БИЗНЕС


 

Продължават договора с руснаците за АЕЦ Белене

 

"Росатом", Китай и Сърбия се спрягат като потенциални инвеститори

 

Все още има разногласия относно цената на централата, сн. архивЕмилия КАРАБУЛЕВА

"Росатом" остава в България", написа преди дни в заглавие известен московски всекидневник. Българското правителство има намерение да продължи преговорите с руската държавна корпорация за АЕЦ "Белене", гласи официалната информация до момента. Според изявленията на енергийни експерти двете страни все още имат разногласия относно цената на централата. Освен това предстои да бъдат определени инвеститорите, които ще участват в строежа, като такъв в публичното пространство се спряга самият "Росатом", а също така апетити към АЕЦ-а проявяват Китай и Сърбия.

Възложителят НЕК склони да продължи предварителния договор с руската компания "Атомстройекспорт" за изграждане на АЕЦ "Белене", който изтече на 30 септември. Според източници от националната компания представители на "Атомстройекспорт" вече са изпратили до НЕК проект за допълнително споразумение, с което договорът от 2006 г. се продължава. Преди месеци от "Атомстройекспорт" обявиха, че ще отидем на съд, ако българската страна прекрати договора за централата.

Източници от НЕК изразиха увереност, че решението ще бъде взето до няколко дни, все още обаче не са ясни условията за сключване на това допълнително споразумение.

Тези дни обаче българският премиер Бойко Борисов заяви пред медиите, че основният нерешен въпрос е цената за изграждане на АЕЦ. България разчита да получи малка отбивка и да похарчи не повече от 7 милиарда евро, твърди известен руски всекидневник.

Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" фактически бе замразен в края на 2009 г. Стратегическият инвеститор - германският енергиен концерн RWE, същата година се оттегли от проекта заради противоречивите позиции на ГЕРБ и смяната на кабинета. Българското правителство почти склони на предложението на Русия за кредит от 2 милиарда евро срещу дял в бъдещата централа, но по-късно се отказа от него и започна да търси други инвеститори, припомнят запознати.

Желание вече са заявили Сърбия и Китай, а според твърденията на руски експерт от "Рай, Ман енд Гор секюритиз", интересът на китайски бизнесмени към проекта бил чисто инвестиционен. "Ако те не бяха сигурни, че електричеството от тази централа ще се купува, нямаше да инвестират. Освен това интересът на китайците към строителството на АЕЦ означава и друго - че българското правителство вече е одобрило тарифи, които да осигурят доходност на проекта", пояснява специалистът.

През лятото "Росатом" също бе изразил желание да бъде включен сред инвеститорите в АЕЦ "Белене". Според изказване на Бойко Борисов българската страна ще избере инвеститори до месец.

 

 

Растат цените на храните

 

Цената на хляба засега е непромененаМила СТАНЕВА

Цените на едро на основните хранителни стоки се покачват в началото на октомври, в сравнение с последната седмица на септември. От 2 - 3 ст. до 30 - 35 ст. отгоре са прибавили най-потребяваните стоки за трапезата, установи репортерска проверка.

Цените на брашното и на хляба остават непроменени, засега. В Плевен тон брашно струва 660 - 860 лева, а хлябът се търгува по 1,40 лв/кг. Ако няма спекула, очаквам поевтиняване през следващите месеци, прогнозира Милко Георгиев от Съюза на хлебопроизводителите.

С над 30 ст. обаче е поскъпнал кашкавалът само за седмица, а сиренето е прибавило поне 10 ст. отгоре, казват търговци на едро. Увеличение има и при каймата, между 12 и 15 ст. е по-скъпа в началото на октомври, в сравнение с последната седмица на септември. Захарта е вдигната почти символично, със стотинка - две за килограм.

Не стоят встрани от тенденцията за поскъпване и зеленчуците. Доматите и краставиците са прибавили поне десетина стотинки към цената си в началото на месеца, пресмятат от борсите.

Търговци на дребно пък отчитат спад в оборотите си поне с 20 - 30% през септември. Плевенчани пазаруват хранителни стоки на промоции в големите търговски вериги, където им излиза с 20 до 50% по-тънко. Там се предлагат и деликатеси на прилични цени, установи репортерска проверка.

Замразяването на доходите на гражданите догодина вещае още по-голям спад в потреблението. Ако има нормален пазар, то цените би трябвало да вървят надолу, а не да се покачват, коментират търговци.

 

 

Приемат проекти за Националната програма по пчеларство от 15 октомври

 

Ралица ПЕТРОВА

От 15 ноември започва приемът на проекти по Националната програма по пчеларство. Той ще продължи месец - до 15 ноември. Съгласно одобрената програма проектите се приемат в Дирекция "Животновъдство на Министерство на земеделието и храните, към която работна група ще изготвя становище за всеки проект.

Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2011-2013 г. бе одобрена с решение на ЕК от 14.09.2010 г.

