ТЕМА


 

 

Ще има ли проблем с безплатните учебници?

 

От учебната 2008/2009 г. всички ученици от I до VII клас (а не както до сега само до IV кл.) ще получат безплатно учебници. Решението да не бъркат родителите в джоба си за тях бе взето от Министерството на образованието и науката (МОН) в края на календарната 2007 г. с одобрените от правителството изменения и допълнения на Наредбата за учебниците и учебните помагала. Облекчението ще засегне приблизително 200 000 деца. Досега безвъзмездно се осигуряваха учебници и учебни помагала за малчуганите в подготвителните групи и до четвърти клас в общинските и в държавните детски градини и училища.

Средствата за купуването им ще се осигуряват от централния бюджет по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, финансиращи детските градини и училищата, а тези за частните детски градини и училища - от централния бюджет чрез бюджета на МОН. Общото финансиране за учебници ще е около 27,3 млн. лв.

Решението за премахване на безплатните учебници бе взето през 1999 г. от правителството на Иван Костов. Основният аргумент на МОН тогава бе, че правото на безплатно образование не означава и право на безплатни учебници. Тогава от ведомството обясниха, че безплатните учебници не се премахват, а ще се дават по-справедливо - само на социално слаби семейства. Този ангажимент отпадна впоследствие.

Учебната 2008/2009 г. ще е и първата, в която съответният випуск седмокласници ще получи в края на занятията свидетелство за завършено основно образование - година по-рано от досега.

От тази година безплатните учебници се разпределят директно на училищата от съответната община. Регионалните инспекторати по образованието (РИО) се намесват само тогава, когато възникне някакъв проблем. Те не разполагат дори с обобщена справка за броя на учебниците, заявени от школата в областта.

На този етап, в началото на септември, не се предвижда проблем с безплатните учебници, както през миналата година, когато първолаците седнаха на чиновете си, без на тях да има читанки. Тогава министерството бе сключило договор с две фирми, които да осигурят транспорта на учебните помагала и доставките закъсняха. Сега всяко училище заплаща превоза от съответното издателство, срещу което негодуват директорите на школата.

 

 

ПЛЕВЕН

 

Директори отчитат недомислици

 

Школата плащат транспорта, кътат комплекти на напуснали ученици

 

В борсите могат да се намерят запазени учебници на по-ниски цени за големите ученициЕмилия КАРАБУЛЕВА

В повечето училища в Плевен, които навреме са направили заявки, безплатните учебници и помагала вече са доставени. Педагози споделят, че през тази година кампанията е започнала по-рано и поне досега нещата вървят гладко. За област Плевен са отпуснати 3 062 202 лв. за закупуването на учебници на 34 319 ученика от I до VII клас, сочи справка на Министерството на образованието и науката.

Имаме всички условия учебната година да започне нормално, издателствата са адекватни на нуждите ни, коментира Атанаска Николова, директор на НУ "Христо Ботев в Плевен. Според нея единственият проблем за училищата е с превоза на учебниците от издаделствата. През тази година те отказали да поемат транспорта, затова всяко школо само си осигурява извозване на заявените пособия. В този случай обаче може да се създадат предпоставки за разминаване на доставката по брой и видове, смятат школски директори. От инспектората по образование се надяват, че по тази схема по-лесно ще се налага контрол на изнесените от хранилищата учебници и помагала.

Други директори обаче възроптаха и срещу недомислиците, свързани с движението на учениците от едно училище към друго и поръчваните за тях безплатни учебници. Ако в дадено школо се запишат в последствие още пет ученика, например, директорът е длъжен да поръча още пет комплекта учебници. Тръгнат ли си обаче възпитаници от неговото школо, поръчаните за тях безплатни учебници и помагала остават за сметка на учебното заведение. Те биха могли да се ползват и следващата година, единствено ако учителят не реши да смени издателството. Така издателствата печелят двойно и те имат сметка от голямо движение на учениците, коментират директори.

За учебниците, които се купуват, продължават да работят борсите. За около 30% от цената се изкупуват употребяваните учебници и помагала в Плевен. Тук ученици и родители могат да закупят, продадат или заменят старите бумаги, учебниците и в трите борси са добре обработени и подвързани, показа репортерска проверка.

До края на ноември т. г. ще работи борсата за употребявани и нови учебници и помагала в читалище "Христо Ботев на бул. Русе № 6 в блок "Кооператор. От 9 до 19 часа всеки ден с изключение на неделя, тук се продават, изкупуват и заменят учебници и помагала от 8-и до 12-и клас. Помагала за изучаване на чужди езици, речници и канцеларски материали, също могат да се намерят на борсата. При приемането на учебници се гледа срокът им за употреба. Ако не са в добър, приличен вид, се обработват чрез подлепване, обвиване с картон и поставяне на етикет. "Прави впечатление, че децата ни предлагат запазени учебници в повечето случаи. Идеята ни е да облекчим финансово родителите, обясни Борис Петков от борсата на бул. "Русе.

