ТЕМА


 
 Плевен

 

Уличната търговия с яйца процъфтява, купувачите застават зад продавачите

 

Сблъсъци съпровождат проверките на Държавния ветеринарно-санитарен контрол

 

Ралица ПЕТРОВА

Масово в Плевен се продават продукти от животински произход на нерегламентирани места, баби и дядовци предлагат в закътани улички яйца и мляко, установи проверка на "BG Север". Въпреки преследването от страна на органите на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) импровизираните търговци не прекратяват дейността си. Оказва се, че хората от близкия блок или къща предпочитат именно тяхната продукция, независимо от това, че няма доказателство за нейния произход.

Особено опасни в летните жеги са яйцата. Законово е регламентирано, че те могат да се продават на открито само ако температурата на въздуха е до 18 градуса. Независимо от това ограничение производители от селата клечат на всеки ъгъл с надеждата да изкарат някой лев. Има обаче и по-хитри плевенчани, които и в тази улична търговия са намерили нишата да се занимават с прекупуване. Репортер на "BG Север" засече "търговец", който предлагаше на пътя два вида яйца - с печат за големината им (който е задължителен за този вид продукция) и такива без щампа. Обясни, че белязаните са взети от прозводител от Долна Митрополия, а за другите не даде отговор.

Парадокс се получава и с цената на незаконно продаваните яйца в Плевен. Тя се оказва дори по-висока от тази в магазините, като идеятта е, че те са "екологично чисти". Така например на улицата може да се купи яйце за 15 ст. (размер XL) срещу 13 - 14 стотинки в магазините.

"Нищо им няма, че са на слънце. Пипни да видиш, че са студени", приканва самодейният продавач. И обяснява, че няма никаква опасност човек да се натрови.

В истински сблъсък, съпроводен с неописуема врява, се превръщат проверките от страна на ДВСК, съобщават от там. Контролните органи, в чиито задължения по принцип влизат единствено инспекции на регистрирани обекти, се впускат да "ловят" търгуващи баби и дядовци само по сигнали. Най-често след сигнала се оказва, че на потребителите рядко се предлага повече от една кора яйца. За да бъде съставен акт обаче, трябва да се извика и представител на полицията. Отделно всички купувачи наблизо се впускат да защитават продавача с думите: ние искаме да вземаме от него, защо ни спирате!

Засега регистрирани случаи на салмонела в Плевен няма, успокояват от ДВСК. Проверяващите обясняват, че често болестта се предизвиква от вторично замърсяване, работа със замърсени инструменти. Затова вече не само работникът, но и производителят може да бъде санкциониран, ако не е осъществил в предприятието си достатъчен контрол.

Нерегламентирана продажба на мляко също се извършва навсякъде, коментират от ДВСК. В повечето случаи търговците, които не рядко са и производители, предлагат бялата течност пред блоковете в ранните часове на деня. И тук всякакви опити за справяне със ситуацията - проверки, глоби и т. н., се оказват безрезултатни.

От 50 до 150 лв. е глобата за физическите лица (за юридическите е до 2 000 лв.), които продават неотговаряща на изискванията продукция. Случаи на санкционирани самодейни търговци има, категорични са инспекторите. Освен за нерегламентирана продажба на яйца и мляко, през зимните месеци бил глобен и производител, който предлагал на пазара сланина.

Надеждите са, че след присъединяването на страната ни към Европейския съюз нещата ще се променят. Според нормативните документи се предвижда възможността производителят да продава директно първичен продукт - сурово мляко, но на регламентирани за тази цел места. Домакинства ще могат да си закупуват например пилета или кокошки директно от ферми.

За разлика от уличната търговия с храни от животински произход, проблеми в търговската мрежа няма, казват специалистите. В магазините се осъществява пълен контрол, изискванията са всички продукти от животински произход да са с ветеринарно-медицински свидетелства, да са изрядни дневниците за входящия контрол. От началото на годината са съставени актове за непълна документация, липса на етикети, за продукти с изтекъл срок на годност.

За да се види дали стоката е качествена, всеки потребител има право да поиска от търговеца ветеринарно свидетелство (най-вероятно то ще отпадне като изискване за наличност до края на годината), фактура за закупена стока с името на производителя.