По мярка "Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари на програмата е предвидено финансиране на дейностите "Обучение на обучаващи - квалификация и преквалификация на кадрите обучаващи пчелари и пчелари-проверители", "Разработване, отпечатване и разпространение на Практическо ръководство за добри пчеларски практики, "Популяризиране на български пчелни продукти, както и биологично произведени такива". По първата дейност се финансира проект на тема "Разработване на програма за обучители". Допустими кандидати са браншови пчеларски организации, асоциации и сдружения на пчелари, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел.

По втората дейност се финансира разработване на практическо ръководство за Добри пчеларски практики, вкл. образци на документи към ръководството. Допустими кандидати са браншови пчеларски организации, асоциации и сдружения на пчелари, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел.

По третата дейност се финансират проект за популяризиране на биологични пчелни продукти, като допустими кандидати са сдружения на пчелари свързани с биологичното пчеларство, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел, подкрепящи и подпомагащи развиване на биологично пчеларство, както и проект за популяризиране на пчелните продукти с допустими кандидати браншови пчеларски организации, асоциации и сдружения на пчелари, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел.

В рамките на една финансова година кандидатът има право да кандидатства еднократно по всеки един от секторите на мерките по програмата. В рамките на една финансова година кандидатът няма право да подава второ заявление за подпомагане по мярка и сектор, по който през същата година има подадено и одобрено заявление за подпомагане и сключен договор (включително, ако първото заявление е в процес на разглеждане).

 

 

Вадим поне десетачка отгоре за Гражданска отговорност

 

Еми СТАЛЕВА

Не се очаква драстично поскъпване на най-масовата автомобилна застраховка "Гражданска отговорност" (ГО), успокояват от дружествата в Плевен в отговор на разпространяващите се слухове, че цените ще скочат двойно. Кампанията и през тази година ще започне през ноември, а цените ще бъдат обявени в края на октомври. В момента за кола с малък двигател до 1,5 кубика се плащат 135 лева, а за мощни автомобили с двигатели над 2 000 кубика - 2 400 лв., съобщи Виолина Йорданова от ЗАД "Алианц България".

От застрахователните компании коментират, че приходите им през последните години чувствително са намалели заради кризата. Най-вероятно голямата конкуренция в бранша ще принуди застрахователите да излязат с по-добри оферти към клиентите за ГО, но цените няма да се увеличат с повече от 10 - 20%. Това се налагало заради приетите нови наредби от Комисията за финансов надзор. И без тях обаче общозастрахователните дружества ще трябва да заделят средства за покритие на риска за застрахованите автомобили, за да се поддържа финансовата стабилност на компаниите, обясниха от бранша.

И в края на тази година шофьорите ще могат да платят ГО изцяло или на вноски. По-изгодно излиза обаче да се внесе цялата сума по застраховката, отколкото на части. Още повече, че всяка година компаниите поощряват клиентите си, които плащат наведнъж, с бонуси. Те се изразяват в безплатно право за пътуване в чужбина, безплатен сервиз и пътна помощ навсякъде в страната, обясниха застрахователи.

Ако прогнозите за поскъпване на ГО с 10 - 20% се оправдаят, това означава, че в края на тази и началото на следващата година ще внасяме между 10 и 30 лева повече или застраховката ще ни излезе между 140 и 170 лв. за малък двигател. От гледна точка на домакинство това никак не е малко, пресмятат застрахователи. Според тях с увеличаването на сумите за ГО трябва да се борави много внимателно. Данните показват, че обхватът на задължителната застраховка отдавна е паднал под приетия праг от 90% и тази тенденция продължава да се запазва. Затова драстичен скок на цените може да предизвика отлив от страна на клиентите и да намали чувствително събираемостта, коментират от бранша.

 

 

18 млн. лева събра НАП от необслужвани кредити

 

Ани ПАВЛОВА

18 590 011 лв. събра НАП от необслужвани кредити по европейски програми, към фонд "Земеделие" и други държавни фондове. От началото на годината приходите от тези неразплатени задължения бележат значителен ръст, съобщават от приходната агенция. Събраните над 18 милиона лева са 172% от планираните приходи от този вид за цялата 2010 г. През 2009 г. събраните суми от частни държавни вземания са били малко над 17 милиона лева.

Експертите от дирекция "Частни държавни вземания" в НАП отчитат ръст от 18% на разплатените дългове по европейски програми, което е значителен напредък като се има предвид, че тези вземания в по-голямата си част са трудно събираеми. Основната причина е липсата на имущество на длъжниците.

Почти 80% от приходите от необслужвани кредити са постъпили по банков път за сметка на погасяванията с компенсаторни записи. През миналата година съотношението между двата начина на погасяване на необслужваните кредити е било 52% на 48% в полза на компесаторките. С компенсаторни записи могат да бъдат погасявани само задължения за лихви по Закона за уреждане на необслужваните кредити.

Доброволните плащания на неразплатените кредити към различни фондове спестяват на длъжниците значителни разноски за изпълнителни дела и държавни такси.

Управителите и представителите на търговските дружества и кооперации със задължения носят наказателна отговорност, ако в 30-дневен срок от спирането на плащанията на фирмите не поискат откриване на производство пo несъстоятелност, припомнят от НАП.

 

върни се в НАЧАЛО