СОЦИАЛНО


 

1 150 лева струва удоволствието да родиш леко в частна болница

 

Десетина плевенчанки годишно пожелават да съхранят стволови клетки

 

В частните болници майката и бебето са старaтелно обгрижвани, снимка архив

Веселина ИЛИЕВА

1 150 лева струва раждането в акушеро-гинекологичните отделения на частните болници в Плевен, показа проверка на "BG Север". Тази сума важи за здравнонеосигурени лица и такива, които искат грижите на конкретен доктор. Посочената сума обаче е за раждане по нормален, тоест вагинален път. Ако бременната жена пожелае да си спести болките от естественото раждане или пък се наложи по медицински показания да роди чрез секцио, тогава трябва да се бръкне за 1 250 лева.

Ако пък недай си Боже роди преждевременно и новороденото е с ниско тегло, тогава за диагностиката и лечението му трябва да плати между 550 и 650 лева. А ако всичко е наред и се роди здраво и доносено бебе, за грижите за него до изписването му от родилното отделение ще плати само сто лева. Ако майката иска да се поглези като си избере и лекар неонатолог при раждането, ще плати още 150 лева.

Освен много старателно обгрижване, на жените, предпочели да родят в частна болница, се осигуряват и всички консумативи, нужни както за самите тях, така и за бебето. Те са включени като разход в определената обща сума, като се започне от лигнина, пелените, термометрите, сапуните и т. н., които иначе майката сама е длъжна да си набави, ако реши да спести някой лев и да роди в държавната болница.

Нерегламентирани плащания отдавна има и в Акушеро-гинекологичния комплекс на УМБАЛ - Плевен. Но по мнения на много плевенчанки, там работят най-добрите специалисти в Северна България и е по-добре да си платиш, като се застраховаш да родиш при един от тях, отколкото да оставиш случайността и късметът ти да те поставят в добрите им ръце. Така и излиза доста по-евтино отколкото в частните болници - по 500 - 600 лева. Всеки акушер-гинеколог обаче сам решава каква сума да поиска на родилката. Парите се дават на ръка. Това са чисти доходи, за които не се плащат данъци и не са декларирани официално никъде.

"Не че подстрекавам корупцията, но мнението ми по въпроса е крайно, сподели бременна в седмия месец плевенчанка. - Раждането на сестра ми беше трудно и мъчително и само защото нямаше уговорка с лекар не й направиха секцио - мъчиха я с часове и накрая издърпаха малката с вакуум. Резултатът е засегнат нерв, вследствие на което дясната ръка на детето не се движи. След 3 години рехабилитации, които се плащат не от здравната каса, разбира се, детето е много по-добре. Затова сега, когато на мен ми предстои раждане, искам да имам сигурен специалист до себе си", категорична е тя.

"Аз родих преди 9 месеца и не платих и втори път да ми се наложи нямам намерение да го правя. Нищо против нямам да дам известна сума след благополучното раждане, като благодарност, да се почерпят за здравето на бебчо, но съм категорично против предварителното плащане", смята пък друга плевенчанка.

Освен това от две години и в Плевен се предлага услугата вземане на стволови клетки при раждането. Средно по десет семейства на година пожелават да съхранят ценния материал за децата си, каза за "BG Север" доктор Методиева - координатор на техническия екип за вземане на клетките.

"Ние в Плевен отговаряме само за вземането на материала и изготвянето на комплекта от документи. Иначе две са фирмите, които извършват по-нататъшните изследвания и съхраняването им. Те ги обработват и определят виталността на клетките. Едната фирма е българска, другата е белгийска. На тях се и заплаща", поясни още доктор Методиева.

Услугата струвала около 3 000 лева, като за всяка година съхраняване се заплащат авансово по 150 евро.

 

 

Намалява броят на учениците в прогимназиалния курс

 

Поля ТОМОВА

Намалява броят на децата в прогимназиален курс, което е причина вече да се закриват паралелки. Тази учебна година образователната система е изправена пред огромен проблем. За него споделят както директори и учители, така и експерти.

2009-а е една от върховете на най-малко родени деца, които трябва да бъдат в прогимназиалните класове, броят на учениците, завършили основно образование, никак не е голям, казва Даниела Йорданова, експерт в Регионалния инспекторат по образованието в Плевен. На същото мнение са и директори, според които има големи проблеми при попълване на паралелките след седми клас.

Някои училища, които през миналата година са имали поне два осми класа, сега не могат да съберат ученици дори за един. В други учебни заведения пък вече има закрити паралелки.

В Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия през учебната 2009 - 2010 година няма да съществува паралелката по геодезия след осми клас, тъй като не са се събрали достатъчно ученици. Това, според част от учителите, се дължи и на факта, че хората не знаят какво точно представлява професията. "Това е професия, която е от изключително значение и ще се разраства и занапред. Геодезистите са хора, които са нужни и за строителство на пътища, и за високо, и за ниско строителство. Така че децата, завършили тази специалност, веднага намират работа и се реализират", твърдят преподаватели. Въпреки това обаче те със съжаление признават, че тази година ще се разделят с паралелката.

За да не се стига до закриването на много паралелки в прогимназиален курс в професионалните гимназии, от Регионалния инспекторат в Плевен са изпратили предложение до Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). В него се иска събирането на две специалности в една паралелка. "Там, където има по 10 - 13 ученици в една специалност и още толкова в другата, могат да се съберат. По този начин ще можем да уважим желанието на ученика, същевременно да не закрием тези две паралелки и също така да не лишим училището от един щат", казва Даниела Йорданова.

От инспектората очакват решението на МОМН. Междувременно в училищата продължават да записват ученици и да се надяват да попълнят паралелките. В противен случай ще се стигне до съкращаване на учители.

 

 

Още водят по документи пациентка при две джипита

 

Веси ГЕОРГИЕВА

"От четири години живея в Плевен, от също толкова време и присъствам в пациентските листи на плевенско джипи, което съм избрала още с идването си. Оказа се обаче, че все още се водя и като пациентка на личния лекар в предишното населено място, където съм живяла", сподели за "BG Север" читателка.

Наскоро тя е получила обаждане от общопрактикуващия си лекар, че трябва да го посети, за да направи пак, макар и формално, избор на същото джипи, защото от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) се е получило писмо, че личният й лекар не е от Плевен и не е той.

"Изпаднах в недоумение, но докторът ми обясни, че това не е проблем и няма място за притеснение, защото няма да има санкция нито за мен, нито за него, защото това е грешка на РЗОК. Освен това моят случай не бил единичен", сподели жената.

Потърсихме за коментар доктор Пенка Стефанова - заместник-директор на РЗОК. "Една от възможните причини за това недоразумение е изграждането на нова информационна система, обясни тя. - В момента прехвърляме цялата информация, всички база данни от старата в новата и е възможно да се е получило заради това."

Друга възможна причина за гафа според нея е и още преди четири години личният лекар да не е подал новата информация в електронен вариант в РЗОК и затова тя да не е и отбелязана.

 

 

Мишки и плъхове пак плъзнаха из жилищните кооперации

 

Продължават набезите на гризачи от барата към домовете на хората, снимка архив

Веселина ВАСИЛЕВА

Мишки и плъхове пак плъзнаха по кооперации и мазета в центъра на Плевен, алармираха граждани. Според тях набезите от миналата година се повтарят. От фирмите за дезинфекция, дезинсекция и дератизация обаче отрекоха да имат повече поръчки и да са забелязали някакъв бум на гризачите.

Това несъответствие между сигналите на плевенчани и информацията на фирмите според доктор Емил Бешлийски от общинската фирма "Дезина" се дължи на факта, че потърпевшите предпочитали сами да се справят с неприятните животинки, вместо да дават пари за компетентна обработка от специализирани фирми. Такива в Плевен има 17.

Засега не мога да твърдя, че има повишения на броя на гризачите в района около центъра на града, отрече пред "BG Север" той. "Миналата година през лятото наистина имахме доста сигнали, че е пълно с плъхове в центъра и ходихме, поставихме отрова около Тученишката река, наричана барата. После след повторен оглед забелязахме, че от отровата беше ядено. Поизмряха доста от вредителите и овладяхме проблема. Тази година не мога да кажа, че положението е същото", категоричен е медикът.

Според него подобен пик може да се очаква в началото на есента, когато реколтата бъде прибрана и много мишки и плъхове ще се придвижат към населените места, за да търсят храна.

Специалистите напомнят, че унищожаването на плъхове и борбата с тях са доста трудни процеси и изискват определени познания за живота им. Възрастните плъхове достигали на дължина до 25 см и тегло до 600 гр. Те можели да бъдат познати по тъпата муцуна и дебелата опашка. Водата не само че не им пречела, а и не можели да се удавят, защото били отлични плувци - издържали във вода до 72 часа. Затова и унищожаването им било изключително трудно.

Плъховете проникват в жилищните сгради най-често през канализационните тръби. Скачали на височина до 60 сантиметра и се размножавали през цялата година, като раждали до 10 малки. Годишно обикновено можели да дадат до 5 поколения. Имало няколко метода за унищожаването им, но най-ефективен си оставал химичният.

Доктор Бешлийски потвърди за бума от бълхи това лято. За този вид инсекти са имали най-много оплаквания. Дори наскоро имахме един сигнал за обект, до който едва се добрахме от бълхи, но овладяхме бързо нещата, сподели той, като успокои гражданите, че популацията на бълхи, хлебарки, комари и всякакви вредни насекоми намалява през студените сезони.