До момента търговията върви по-слабо, но очакванията са да се засили около първия учебен ден и в дните до края на месеца. Борис Петков каза още, че естетическият вид на учебниците и помагалата дава положителна настройка за усвояването на знанията и повишава самочувствието на децата. Затова от тяхната борса държали изключително на външния вид на бумагите.

Ученическа борса има и в читалище "Съгласие, която действа от 25 август т. г. и ще затвори врати на 3 октомври. Тук учебниците и помагалата се изкупуват на 30% от цената, след продажбата им се изплащат парите. Раздават се картончета с номера, вътре се вписва какви бумаги са оставени в борсата. Учениците и родителите могат да направят справка по телефона за търсените учебници. Борсата на читалище "Съгласие предлага учебници и помагала за специализираните техникуми, за по-рядко срещани предмети, както и теми за кандидат-студенти. През тази година учебниците до 7-и клас са безплатни, затова очакваме известен отлив на клиентела, предвиждат от борсата. По рафтовете в читалище "Съгласие се предлага богат избор от сборници, чуждоезикови помагала и речници.

Борсата за употребявани учебници на ул. "Данаил Попов № 2 в близост до гарата дава бонус на клиентите, които донесат ползвани бумаги в добро състояние. Така при размяна за учебници от следващ клас, децата получават повече, отколкото е стойността на предаденото от тях. Тук скъсаните и в недобро състояние бройки се раздават безплатно на социално слаби, на деца от многодетни семейства или с безработни и болни родители. Затова борсата си има постоянна клиентела от няколко години. "Хората са доволни, когато намерят начин да помогнат на децата си да продължат образованието си. Стремим се да поощряваме тези техни амбиции, като им помагаме с учебниците, коментират от борсата.

 

 

ВИДИН

 

Кметове вече пазят книгите за VI клас

 

На 15.09 всички деца ще имат учебнициТеменужка ИЛИЕВА

От тази година безплатните учебници се получават от общините и те ги разпределят по училищата, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) във Видин. По данни на кметовете те вече съхраняват учебниците до VI клас, в момента коли разкарват комплектите за седми клас. На 15 септември всички ученици ще получат книгите си, няма нито един учебник, който да липсва.

Във Видин са получени учебници от три издателства, които са заявени от учителите.

През новата учебна година във Видинско ще има 812 първокласници, които са по-малко с 68 от миналата година. Тенденцията на намаляване се запазва и тя се дължи на застаряващото население и миграцията на младите семейства към големите градове и чужбина. Всички учители на първокласници са правоспособни преподаватели. Ще има нередовни учители само по някои чужди езици и информатика, съобщи директорката на РИО Зоя Йорданова.

Няма да има пречки и за превозването на учениците от селата със закрити училища към новите им школа. Във Видин са получени два училищни автобуса, до 15 септември МОН ще прати още 3. Така децата от селата Покрайна, Кутово, Градец, Буковец и Дружба, чийто училища се закриват от тази година, ще имат редовен и сигурен превоз до Видин. Автобус получи и общината в Брегово, където са закрити училищата в Гъмзово и Косово. Започва назначаване на възпитатели, които ще придружават пътуващите ученици от селата им и обратно след завършване на занятията. Те ще контролират храненето им и подготовката за следващия ден в средищното училище. За възпитатели ще бъдат назначени учители от закритите училища, които са познати на децата и са от същите села.

 

 

ВРАЦА

 

Три школа радват с подаръци раници

 

Митонка Червеняшка

Цветана АТАНАСОВА

На работното съвещание на директорите на учебните заведения в община Враца със зам.-кмета Силвия Драйчева и началника на отдел "Образование" Митонка Червеняшка почти нито един училищен шеф не се оплака от проблеми с доставката на безплатните учебници. Разбра се, че може би ще има проблеми с учебниците за 7 клас, тъй като тази година те са одобрени по-късно и договорите за доставка в училищата изтичат до 10 септември. Червеняшка уточни, че общинската управа е делегирала правомощия за доставка на учебниците на директорите, които са сключили договори със съответните издателства и носят отговорност за навременното им доставяне. Там, където има някакво разминаване или недостиг, общината ще помогне финансово за допълнителното им закупуване. Отдел "Образование" ще влезе в ролята на диспечер при разпределение на учебниците за средищните училища, тъй като заявките са правени от директорите на закритите вече училища и вероятно ще се явят някакви проблеми при прехвърлянето им, посочи Червеняшка.

Със заповед на министъра на образованието са закрити 11 от общо 28 училища в община Враца, като се създават три средищни - в селата Тишевица, Девене и Баница. 560 деца в тези училища ще получат в първия учебен ден подарък ученическа раница с надписа на съответното училище, несесер за учебните пособия, лична карта и ученическа книжка. Средствата за тях са от спечелен от общината проект пред МОН "Оптимизация на училищната мрежа" за 2 380 000 лв., като за т. нар. комуникационни разходи за по-качествено образование и привличане на учениците са предвидени 2%. Такива комплекти ще получат децата и от т. нар. приемни училища - ОУ "Васил Левски" и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" във Враца, в които ще се учат деца от закрити селски училища.

