ТЕМА


 

Училищните ремонти

 

Плевен

 

Размерът на отпуснатите средства е според връзките в кметството

 

Средствата на плевенските школа едва стигат за вътрешни

ремонти, затова и отвън изглеждат така       Сн. Авторът

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Две седмици преди началото на новата учебна година малко са школата в Плевен, които ще ударят първия звънец в ремонтирани сгради и освежени стаи, показа репортерска проверка на "BG Север". Оказа се, че в случаите, когато все пак ги има, отпуснатите за ремонт пари са малко и недостатъчно да покрият дори минимума от нуждите на училището. Това се отнася за тези, които са общински и за които уж ежегодно се заделят определени суми. Както в повечето случаи обаче и в средствата по това бюджетно перо има привилигировани и пренебрегнати. Според приближението им до общинските чиновници на едни се дава редовно и повече, на други - рядко и по-малко, а на трети - хич, коментираха пред "BG Север" плевенски учители.

За училище "Йордан Йовков" например всяка година се отпускат определени средства, този път те са били в размер на 2 000 лева. Стигнали са, за да се измаже коридорът, да се направи шпакловка, да се поднови и мазилката по стаите. От школото издадоха, че им предстоят още довършителни работи, но обещаха, че ще успеят да се вместят в графика и до 15 септември всичко ще е готово. Със задоволство признават факта, че не се надяват само на отпуснатите от общината средства, а разполагат и със свои собствени, с каквито наскоро направиха и модерен информационен мултимедиен кабинет.

Усилени ремонти от няколко седмици текат и в общинското ОУ "Цветан Спасов". Целият район около сградата е отцепен с ограничителни ленти. Все още не са завършили и ремонтните дейности и в СОУ "Пейо Яворов". Там са подменили ВиК-инсталацията, поставена е дограма на пет стаи, предстои подмяна и на елинсталацията. От ръководството на школото не можаха или не искаха да съобщят точната сума, отпусната от общината, но по думите им, колкото и да е, тя винаги е недостатъчна. Потвърждение за това е и ужасният външен вид на училището.

Повечето от общинските школа, влизащи в графата "пренебрегнати", извършват ремонтни дейности, като разчитат само на собствени средства. Такова е например СОУ "Христо Смирненски". От там споделиха, че вече трета година кандидатстват в общината чрез проект за енергийна ефективност, по който искат да получат дограма за цялата сграда, но одобрението така и не идвало. Още в края на май са боядисали стените и са успяли да освежат обстановката не само със собствени средства, но и със свои работници - бодигарда, огняря и т. н.

Далеч по-плачевно се оказа положението в държавните школа или тези, които са подчинени пряко на Министерството на образованието и науката (МОН). На територията на област Плевен има 19 такива. От инспектората отказаха да дадат информация за сумите, които са били отпуснати тази година, но разясниха, че в случая Регионалният инспекторат по образованието (РИО) се явява само посредник между училищата, предимно гимназии, и ведомството, ръководено от Даниел Вълчев. При нас пристигат докладните записки, в които държавните училища описват нуждите си, а ние само ги препращаме до МОН, където решават на кое колко и дали ще отпуснат средства, поясни за "BG Север" Нели Христова - счетоводител в плевенския инспекторат.

Най-ярък пример за опасна училищна сграда е професионалната гимназия по облекло и текстил в центъра на града. Там пари за ремонт не са отпускани от преди две години, но и тогава те са били толкова малко, че едва са стигнали за козметичен ремонт на покрива, който и сега при най-малкия дъжд си тече и наводнява коридора на школото. Със собствени средства не разполагаме, постоянно търсим спонсори - било фирми или родители, пращаме докладни записки, молби, но никой не се отзовава, оплакаха се от счетоводството на гимназията. Пак от там съобщиха, че в рамките на една учебна година МОН им е оборудвало два компютърни кабинета, но за ремонт не давало пари. Явно за тях здравето и сигурността на децата стои на по-заден план от техните информационни знания, коментират учителите. Чиновете, столовете и паркетът са под всякаква критика - олющени, надраскани, прогнили, пробити и стари. Стъклата на витрините - счупени. Вратите на някои учебни стаи изобщо не се затварят - бравите им едва се държат. И на фона на цялата тази неуютност и мизерия някак много смешно и неестествено на стената виси картата на Европейския съюз.

