КОНФЛИКТИ


 

Джипита издават смъртни актове на база информация по телефона

 

12 часа близките не знаят дали роднината им е жива или е в отвъдното

 

Румяна Темарева - дъщеря на починалата жена, сн. авторътПоля ТОМОВА

Истински филм на ужасите изживя семейство от плевенското село Ленково. 12 часа близките на Виолета Темарева не знаеха със сигурност дали възрастната жена е жива или мъртва. Ужасяващото в случая е, че лекарите се намесиха единствено и само след като семейството се обърна към медиите.

Румяна Темарева се прибрала в родното Ленково, за да се погрижи за възрастната си майка. Жената е с онкологично заболяване и не й остава много време. Сутринта в 9,30 ч. Румяна установила, че майка й не диша. Оттук започва истинското изпитание за нея и семейството й. "В 9,35 ч. се обадих по телефона на личната лекарка (д-р Нина Танева, бел. а.) с думите - майка ми издъхна. И тя каза: добре, ще оправим смъртния акт. След това започнах да движа другите неща, защото знаете, че в такива моменти сме доста заети и не се чухме няколко часа. Синът ми отиде до кметството и взе смъртния акт", разказва Румяна. Така семейството се сдобива с документ, в който е посочен часът на смъртта - 9,40. Личният лекар обаче

Факсимиле от първия смъртен акттака и не идва

да констатира

смъртта,

а прави това по телефона, като се основава само на думите на близките на Виолета. Семейството подготвя погребението, което е на другия ден по обяд. Румяна прави всичко необходимо, за да изпрати майка си в последния й път, обажда се на близки и роднини, възрастни жени от селото идват и оплакват Виолета. След това обаче се случва нещо, което изправя косата на Румяна и хвърля семейството й в истински трилър. "И в един момент, тъй като аз минавайки всеки път, там, където тя си е легнала, си я погалвах, си я помилвах, знаете какво е, не е лесно. Изведнъж установих, че тялото й е влажно. Пипнах, спрях се, пипнах зад ушите тук - леко потно. Извиках единия от синовете ми, бузките й почват да омекват, пипнахме тука, около вратлето и ключиците започна затопляне. Мислехме, че е някаква халюцинация, но действително не беше съвсем така, след като накрая дори съпругът ми, който много трудно може да бъде убеден в такива неща, установи, че действително става затопляне на гръдния кош, тъканите започнаха много бързо да омекват... и така", все още трепери от преживянато Румяна. Фактът, че

майка й може би

е все още жива,

а погребението й е на другия ден, кара жената да изтръпне от ужас.

Румяна прави многократни опити да се свърже с личната лекарка. Телефонът отначало дава сигнал свободно, но никой не се обажда, след което е изключен. Румяна прави пореден опит да докара лекар в къщата си и звъни на 112. "От телефон 112 ни свързаха с дежурна лекарка, която след като разбра за какво става въпрос, каза, че трябва да се свържем с нашия кмет, който имал медицинско образование, след като не можем по това време да намерим лекарката - той да я прегледа и след това да се мъчим да намерим лекарката и да я доведем от Плевен, където живее, да я доведем тук, в нашето село, за да прегледа майка ми... Завъртяха се едни такива малко странни разговори и накрая ми се каза, че губим време, тъй като има пациенти, а майка ми явно не беше в категорията на пациентите", продължава разказът на Румяна за абсурдната ситуация, в която изпада семейството й. Така в продължение на часове хората нито могат да открият лекар, нито са наясно със състоянието на Виолета - дали е жива или мъртва. В крайна сметка, след като Румяна се обажда на медиите, се задействат и медиците. В дома на семейството около 21,15 се появява както екип на "Спешна помощ" - Гулянци, така и личната лекарка, която е благоволила да вдигне телефона си. Екипът на "Спешна помощ" констатира с апаратура, че

Виолета е мъртва -

няма пулс,

кръвно налягане и дишане. В документа, издаден от екипа, е записан час на смъртта 21,30. Личната лекарка отказа да обясни защо не е дошла лично да констатира смъртта на възрастната жена, както и защо не е отговорила на телефонните повиквания на Румяна.

Най-ужасяващото от всичко е, че издаването на смъртни актове по телефон е често срещана практика по селата. "Масово джипитата пращат близките на починалите директно в кметството за смъртни актове, без да дойдат и поне да сложат една слушалка, за да се уверят, че човекът е умрял", твърдят запознати. Така никак не е изключено да се сбъдне кошмарът на Румяна - да се погребе жив човек.

"Такива случаи са описвани, аз затова толково много се изплаших, описвани са по целия свят и именно затова ми беше нужна професионалната преценка на медик, за да знаем какво трябва да се направи. За съжаление не беше толкова лесно това да се постигне", казва Румяна.

 

 

Детска градина протече, малчуганите стоят на студено

 

Според родителите, на децата им е студено и затова стоят навлечени в стаите, сн. авторътПолина ТОНЕВА

Много от градините в Плевен, които преминаха през миналата година на делегиран бюджет, не са правили ремонти през лятото. В резултат на това, както и на остарялата база, вече има проблеми. За такъв сигнализира Тихомир Петков, чиято дъщеря посещава детска градина "Първи юни" в квартал "Сторгозия". "Една сутрин като я доведох в градината, се оказа, че таванът на групата, в която е тя, тече. Където и да попитах, всички казаха, че това не е техен проблем. Вижда се децата с колко много дрехи стоят в стаята, която се отоплява само с една малка духалка", заяви бащата.