В крайна сметка дали един човек ще си купи развалена или със съмнителни качества храна, зависи от самия него. Всеки сам може да прецени какви рискове крие например продажбата на яйца и мляко на улицата в жегите. Европейските страни са доказателство за това, че колкото по-голяма е културата на потребителя, толкова по-високи са неговите изисквания. В България обаче голямо значение оказва и един друг фактор - покупателната способност. Когато тя е ниска, няма как претенциите да са големи. А дали и след влизането ни в ЕС пред блоковете няма да се вихри, както досега, търговийка я с компоти, я с ракийка, тепърва ще стане ясно...

 

Монтана

 

Глобите не действат, алъш-веришът си върви и в жегите

 

Симеон НИКОЛОВ

Въпреки че търговията с яйца на открито е забранена в летните месеци на годината, почти всеки ден на пазара в Монтана излизат частни производители, които предлагат "пресни домашни яйца". Цената на "деликатесите" е с 2 - 3 стотинки под тази в магазините. Обикновено чичовците и лелките идват с по няколко кори рано сутрин, продават ги до 10,00 ч. и си тръгват. Някои обаче дръзват да предлагат и повече.

Жителка на Монтана, пожелала анонимност, сподели, че домашните яйца били по-вкусни и полезни за здравето, понеже стопаните по селата хранели кокошките с естествени храни, а тези по фермите разчитали на смески с изкуствени примеси. Освен това носачките във фермите били цял ден на тъмно (на изкуствена светлина), докато тези в частните дворове дишали свеж въздух на открито и яйцата им ставали по-калорични. Тя разкри, че и зиме, и лете пазарува само домашни яйца и проклетиса ветеринарните власти, дето гонят бабите и дядовците от пазарите.

Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Монтана следи постоянно пазара в областния град и останалите селища от региона, заявиха от службата. Само от началото на този месец в Монтана са съставени пет акта за продажба на яйца на открито. Един от актовете е обжалван и по него е заведено съдебно дело. Заради отпуските на част от служителите в момента се случва да има дни без проверка на пазара, обясниха ветеринарите.

Продажбата на яйца на открито е разрешена докато температурата не прехвърли трайно 18 градуса. Тя е абсолютно забранена в жегите. Случва се обаче и при 35 градуса продуктът да се предлагат на открито и винаги има купувачи.

 

 

 Ловеч

 

Две институции инспектират пазарите

 

Адриана ЙОРДАНОВА

През тази седмица РИОКОЗ - Ловеч, и ДВСК започват съвместна проверка за това дали се продават на открито, при температури над 18 градуса, хранителни стоки като мляко, месо, шоколадови изделия и други, съобщи директорът на инспекцията д-р Анета Винева. Проверката ще обхване всички общински пазари в Ловеч, които са на открито. РИОКОЗ проверява продажбата на хранителни стоки от неживотински произход, а ДВСК тези от животински произход. След като проверката приключи, ще стане ясно има ли нарушения и наказани сред търговците. Като цяло обаче в Ловеч никой не предлага хляб и хлебни изделия на открито, на улицата, както и сирена, мляко и др. храни. Единствено в сряда на големия пазар може да се види продажба на сирене, но това става от камиони на мандрите, които съхраняват сиренето в метални кутии. Повечето от търговците в Ловеч имат наети павилиони. Единствено домашните млекари не подлежат на никакви санкции. Преди време директорът на ДВСК каза, че като започнат да ги санкционират, срещат лют отпор от техните клиенти. Друг е въпросът, че млякото им е с такива показатели, че лабораторните уреди в службата спират, като започнат да го изследват.

 

 

 Велико Търново

 

ДВСК: Безсилни сме

 

Щом има търсене, защо да няма и предлагане, казват проверяващите

 

Кремена КРУМОВА

В основата на проблема с нерегламентираните продажби на храни от животински произход е културата на българския потребител, казват от ДВСК - Велико Търново. Контролните органи твърдят, че са безсилни пред такива "търговци". "Няма как ди ги санкционираме. Той си затваря багажника и никой не може да му направи нищо. Дори органите на реда", гневно коментира ситуацията д-р Станимир Спасов, директор на Регионална ветеринарно-медицинска служба (РВМС) в старата столица. Той се чуди как хората си купуват от продавач мляко в бутилки, които са многократно употребявани. Щом има кой да купува в такива нехигиенични съдове, значи има и кой да продава, казва още д-р Спасов.