Сградата на гимназията по облекло и текстил е на повече от сто години. Миналата седмица в пиков час от покрива й се откъснало парче цимент и паднало на метър от спирката, на която чакали хора. По щастлива случайност няма пострадали.

 

 

ВИДИН

 

Всички първокласници сядат на нови чинове

 

Така изглежда фасадата на обновеното основно училище

"Иван Вазов"  Сн. Авторът

 

Тина ИЛОВА

В две видински училища се извършват големи ремонти. Ръководствата на пето основно училище "Иван Вазов" и на Професионалната гимназия по икономика и технологии са спечелили проекти на образователното министерство, което финансира обновлението на базата.

В училище "Иван Вазов" се сменя цялата дограма, настилките в класните стаи, освежават се стените. Такъв основен ремонт на сградата не помня да сме имали, сподели дежурната учителка Надежда Цокова. Тя едва смогва да поръчва материалите, нужни за ремонта. Хората, които го извършват, са наети от министерството. Фирмата, спечелила търга за изпълнение на поръчката, е софийска, но тя си наема подизпълнители. В крайна сметка майсторите се оказват от Враца и Видин, но за тяхната организация на работа училището не носи отговорност и не се намесва.

ОУ "Иван Вазов" си остава еднo от най-предпочитаните в града. В него са записани близо 1 000 деца. Много от учителите работят заедно с автори на учебници и с групи от педагогически вузове по преподаване на учебния материал. Експериментират се нови форми на обучение, поради което наричат училището базово. Месец преди началото на учебната година на табло до входа на сградата са обявени учебниците, по които ще учат класовете, както и други нужни за обучението материали. Учителите отчитат и голяма успеваемост на учениците си, кандидатствали след седми и осми клас за други училища. Общият им успех е над много добър.

Проект на МОН за 160 000 лв. се реализира и в професионалната гимназия по икономика и технологии. Той е бил за смяна на дървената дограма с пластмасова на 150 прозореца, но са отпуснати пари за 100. Сменят се прозорците по фасадата и класните стаи. Коридори и салони остават за следващ път. В училището работят четири фирми - изпълнител и подизпълнители. Хората са от Враца, Монтана, Дупница и дори Бургас. Осигурява ги министерството, на нас ни казаха да не се занимаваме с ремонта, сподели дежурна учителка. И тя е сигурна, че работата ще приключи до първия учебен ден.

Ремонти общо за 1,8 млн. лв. се извършват във видинските училища. Това са пари, дадени от МОН, общината и общински заем. С 300 000 лв. от този кредит ще бъде купено ново училищно оборудване. Във Видин всеки първокласник ще седне на нов чин.

 

 

ВРАЦА

 

Дават половин милион за вековна гимназия

 

Цветана АТАНАСОВА

Според кмета на община Враца инж. Войслав Бубев до 15 септември ще завършат всички строително-монтажни дейности и учениците спокойно могат да започнат занятия в обновените сгради.

Най-щастливи се очертава да бъдат 1 200-те възпитаниците на най-старото и най-голямото училище във Враца - СОУ "Христо Ботев", което на 18 септември ще отбележи 100 години от обявяването си за Врачанска окръжна пълна мъжка гимназия и 185 години светско образование. В основния ремонт ще бъдат вложени 510 000 лева, което е най-голямата инвестиция на общината в сферата на образованието. Училищната сграда е строена преди 113 години и е паметник на културата. Нейната фасада и покрив се ремонтират по проект, защитен пред програма "Красива България" на стойност 240 000 лв., като се запазва автентичната архитектура. За вътрешния ремонт, включващ подмяна на дограмата и подовите настилки, и за благоустрояване на двора и спортната площадка общинската управа е отпуснала от собствения си бюджет 270 000 лв. Една от най-големите придобивки за учениците ще бъде лекоатлетическа писта с изкуствена настилка и осветление, която напълно отговаря на европейските и световни критерии, както и ново волейболно и баскетболно игрище за 65 000 лв. по проект на националната програма "Спорт в училище".

