СОЦИАЛНО


 

Село Бъркач е на ръба на оцеляването

 

Застаряващото българско население е оставено на произвола на престъпността

 

Хората от Бъркач искат по-засилени мерки срещу кражбите, сн. авторътПоля ТОМОВА

"Село Бъркач вече е на ръба на оцеляването. Българското население, вече застаряващо, е оставено на произвола на престъпността - основно циганска. Къщите и дворовете ни биват разбивани и ограбвани. Живеем в страх зад решетките като в затвор, защото физическото ни оцеляване е застрашено. През миналото лято бяха извършени няколко нагли и безмилостни нападения над българи без причина".

Това е част от писмо до българските институции и медии, под което стоят подписите на над 200 жители на Бъркач. Хората в селото искат по-засилени мерки срещу престъпността и кражбите, на които са подложени. Няма къща, която да не е обирана поне по два пъти. Никой от хората вече не гледа земеделска продукция, тъй като всичко посадено се краде още зелено. Голяма част от къщите в селото са необитаеми през седмицата. Когато в петък стопаните им се прибират, ги заварват обрани до шушка.

Това се е случило и на Радка Ватева, която живее в София. Преди години тя и съпругът й решават да ремонтират бащината й къща в Бъркач. Правят голям ремонт и влагат доста пари. Един петък, когато си идват на село, заварват къщата си буквално празна. "Шкафовете празни и отворени, маса с шест стола липсва, няма ги всички сервизи, чаши, вилици, абе всичко - кафеварка, кафемашина... Изтръгнати всички кабели до улицата, отрязан водомерът и понеже беше март месец, картината бе просто зловеща", разказва жената. Крадците са проникнали, въпреки че цялата къща е опасана с решетки. Прерязали са ги и са счупили огромните катинари. В селото твърдят, че има и нападения.

Една от жените в Бъркач е нападната посред нощ и посечена с брадва. Оцеляла като по чудо. Хората в селото заявяват, че не са против циганите по принцип, но не могат повече да търпят. Заради напрежението в Бъркач през лятото е правена среща с ръководството на областната дирекция на полицията. Оттам заявиха, че вече има разкрити кражби и ситуацията в населеното място от лятото насам е по-спокойна. "Е, вече не ни тормозят с музики и не въртят гуми по площада, ама кражби пак има. Аз бях свидетел как обраха на комшията цялото грозде, натовариха го на каруцата и издимиха", твърди жител на селото.

От няколко месеца в Бъркач пази и частна охранителна фирма. Според местните хора има ефект от работата й. Въпреки това част от жителите на селото са предприели и други мерки, като например да застраховат домовете си срещу кражба. Така поне са сигурни, че ще получат някакво обезщетение, ако ги оберат отново.

 

 

Кафене и кръгла маса са част от европейските eTwinning седмици

 

Участниците в обучителния семинар, сн. личен архивРалица ИВАНОВА

Традиционните европейски eTwinning седмици през октомври тази година започнаха с обучителен семинар в Троян. Събитието се организира от ЦДГ № 2 "Юнско въстание" - Плевен, и ЦДГ "Синчец"- Троян, със съдействието на eTwinning посланика Теодора Вълова, главен учител в Гимназия с преподаване на чужди езици. "Тази среща бе логично продължение на работата през лятото, на контактите и приятелствата, които се създадоха по време на участията на колеги от Плевен и региона в Европейски професионални семинари по eTwinning в Румъния, Литва, Чехия, Холандия , Белгия, Турция. Семинарът в Троян даде възможност на всички участници да се запознаят с вече изпробвани практики в eTwinning пространството, да споделят и почерпят знания и идеи за бъдеща работа", каза Теодора Вълкова.

Следващата проява в европейските eTwinning седмици е организирана от Националното звено за координация по eTwinning към Центъра за развитие на човешките ресурси съвместно с Гимназията с преподаване на чужди езици - Плевен. Тя ще е на 16 октомври 2010 г. и е наречена "eTwinning кафене" - място за среща на всички учители, които се интересуват от европейско сътрудничество. Събитието е форма на квалификационна дейност и участниците ще получат сертификати. Ще бъдат раздадени членски карти на желаещите да станат членове на регионалния клуб "Приятели на eTwinning", който част от националната мрежа на eTwinning клубовете в България.

В края на месеца - 28 октомври, ще се състои кръгла маса на тема: "eTwinning - "Специалната" учителска стая на хиляди колеги от цяла Европа". Събитието се организира от ЦДГ № 2 "Юнско въстание" - Плевен. На него ще се обсъди професионалната платформа за развитие на учители от цяла Европа, както и силният акцент върху европейските измерения на случващото се в портала - предпоставка за създаване на "европейски климат" на взаимно опознаване, разбиране, приемане на различията. Ще се акцентира и на TwinSpace - възможности за създаване и управление на проекти.

eTwinning е динамичен начин за споделяне на опита и познанието и своеобразно обединяване около възможни решения за действия чрез проектна работа. Учителите ползват платформата eTwinning за бърза и неформална комуникация, основана на споделяне на знания и педагогически ресурси. Целта е популяризиране и усвояване на наш и чужд опит в прилагането на иновативни методи и технологии в училище и детската градина. Желанието е чрез създаване на вътрешни и международни виртуални проекти да се приложи на практика всичко онова, което ще изведе образованието до ново, европейско равнище.