Оказа се, че течът в стаята на децата е последица от дъждовете през последните дни. Част от водата на покрива на детската градина се просмуква и тече по стената. Странното в случая е, че течът е избил не на втория, а на първия етаж на градината. Директорката на Александра Иванчева признава, че течът е разтревожил и нея. От миналата година градината е на собствен бюджет. През това лято ремонт не е правен, хидроизолацията на сградата е от 2002 година. Въпреки че детското заведение е на делегиран бюджет, сградата е общинска собственост. "Аз се обърнах към общината, идваха да проверят от техническия отдел за какво става дума, вече има виждане за това как може да се реши проблемът, но това ще стане след като спре да вали", обясни директорката. Тя добави, че засега децата остават в стаята. "Не разполагам със свободни групи, не мисля, че би могло да се преместят в друга група, имаме и салон, може по-дълго време там да прекарват", твърди директорката. Тихомир Петков обаче има и други опасения: "Течът е до самата лампа, всичко може да случи, пък и не се знае колко ще продължи, тепърва започват дъждовете". От кметството в Плевен твърдят, че няма опасност за здравето на децата. Относно температурата в стаите, директорката заяви, че тя е 20 градуса. "Ако паднат температурите, ще се обадя в ТЕЦ и ще ни пуснат парното", категорична е тя.

Тихомир Петков обаче все още има претенции към условията, при които се отглежда детето му. "Нямам претенции към персонала, а към базата, тя е зарязана така от години, дограмата е стара, не знам и зимата как ще е. Дейността ми е такава, че тази година бях свидетел как в една по-малка община - Червен бряг, бяха усвоили по европейски програми близо 6 млн. лева и си направиха ремонт на всички детски ясли и градини, в които има доста по-малко деца от тук. И си мисля, дали и в Плевен може да се случи същото", разсъждава Петков.

Засега обаче малките плевенчани ще трябва да се задоволят с това, което им се предлага в момента.

 

 

Прокуратурата се самосезира за изнасилвана тийнейджърка

 

Районна прокуратура - Плевен, да се самосезира за проверка на случай с изнасилвана ученичка. Предложение за това е постъпило от прокурор Юлия Накова след заседание по повод настаняване на 17-годишната девойка в интернат. Според думите на тийнейджърката и семейството й, тя системно е изнасилвана от приятел на бащата в продължение на най-малко 7 - 8 години. Подавани са жалби и сигнали в РПУ - Долна Митрополия, но реакция от институциите не е имало. Заради нетърпимата ситуация, преди време момичето решило да избяга от населеното място и дошло да учи в Плевен, но попаднало на сводник, който я принуждавал в продължение на месец - месец и половина да проституира. Накрая девойката сама отишла в отдел "Закрила на детето" в Плевен и съобщила за всичко, което й се случило.

Тийнейджърката е изведена от града в друго населено място с цел да бъде прекратен тормозът. Тези данни излизат за пръв път и стават известни на прокуратурата в хода на това производство, уточняват от Районна прокуратура. След като са изслушани страните, прокурорът в заседанието от Районна прокуратура Юлия Накова е поискала на прокуратурата да бъде предоставен официален препис от протокола, в който са разпитани момичето и нейните родители с всички данни за случилото се според тях. Той ще може да послужи като повод за самосезиране на Районна прокуратура с оглед да се проверят всички данни и твърдения. Какво точно се е случило тепърва ще бъде проверявано. "BG Север"

 

 

Темида

 

Затворник умира в килията заради лекарска грешка

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Дело за лекарска грешка, довела до смъртта на затворник в Белене, започва в Окръжния съд в Плевен само след дни. На подсъдимата скамейка ще застане 45-годишният Анатоли Ф., който като лекар в медицинския пункт в Белене е причинил смъртта на 19-годишния Павел Георгиев поради немарливо изпълнение на задълженията си като медик, съобщи съдия Силвия Кръстева, пресаташе на съда.

Мъките на затворника Павел Георгиев започнали през януари 2009 г. Първоначално данните от прегледа показват, че е здрав. Впоследствие е бил преглеждан неколкократно, като в началото на януари м. г. се оплакал от главоболие и при следващия преглед на 12 януари от втрисане и повишена температура. Назначено му било изследване, при което бил констатиран двустранен хроничен обострен синузит. Междувременно Георгиев бил преместен в ареста в Силистра по повод разглеждане на дело, а след това отново върнат в затвора в Белене, е посочено в документите по случая.

В края на март м. г. след оплаквания от обострен синузит подсъдимият Анатоли Ф. назначил на Георгиев медикаментозно лечение с антибиотик. На 1 април затворникът отново посетил лекаря с оплаквания от главоболие и повръщане, за което отново му били предписани лекарства, а на 7 април състоянието му рязко се влошило.

Сутринта на 8 април в килията в затвора в Белене Павел Георгиев не реагирал на сигнала за ставане. Около 7,10 часа постовите подали сигнал до дежурния главен надзирател, че на затворника му е прилошало. Линейката пристигнала за минути, но лекарят само констатирал смъртта.

Павел е от Силистра и излежавал две присъди - осем месеца за отглеждане на наркотици в домашни условия (канабис) и три месеца за грабеж.

Павел Георгиев влязъл в затвора в Белене на 1 август 2008 г. Попаднал в наказателна килия, защото отправил заплахи по телефона към своя жертва на грабеж в Силистра. Майката на момичето подала жалба в полицията и се достигнало до Павел, който имал мобилен телефон в затвора. Затова той бил наказан.

В медицинската експертиза по делото е записано, че 19-годишният затворник е починал от остра дихателна и сърдечносъдова недостатъчност, резултат от мозъчен абсцес и усложненията му. Учудващо е, че три месеца от началните оплаквания на затворника през януари м. г. до април не е проведено адекватно лечение, коментират запознати със случая.

  

върни се в НАЧАЛО