ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Новият шеф на Окръжния съд в Плевен встъпи в длъжност

 

Александър Григоров иска повишаване на доверието към инстанцията

 

Актът за встъпване в длъжност Григоров подписа пред магистрати и журналисти, сн. авторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

оята цел е да имаме един колектив, работата ни да е с по-високо качество и по-голяма бързина, за нас е много важно да повишим доверието на гражданите в съдебната система. Ще направя всичко, което зависи от мен, за да имате необходимите условия за качествена работа, имам предвид издаването на справедливи и съответно бързо постановени съдебни актове". С тези думи се обърна към колегите си новият председател на Окръжния съд в Плевен - съдия Александър Григоров по време на церемонията по официалното му встъпване в длъжност.

Пожелания за много сили и желание за работа за сплотяване на колектива отправи към съдия Григоров председателят на Апелативния съд във Велико Търново - съдия Илияна Попова. Актът за встъпване в длъжност на новия шеф бе подписан в присъствието на магистрати и журналисти.

Успех в бъдещата работа на отговорния пост на съдия Александър Григоров пожелаха временно изпълняващият длъжността административен ръководител на Окръжния съд съдия Румен Лазаров и прокурор №1 в Плевен Марио Василев. От името на колегите от Районен съд букет цветя на новия председател поднесе шефката им - съдия Даниела Дилова.

Съдия Александър Григоров бе избран за председател на съдебната инстанция в Плевен след конкурс. Той спечели 13 гласа "за" от ВСС в оспорвана надпревара с другия кандидат - съдия Силвия Кръстева, за която своя вот дадоха 6-има. Двамата претенденти за поста получиха оценки от атестациите си "много добра". Досега съдия Григоров бе председател на наказателното отделение на Окръжен съд - Плевен, с ранг съдия във Върховен касационен и Върховен административен съд.

Съдия Александър Григоров е семеен, с две деца.

 

 

11 стоматолози преглеждат без пари през октомври

 

Целта е да се обърне внимание на профилактиката, сн. архив11 стоматолози в Плевен ще преглеждат безплатно деца и възрастни. Инициативата е в рамките на октомври - месеца за орална хигиена, който се провежда в цялата страна. Тази година мотото на програмата е "Нула проблеми в устната кухина". Месецът на оралната хигиена се провежда от няколко години в цял свят. Целта е пациентите да бъдат мотивирани да обърнат внимание на профилактиката и да използват качествени продукти за устната кухина. Безплатни прегледи в Плевен ще извършват следните стоматолози: Николай Маринов Стоянов - бул. "Русе" 1; Ваня Асенова Герганова - бул. "Русе" 1; Бранимир Борисов Цветанов - бул. "Русе" 1; Миглена Христофорова Сярова - бул. "Русе" 1; Наталия Велева - бул. "Русе" № 1, каб. 52; Цветанка Божидарова Вътева - бул. "Русе" 1, ет. 1, каб.10; Нина Красимирова Недялкова - бул. "Русе" 1; Милка Пъшева - ДКЦ 3, ет. 2, каб. 53; Веселин Михайлов Цончев - ул. "Гевгели" 14; Данчи Иванова Накова - ул. "Дойран" 4, вх. Б", ап. 20; Екатерина Върбанова - ул. "Ангел Кънчев" 8, ет. 2, офис 2. "BG Север"

 

 

Бедните в Червен бряг пак с безплатен обяд

 

Обществена трапезария стартира отново в Червен бряг, съобщават от пресцентъра на местната администрация. От социалната услуга ще се ползват 99 човека. Това са лица или семейства, чийто доход за предходния месец е по-нисък от определения диференциран минимален доход; лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях. Безплатен топъл обяд ще могат да получават и самотно живеещи хора с минимални пенсии, скитащи и бездомни с доказана липса на доходи. Услугата стартира на 1 октомври и ще продължи в рамките на 65 работни дни - до 31 декември 2010 г. Безплатната топла храна е обяд, включващ супа, основно ястие и хляб.

Обществената трапезария е финансирана от Министерството на труда и социалната политика и Фонд "Социално подпомагане" и е на стойност 14 157 лв. Тя е разкрита на ул."Цар Асен " №14 в Червен бряг. Храна ще се раздава всеки работен ден между 11,00 и 13,30 часа, уточняват от общинската администрация.