С обновен физкултурен салон ще разполага начално училище "Свети Софроний Врачански" във Враца.

На всички училища в общината са осигурени средства за козметични ремонти, каза още Бубев. Директорите имат свободата да изберат как и за какво да се изразходват парите.

Втората по големина инвестиция е в ремонта на детска ясла №5 във Враца, където са вложени над 200 000 лв., като 70 000 лв. са отпуснати от фирма "Екопак" за ново оформление и благоустрояване на двора и спортната площадка. Общо са предвидени 600 000 лв. за ремонт на 16 детски градини с подмяна на дограми, ремонт на кухни и инсталации.

Пет учебни заведения във Враца ще се модернизират със средства, получени по защитени от тях проекти в рамките на националната програма "Спорт в училище", на стойност 248 500 лв. Проектите са за възстановяване и поддържане на външни площадки и съоръжения, изграждане на спортни площадки, поставяне на изкуствени настилки и модернизиране на физкултурни салони.

 

 

монтана

 

Родители събират пари за щори

 

Момчил ИВАНОВ

Ремонтите в училищата в Монтана ще приключат 15 дни преди откриването на новата учебна година, а на някои места и още по-рано, обявиха от общинската администрация. През тази година общината в града заделя 510 000 лева за освежаване на фасади, боядисване на стаи, изграждане на санитарни помещения. 287 000 лева от сумата ще бъде усвоена за ремонт на най-старата школска сграда - тази на I и VI ОУ. В малкия корпус, където се обучават децата от I до IV клас, ще бъдат изградени вътрешни тоалетни. Другият голям ремонт е на фасадата на Природоматематическа гимназия "Климент Охридски", който е на стойност 160 000 лв. Половината от средствата за него са осигурени от програма "Красива България". На сградата ще бъде монтирано и фасадно осветление.

През лятото МОН отпусна 400 000 лева за ремонти на четири държавни училища - по две в Монтана и Берковица. Шефката на Регионалния инспекторат на министерството Анка Захариева коментира, че в областта няма училища, в които условията за провеждане на учебни занятия да са нетърпимо лоши.

Родители от различни училища в Монтанско се оплакаха, че след подмяната на дограмата на прозорците в училищните сгради не се поставят щори. Така при слънчево време се случва температурата в класните стаи да мине 30 градуса и деца да припадат по чиновете. От управата на едно от училищата обясниха, че поставянето на щори не влиза в проектите за подмяна на дограмата и съобщиха, че някои от родителите са решили проблема като са събрали по 15 лева, наели са фирма и са монтирали щори.

 

 

ловеч

 

Подменят дограми, правят модерни спортни салони

 

Мира ГАНЧЕВА

Усилени ремонти текат в училищата в Ловеч, видя репортер на "BG Север". Капиталовата програма на общината е близо 575 хил. лв., до момента са усвоени над две трети от парите. Това лято приключи цялостната подмяна на дограмата в най-голямото основно училище в Ловеч "Васил Левски". Миналата година беше поставена PVC-дограма на три от фасадите на школото, а от тази година вече и източната страна е подменена. Комисията, която разгледала офертите, поставила изричното условие дограмата да е "Саламандър", каза помощник-директорът на училището Иван Иванов. От подадените 6 оферти обаче само две отговаряли на това условие. С по-доброто си предложение за цена, качество и срок на изработка спечелила "Ника БГ" ООД - София. Частично обновяване на дограми е извършено още в две основни училища - "Димитър Димов" и "Христо Никифоров".

