ПРАКТИЧНО


 
ЦВЕТНО И С ВКУС

 

През лятото стайните растения

излизат на отдих в градината

 

Има няколко растения, които през зимата живеят в стаята на перваза на прозореца, а през топлите летни дни те вече са намерили ново място в градината. Между тях са много популярните и обичани фуксия, циганче, пеларгония, колеус.

През пролетта всички се изнасят навън, където се засаждат в лехата след като приключат зимните студове. През цялото лято тези растения цъфтят, а през есента можете да изрежете от тях резници, които да приберете вкъщи, за да се вкоренят. След това можете да ги засадите в съдове с почва и през студените месеци те да прекарат времето си взирайки се през прозореца.

Преди тези растения те се считали за чисто стайни, а сега се оказва, че те могат да се чувстват прекрасно през лятото в лехата, а освен това има и специално разработени сортове, които са устойчиви към различни, в това число и улични условия.

* Обичките свалят
украсата си,
ако се местят

Обичките или фуксията (Fuchsia) обичат свободата на гората, откъдето идват. Предпочитат умерения влажен въздух, прохладата и температурата около 20 градуса и по-прохладните нощи. В топлите помещения растението се чувства потиснато, престава да цъфти, падат му листата и цветовете. През лятото фуксията обича силното поливане както вкъщи, така и в градината. За да цъфтят дълго и обилно, обичките трябва да се подхранват редовно, но не по-рядко от един път на седмица, с минерални торове. По време на цъфтежа растенията не трябва да се местят, нежелателно е дори да се обръщат, тъй като обичките много се обиждат на всяко изменение в условията на своя живот. Те могат да престанат да цъфтят и дори да им окапят цветовете и пъпките.

* Декоративната
коприва страда
от слънцето

Колеусът или стайната коприва (Coleus) е тревисто многогодишно растение, което все по-често се отглежда като едногодишно. Стеблата му са ребрести и сочни, а цветовете събрани в малка четка. Колкото е по-суха почвата, колкото по-рядко се полива растението, толкова по-бързо то започва да цъфти. Красотата на стайната коприва се създава от листата. Ако го поставите на най-светлото място в стаята, то цветът на листата ще бъде много наситен, а мъхът по тях - още по-забележим. В градината колеусът понякога страда от жарките лъчи на слънцето, затова трябва да му създадете рехава сянка или да го засенчвате по обед. При слабо осветление листата губят яркостта на окраската си, в тях се появява много зелен цвят.

* Шареното циганче
трябва да е нахранено

Циганчето (Impatiens) е непретенциозно растение, което се среща в много къщи. В продължение на няколко месеца то ни радва със своите скромни, но много мили цветове в различна окраска. Циганчето расте добре както на осветени от слънцето, така и на засенчени прозорци. Не понася само летните горещини по обед, но някои от сортовете са приспособени и към това. Оптичамалната температура на въздуха за него е около 18 - 20 градуса, а през зимата малко по-ниска - 15-20 градуса. Полива се редовно и обилно, през зимата малко по-слабо, но не трябва да се допуска изсъхване на почвата и застояване на вода в субстрата. На всеки две седмици обаче трябва да подхранвате растението.

Ако циганчето зимува в топло и сухо помещение, листата му могат да окапят. Ако го "подстрижете и го пренесете в градината си през пролетта, още през тази година ще се радвате на краските му.

* Пазете мушкатото
от вода по листата

Мушкатото или пеларгония (Pelargonium) идва от Южна Африка, но и у нас то може да се отглежда лесно. Почти всички сортове имат на листата си подковообразна рисунка. Цъфти в различни цветове, мъхести и гладки. При внимателни грижи, мушкатото може да цъфти през цялата година.

През зимата растението трябва да намери място на слънчевите източни или западни прозорци на температура не по-висока от 15 градуса. През студа поливките се ограничават и се следи водата да не попада на стеблата и листата. Увехналите цветове се махат, а загнилите части се изрязват до жива тъкан.

През лятото обаче пеларгонията се нуждае от добро поливане, като не се допуска застояване на водата в съда. Особеното през лятото при отглеждането на мушкато е, че след като го изнесете навън до края на август трябва да го подхранвате ежедневно, особено с калиеви торове, заради вегетационния период. Трябва да се помни обаче, че растението не понася органичните торове.

 

 

ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ

 

Как да посрещнем котката в къщи

 

Вие сте решили, че вашето семейство е готово да се увеличи с още един пълноправен член. Избрали сте най-красивото и очарователно същество котката. Това е момент, свързан с радост и безпокойство. Ще успеете ли да се справите с новите за вас задължения? Какво ще бъде вашето коте - послушно или капризно, игриво или пакостливо? Ще го обичат ли всички?

