АРТСЕДМИЦА


 

КДК най-после освобождава

помещенията в Старата баня

 

Светлин Русев обогатява дарената си експозиция с графичен кабинет

 

Академистът обеща в реконструираната част на сградата да има

и разширение на колекцията за гостуващи изложби   Сн. Авторът

 

 

Лара АНГЕЛОВА

Преди дни комисията по култура в община Плевен прие становище да бъде върната частта от сградата на ул. "Вардар" 9, известна като Дом на учителя, на Клуба на дейците на културата (КДК). Решението трябваше да се гласува на общинска сесия на 30 август, четвъртък (след редакционното приключване на броя). Преместването ще започне в най-скоро време, информира Никола Попов, председател на КДК.

Новината е дългоочаквана за плевенските почитатели на изкуството, тъй като в освободените от КДК помещения в галерия "Дарение на Светлин Русев" академикът вече може да осъществи своя отдавнашна мечта - да създаде модерен графичен кабинет. Богатата му лична колекция надхвърля 1 000 графични работи, дело на най-големите български и чужди художници от различни епохи. Малко автори като Оноре Домие, Салвадор Дали, Дьолакроа са представени на последния етаж на сградата, приютила дарението на академика. Дълги години чакаха своята среща с публика и творби, които до днес стоят "на склад" в галерията. Академикът ще допълни това дарение с нови графики. Неговата първоначална идея преди повече от 20 години е в едната голяма зала да се съхраняват произведенията в специални графични шкафове. Над тях да има поставки, на които да могат да се разглеждат работи от даден автор. Другата зала трябвало да е изложбена и в нея периодично ще се сменя експозицията. За такава графична колекция се изисква и специално осветление. Неотдавна при свое посещение в Плевен академикът с огорчение сподели пред "BG Север", че няма да се откаже да преследва целта си, колкото и някои хора да се надяват на това, защото има здрави нерви. Тогава той призна, че намеренията му вероятно ще претърпят промени. И че в реконструираната част на сградата ще има не само графичен кабинет, а и едно разширение на колекцията за гостуващи изложби, изобщо за една по-сериозна и по-жива дейност.

Дали мечтата на акад. Русев скоро ще се реализира, или сагата ще продължи да се точи като сапунен сериал, можем само да гадаем за сега. Разрешаването на т. нар. клубен проблем отне 5 години. Историята е добре известна. "Със заповед Найден Зеленогорски беше ни изхвърлил от сградата. Последва едно дълго дело от 2002 г., което завърши в полза на клуба: ВАС се произнесе, че Найден Зеленогорски като кмет на Плевен няма право да се разпорежда със сградата, в която се намира дарението на Светлин Русев, защото тя е обявена за паметник на културата с национално значение, т. е. е със статут на публична държавна собственост и само областният управител може да се разпорежда с нея", припомни Никола Попов. Областният управител Цветко Цветков изигра важна роля в решаването на конфликта, тъй като предостави правото на общината да се грижи за галерията и дарението.

На новия си адрес - "Вардар" 9, КДК се е намирал от 1965 г. до 1974 г., когато бившата градска баня се превръща в Дом на културата, който трябва да го приюти. Изпълнението на решението се забавя с 10 години. В последствие през 1984 г. е взето и друго решение - дарението на Светлин Русев да се помещава там, а сградата да стане галерия. Така се нанасят едновременно колекцията и клубът. През 1986 г. е сключен договор между общината и акад. Русев за ползване на сградата, а с анекс се определя съдбата на клуба - цялата сграда се предоставя за дарението, а общината се задължава да намери подходящи помещения, в които да се нанесе клубът. Изпълнението на този анекс обаче се забавя с повече от 20 години. До настоящия момент, когато нещата се подреждат по най-добрия начин за всички страни. След като спорът е решен, предстои следващата стъпка - ремонт на освободените помещения. Проектът на архитект Георги Кочков отдавна е готов и чака своя старт.

През 1984 г. акад. Светлин Русев подарява на родния си Плевен 400 творби от колекцията си, които представят автори от Ренесанса, Западна Европа, модерното българско изкуство, Африка, Индия, Латинска Америка. През 1999 г. той допълва дарението си с 82 графики и рисунки на български и чужди автори от различни епохи. А сега предстои и създаване на модерен графичен кабинет.

 

 

Рекордьор от Гинес се представя на традиционния панаир в Етъра

 

На миналогодишното издание на панаира възрастни жени

демонстрираха как се прави сиренето "Бял мъж"  Сн. Авторът

 

Мариана ДИМИТРОВА

Над 60 майстори занаятчии от страната и чужбина ще вземат участие в петото издание на Международния панаир на народните занаяти в Архитектурно-етнографския комплекс "Етър". Тази година той ще се проведе от 5 до 9 септември.