Услугата стартира успешно през миналата зима, показала изключителна ефективност, затова тази есен Министерство на труда и социалната политика одобрило продължаването на проекта. Миналата година от безплатния обяд са се възползвали 110 души. "BG Север"

 

 

Дипломатът Димитър Костов гостува в Съгласие

 

Костов представи основните акценти в световната политика, сн. Ралица ПетроваБиблиотеката на читалище "Съгласие" бе домакин на среща с председателя на Българското дипломатическо дружество Димитър Костов. Пред присъстващите той представи основните акценти в световната политика, отдели време да коментира и ситуацията в страната. Експозето си той започна от времето, когато големите държави разработват идеята за "нов световен ред". Днес светът е променен до неузнаваемост и проблемите не могат да се решат от една- единствена държава, подчерта Димитър Костов. Това в пълна сила важи както за проблемите на екологията, така и за ефекта от световната икономическа криза. Димитър Костов не пропусна и глобализацията, обхванала света, която обезличава отделните държави. Това е породило стремежа за противодействие на страните да запазят своята национална идентичност.

Водещият дипломат подробно запозна присъстващите и с мястото на Европейския съюз в световната карта. "Той се стреми към водещо място в икономическо отношение, но нямаше разработена своя собствена външна политика. Като компенсация Лисабонската стратегия определи постоянен председател на Съвета на Европейския съюз, създаде служба за външни отношения. Как ще се развива ЕС е един от най-големите страхове на САЩ", подчерта Димитър Костов. "С идването на Обама на власт страната демонстрира разбирането си, че част от световните проблеми не могат да се решат без Русия. Затова бе възприета т. нар. политика на презареждане, което съвпада и с позицията на ЕС за добри отношения с Русия", допълни Димитър Костов. Той бе категоричен, че днес светът е в нова ера - ера на многополярност. "BG Север"

 

 

Син преби баща си до смърт

 

Син преби баща си при пиянска свада в плевенското село Ралево, съобщават от полицията. 58-годишен мъж е намерен в дома си от съседи в безпомощно състояние и е настанен за лечение в отделението по Гръдна хирургия в Университетската болница. Мъжът бил с фрактури на ребро и носа, без опасност за живота.

Впоследствие възникнали усложнения и след дни пациентът починал. Аутопсията е показала, че жертвата има седем счупени ребра и травматична пневмония. Започналото незабавно разследване разкрило, че вечерта на инцидента след употреба на алкохол е възникнал скандал между починалия и 38-годишния му син. Инцидентът станал в къщата, в която живеели двамата. Афектиран от разправията, синът нанесъл побой на баща си.

Полицейска проверка установила, че извършителят е криминално проявен и осъждан. "BG Север"

 

 

"Избери символа на твоя град" с фотоконкурс във Facebook

 

27-те символи-победители от кампанията "Избери символа на твоя град", избрани с гласовете на 19 257 българи, вече са нарисувани от известния карикатурист Ивайло Нинов, съобщават организаторите на кампанията. Те могат да бъдат видени в първата онлайн изложба на адрес: http://simvoli .hitarpetar.bg. Рисунките могат да бъдат изтеглени във формат на wallpaper за компютър.

Кампанията "Избери символа на твоя град" се проведе от 15 юли до 15 август 2010 г. В нея всеки имаше възможност да гласува за емблемата на своето населено място - не само припознатите местни забележителности, но и забавни и оригинални предложения с чувство за хумор. Крайното класиране за символи на 27-те града също e публикувано на страницата на кампанията http://simvoli .hitarpetar.bg.

Поради големия интерес националната кампания "Избери символа на твоя град" продължава с фотоконкурс в социалната мрежа Facebook. На адрес: http://www.facebook.com/pages/HitarPetarbg/115115215171437?v=app_4949752878&ref=ts#!/pages/HitarPetarbg/115115215171437?v=app_4949752878&ref=ts феновете могат да участват с авторски снимки на тема "Аз и символът на моя град". Всеки може да разкаже със снимка и текст към нея нещо, свързано със символа на града.

