ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Предизборната кампания в Плевен започна с огън

 

Изгориха колата на местния лидер на ГЕРБ Ивелин Николов

 

Николов е категоричен, че кандидатът на ГЕРБ в Плевен

е Цецка Цачева  Сн. Авторът

 

Мая ПАСКОВА

На 27 август около 3,00 часа бутилка със запалителна течност възпламени "Опел Зафира" на областния координатор на ГЕРБ в Плевен Ивелин Николов. Инцидентът е станал пред дома му, на ул. "Парашкев Цветков". В полицията и пожарната е сигнализирал съсед, който пръв е забелязал пламъците. Чисто новият автомобил е взет на лизинг миналата година от фирмата на майката на Ивелин Николов Денка Николова. Застрахователите са направили оглед на колата, разследването е поето от Първо РПУ. Заведено е следствие.

Както е известно, доскоро Ивелин Николов бе член на СДС, но напусна синята партия, оглави ГЕРБ и засега отказва да подкрепи кандидатурата на кмета Найден Зеленогорски.

Паметливи припомнят, че подобен инцидент имаше и в кампанията за местни избори през 1999 г., когато опоненти за кметския стол бяха Зеленогорски и Румен Петков. Тогава бе опожарен автомобил "Нисан", собственост на бизнесмена Иван Буковски. Той също бе напуснал СДС и се обяви в подкрепа на Петков.

За коментар по случая и предположения за мотивите за престъплението, както и за начина на водене на предизборната кампания, потърсихме потърпевшия местен лидер на ГЕРБ Ивелин Николов.

- Г-н Николов, смятате ли, че посегателството върху вашия автомобил е свързано с предизборната кампания?

- Изненадвам се, че по този гаден начин започва предизборната кампания в Плевен. Това е, което мога да коментирам на този етап. Искам да благодаря на съседите ми, както и на органите на полицията и пожарната за своевременната намеса. Води се следствие и се надявам, че извършителите и дори подбудителите ще бъдат намерени.

- Според вас това политически акт ли е или лично разчистване на сметки?

- Нямам проблеми с хора, които да имат лични мотиви да ми отмъщават.

- Този инцидент ще се отрази ли по някакъв начин на предизборната кампания на ГЕРБ?

- На нашата кампания няма да се отрази, но както казах, самата кампания започва по много лош начин. Ние сме за позитивната кампания. Както на предишните избори за евродепутати, така и сега, ще действаме по един и същи начин. Категорични сме, че с г-жа Цецка Цачева, нашия кандидат за кмет, ще водим една абсолютно позитивна кампания и ще бъдем толерантни към всички наши опоненти. Искаме да покажем нашата програма, качествата на нашите кандидати, които ще предложим на гражданите на община Плевен.

- Значи категорично Цецка Цачева остава вашият кандидат за кмет?

- Абсолютно.

- А искането на десните в София да бъдат подкрепени от ГЕРБ успешните сини кметове в страната, за един от които се спрягаше и плевенският Найден Зеленогорски?

- Навсякъде лидерът на партията Цветан Цветанов подчертава, че ние няма да се поддадем на някакъв политически рекет и извиване на ръце. За нас кандидатурата на Цецка Цачева е напълно достойна, това показват и социологическите проучвания. Хората, които гласуват за ГЕРБ, също желаят наш кандидат за кмет. Няма как да се отделят градовете в провинцията от София и хората да бъдат разделяни. Както вече казах, ние ще защитаваме интересите на гражданите тук.

- Какви са отношенията ви с десните на местно ниво?

- Отношенията ни са абсолютно толерантни и нормални. Ние като партия, ориентирана в център-дясно, се надяваме да си партнираме добре с тях. Ще видим на самите избори кой какви гласове ще получи и чак тогава можем да водим по-конкретни разговори.

- Готови ли са листите ви за общински съветници?

- Предложенията ни са изпратени в изпълнителната комисия в София и тепърва ще бъдат утвърдени.