За дератизация фирмите в Плевен вземат между 20 и 30 лева за помещения до 100 квадратни метра. Горе-долу толкова струва и еднократното пръскане срещу бълхи и хлебарки. За по-големи помещения и за повече обработки единичната цена пада.

 

 

 Послушай лекаря

 

Мъжът ми е много лаком и непрекъснато се задавя, когато се храни. Изпитвам ужас, когато се закашля и не може да си поеме въздух. На какво се дължи това и какво трябва да правя в такива случаи аз?

Р. Димитрова, Плевен

 

Задавяне от лакомия може да доведе до фатални последици

 

Д-р Валерий АНДРЕЕВ, белодробен специалист, консултант в клиника "Св. Параскева"

Задавянето става, когато защитните механизми на ларинкса не действат, т. е. той не се затваря и храната, която нормално попада в хранопровода, преминава в трахеята. Така се получава при безобидното задавяне с храна, когато просто потупване по гърба разрешава проблема.

Нещата обаче на се толкова безобидни, когато парче храна се заклещи в ларинкса или в горната част на трахеята. Тогава пациентът може и да умре, ако не се разблокира дишането. В тези случаи се използва т. нар. прийом на Хаймлих. Това е нещо, което всеки може да направи. Трябва да застане зад пациента, да обхване корема му с две ръце, да събере юмруците си в областта на слънчевия сплит и със силно движение нагоре и навътре да натисне диафрагмата. Целта е да се увеличи рязко налягането в гръдния кош и хапката да излезе от ларинкса.

Тук може би е мястото да се спомене какъв е естественият път на белодробните секрети. Те се извеждат до ларинкса от нормалните механизми на защита и оттам несъзнателно се преглъщат и попадат в хранопровода и стомаха. Това се отнася и за секрети при заболяване.

В целия спектър от невинно задавяне до смъртоносна асфиксия се намират и междинни варианти.

Хроничното аспириране на храна се среща при пациети, при които е увредена функцията на ларинкса, например при инсулт. Храната често попада в бронхите, а това води до дихателна недостатъчност и понякога до инфекции. В такива случаи се налага да се прави бронхоскопия с цел да се асипирират патологичните секреции.

Друг типичен случай на аспирация е при алкохолици. Там не толкова се аспирира храна, колкото секреции от устната кухина. Те изобилстват с бактерии и често причиняват тежки белодробни инфекции - абсцеси и гнойни болести на плеврата.

Има и по-тежки моменти, например аспирирането на чуждо тяло в бронхите. Това може да бъде какво ли не - кости, ядки, костилки, габърчета, топчета, гвоздеи, насекоми. Тези състояния, особено при малки деца, могат да бъдат животозастрашаващи и изискват спешна медицинска помощ. Често в бронхите попадат и зъби. Понякога златни...

Бих искал и да спомена какво е езотеричното значение на този феномен. Всеки би разбрал фрази като: "залък ми заседна в гърлото", "не мога да го преглътна", "голям залък" и т. н. Всеки, който се е задавял, ако е честен би тярбвало да си признае, че това се е случвало защото точно в този момент е мислел за нещо разстройващо. Нормалният ход на енергиите в тялото е бил нарушен.

Думата за вдишване на латински е инспирация. Това е и думата за вдъхновение. Какво може да сбърка вдъхновението с аспирацията на твърдо вещество в белите дробове, е трудно да се каже. Може би другото значение на думата аспирация е амбиция. Поне заслужава малко да се замислим. Тук се сещам за лафа "дано се задавиш", вероятно се има предвид от лакомия.

Но дори да оставим тези сравнения настрана, не е далече от ума, че когато човек яде бързо, лакомо и ненаситно, е по-вероятно да се задави, отколкото ако яде по-кротко. Така че, ако трябва да дам някакъв съвет, то той е: яжте с удоволствие и бавно. Преглъщайте храната с наслаждение и не мислете за други неща, за да не ви приседне. Храненето е една от основните човешки нужди. В него е втъкана божествеността, както и във всяко друго нещо от живота. Нека да му се наслаждваме и то ще се превърне в извор на здраве и щастие. Аз мисля, че хората които имат проблеми от такова естество, не могат да се радват на естествения процес на живота. Те слагат бариери в съзнанието си, дори без да осъзнават това.

Но и кой да им каже, че това, което ядем, след време става това, което сме ние. Нека не се задавяме с живота, а добре да го храносмиламе. А в белите дробове да има чиста инспирация, защото какво друго може да ни приближи по-добре до това, което наричаме спирит и без което животът е нищо.

 

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888