Конкурсът вече набира скорост с над 200 публикувани снимки от фенове. Всеки може да се включи в конкурса до 30 октомври, когато победителят в него ще получи фотоапарат Nikon. "BG Север"

 

 

80 кг салами изгоряха при пожар в цех

 

Пожар е унищожил 80 кг продукция и част от системите в цех за термична обработка на колбаси в Плевен, съобщават от пресцентъра на МВР. Сигналът за огнената стихия е подаден на 5 октомври в 10,23 часа. Пострадалата сграда се намира на улица "Цар Самуил". Пламъците са повредили метанова скара, части от вентилационната и елинсталацията, осветителни тела, облицовъчни панели, микробиологични ъгли и технологична продукция. Причината е самозапалване. Пожарът е погасен от екип на Районно управление "Пожарна безопасност и спасяване" - Плевен. "BG Север"

 

 

Мотоциклетист с комоцио след произшествие на пътя

 

20-годишен младеж е приет за лечение в Плевенската болница с комоцио след катастрофа. Инцидентът е станал на 4 октомври около 16,55 ч. на улица "Димитър Бутански" в Кнежа. Водачът на автомобил "Рено Лагуна" - 22-годишен местен жител, при маневра завиване в обратна посока отнел предимството на правилно движещия се мотоциклет. При катастрофата е пострадал мотоциклетистът - 20-годишен младеж от същия град. Първоначално е прегледан в болницата в Кнежа, а после е транспортиран в Плевенската болница. Образувано е досъдебно производство.

От полицията предупреждават, че продължава тенденцията за нарастване на пътнотранспортните аварии по вина на водачи без съответната правоспособност. Въпреки завишената активност на контрола от страна на полицията спрямо такива водачи, нарушенията на пътя продължават. Статистиката показва, че в по-голямата си част пътнотранспортните произшествия се дължат на неправоспособност и употреба на алкохол. Полицейските проверки в Плевенска област ще продължат. "BG Север"

 

 

Внесоха обвинението срещу учителката, обрала банка

 

Обвинението на Окръжна прокуратура - Плевен, срещу учителката Поля Даскалова, която през март ограби клон на Прокредит банк в града, вече е внесено в Окръжен съд - Плевен, съобщи говорителят на прокуратурата Добринка Матеева. Разследването е приключило, обвиняемата е направила пълни самопризнания, има изготвени експертизи. Според събраните данни семейството на Поля Даскалова е натрупало непосилни за връщане дългове. Само на банки и кредитни институции те са дължали близо 30 хил. лв., отделно са взимали заеми с лихви и от физически лица. В началото на тази година някои от кредиторите започнали по-настоятелно да си искат парите, заплашили Даскалова и с физическа саморазправа.

"Заплахите са се изразявали в посещение на дома й, на работното място, обаждания по телефона, което е накарало Даскалова да възприеме заплахите като реална опасност за своя живот и живота на близките й", допълни Добринка Матеева.

Така учителката взима решение да ограби банка, като предварително се подготвила за това. Купила дрехи и тъмни очила за маскировка, преоблякла се в Плевен и ограбила банковия клон, заплашвайки служителите с детски пистолет. След това се прибрала в дома си и изгорила вещите. Размерът на наказанието, което може да бъде наложено на Поля Даскалова, е лишаване от свобода от 5 до 15 години.

От края на април тя е под домашен арест. "BG Север"

 

 

Хванаха младежи докато крадат

 

20-годишен младеж и помощничката му - 14-годишна девойка, са задържани за кражба от частен дом в Гулянци. На 2 октомври около 21,40 часа полицаи са заловили крадците в къщата на 72-годишен плевенчанин.

Младежите били приготвили да откраднат нафтова и електрическа печка, железни пружини за легло и метални табли. И двамата са местни жители. Проверка изяснила, че 20-годишният младеж е криминално проявен и осъждан за кражби. Задържан е за 24 часа в РУ "Полиция" - Гулянци. С непълнолетната му помагачка работата ще продължи инспектор от детската педагогическа стая. До момента тя няма регистрирани нарушения на закона.

По случая е образувано бързо полицейско производство. "BG Север"