ШАРЕНО


 

Вода с мед дава сили на Лили Иванова да пее

 

Билети на половин цена в деня на концерта, примата пак напълни салона

 

сн. интернетВяра ЦЕНОВА

За пореден път примата на родната поп музика Лили Иванова напълни залата на плевенския театър въпреки 20-левовите билети за концерта. Впечатление обаче правеше браншовото разделение на публиката ала "роднина - полицай", което си има своето логично обяснение. Оказа се, че в деня на концерта организаторите са обикаляли по учрежденията в града и са предлагали билети на половин цена с призива "Да спасим концерт на Лили Иванова". В което няма нищо лошо - груповото посещение на културно мероприятие сплотява колектива. Ако и колективът се научи да работи като родната прима, то тогава нещата оптимистично биха дръпнали напред. Във войнишки ред и дисциплина пред публиката Лили Иванова представи най-новите си парчета заедно с бенда си: Огнян Енев - пиано, тромпет и саксофон, Бисер Иванов - китара, и Орлин Цветанов - цигулка. Наред с новите песни на сцената прозвучаха "За тебе бях" и "Камино", както и тоталният хит в интернет - кавъра на песента на "Ахат" "Черната овца". Желанието на публиката на бис да чуе "Детелини" нямаше как да се случи, предвид съдебните конфликти между Лили Иванова и Асен Гаргов. Така също от няколко години на сцена не звучат евъргрийни като "Осъдени души", чиито композитор е Митко Щерев - по същите причини.

Почитателите двукратно и учтиво бяха помолени да не снимат и да подаряват цветя само при подаден от примата сигнал, за да може спокойно и добре да си свърши работата. Самата тя излезе на сцената в типичния си стайлинг в черно и обувки небостъргачи. На масичка на една ръка разстояние бяха наредени най-необходимите й вещи - носни кърпички, парфюм и чаша вода с мед - редовно използвани по време на концерта.

Комплимент към плевенската публика бе фактът, че притежава най-прекрасната и чиста сграда на театър в България. Което безспорно се дължи на вашия прекрасен директор, защото, както знаем, рибата се вмирисва откъм главата, обяви по микрофона Лили Иванова и в отговор при разрешение от нейна страна получи огромен букет червени рози от Илко Иларионов заедно с нова покана за гостуване. Оказа се също, че и шивачката на Лили Иванова - Краси, е от Плевен. Тя стеснявала всичките й новозакупени дрехи, защото били широки.

Двучасовият концерт на Лили Иванова приключи с нестихващи аплодисменти - доказателство за любовта на публиката и признание за таланта й.

 

 

МЕРАК

 

76-годишен нахлузва бутонките

 

Дядо Кирил КъневНики ИВАНОВ

76-годишният дядо Кирил Кънев от плевенското село Пелишат проявява сериозно желание да порита в официален футболен мач. Неговото село е убедителен лидер в местната "А" областна група и той също искал да влезе в историята. За целта от две седмици дядо Киро тренира с местния отбор на леки обороти, като дори си закупил футболни обувки за 40 лв. По предварителен план дядото трябвало да дебютира в мача с Милковица. Президентът на клуба Владимир Василев занесъл всички необходими документи, медицински и снимки, за да картотекира 76-годишния нападател. От ОС на БФС - Плевен, обаче категорично отказали. Другата седмица от Пелишат ще направят нов опит за картотека, като ще водят със себе си и медицинско лице, което да удостовери, че здравословното състояние на Кирил Кънев му позволява да рита поне десетина минути. На младини той е играл за Вихър (Славяново). Ако сега успее да осъществи мечтата си, дядо Кирил може да влезе и в рекордите на Гинес като най-възрастния действащ футболист с официален мач.

 

 

Здравен инспектор отгледа тиква гигант

 

Светослав Чорбаджийски с гигантското си произведение, сн. личен архивРалица ПЕТРОВА

Тиква гигант отгледа в селото си Новачене здравният инспектор от РИОКОЗ - Плевен, Светослав Чорбаджийски. Плодът тежи внушителните 83 килограма, но според собственика на "творението" те не са толкова много за дадения сорт.