Международното участие ще бъде представено от майстори от Франция, Румъния, Украйна, Русия и Чехия. Любопитното е, че майсторът дърворезбар от Украйна Михаил Твердов е вписан в книгата на рекордите "Гинес" като човека, който свири на най-много музикални инструменти. Атрактивен занаят ще представи и французинът Раймон Бернар - изработката на играчки за примамване на животни. Музеят от Рожнов, Чехия, ще се представи с изработването на дървени гълъби - от най-миниатюрните до огромни размери. Музеят "Астра" от Румъния пък ще покаже иконопис върху стъкло. Общо 12 майстори от чужбина ще гостуват на тазгодишното издание на Етърския панаир.

За пети път ще се проведе и майсторското състезание, в което всяка година майстори се състезават в различен занаят. Тази година петима копаничари ще мерят сръчност пред гостите на панаира, на победителя ще бъде връчена голямата награда "Сребърна хлопка". Той ще получи още почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар в "Етъра" за следващата година.

За гостите на панаира ще бъде предложена и втората част от колекцията на Стоян Георгиев от Овчеполци. Той притежава колекция от 250 национални костюма, стана ясно от директора на АЕК "Етър" Пенка Колева.

 

 

Спелеолози проучиха Арбанашката пещера

 

Кремена КРУМОВА

Копито от праисторически кон, зъби и кости от пещерна мечка и от диво говедо на няколко милиона години откриха спелеолози в Арбанашката пещера при тазгодишната втора национална експедиция "Арбанаси 2007", организирана от Българската асоциация по спелеология. Тя се проведе от 23 до 26 август и в нея участваха 37 души от 11 клуба от 9 града в страната. Сред тях имаше 8 жени. Най-възрастният участник бе на 63 години, а най-малкият - на 15. Нейни организатори бяха пещерните клубове "Дервент" от Велико Търново и "Саламандър" от Стара Загора. Тази година спелеолозите успяха да влязат на 1 200 метра дълбочина. В рамките на експедицията те откриха и прилепови колонии, уникални вкаменелости, скелет на влечуго от кредния период, керамика от прачовека, нова пещера, в която е имало манастирска килия. Те са изследвали и водния режим в пещерата, климата, геологията, животинския свят и др. Част от находките спелеолозите ще дарят на музея в Чепеларе.

Арбанашката пещера се намира на около 1 500 метра от село Арбанаси по пътя към село Шереметя. След спускане към телевизионната кула се вижда ясно изразено дере, където е входът.

Експедицията не е минала без инциденти. За около 30 минути пещерняк е бил "захванат" в теснина, почти залепнал с глина, било му трудно да направи някакво движение. С много търпение и психическа помощ човекът е освободен от "прегръдката на пещерата". "Успяхме да стигнем до около 1 000 - 1 200 м навътре след преминаването на 3 тесняка на разстояние 20 - 25 м един от друг. След това стигнахме до висока галерия, по пода на която тече река - следва развитието на галерията", споделят спелеолозите, които са направили цялостно картиране на Арбанашката пещера.

 

 

Сръбски и наши художници подредиха изложба в Лом

 

Съвместната експозиция е на тема Вяра, Надежда, Любов

Сн. Авторът

 

Момчил ИВАНОВ

21 художници от България и Сърбия подредиха съвместна изложба на тема "Вяра, Надежда, Любов" в галерия "Поломие" в Лом. Показани са 43 творби от различни жанрове - дърворезба, икони, живопис, графика, абстракционизъм и т. н. 11 от художниците са родом от Ниш, а останалите 10 са от Лом и района на общината.

Изложбата бе част от проект за културен обмен "Изкуство без граници", който реализират Лом и Пантелей - градска община в Ниш. В рамките на проекта, който се финансира от програма ФАР на ЕС, художниците представят творчеството си съвместно със своите колеги от другата страна. Предстои изява на ломски художници в Пантелей и съвместна изложба на открито по време на празника на Лом "Вяра, Надежда, Любов" на 17 септември.

 

 
Веселка Кунчева:

 

Ситуацията за младите режисьори е доста тъжна

Дарина БОГДАНОВА

Веселка Кунчева завършва режисура за куклен и драматичен театър в НАТФИЗ преди 5 години. Веднага е назначена на щат във видинския театър. Въпреки скромния си опит, 30-годишната плевенчанка вече има доста престижни награди за таланта и труда си. През 2003 г. спектакълът й "Малкият Цахес, нарече Цинобър", поставен в пловдивския куклен театър, печели "Икар" за куклено изкуство на творческия екип. Миналата година постановката й "Пинокио - забранено за деца", реализирана на сцената на Столичен куклен театър, печели награда за режисура от международния фестивал "Златната искра" в Крагуевац. Сърбите я оценяват по достойнство и й предлагат да направи "Марко Кралевич". Спектакълът се превръща в събитие и тази година обира най-престижните награди на споменатия фестивал, между които Гран При за най-добър спектакъл и отличие за режисура. "Марко Кралевич" вече има четири покани за участие на престижни международни фестивали в чужбина. Преди това ще го види публиката на международния куклено-театрален фестивал "Двама са малко - трима са много" в Пловдив. "Пинокио" пък ще се бори за най-престижните отличия на международния куклено-театрален фестивал за възрастни "ПИЕРО" в Стара Загора.