 

 

Ремонтират цялостно храма в Милковица през пролетта

 

След ремонта църквата ще изглежда по друг начин, сн. архивРалица ПЕТРОВА

Очаква се през пролетта да започне цялостен ремонт на църквата "Св. архангел Михаил" в с. Милковица, съобщи кметът на селото Иван Александров. Както "BG Север" писа храмът е в очаяно състояние, въпреки че до сега, в 150-годишната му история, нито за ден не е затварял врати. От спешен ремонт се нуждае както църквата - стени, таван, така и камбанарията.

Преди половин година хората в Милковица подеха акция за спасяването на храма си. Бе отворена сметка, публично оповестена, като заможни и бедни започнаха да дават - кой колкото може. Кметът Иван Александров казва, че мислели със събраните средства да започнат да позакърпват оттук - оттам - докъдето стигнат парите.

Съвсем наскоро обаче се открила нова възможност за финансиране. Великотърновската епархия, към която спада църквата "Св. архангел Михаил", съвместно с община Гулянци, започнала работа по проект за ремонт на няколко храма в региона. Един от тях е този в с. Милковица. "Съвсем на финала сме в подготвянето на проекта, до дни той ще влезе за одобрение. Имаме уверението, че всичко ще бъде наред и до февруари проектът ще бъде финансиран, така че да могат ремонтните работи да започнат през пролетта. Благодарение на тези средства, ако ги получим, ще можем да възстановим храма изцяло, а не да кърпим на парче", подчерта Иван Александров.

Парите, които до този момент са постъпили в сметката на църквата, също ще бъдат използвани най-рационално, увери кметът. Те ще се пренасочат за благоустрояване на гробщния парк - за поставяне на ограда, за изграждане на чешмичка и др. Такива са указанията на РИОКОЗ, а и дори да не са, не може да няма в гробищния парк вода, казва кметът.

 

 

ПОПИТАЙ ЛЕКАРЯ

 

Холестеатомът може да доведе до фатален край

 

Какво представлява холестеатомът и колко е опасен? Тодор Петков, 47 г.

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника Св. Параскева

Холестеатомът представлява туморовидно образувание, развиващо се в средното ухо, което не е злокачествено, обаче има клинично белези на злокачествените тумори - развива се инвазивно, като стопява околната кост. Получава се в резултат на навлизане на епител от ушния канал в тъпанчевета кухина най-често в резултат на хронични възпаления на средното ухо, които водят до перфорация на тъпанчето. Това са инвагинации, хлътване на тъпанчето, в резултат на дисфункции на евстахиевата тръба. В резултат на цяла поредица хронично възпалителни процеси в средното ухо е възможно епител от структурите извън тъпанчевата кухина да навлезе в нея и да разрасне там. Тогава се извършва особена капсулация - отделят се холестеринови кристали, образува се туморовидна маса с белезникав цвят, която се държи агресивно към околните структури.

Когато не се лекува холестеатомът, той се развива и в зависимост от посоката, в която се развива и разрушенията, които причинява, са и усложненията, които могат да бъдат много тежки дори и фатални. В начален етап на развитието си той унищожава слуховите частички - води до значително намаление на слуха. Ако продължи развитието назад към маслоидната кост, може да доведе до сериозен гноен процес там - маслоидит. Ако се развие нагоре към средна черепна ямка, може да доведе до вътречерепно усложнение, съответно до смърт. В много редки случаи холестеатомът се развива в посока към външния слухов проход и тогава настъпва един вид самоопериране. Във всички случаи, когато се диагностицира, е необходимо своевременно оперативно лечение в срочен порядък. Диагнозата може да бъде поставена с много голяма точност с помощта на компютъроаксиална томография, ядреномагнитен резонанс, ендоскопски методи.

Самата оперативна интервенция е възможно да се извърши по два основни пътя. Единият е задушен или т. нар. открита техника, а другият е през слуховия канал или закрита оперативна техника. Въпрос на преценка и опит от отохирурга е да се избере необходимия метод. Когато е авансирал процесът, развил се е и е достигнал до опасна близост с жизненоважни структури на черепа, тогава е за предпочитане да се използва открития метод, който дава по-големи възможности за дифинитивно изчистване на този процес. Когато е в по-начални фази, е възможно да бъде отстранен със затворените техники през слуховия канал, които са много по-щадящи и не така инвазивни като отворените. От съвременните оперативни техники се използват съчетания не само от саниране и изчистване на процеса, но и едновременно т. нар. тимпанопластики - възстановяване на слуховата верига, за да може да се възстанови и слухът на пациента. Операциите са микроскопски, доста сложни, изискват специален набор инструменти за ендоскопска хирургия и опитен отохирург. Оперативното лечение в един голям процент от случаите гарантира пълно оздравяване.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО