АРТСЕДМИЦА


 

Гена Димитрова оживява отново в музея сред светлина от факли

 

Продължава продажбата на билети от специалния тираж на лотарията

 

На 10, 18 и 19 септември зала Гена Димитрова ще бъде отворена за безплатни посещения, снимка архивМая ЦУЦУМАНОВА

На 10 септември от 20,30 часа в двора на Регионалния исторически музей (РИМ) - Плевен, ще се състои вълнуващ музикален спектакъл "Възхитителна и земна", посветен на Гена Димитрова. В първата част ще бъде представен жизнения и творчески път на родената в плевенското село Беглеж и покорила най-големите световни сцени оперна прима - едно съчетание между текст и оригинални снимки, с които разполага музеят. В парковата част на музея ще бъдат разположени местата за зрителите. Мястото ще бъде оградено от светлините на градински факли, а от приглушената тъмнина ще се чува гласът на актьора Георги Ангелов, който е и режисьор на спектакъла. За по-голямо въздействие озвучаването ще става от шест тонколони, разположени на различни места около импровизираната сцена. Валери Рулински - управител и собственик на фирма "Рули" ООД, който безвъзмездно дарява този спектакъл на плевенчани, ще използва един огромен екран, на който ще върви снимковия материал. Във втората част зрителите ще видят видеозаписи на върховите изпълнения на Гена Димитрова - ария из "Набуко", изпълнена в "Ла скала", ария заедно с Хосе Карерас и на финал първо действие от операта "Аида".

Средствата за рекламните материали, както и за градинските факли, са осигурени от Милена Стойкова - дъщерята на Гена Димитрова.

В същия ден, от 8,30 до 20,30 часа експозицията за Гена Димитрова ще приема безплатно гостите и гражданите на Плевен. В този ден музейните работници очакват да бъдат закупени билети от Държавната парично-предметна лотария, чиито септемврийски тираж е посветен на оперната прима и средствата от печалбата на който ще помогнат за дооборудването на музикалния кабинет към експозицията. Витае идеята на 30 септември, когато се теглят печелившите билети, евентуално това да се случи в експозицията на Гена Димитрова.

"Изключителен е интересът към експозицията. Има посетители, които идват само заради нея. Миналата седмица беше много наситена, имаше много чужденци, отзивите са невероятни", заяви Стефка Григорова, връзки с обществеността към музея. Оказва се, че хора от западноевропейски страни с богата култура и световни музеи не са виждали никъде такава експозиция. Юли месец посетителите са били 911, за август статистиката още не е готова, но са дори повече, отчитат от РИМ. Музейните работници са впечатлени от посещението на един испанец миналата седмица, който след като дълго подсвирквал с уста и се удрял по главата, после не искал да излезе от залата. Оказа се художник, собственик на антикварни магазини, търгува предмети на изкуството, обиколил е почти всички европейски музеи, но сподели, че такова нещо не е виждал никъде, разказва Григорова. И отбелязва, че това е едно признание за труда на музейната колегия и естествено на дизайнерската фирма, която изработи експозицията. Тази експозиция е гордост не само за Плевен, но и за страната, категорична е Стефка Григорова.

Спектакълът на 10 септември се посвещава и на Европейските дни на културното наследство, които са на 18, 19 и 20 септември. На 18 и 19 (петък и събота) музеят ще отвори всички експозиции за безплатно посещение.

 

 

Незрящият Робърт Абрашев на международен фестивал

 

Плевенчанинът е представил и две авторски песни, снимка личен архив

Веселина ИЛИЕВА

И тази година плевенският незрящ музикант Робърт Абрашев взе участие в Международния музикален фестивал за хора с физически увреждания в Поморие. За четвърти пореден път събитието е организирано от фондацията "Сила за живот". Във форума са се включили участници от Македония, Украйна и специални гости от град Подолани в Полша. Идеята на организаторите била догодина да поканят като специален гост един от продуцентите на Стиви Уондър.

Освен с два кавъра, Абрашев се е представил и с две авторски песни - "Диви коне" и "Повярвай". Специален гост на фестивала са били Орхан Мурад и малкият Кристиан от Етрополе - момчето с ангелския глас, което направи Део победител в последното издание на "Вип Брадър". По покана на продуцента му Нико Тупарев в края на зимата заедно с десетгодишната си дъщеря Джоана Абрашев е взел участие и в благотворителните концерти на шоуто, водени от Ники Кънчев.

Със съдействието и по покана на Божидар Бонев - директор на Международния фестивал за хора с увреждания в Подолани, през май месец в Полша плевенският музикант е изнесъл седем концерта за десет дни. От там се завръща и с първа награда от Международен фестивал на изкуставата, който обаче не е за хора с увреждания.

В края на септември планира да зарадва с концерт българската общност в Краков. А един месец по-късно пък с още двама-трима изпълнители планират да изнесат съвместен концерт в Европейския парламент в Брюксел.

Робърт Абрашев става популярен още преди 20 години с първата си група - "Фаворит", която участва в концерти с известни групи и певци, сред които Ваня Костова, "Трамвай номер 5", Валя Балканска. През 1997 г. кънтри изпълнителят създава акустично трио "Горещи струни". Успява да си оборудва домашно студио. Сега в него освен песните си, прави и рекламни джингли за радиопредавания.

 

 

Директорката на регионалната библиотека на световен конгрес

 

 Библиобус, оборудван с компютри и мултимедия, снимка личен архив

Мая ГЕОРГИЕВА

Директорът на Регионална библиотека "Хр. Смирненски" в Плевен Аня Михова е била един от 20-те български делегати в Световния библиотечен и информационен конгрес - 75 генерална конференция на IFLA - Международна организация на библиотечните асоциации, който се е провел в Милано, Италия, от 24 до 27 август. Темата на конгреса тази година е била "Библиотеките творят бъдещето, опирайки се на културното наследство". Регистрирани са били 3931 делегати от всички континенти, 128 изложители, 34 издателства, 30 преводачи и гости, като общият брой на участниците е достигнал 4 496. От България участие в международния форум са взели деканът на философския факултет в СУ "Климент Охридски" Александър Димчев, доц. Евгения Русинова от Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии, Ваня Грашкина, председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, членове на управителния съвет на асоциацията и директори на регионални библиотеки.

Според президента на италианската библиотечна асоциация Мауро Геррини, "библиотеките могат сами да създават бъдещето, защото те подобряват качеството на живот на хората, влияят на културата. Благодарение на библиотеките хората събират и съхраняват паметта за своята научна, художествена, музикална, религиозна дейност през времето. Библиотеките съхраняват основата на цялото човешко знание. Днес способите за предаване на знанието са радикално променени, затова библиотеките трябва да са в крак с измененията, възникващи в хода на историята и развитието на технологиите, да помагат при създаването на картината на бъдещето на основа на наследеното от миналото".

Избрано е било ново ръководство на IFLA и нов президент - Елън Tиси от Южна Африка. Досега федерацията е работила за опазване на документалното наследство. Бяхме се насочили към закупуване на техники, с които да дегитализираме фондовете си. Новата председателка постави обучението - не само на библиотечните специалисти, но и на потребителите на библиотечни материали, като водещо в своята бъдеща дейност, уточни Михова.

Освен с доклади, даващи моментна картина на работата на различните библиотеки в света, форумът е бил съпътстван от изложение, на което са били представени най-съвременните библиотечни технологии от водещите фирми производителки в света. Михова отбелязва, че там са присъствали фирми, които ще участват в търговете за обзавеждане на новата библиотеката и това показва, че наистина Плевен се движи в крак с най-съвременните постижения на библиотечните технологии, съобразявайки се, разбира се, с финансовите си възможности.

"Аз си избрах един много интересен библиобус, изработен във Финландия - той пътува по предварително зададен маршрут, оборудван е с мултимедия и компютри с безплатен интернет. Ние можем да го използваме да обучаваме на място потребителите, защото това е много важно за една модерна библиотека, в каквато се стремим да се превърнем", сподели Аня Михова.

В съпътстващата програма делегатите са посетили публичната библиотека в Милано, библиотека Амброзиана на Висшето католическо училище, в която се съхраняват много редки ценни издания, Музея на Леонардо да Винчи, успели са да се снимат пред миланската "Ла скала", великолепните замъци и запазили автентичната си архетектура сгради на италианския град.

 

 

В музикалното училище работят и през лятото

 

Децата от НУИ "П. Пипков" покориха Франция и Белгия през ваканцията

 

Акцент във френската ферма Изола, снимка личен архив

Мая ПАСКОВА

"Докато другите деца са във ваканция, нашите продължават да репетират, да участват във фестивали, да се явяват на конкурси и да печелят награди. Митът, че в музикалното училище не се учи, трябва да се разбие, защото нашите възпитаници показват изключително високи резултати на зрелостните изпити и външното оценяване. Тук влизат деца с проявени истински интереси към изкуството и освен общообразователните предмети имат непрекъснати репетиции", категорична е директорката на плевенското НУИ "П. Пипков" Жечка Димитрова. Вече втора година в училището има паралелка за Iклас, от тази година се приемат и ученици от V клас, които искат да играят народни танци. На 15 септември в сградата, която вече е тясна за желаещите да учат тук, ще влязат около 500 деца.

През лятната ваканция два от съставите към музикалното училище покориха Европа.

От 2 до 21 август перкусионен ансамбъл "Акцент" взе участие в културния проект "Трактори 09".

Този втори заключителен етап на проведения през 2006 г. "Tracteur de(s) Tracteurs", се осъществи във фермата "Изола" - селището Грези сюр Екс, близо до административния център на департамент Савоя - град Шамбери (Франция). Децата са изнесли десет театрално-музикални представления в периода 12 - 21 август, а от 2 - 11 са репетирали. Спектакълът е изграден от пет театрални пиеси, написани специално през 2007 - 2008 г. при срещи на писатели със земеделски работници в департамент Савоя. Както и през 2006 г., и сега режисьор и постановчик е била Кристина Фабиани.

Музиката е съчетавала популярни пиеси, различни в жанрово отношение, както и специално написани за целта композиции. Включени са били популярните "Лято" из "Годишните времена" от Вивалди, "Галоп" от Петер, Рагтайми от Хари Брауер и Скот Джоплин; фрагменти от "Картини от България" и "Дяволски танц" от Добри Палиев, и др. Освен традиционните ударни инструменти: ксилофон, маримба, вибрафон, комплект барабани, конги и др., при импровизациите перкусионистите са използвали и камбани, окарина, бърдучета, както и обикновен селскостопански инвентар, който в ръцете на младите музиканти и Василена Серафимова, която се присъединила към "Акцент", се превърнали в музикални инструменти. Така в максимална степен се разкрили необятните възможности на ударните инструменти при наподобяване на различни природни явления и човешки дейности. "Актьорите и младите инструменталисти с "вълшебните" си палки забавляваха всяка вечер многобройната публика - 300 души, доближиха професионалното изкуството до обикновените хора и то в тяхната естествена социално-битова среда. Фермата "Изола" бе превърната в театрална сцена, а различните трактори, платформи и бали със сено и слама - в естествен декор", разказва Августина Серафимова, преподавател в НУИ.

На 4 август ансамбъл "Акцент" е бил представен пред всички хора и организатори, които са допринесли за осъществяването на проекта. Спектакълът е бил заснет и ще се излъчи по националната телевизия TF1. Така плевенските перкусионисти и техните ръководители Симеон Серафимов и Августина Серафимова за пореден път се превърнаха в посланици на българската музикална култура. Възхищението на френската публика и благодарността на режисьора Кристина Фабиани са предпоставка за бъдещи международни проекти, симбиоза между различни жанрове и изкуства.

Проектът "Новият музикален трактор 2009" - участие на ансамбъл "Акцент" в "Tracteurs 09" бе подкрепен от Национален фонд "Култура" - програма "Мобилност".

Според Кирил изявата във френската ферма е ново и много приятно чувство, коренно различно от всичките му участия досега. Прекарахме си страхотно и ще ни останат много спомени, а се и усъвършенствахме в много посоки, твърди перкусионистът. "Там кравите ги приемат много по човешки. Дават им камбани, когато дадат 100 000 л мляко. Имаше даже една пиеса за крава-рекордьор. Върху кравешките камбани ние свирехме. Най-голямата тежеше около 15 кг. Надявам се да не сме им навредили с музиката", споделя Кирил.

Най-малкият от ансамбъла - шестокласникът Ники даже е получил роля в един от театралните спектакли и е много горд от това.

Кирил Ангелов пък е участвал и в предното издание на проекта, но преживяването за него е било също толкова вълнуващо, колкото и преди три години. Сега заминава на майсторски клас във Франкфурт при проф. Катержина Мичка

Евелин Генова също е впечатлена от страната, хората и от контактите, които е осъществила във Франция. В Добрич-Албена ще свири на откриването като лауреат на миналогодишния конкурс, а после ще участва и в конкурсната част.

На Международния фолклорен фестивал в град Хаселт, Белгия, който се е провел от 9 до 21 август, са взели участие нанцьорите от фолклорните паралелки на музикалното училище. 24 наши танцьори, музиканти и корепетитор са изнесли общо седем концерти в четири различни града. Първата изява на плевенската група е била още на 11 август вечерта, в центъра на град Хаселт. Тогава близо половин час на площада са звучали български народни ритми, като присъстващите от публиката също са били поканени да се включат в хората и да се научат на българските танцови стъпки. Първото фестивално участие на плевенската група е било на 12 август в Хаселт, заедно с още осем танцови ансамбъла от различни държави, разказа преподавателят по народни танци Пламен Николов.

Резултатът от блестящото представяне на българските танцьори са покана за лятно турне в Италия следващата години и това, че цялата публика е аплодирала на крака плевенската група.

Част от децата, участвали в летните турнета, вече отпътуваха за участие в Международния младежки музикален фестивал конкурс "Надежди, таланти, майстори" Добрич - Албена. През ноември "Акцент" ще участва в Международния конкурс "Франц Шуберт" в Русе, като за целта се прави аранжимент за ударни инструменти на негово произведение.