Отглеждането на екзотични растения е хоби на Светослав Чорбаджийски. Тиквите са последното му увлечение, смее се той. Купил семената от български сайт в интернет. Сортът "Атлантически гигант" е доказал възможностите си най-вече в САЩ и Канада, където тиквите от него достигат до 600 килограма. А рекордьорите там участват в специални състезания за най-голяма тиква.

"В български условия, естествено, тиквите не могат да станат чак толкова големи заради климатичните условия. Възможно е да стигнат 150 - 200 кг. Те виреят добре на по-хладно - под 30 градуса, по-висока от тази температура вече им влияе зле. Трябва да се правят допълнителни засенчвания и т. н.", разказва Чорбаджийски.

Този сорт тикви се отглежда по специална технология и на специална почва. Копае се трап метър на метър, слага се оборски тор, както и микроелементите, които липсват в почвата. Технологията тази година е спазена, но стопанинът на гиганта не е правил изследвания на почвата за микроелементи. Категоричен е обаче, че следващата година ще го направи и ще се бори за още по-добри резултати. А с тази тиква, която за съжаление не е с добри вкусови качества, ще зарадва животните си.

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

Не разрушавайте замъците, нека бъдат паметник

 

Стефан КРЪСТЕВ (Cefules)

Ако се случи толкова малко вероятното, че чак почти невъзможното и нашумелите напоследък чертози бъдат съборени, няма да съм сред тези, които ще кажат: "Браво! В България има закон! И законът е над всички!", нито ще съм от тези, които в този миг ще си помислят, че има възмездие, че колкото и богат, и могъщ да е човек има някаква власт над него и рано или късно, по каквито мерки съди, по такива ще му бъде отсъдено. Не че вярвам, че сградите ще рухнат, но и не искам това да се случва. Ще ми се да ги видя като турист, през очите на внука си или правнука си, който, вероятно, би дошъл насам на екскурзия, да разпусне малко сред екзотика, в която иначе не би преживял и месец. Ще ми се от гида му да чуя нещичко за тези замъци. Че те са строени по времето на прехода, в същото време, когато едно след друго са фалирали големите предприятия, когато един след друг са затваряли институтите. Във времената, когато театралните актьори са оставали безработни, а на народа му все тая: нали си има по-народни актьори, при това самородни таланти, без НАТФИЗ и ВИТИЗ, в парламента си и в правителството. Във времената, когато една майка, за да спести, тръгва пеша от село в село да занесе парички на дъщеря си, а по пътя е засипана с преспи; старица изгаря жива, че бутнала свещ, запалена, защото няма с какво да си плати тока. Във времената, в които малцина са се трогвали от подобни истории, защото са били почти ежедневие и малко от тях дори до медиите са достигали, за да бъдат разказани. Във времената, в които всички сме били малко или много престъпници, много пушили контрабандни цигари, други, не по-малко, работили без трудов договор, подкрепяйки сивата икономика, почти гладуващи и унижавани.

Малко или много, по един или друг начин, всички сме били тухла в стената на тези грандиозни строежи. И ако не с друго, то поне, че сме се правили, че не виждаме внушителните бели стени. Във времената, в които децата с увреждания са живеели в нещо, което се нарича "боксове", а така се наричат и отделенията в свинарниците, в които живеят прасетата, отглеждани за заколение. Във времената, в които неизоставени деца, страдащи от заболявания, за които е открито лечение из света, са умирали в ръцете на родителите си, че малко не им е достигало да съберат сумата, необходима за живот. Във времената, в които дори лекарствата от първа необходимост и книгите, които ни трябват, за да е що-годе здрава душата ни, са били облагани с двадесет процента ДДС, само и само да е пълна хазната, а тя пак празна.

Във времената, които още дълго мога да описвам, нека остане свидетелство, че все пак не всички са ги понасяли еднакво. Не според друг, а според Емил Димитров - Ревизоро, тези сгради не са палатите, "палатите са другаде", "като нямат пари за хляб на дядо, му дават зрелища". Склонен съм да му вярвам.

Но повече мисля за друго: разрушаването на сградите няма да е наказание за престъпление, а унищожаване на уликите за престъпление. За уликите пред присъдата на времето. Защото явно друга не може да се чака у нас.

 

 

върни се в НАЧАЛО