- А какви хора са включени в тях?

- В листите ни ще присъстват хора от всички сфери на обществения и икономическия живот. Ще има юристи, лекари, икономисти, архитекти, хора с добро име в нашата община. Ще залагаме предимно на експертите и професионалистите. Всеки да си върши работата в това, от което разбира най-добре.

 

 

Любомир Петков, председател на ОбС на БСП:

 

Палежът е нагъл криминален акт

 

Умишленият палеж на автомобила на областния координатор на политическа партия ГЕРБ Ивелин Николов е изключително нагъл криминален акт. Не приемам посегателството върху спокойствието, имуществото и живота на който и да е гражданин като форма на взаимоотношения. Като представител на отговорна партия не допускам мотивите за това престъпление да са в сферата на политиката. В противен случай би означавало, че в политическия живот на нашия град има личности, които не само нямат право да представляват обществото, но не заслужават и място в него. Разчитам на компетентните органи да решат бързо случая и да приложат закона с цялата му тежест срещу извършителите и подбудителите на това деяние.

 

 

ловеч

 

Левите с разумна цел - най-много съветници

 

Мира ГАНЧЕВА

Почти сигурно ГЕРБ в Троян ще издигне за кандидат-кмет бившия шеф на местното РПУ полк. Минко Акимов, който сега е зам.-директор на ловешкия затвор. Според запознати герберите там са се съюзили с "Атака", като лидерът на националистическата партия инж. Илиян Пеевски щял да се откаже от собствената си кандидатура за градоначалник, за да се явят единни на изборите срещу настоящия кмет Дилян Енкин (БСП), който ще се бори за четвърти мандат. На вота за евродепутати ГЕРБ в Троян е първа сила, каза оргсекретарят на партията от София Красимир Велчев. Според него шансовете на Бойко-Борисовата партия са много сериозни. Колкото до листата с общински съветници, начело били все хора на бизнеса - Йордан Данков, бивш шеф в "Машстрой" и настоящ хотелиер, както и инж. Марин Радевски, собственик на фирма "Калинел", и други.

БСП е партия с над 100-годишна история и не можете да очаквате, че ще бъде подменена изцяло листата със съветници, а и това не е необходимо, заяви пък лидерът на столетницата в Ловеч Димитър Горов. По думите му социалистите имат изключително добри специалисти, които могат да представляват БСП и избирателите й в следващия общински съвет. Според Горов обаче е нормално да настъпят известни промени, тъй като БСП е и партия, която се развива, и има много нови хора, които биха били полезни за следващото управление на общината. Горов не се нае да прогнозира колко точно съветници ще вкара БСП, но задачата пред тях била "разумна" - най-много от всички партии и коалиции в Ловешка община.

 

 

Топмениджър е човекът на Бойко Борисов във Видин

 

Комитетът на Иван Гранитски (вторият отляво)

подкрепи сегашния кмет Иван Ценов Сн. Авторът

 

Теменужка ИЛИЕВА

55-годишният топмениджър Румен Видов е нашият кандидат за кмет на Видин, съобщи лидерът на партия ГЕРБ в града Владимир Тошев.

Видов е бил директор на най-модерния видински завод "Гипсофазер", след приватизацията му от австрийската фирма "Кнауф" - негов изпълнителен директор. От два месеца е консултант по инвестициите на фирмата в България, които през следващите години ще достигнат 80 - 100 млн. евро.

Ще управлявам Видин чрез по-добри условия за бизнеса, обяви кандидатът мениджър. Той обеща да разчита на младите, активните и модерно мислещите хора и да се бори за мястото без компромати, с идеи и визия за бъдещето на града. Видов е и известен общественик - той е общински съветник от партия НДСВ, председател на местната търговско-промишлена палата, епархийски съветник във Видинската митрополия, първи президент на ротари клуба в града. Имам два брака и 4 деца, всичките успели в живота, завърши представянето си кандидатът на ГЕРБ.