Освен театрални постановки, Веселка Кунчева режисира и сингъла "Hold Back" на известната ъндърграунд група "Bluba lu". Тя е ангажирана и за постановката на концерта-промоция на новия им албум "WORLD MELANCHOLY", състоял се в Студио 1 на Българското национално радио. Предстои й да направи още един клип на бандата, а след това и музикален пълнометражен филм за нея.

Въпреки богатата си творческа биография и многото ангажименти, Веселка Кунчева не крие, че е трудно да си млад режисьор в България (това определение включвало творците до 45-годишна възраст). "Аз имам доста ангажименти, но имам колеги, които не могат да се докоснат до театъра, защото театрите са окупирани от определени личности с ниски изисквания, много самодоволни... Ситуацията за младите режисьори е доста тъжна", коментира тя. Според нея заради директорите на театрите е невъзможно талантливи млади режисьори да препарят до храмовете на Мелпомена. Ако все пак някои успяват да пробият, то е по една причина - работят евтино, безпроблемно и изкарват продукция за 20 дни. Плевенчанката обяснява, че това е несериозно, защото един качествен творчески процес и качествен продукт отнемат поне 6 месеца. За да се променят нещата, трябва да се сменят директорите, но не като личности, а като манталитет, убедена е Веселка Кунчева.

Разказва драстичен случай. Тя печели субсидия от Министерството на културата с проекта си "Идиот" по Достоевски. Скарали се с директора на пазарджишкия театър, защото той взел парите. Стигат до съд, в който театър АУТОР защитава правата й и печели делото. Тя си взела парите, но остава без възможност да реализира спектакъла.

Вкусът към експеримента постепенно довежда Веселка Кунчева до голямата й мечта - кинорежисурата, която изучава от един семестър в НАТФИЗ при проф. Дюлгеров. В киното нещата й изглеждат по-възможни, защото има по-голяма свобода и независимост. Има много фестивали, в които можеш да участваш и да бъдеш забелязан, смята тя. В момента прави късометражни филмчета. С Мария Станкова има по-сериозен проект за пълнометражен филм, с който ще се дипломира след 2 години. Той ще е по романа й "Трикракото куче", който е номиниран от фондация "Вик" за роман на 2007-а г.

До тогава Веселка Кунчева продължава да се занимава с театър. В края на септември във видинския храм на Мелпомена ще се състои премиерата на "Приказки по телефона" на Джани Родари. В Столичен куклен театър през октомври започва работа върху "Дон Кихот" - постановка за възрастни. Всъщност в спектакъла няма Дон Кихот и ще се казва "Голямото кихотене". Драматург е Мария Станкова. Двамата герои - Дулцинея (Мая Бежанска) и Санчо Панса през цялото време чакат Дон Кихот, защото смятат, че са обвързани с вериги и той ще ги освободи. Всъщност такава е нашата реалност, в която чакаме някого да дойде и да ни реши проблемите. Те коментират има ли всъщност Дон Кихот. Темата е свободата. И дали тя е вътрешна, или е външна, разказва в аванс режисьорката.

През февруари 2008 г. във варненския театър тя започва движенчески спектакъл - "Несподелени файлове", по собствена драматургия. Сюжетът е за момче и момиче, които се запознават в интернет. Плевенската режисьорка изследва невъзможността ни да общуваме.

 

 

Дати и личности

 

Йордан Гешев

(1907 - 1973)

100 г. от рождението на живописеца от с. Чичил, Видинско. Урежда повече от 20 самостоятелни изложби в София и страната. Негови произведения има в художествените галерии в столицата, Пловдив, Враца, Видин и др. Творби: "Язовир Панчерево", "Утро в Пирин" и др.

 

Любомир Гърбев

(4.09.1957)

50 г. от рождението на талантливия драматург и режисьор. През 1981-84 г. е актьор в Плевенския драматичен театър. Автор е на пиеси за куклен театър, поставени в Търговище, Плевен, Санкт Петербург. Създава сценарии за БНТ и Студията за анимационни филми в Плевен.

 

Виолета Минкова

(03.09.1932)

75 г. от рождението на забележителната артистка от Лом. Играе в Габрово и София - Народния театър за младежта и Народния театър "Иван Вазов". Роли: Маша в "Живият труп" на Толстой, Инес в "Почивка в Арко Ирис" от Д. Димов и мн. др.

 

Моско Москов

(1862 - 1947)

145 г. от рождението и 60 г. от смъртта на културния деец, посветил се на археологията, от гр. Лясковец. След като учителства известно време, става директор на Народната библиотека във Велико Търново, организира и разкопките около старопрестолния град. Съчинения: "История на българската литература", Силуети около Търново" и др.

 

Александър Спиридонов

(04.09.1937)

70 г. от рождението на литературния критик от с. Недан, Великотърновско. Съчинения: "Овладени и неовладени територии", "Героите на Георги Караславов. Изследване на основни образи и идеи" и др. Подбрал: Витан БАРАШКИ