 

 

ГАБРОВО

 

Чиновете пълни за старта на годината

 

Мариана ДИМИТРОВА

Учебниците ще чакат габровските ученици по чиновете за първия учебен ден, стана ясно от проверка на "BG Север" в града на Рачо Ковача. През тази година за първи път на безплатни помагала ще се радват и учениците до седми клас. По всяка вероятност и издателствата, и МОН са си взели поука от миналата година, когато директори на училища и учители чакаха в нощта срещу 15 септември да пристигнат учебниците, а някои така и не ги дочакаха тогава.

Още през миналата седмица в общинския отдел "Образование" пристигнаха учебниците на издателство "Просвета". Самите училища вече са заредени и със задължителната училищна документация и на учителите няма да им се налага да влизат в час с импровизирани дневници, както впрочем се е случвало в предни години.

По думите на собственик на книжарници Петко Златев, който доставя учебници на издателствата "Анубис", "Булвест 2000" и "Педагог 6", досега са раздадени учебните книги за всички ученици до 6 клас. В началото на тази седмица пристигнаха и учебниците за седмокласниците, а най-късно днес (5 септември) те трябва да бъдат раздадени.

Очаква се тези дни да се активизира и борсата за учебници втора употреба за учениците от по-горните класове, която в Габрово отваря врати няколко дни преди старта на учебната година. По традиция и тя се радва на добра "клиентела", тъй като много семейства я предпочитат, защото учебните помагала им излизат по-евтино в сравнение с новите.

 

 

монтана

 

Помагалата пристигат на порции

 

Момчил ИВАНОВ

Безплатните учебници все още не са пристигнали изцяло в Монтана. Учебниците пристигат на порции по различно време в различните училища. Някои от школата почти са осигурили учебниците, при други сега започват да ги получават. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Анка Захариева заяви, че очаква до 15 септември всички училища да имат безплатни учебници. Според нея даже още до 10 септември е възможно това да се случи.

Заради неразбории с доставките през миналата година някои от децата в Монтанско учиха 15 - 20 дни без учебници. Едва в първата половина на октомври пристигнаха учебниците в Четвърто ОУ в областния град.

В Монтана традиционно се организират борси за употребявани учебници, но тази година те още не са стартирали. Очаква се това да стане малко преди 15 септември.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

СОУ Емилиян Станев е борсата в старата столица

 

Кремена КРУМОВА

Почти всички училища във Великотърновска област са получили от безплатните учебници от първи до шести клас. Предстои раздаването на книгите и за седмокласниците. Определено е учебниците да се получават от основни борси, разположени в базови училища в съответните десет общини на региона. Така е хем по лесно, хем по-организирано, споделят директори. Във Велико Търново тази функция изпълнява СОУ "Емилиян Станев, от където мениджърите на останалите училища идват да получат своите учебници. Те са доволни тази година и казват, че липсва каквото и да е объркване с книгите, напротив - всичко върви нормално и добре. Създадена е перфектна организация. Няма проблеми с доставената литература и с издателствата. Дори и седмокласниците се радват, че ще спестят някой лев от бюджета вкъщи за сметка на някоя хубава дрешка, купена им за първия учебен ден.

Повече от 100 училища в региона ще получат от безплатните учебници, казват от РИО в старата столица.

 

 

ловеч

 

До 10 септември идват доставките

 

Мира ГАНЧЕВА

До 10 септември трябва да бъдат доставени учебниците за 7-и клас в Ловеч, съобщиха за "BG Север" от общинската администрация. За място на доставката са определени училищата "Тодор Кирков" и "Христо Никифоров" в града. 426 ученици са записани в 7-и клас за учебната 2008/2009 г., книжата им струват близо 56 хил. лв. Общо над 2 900 са децата от първи до седми клас в общината, средствата за учебниците им надхвърлят 260 хил. лв. Най-много са бъдещите шестокласници - 452, учебниците им струват над 55 хил. лв. Парите за учебни комплекти на деца от предучилищните подготвителни групи до 7-и клас включително са предоставени от централния бюджет. Учебните помагала за 6-годишните са изплатени и доставени, чакат се само тези на "Анубис". Общо 283 броя са необходимите учебници за най-малките, цената им е близо 8 700 лв.

Ловешките учители са избрали да преподават по комплектите на общо седем издателства, става ясно от предоставената справка. По-популярните са "Просвета", "Булвест 2000", "Анубис". Учебниците за децата от първи до шести клас вече са получени от училищата, чака се доставката само на две от издателствата, като срокът за получаване е 5 септември.

Единствената борса за учебници "втора ръка" се организира в центъра на Ловеч, но и там засега само приемат, без да продават. Продажбата се прави на 15 септември и до ден - два след това търсенето почти секва, обяснява продавачката.