На него БСП противопоставя лидера си Пламен Трифонов, който е утвърден на пленум на общинския съвет във вторник. Той обеща на 10 септември да представи програмата си за управление на общината.

Издателят Иван Гранитски, легендарната треньорка Нешка Робева, поетесата Маргарита Петкова и актьорът Стефан Мавродиев дойдоха във Видин, за да заявят подкрепата си за сегашния кмет д-р Иван Ценов. Заставаме зад тези, които строят, възраждат и извисяват духа на своите съграждани, обяви Гранитски.

 

 

Десните в Габрово с двама мераклии

 

Мариана ДИМИТРОВА

В областния град Габрово засега със сигурност се знаят само имената на трима кандидат-кметове. ГЕРБ вече окончателно обяви своя избраник - Томислав Дончев. Той е роден през 1973 г. и в момента е програмен директор в институт "Отворено общество". Дончев е и част от ръководството на т. нар. "Бизнесинкубатор" в Габрово. Името му влезе в общественото полезрение преди няколко години, когато започна като журналист в местната радиоточка.

Другите ясни кандидати за градоначалническия пост са Добромир Валачев от ДСБ и Цветан Нанов от НДСВ, чиито биографии "BG Север" представи. Интересното е, че двамата кандидати са плод на неуспялата дясна коалиция в града на Рачо Ковача, която уж трябваше да излезе с единна кандидатура. Когато ситото преся имената на Нанов и Валачев, преговорите зациклиха и ДСБ обяви, че ще се явява самостоятелно на местните избори. Зад кандидатурата на Нанов пък освен НДСВ застават и СДС, ССД, БНС и ВМРО. Очаква се тепърва да започне пазарлъкът за листата с общинските съветници. За тези партии, които подкрепят Нанов, листата ще бъде една.

В ляво мъглата все още не се е разсеяла и червените още не са обявили кандидатурата си. Упорито в града на Рачо Ковача се говори, че все пак столетницата за трети път ще заложи на печелившата си кандидатура и ще подкрепи настоящия кмет Богомил Белчев въпреки сериозните раздори между него и определени хора от БСП. Нищо чудно най-сетне и той да чуе името си от връх Бузлуджа на 1 септември. Между няколкото имена на кметове, които централното ръководство на БСП беше обявило преди време, че ще подкрепи, не фигурираше името на габровския кмет. Той от своя страна заяви пред журналисти, че до момента е имал абсолютната подкрепа и съдействие на централното ръководство на столетницата. По време на тържествата на Шипка по повод 130-годишнината от Шипченската епопея "BG Север" дочу нещо много любопитно - в частен разговор премиерът Сергей Станишев попита габровските червени кога най-после ще обявят кандидатурата си за кмет. Едва ли след като още не са наясно с фаворита си, местните червени са наясно и с кандидатите си за общински съветници.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Сладоледен бос срещу кмета Румен Рашев

 

Сладоледеният бос Цветан Цветанов (вдясно)

и софийският гербер Цветан Цветанов Сн. Авторът

 

Кремена КРУМОВА

С дни се променя обстановката около предстоящите кметски избори във Великотърновско. Ако не всеки ден, то почти през ден някоя политическа сила дава на порции на медиите това, което иска да каже, а журналистите да чуят. И става все по-интересно и любопитно кой, кого, срещу кого ще изправи.

Разбира се, в областния град играта ще бъде най-атрактивна. След като станаха известни първите двама кандидат-кметове в старата столица - на БСП д-р Иван Манчев и на СДС д-р Румен Рашев, най-после се разбра и кой ще бъде герберът, който ще бъде хвърлен в боя. Това е Цветан Цветанов, който освен че е адаш на партийния лидер, е и собственик на сладоледена фабрика. Хората на ЕДП на търновския депутат Димитър Абаджиев няма да подкрепят кандидатите на ГЕРБ на предстоящите местни избори "на всяка цена, съобщи регионалният координатор на гражданското сдружение Петко Казанджиев и призова местните лидери на Борисовата партия да се срещнат с тях, признавайки, че за сега разговорите между двете страни се водят предимно чрез медиите. Той увери, че ще се водят преговори с всички десни партии, като приоритет ще има ДСБ.