Това са въпроси, които си задава всеки, решил да вземе коте вкъщи. Котките живеят дълго - около 18 години. Вземането на това решение изисква осъзнаването на отговорността, която поемате. Предварително трябва да имате готови отговори на въпросите - кой ще го храни, чисти; ако дълго отсъствате, кой ще ви замести? Едно коте изисква грижи, равностойни на грижите за дете, с тази разлика, че то няма да порасне и винаги ще остане зависимо от вас.

Ако имате готови отговори на тези въпроси, то изникват други. Как да направим пристигането на котето и приемането в дома възможно най-безболезнено и за двете страни?

Предварително трябва да намерим или да устроим място в дома, което ще бъде удобно за котето и няма да пречи на останалите членове на семейството. То трябва да бъде защитено от въздушни течения, да е закътано, встрани от шум и много движение. Добре е в началото да не е силно осветено. Същевременно трябва да е в близост до мястото, където котето ще се храни и до "тоалетната. Може да използвате кашонче, плетена кошница (не много висока), плетено кошче. Продават се специално направени плетени кошчета, които имат подвижна решетка отпред. Те могат да се използват за транспортиране извън дома, а иначе са удобна къщичка. На дъното има или се поставя дунапренено дюшече, покрито с калъфче от плат. В специализираните магазини то се продава заедно с кошчето. Вие и сами можете да го направите, единственото, с което трябва да се съобразите е, че калъфчето трябва да може лесно да се сваля и изпира. Пълнежът също. Продават се и специални пластмасови чанти, но те са по-скоро контейнери за пътуване, отколкото удобно място за спане.

Ще трябва да погледнете своя дом с очите на малко коте. За него той е изпълнен с потайни кътчета, прекрасни писти за засилване и отскок. Тези места могат да бъдат и опасни за живота му.

Махнете ценните за вас предмети оттам, където могат да бъдат съборени.

Това ще ви спести много бъдещи огорчения, а на котето - бъдещи наказания. Трябва да знаете, че за разлика от кучето, котката обича да се качва на различни високи места, да стои там с часове и да си играе. Вие можете да се опитате да я отучите, но винаги съществува възможност във ваше отсъствие тя да си устрои състезание по бързо катерене, като потърпевшият ще сте вие, така че не е ли по-добре да се подготвите предварително?

Погледнете зад мебелите, под диваните и леглата. Преценете може ли свободно едно коте да влезе и излезе оттам. Особен проблем са неподвижно закрепените решетки на радиаторите. Ако котето успее да се вмъкне там, което повярвайте ми, ще е първата му работа, ще трябва да ги разковавате. От цялата тази "операция печелите само вие.

В първите дни, когато котето още не си знае името, вие ще знаете, къде да го търсите. Не забравяйте да погледнете и под хладилника, колкото и невероятно да ви се струва. Същевременно ще имате възможността да проверите дали там няма опасни за него неща - остри предмети, химикалки или препарати за почистване, пластмасови ленти, стари гирлянди от елха. Ако попаднат в стомаха му, могат да бъдат смъртоносни.

 

 

УЮТНО

 

Тапети за рисуване са хитът на сезона

 

В края на сезона на ремонтите, за какъвто негласно е обявено лятото, световните лидери в производството на тапети предложиха няколко хитови колекции. Най-оригинални изглеждат предложенията, дошли от далечна Япония. Всеки модел подчертава индивидуалността и уникалността на интериора, категорични са производителите. Гаранция за това са включените в тазгодишния каталог над 2 000 образци на тапети с различна структура и разцветки.

Колкото и странно да звучи, специфичните особености на технологията правят възможно производството на луминесцентни, "художествени, велурени, антибактериални, самопочистващи се негорими и дори звукоизолиращи тапети, подходящи за домашни кинотеатри.

Уникално:

* Магнитни тапети. На обратната страна на ролката има "вграден метален слой, благодарение на който, с помощта на магнит, върху стената може да прикрепите лист хартия.

* Тапети с отрицателно заредени йони.

* Тапети, които не поемат прах и не се замърсяват.

* Тапети, поглъщащи влага, рентгеновите лъчи и формалдехид.

* Ароматизирани тапети. В продължение на 3 - 4 години поглъщат неприятните миризми в стаите.

* Влагоотблъскващи, подходящи за използване в бани.

* Тапети с външен слой от естествен памук, златно или платинено покритие (99,9%).

Затова не е проблем лесно да "вкарате слънцето или луната в стаите, да налепите сено от пода до тавана, да "оголите стените, имитирайки изпечени червени тухли или дървесина, да внесете аристократичен дух от миналото, "подреждайки лакирани камъни или просто да си порисувате на воля. Последните модели са в графата на т. нар. детски тапети, при които е предвидено именно малчуганите да завършат интериора в стаята, оцветявайки сами приказните герои по хартията. Тя пък е направена така, че без големи усилия да изтриете дори флумастер.

Помислено е и за семействата с домашни любимци. Присъствието на четириноги обитатели в дома е една от основните причини за ежегодните ремонти и подмяна на визията на стаите. Тъй като уникалността обикновено е свързана със сериозни разходи, се предлагат и тапети с повишена здравина и устойчивост дори на острите нокти на зверчетата.

 

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

 

Боровинките влияят на паметта,къпините зареждат с магнезий

 

Ягодите, малинките, къпинките и боровинките са изключително здравословни. Те са ниско калорични, съдържат малко въглехидрати и мазнини, но са изключително богати на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Те не само подобряват тонуса ви, но и според последни изследвания могат да се използват при превенцията на рак и сърдечни заболявания, както и за забавяне на процеса на стареене.

Чаша нарязани ягоди съдържа необходимата ви доза витамин С за целия ден. Чаша пълна с къпини пък дневната ви доза магнезии, същото количество малини ще ви достави 1/3 от дневната ви доза от витамин B3 (още наричан ниацин). Боровинките и ягодите са изключително добри източници на витамин Е и съдържат от 4 до 9 грама фибри за една чаша.

Червените и черните боровинки съдържат вещество, което може да ви помогне да се предпазите или да се преборите с болезнени инфекции на пикочния мехур.

Люспите на тези плодчета трябва да са достатъчно тънки, така че да се ядат лесно, но в същото време трябва да са устоичиви на пестициди и болести. Химикалите, необходими за тези две качества - наситен цвят и тънка, но устоичива люспа - се оказват много полезни и за нас.

Редица от тези фитонутриенти ((растителни съставки, които имат здравословни ефекти в организма) антоциани - червените, сините и виолетовите багрилни вещества, кверцетин, елагова киселина) - имат антиоксидантен ефект. Те контраатакуват естественото окисляване в тялото, която води до застаряване на тъканите и много дегенеративни болести като рак, деменция и проблеми с артериите. Някои изследвания показват, че прибавянето на боровинки към дневния хранителен прием влияе изключително добре върху паметта. Добре е да отбележим, че всъщност боровинките са с най-доброто действие върху паметта от всички изброени плодчета. Като цяло - няма част от тялото ви, която да остане незасегната от позитивното действие на тези плодове.

Този тип плодове имат склонност да се развалят бързо, особено ако са наранени или пък се съхраняват неправилно - например на много влажно или топло място. Преди да си ги закупите проверете ги за наранени или вече започнали да изгниват плодове. Освен това не ги измивайте преди да сте готови да ги консумирате. Ако няма да успеете да ги изядете до 2 - 3 дни, по-добре ги замразете или пък ги направете на сос или сладко. Замразяването или сваряването не намалява фитохимикалите в плода, но пък съдържанието на витамини ще пострада леко.

 

 

ЛЮБОПИТНО

 

Сладоледът е повече от полезен

 

Кой не обича сладолед? Въпреки че знаем колко е вреден. А това е заблуда - сладоледът всъщност е доста полезен.

Още легендарният лекар Хипократ, бащата на медицината, е съветвал да се консумира замразен крем, който подобрява общото състояние на човека. И той е бил прав.

Ето ти 5 причини:

* Сладоледът стимулира изработването от организма на хормона на щастието - серотонин, който те защитава от стрес, освен че повдига настроението ти.

* В сладоледа има към 100 ценни вещества: повече от 20 аминокиселини, около 25 различни мастни киселини, 30 минерални соли, 20 различни витамина, калций и фосфор.

* Сладоледът има висока хранителна стойност и се усвоява от организма изключително лесно. Млякото и сметаната, от които се произвежда сладоледът, съдържат Л-триптофан, а той е много активен естествен транквилизатор и успокоява нервната система. Клинично доказано е, че помага срещу безсъние. Сладоледът има нисък гликемичен индекс. Казано по-просто: от гледна точка грижата за талията порция сладолед е по-малко опасна от парче сметанова или шоколадова торта.

 

 

Да си оближеш ПРЪСТИТЕ

 

Бананов-орехов хляб

Продукти: 2 зрели банана, 100 г захар, 250 г брашно, 300 г орехи - 200 г накълцани и 100 г разполовени, 200 г стафиди, 2 с. л. олио, 3 с. л. мляко, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 1/4 ч. л. сол, 2 яйца.

Начин на приготвяне: Намачквате с вилица бананите на пюре или използвате пасатор със същата цел. Добавяте олиото, захарта, млякото и яйцата и разбивате добре. Разбърквате содата, брашното, солта, ядките и стафидите и добавяте към горната смес и разбърквате. Поставяте в добре намазнена тавичка (продълговата и дълбока с размери 30 x 11 x 8). Отгоре декорирате с половинките орехови ядки. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.

 

Картофени палачинки

Продукти: 225 г сварени и намачкани картофи, 25 г масло, сол, 1 яйце, 50 гр шунка, масло за запържване.

Начин на приготвяне: Смесвате картофите, солта и маслото като сместа, която получите, трябва да е по-скоро суха. Добавяте яйцето и нарязаната на дребно шунка. Оформете малки плоски и кръгли питки и ги запържете до златисто.