за трудова злополука гледа съдът

 

Дело за причинена смърт на работник заради бездействие и по непредпазливост, гледа днес (15 октомври), състав на Окръжния съд в Плевен. 48-годишната Красимира Христова е обвинена в това, че като управител на "Техноком" ЕООД - Плевен, през октомври 2008 г., поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, контрол по извършване на строително-монтажни работи на височина, което е свързано с производствен риск, не изпълнила задължението си да проведе инструктаж на работното място на строителите. В резултат на това е била причинена смъртта на 56-годишния Иво Славчев от с. Гривица. Красимира Христова в качеството си на работодател допуснала на Славчев да бъде възложена работа като мазач, което е извън обхвата на основните му длъжностни задължения на общ работник. Така, при изпълнение на строително-монтажни работи на обект на ул. "Г. Кочев" № 4, станала трудова злополука - падане на Славчев от височина и последвала смърт на работника, е записано в обвинителния акт по случая.

Красимира Христова в качеството си на работодател не определила с писмена заповед длъжностно лице с подходящо образование и квалификация, което да поеме задачите за организиране на изпълнението на дейности, свързани със защитата от професионални рискове и превенцията им. Освен това, работодателката на починалия работник не разработила програма за превантивни мерки за осигуряване на здраве и безопасност при работа, не били определени срокове и отговорни лица в нарушение на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, е посочено в документите по случая.

На делото ще бъдат разпитани 5-ма свидетели и 8 вещи лица. Красимира Христова е с мярка за неотклонение "подписка". "BG Север"

 

 

Измерват костната плътност

 

Два поредни дни - на 18 и 19 октомври, всички, които желаят, могат да се изследват за остеопороза, съобщават от Регионалната инспекция по контрол и опазване на общественото здраве (РИОКОЗ), които са организатори на инициативата за измерване на костната плътност.

Гражданите, които желаят да се прегледат, е необходимо да си запишат час в графика на тел: 064/82-33-04; 82-34-09; 84-60-98, вътр. 110. Цената на една процедура е 10 лв., измерванията ще се правят в сградата на РИОКОЗ.

Инициативата е по повод Световния ден за борба с остеопорозата - 20 октомври. В националната кампания са включени и други инициативи, насочени към ограничаване на рисковете от развитие на остеопороза. "BG Север"