Същевременно независим инициативен комитет издигна официално кандидатурата за трети кметски мандат на Румен Рашев, който преди месец получи и категоричното "да" на комитета на Иван Гранитски "Съзидание.

 

 

монтана

 

Според червения Илиян Илиев опонентите му са добри хора

 

Симеон НИКОЛОВ

След като извънредна общинска конференция на БСП окончателно излъчи кандидатурата на 47-годишния Илиян Илиев (на снимката) за кмет на Монтана, той заяви, че очаква подкрепа от партии от целия политически спектър и не иска неговата кандидатура да се възприема като тяснопартийна. "Основните ми опоненти са сегашният кмет Златко Живков и кандидатът на ГЕРБ Златко Тодоров. Познавам ги - добри хора са, но по-важното е не това, а кой какво ще предложи на избирателите", коментира Илиев. Той заяви, че отчита приноса на Златко Живков за промяната на облика на града, но това не е само негова заслуга. "През последните 8 години депутатите от Монтана бяха предимно от БСП и НДСВ. Те също помогнаха за спечелването на инфраструктурни проекти. Помогна и това, че икономиката се съживи, бюджетите на общините станаха по-големи, получихме достъп до фондовете на ЕС. Ако бъда избран за кмет, ще имам предимството да работя с правителство, доминирано от левицата, и ще мога да увелича обема на инвестициите", заяви Илиев. Кандидатът на социалистите обеща ако спечели изборите общината да подпомага активно бизнеса чрез проекти по линията на публично-частното партньорство, да има по-голяма социална функция, да помага на селскостопанските бизнесмени с капацитет да усвояват средства от фондовете на ЕС, да разшири мрежата от здравни заведения в общината.

 

 

ВРАЦА

 

4 септеври е сакралната дата за големите играчи

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

БСП, ГЕРБ и НДСВ си избраха 4 септември, за да съобщят официално своите номинации за кмет на Враца. БСП ще направи това на пленум, на който окончателно ще стане ясно социалистите за кого ще дадат своя вот - за сегашния кмет Войслав Бубев или за народния представител и председател на врачанската организация Димитър Гъндев. Според предварителните сондажи и гласуванията по партийни организации превес има инж. Бубев. На миналите избори той се яви като независим кандидат, тъй като ВС на БСП отказа да го подкрепи и даде рамо на покойния вече Румен Стоманярски. Партийната интрига продължава да се плете и за тези избори, на които вероятно отново двама социалисти ще застанат един срещу друг - Гъндев и Бубев, но единият като официален кандидат на БСП, а другият - като независим. Гъндев е готов да влезе в кметската битка, ако пленумът го номинира, но ако това не стане, няма да се кандидатира като независим, докато Бубев ще се бори за втори кметски мандат и без официална партийна подкрепа.

Същият ден НДСВ ще обяви дали ще подкрепи кандидатурата на инж. Бубев. Според координатора на жълтата партия за региона Момчил Младенов, който е и заместник-кмет, има голяма вероятност това да стане. Но за общински съветници НДСВ във Враца ще излезе със своя листа, която ще бъде подредена според нагласите на избирателите, отразени в поръчано специално социологическо проучване.

Пак на 4 септември на легендарния параход "Радецки" ГЕРБ ще обяви своите кандидати за общински кметове във Врачанска област. Според предварителната информация изпълнителната комисия на герберите е предпочела за кандидат-кмет на Враца Тотю Младенов - изпълнителен директор на Агенция "Инспекция по труда", пред другия номиниран Илияна Филипова - шеф на Търговско-промишлената палата във Враца, която беше на 6-о място в листата за евродепутати. Кандидатурата на Младенов се подкрепя и от общинската организация на СДС, посочи нейният председател Красимир Донов.