А търговците са по улиците. Идват от околните села - Беляковец, Леденик. Дори рано сутрин необезпокоявани от никого продават на градския пазар. Те нямат право да продават, не притежават разрешително за производители, нито пък място за ползване за алъш-вериша. По думите на директора на РВМС много по-зле в това отношение са регламентираните търговци на малки магазинчета, защото на тях им се съставят актове и те са санкционирани, докато тези мними търговци никой не може да хване.

"Трябва да се промени механизмът, да бъде регламентирано всичко, за да се залови престъпникът. Никой ли не може да разбере, че в млякото, яйцата, сланината и др. хранителни продукти се крие риск за здравето и живота на потребителя. Защото те нямат нито термична обработка, нито санитарен контрол, няма гаранция, че стоката е добра. Но българинът купува. По нашите закони обаче престъпник е този, който е навредил на здравето на човек и едва тогава почваме да търсим от къде е произведена, донесена и купена стоката", възмущава се директорът на РВМС. Така лесно всеки път се отървават "търговците на хранителна стока.

"Вече свикват с наредбите за издаване на разрешителни за търговия на открито. Особено временните обекти, които се откриват за празници, фестивали и изложения и организаторите ни търсят, работим добре и с полицията и другите институции и не бих казала, че има нарушения откъм търговията навън. Така пък коментира проверките на РИОКОЗ в старата столица шефът на дирекция "Здравен контрол" д-р Нели Иванова. Тя споменава за два конкретни случая, в които са били нарушени хигиенните норми на открито. Миналата година по време на празника на града - 22 март, мургави търговци на захарни петлета и памук са продавали на открито и незащитено от атмосферните условия място. Извикахме полицията и се наложи да преустановят работа, казва д-р Иванова. Вторият случай е свързан с продавач на кебапчийница, който е работил против всякави хигиенни наредби и здравните инспектори са го принудили да затвори. Тази година от РИОКОЗ не са имали проблеми.

 

 

 Габрово

 

Бабичките и старците предпочитат прясното

 

Мариана ДИМИТРОВА

Въпреки съществуващата от години забрана за продажба на открито на бързо развалящи се хранителни стоки, по габровските пазари тя редовно се нарушава. Честа гледка на централния кооперативен пазар в града на Рачо Ковача са търговците, предлагащи прясно и заквасено кисело мляко и яйца. Проверка на "BG Север" установи, че тази лесно разваляща се стока се продава масово по сергиите под ярките лъчи на слънцето. Разтревожена майка с дете се възмущаваше, че й продават пресечено прясно мляко и го изля на място преди да го плати. Въпреки високите температури има търговци, които продават дори и сланина. Заради жегите тя бе заприличала на купчина свинска мас.

Високите температури предизвикват опасни за живота заболявания в този вид продукти, от които най-разпространени са салмонелозата и хранителните отравяния, предупреждават от ДВСК - Габрово. От там правят периодични проверки по габровските пазари, но парадокси в законодателството и поведението на потребителите почти ги обезсмислят. Хората предпочитат да купуват уж пресни селски яйца на по-ниски от предлаганите в магазините цени. Същото важи и за киселото мляко. В Габрово честа гледка са подрънкващи с бурканчета бабички, чакащи в квартала си търговец, който от колата си вади касетките с киселото мляко и го продава за 40 стотинки, докато в магазините цената му варира между 50 и 70 ст. за кофичка.

Правомощията на ДВСК стигат до проверки, конфискуване на неправилно продавани продукти и налагане на наказателни постановления, но... само на регламентирани места. Става въпрос за пазарите. При вида на инспектиращите органи обаче често търговците излизат извън очертанията на пазара и застават на тротоара. Там инспекторите не могат да ги глобят, тъй като става дума за т. нар. разносна търговия, която ДВСК не може да контролира, обясни шефът на ДВСК - Габрово, д-р Иван Иванов.