ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Румен Петков:

 

Проблемите в здравеопазването са факт от началото на 41 НС

 

Правителството нарушава изцяло Европейската харта за правата на пациента

 

Местните червени лидери конкретизираха проблемите в Плевенско, сн. авторътСтраницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Проблемите със здравеопазването са реален факт от началото на работата на 41 Народно събрание и ясен израз на това е, че 15% от всички въпроси и питания, зададени от депутатите от Коалиция за България (КБ) към членове на кабинета, са в здравната област. Така депутатът от КБ Румен Петков коментира в Плевен напрежението в здравния сектор напоследък. Той подчерта, че това че се извършва кадрова промяна на върха на Министерството на здравеопазването не променя нищо, защото по принцип става въпрос за липса на политика в сферата на здравеопазването.

Румен Петков подчерта, че въведената от НЗОК практика от края на миналата година на частично заплащане на извършена дейност е в разрез със Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор и това е абсурд, който поставя болниците в невъзможност да изпълняват своите задължения към пациентите. "Специално за Плевен Университетската болница за първото шестмесечие е получила едва 40% от средствата, които са заработени по различните клинични пътеки", даде пример Румен Петков. Депутатът добави, че положението в Медицинския университет (МУ) в Плевен е не по-малко трагично. С 20-процентното намаляване на бюджета висшето учебно заведение е орязано с около 1,8 млн. лв. В бюджета за 2011 г. се предвижда намаляване на средствата на МУ с още 500 000 лв.

Заради 700 000 лв. от догодина роботът Да Винчи може да спре да работи"Благодарение на предишното правителство Плевен има единствената в Югоизточна Европа Клиника по гинекологична роботизирана хирургия. Преди броени дни тук бе направена третата в Европа и седмата в света специфична операция на шийка на матка с робота "Да Винчи". В бюджета за следващата година на МУ не е видно да се третира обезпечаване на нормалната работа на робота. Безхаберието на здравната политика стига дотам заради 700 000 лв. да се поставя под въпрос функционирането на върхова технология в Югоизточна Европа, която е въпрос на престиж за здравеопазването на България", заяви още Румен Петков. Депутатът направи сравнение с инвестираните средства в здравеопазването в Плевен по време на предишния управленски мандат - 15 милиона лева. "Купени са компютърен томограф, рентгенографичен апарат и два рентгенови апарата. Реконструирани са клиниките по инфекциозни болести и хематология, модернизирани са клиниките по интензивна кардиология и по нефрология и диализа, разработен е мащабен проект, свързан с енергийната ефективност на сградата на УМБАЛ за около 3 млн. лв. Държавата осигури финансова помощ за модернизация на базата на МУ. По този начин Плевен има единствената в Югоизточна Европа Клиника по гинекологична роботизирана хирургия", изброи Румен Петков.

Депутатът подчерта още, че държавата не изпълнява задължението си да заплаща здравно-осигурителните вноски на определените в закона групи лица. В резултат на това около 1 млн. 890 хиляди души са неосигурени. Румен Петков добави и че с водената политика от правителството в сферата на здравеопазването се нарушават всички пунктове от Европейската харта за правата на пациента. "Фактът, че 50% от болниците съдят НЗОК, е достатъчно показателен за тяхната невъзможност да изпълняват своите задължения. По този начин държавата нарушава правото на достъп до здравни услуги на повече от половината от населението. Нарушава се и правото на свободен избор с постоянната промяна, с хаоса в клиничните пътеки, с невъзможността да се структурира трайна здравна политика. Нарушава се правото на уважение към времето на пациентите със затварянето на отделни клиники и здравни заведения, при което пациентите трябва да търсят здравната услуга на по-голямо разстояние. Нарушено е правото на спазване на стандартите за качество с неадекватното финансиране. И друго - правото на достъп до иновации. Т. е. нарушени са всички 14 точки в хартата, но най-драстично 5 от тях", бе категоричен плевенският народен представител.

По думите му за следващата година едни от най-тежко ударените бюджети са тези на медицинските университети, което ще направи невъзможно придобиването на добро образование, а това ще постави под съмнение и здравно-образователната система на страната.

 

 

Властта осъществява геноцид върху Плевен

 

Властта осъществява геноцид върху Плевен, при налични фактори от града в нея, е категоричната позиция на депутата от БСП Румен Петков. Като примери за това той посочи готвеното намаляване на кадровия състав на Пета механизирана бригада, която след изборите догодина щяла да бъде изцяло закрита, както и ликвидирането на Военно-въздушното училище в Долна Митрополия, чиято база най-вероятно ще бъде преместена във Велико Търново. Т. е . плевенският военен гарнизон, един от най-мощните в продължение на 40 години, това правителство и тази власт свежда до нула, подчерта народният представител.