Пред завършване е физкултурният салон на СОУ "Тодор Кирков". В момента се полага подовата настилка и ако строителите не успеят до септември, то от началото на 2008 година децата ще се радват на новия спортен обект, обеща зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков. Огромният салон, който е отделна от училището сграда, вече е боядисан в свежи цветове. Нова придобивка за "Тодор Кирков" ще е и оградата на двора, с която децата ще се чувстват по-защитени в игрите си. За поставянето й сега се извършват изкопните дейности и до началото на първия учебен ден тя ще е факт, казаха от кметската администрация.

 

 

 ГАБРОВО

 

Санират сградата на детска градина

 

Мариана ДИМИТРОВА

Почти всички общински училища в Габрово ще посрещнат своите възпитаници за първия учебен ден с приветлив и освежен вид.

С 567 хиляди лева в Габровската община се извършват ремонти на общинските училища и детските градини. 170 хил. лева са от бюджета на общинския отдел "Образование", 242 хил. лв. са средства за капиталови разходи, 145 хил. лева са от програма "Красива България". По тази програма се извършва саниране на сградата на детска градина "Мики Маус" в града на Рачо Ковача. Нейният ремонт завършва до дни и е свързан с програмата за енергийната ефективност на детското заведение. Приключи и ремонтът на помещенията за нова група в детска градина "Явор", която ще заработи през септември. Извършени са подмяна на подовата настилка и пребоядисване, а също така ремонт на дограма и осветление, на санитарните възли, на елинсталацията и на покрива.

Предстои преместване на звеното "Майка и бебе" в друга сграда, в момента то е разположено в база на детска градина "Явор". Освободените помещения също ще бъдат ремонтирани с цел увеличаване на броя на децата в градината, отчетоха от кметството.

Нова отоплителна инсталация се прави в началното училище "Васил Левски". Инсталацията ще бъде завършена до началото на отоплителния сезон, защото средствата за нея са осигурени по-късно. Другите ремонтни дейности в 13 училища и 17 бази на детските градини в по-голямата си част са завършени. Ремонтирани са покриви, фасади, подменена е дограмата. По предписание на РИОКОЗ са обновени кухненските блокове и санитарните възли в детските градини и училищата, за да отговарят на санитарно-хигиенните изисквания. Според общинския отдел "Образование" всички ремонти в училищата ще бъдат завършени до началото на новата учебна година.

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Приоритетни са общинските школа

 

Кремена КРУМОВА

1,1 млн. лв. струват текущите ремонти в сектор "Образование" в община Велико Търново тази година. От тях 470 000 лв. е инвестицията от спечелени проекти от учебните заведения по различни програми за финансиране на строително-ремонтни дейности. Румяна Йорданова, началник на отдел "Образование" в общината, заяви пред "BG Север", че новата учебна година ще бъде успешна откъм материална база и условия за труд и учене. Екипът от директори е добър, те положиха и доста усилия за кандидатстване за финансиране на различни дейности по много програми към МОН, каза още тя. Парите никога не стигали, но приоритетни все пак били общинските училища.

В повечето случаи фирмите изпълнители на обектите са работили и преди и общината била доволна от тях.

В основното училище "Неофит Рилски" в Килифарево ще ремонтират и санитарните възли, като ги пригодят за нуждите на децата с увреждания. В момента в СОУ "Емилиян Станев" тече крупен ремонт. Там предстои изцяло газифициране на басейна и разширяване на котела, както и газифициране на цялото училище за около 100 хиляди лева.

Отделените пари за детските градини тази година са общо около 380 000 лв. Най-скъпи са работите по обновление на цялостната дограма. Такива ще бъдат направени в две забавачници, като само в едната ще са на стойност 117 000 лв. Нови санитарни възли, спално обзавеждане, поправка на покриви, вътрешни ремонти, нова дограма са само част от извършените ремонти в детските градини в общината. Директорка на детска градина дори се похвали, че след 6 години едва сега е успяла да почива истински през лятото, защото ремонтът на учебното заведение се е провел нормално и успешно.