"Не може когато се закрива военното училище и при тази рецесия и рестриктивни мерки по отношение бюджетите на висшите учебни заведения, да се увеличава с около половин милион бюджетът на военното училище във Велико Търново. При положение, че само с тези пари нашето училище можеше да има самостоятелен живот", изрази възмущението си и председателят на ОблС на БСП в Плевен Васил Антонов.

Бавенето и протакането на проекта АЕЦ "Белене" също удря пряко Плевен, каза още Румен Петков. Като още примери в подкрепа на становището си той изтъкна изкуствено създадената дискусия нужен ли е фериботът Никопол - Турну Мъгуреле, която стартира само месец, след като обектът беше официално открит от министър-председателя Бойко Борисов.

Плевен се изпомпва методично, коментира още Румен Петков и определи като необяснимо защо плевенската архивна единица се управлява от Монтана.

Бумът на подписки в Плевен е пиар акция, целяща да отклони вниманието от нарастващата безработица в резултата на закриване на важни за икономиката на града фирми, допълни областният председател на БСП Васил Антонов. Решението на въпроси като спасяването на Пета бригада, премахване на монополите и т. н. е в ръцете на изпълнителната власт, а не чрез подписки, допълни още той.

 

 

Полицейските протести са след крайната мярка

 

"Протестите са след крайната мярка, но явно нещата са минали всякакви граници. По същество не съм съгласен с това, но напълно разбирам полицаите". Така народният представител от КБ Румен Петков коментира готвените протести на униформените. "Това е тежък за мен въпрос, защото съм бил в системата и знам какво означава служители на правоохранителното ведомство да стигнат до такива крайни действия. Те не са прецедент, такива имаше и през 2009 г. Но за мен има няколко въпроса, на които трябва да се даде достатъчно ясен отговор пред обществото", заяви той.

По думите му на първо място трябва да се заяви открито какво е увеличението на престъпността и каква организация се създава, за да се води ефективна борба с нея. Защото статистика има.

"На няколко пъти главният секретар Калин Георгиев и директори на различни регионални дирекции с тревога споделят, че има значимо увеличаване на битовата престъпност. В условията на криза трябва да бъдем изключително деликатни с правоохранителната система, защото тя е гръбнакът на държавата в борбата с този вид престъпност. Анализите сочат, че тази престъпност е породена от откровен глад и недоимък на населението. Т. е. трябва да се знае каква е организацията в министерството по този въпрос и каква е реалната ситуация. Да, има недоверие у обществото, не всички престъпления се регистрират, не всички подават заявителски материали. Но така или иначе статистика има - хубава или лоша. Но тя отговаря на европейските изисквания. Защото веем байряци с "Наглите", с "Октопод", после съдът казва няма "Октопод" и от байряците накрая няма никой", каза Румен Петков.

Вторият въпрос според него касае кадровото състояние на МВР. "Продължавам да считам, че от Министерството на вътрешните работи необосновано бяха освободени редица ключови фактори с много опит и авторитет. И които по същество бяха гръбнакът на организацията на работата. И в крайна сметка колко са напуснали системата за тази една година. Говорят се ужасяващи числа. Има общини в България, в които работи по един офицер", допълни депутатът. Той сподели, че не е решен дори въпросът с консумативите, тъй като все още го спират служители, които му казват, че продължават да работят с личните си лаптопи, че ксероксите в полицейските управления се захранват от самите тях, а някои зареждат дори автомобилите си. "Това не е нормално. Аз знам какво означава необходим ресурс за подслушване и проследяване. Но когато там говорим за такива мащаби при положение, че полицаят си купува обувките, не можем да считаме, че той ходи въодушевен на работа. И по тези въпроси трябва да се говори достатъчно откровено - и в Постоянната парламентарна комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, и в Министерството на вътрешните работи, и в правителството като цяло", категоричен е Петков.

Той оприличи акциите на МВР като зле организирано кино. По думите му министерството е експлоатирано политически с откровени пиар намерения без никакъв резултат в съда, което дразни служителите, отдали живота си в служба на обществото.

 

 

На конгреса на БСП трябва да се говори за политика

 

"В рамките на предстоящото заседания на конгреса на БСП усилията трябва да бъдат концентрирани към политика. Мисля, че за друг тип решения няма време те да бъдат подготвени, няма и като че ли реална ситуация да се стигне до тях", заяви Румен Петков в навечерието на конгреса на столетницата, насрочен за 16 октомври. По думите му всички трябва да се концетрират върху правенето на политика и възможността да се създадат необходимата нагласа и мобилизация за спечелване или максимално добро представяне на предстоящите избори.

 

върни се в НАЧАЛО