БИЗНЕС


 

Наемите на търговските обекти падат

 

В моловете дават помещения само срещу заплащане на консумативите

  Най-много са магазините под наем в големите търговски центрове, снимка Мая Паскова

Емилия КАРАБУЛЕВА

Средно с 15 евро на кв. м са спаднали цените на наемите на търговските площи в центъра на Плевен само за последните няколко месеца. През лятото търсенето на магазини замря, което свали цените. Леко раздвижване се очаква през септември и октомври, най-вероятно към края на годината ще има още по-голямо снижаване, поне с 10%, прогнозират собственици на търговски площи в Плевен.

"Ако през април т. г. в центъра отдавахме магазини за по 50 евро на кв. м, в момента се пазарим за около 35 евро на квадрат. Но търсене почти няма, все повече фирми наематели се разоряват или се местят в крайните квартали на Плевен, където ще плащат в пъти по-малко", коментира Христо Студенков, който притежава десетина магазина по централната улица на града.

Плевен е един от най-скъпите градове в страната по отношение на наемни цени за търговски площи. В този смисъл нивата тук се приближават до тези във Варна, където се отдава срещу 30 до 70 евро за кв. м, както и до тези в Бургас и Русе с цени между 20 и 40 евро за кв. м. Освен това, наемните цени в Плевен са толкова разнородни, че дори и в момента може да се намери помещение за десетина евро на кв. м, стига собственикът да бъде убеден в намеренията ви за редовни вноски. Търговци коментират, че и до ден днешен няма политика за определяне на нивата на наемите, нито пък има кой да защити интересите на наемателите. Те или се съгласяват на високите цени и после прибавят по няколко лева отгоре на предлаганите в магазина стоки или след няколко месеца виждат, че не могат да издържат финансово и опразват помещенията. Така не само в периода на кризата, а и през последните няколко години свикнахме да виждаме все по-често големи табели "дава се под наем" в центъра на града. Това е отражение и на стесняването въобще в търговския бранш, особено за малките фирми, които трудно удържат конкуренцията на големите европейски и световни вериги.

Кризата обаче свали наемите и в търговските центрове (молове) в Плевен. До април - май т. г. те с мъка удържаха клиентите си, но напоследък помещенията там масово се опразват. Репортерска проверка установи, че собственици вече склоняват да се сдобият с наематели дори за 2 евро на кв. м, но на по-високите етажи в търговските центрове. Добрите места по партера и на първия етаж обаче не падат под 7 евро за кв. м. Собствениците предлагат от 3 до 6 месеца гратисен период, без плащане на наем, само с поемане на консумативите по охраната, почистването и поддръжката на магазините. Последните никак не са малко в парично изражение, затова през летните месеци са били заети само по едно - две помещения, казват от моловете.

В момента предлагането на търговски площи в Плевен е много по-голямо от търсенето, ако тази тенденция се запази до края на годината, се очаква почти двоен спад на наемните цени, прогнозират пък от агенциите за недвижими имоти в града. Ако собствениците направят компромис и пуснат наематели на символични цени, това ще се отрази благоприятно върху търговията. Потенциалните наематели пък са в процес на изчакване до новите, по-ниски цени. Обикновено те правят предварително проучване на местата за бизнес и преценяват кога да направят сделка.

Шанс на пазара сега имат само големите търговски вериги, които разчитат на доста богат избор от площи, както и на ниски наемни цени. Мераците им обаче се охлаждат от твърде слабото потребителско търсене в Плевен, както и от все още неблагоприятните условия за бизнес. Движение на пазара на търговските площи може да се очаква, когато банките започнат да кредитират реално дребния бизнес, а не да го убиват с непоносимо високи лихви, коментират от бранша.

 

 

Растат таксите за теглене на пари от банкоматите

 

Ако теглите от чужд банкомат, таксата клони към левче, снимка авторът

Еми СТАЛЕВА

Няколко пъти по-високи са таксите за теглене на пари от банкомат, ако ползвате устройство на чужда банка, а не на тази, която е издала картата ви. Почти два пъти са по-високи тези такси в сравнение с февруари месец т. г., от трезорите в Плевен не изключват ново повишение до края на годината. Ако теглите пари от собствената си банка, може да се разминете с таксата или да платите най-много около 50 ст. От чужд банкомат обаче ще трябва да се изръсите поне със 70 ст., повечето такси на големите банки вече клонят към левче за превод. Повишението на таксите за дебитни карти се налага заради кризисната ситуация и необходимостта трезорите да си осигурят източници на приходи. Расте процентът на несъбираемите кредити, от друга страна намаляват обемите на привлечените депозити, коментират финансисти. Върху таксите влияние оказват и по-високите разходи за обработка на операции с карти от други банки, допълват те. Клиентите обаче са на мнение, че едва ли не трезорите рекетират гражданите, задължават ги да търсят банкомат на собствената си банка, което отнема време и хаби нерви, особено ако си в чужд град и спешно се нуждеш от пари.

Без такса за собствените си банкомати са дебитните карти, издадени от "Уникредит Булбанк", ако теглите от чужд ще трябва да платите 98 ст. Дневният лимит е 400 лева, ако имате десетина операции да месец от друго устройство, трезорът си удържа таксите. В ОББ откриването на картова сметка става срещу 2 лева, при теглене от собствен банкомат се заплащат 30 ст., а от чужд - по левче. От ОББ в Плевен информират, че разполагат с доста плътна мрежа от устройства на територията на града, затова обработват и голям брой операции по картови разплащания от други банки. От "Райфайзен" вземат по 20 ст. такса от собствен банкомат и по 70 ст. - от чужд. Банка ДСК удържа по 15 ст. за ползване на пари кеш от неин автомат, а от друг - по 75 ст., установи репортерска проверка из трезорите в Плевен. За банкоматите в чужбина таксите са доста по-високи, същото е и при превеждане на средства по разплащателни сметки. "Наскоро трябваше да изпратя сумата за наема на квартирата си в София, бях по Черноморието. Преведох 200 лева, после установих, че наемодателят ми е получил 198 лева и се изненадах. Поне да бяха ме предупредили да внеса таксата, да не се злепоставям", разказа Калин Василев, студент в столицата.

Никак не са малки таксите на банките и при превод на пари в чужбина, тогава трябва да разполагате с разплащателна сметка в съответния трезор. Удържат се такси за откриване на подобна сметка, за поддържането й, а ако се налага превод в чужбина се попълва специален формуляр с данни на чужд език. По 30 евро такса взема "Уникредит Булбанк", ако изпращате до 12 500 евро в чужбина за три дни. За да пристигне в рамките на един ден преводът вече струва 50 евро. Експресната услуга в ОББ се заплаща със 75 лева, парите пристигат само за няколко часа, ако не бързате толкова услугата по превода излиза към 50 лева, установи репортерска проверка.

Малцина от клиентите на трезори обаче знаят, че ако картовите им сметки останат на нула и до месец не внесат минимална сума за захранване, то имената им влизат в специален регистър като длъжници. Това сериозно влошава кредитното им досие, ако междувременно поискат заем, то трезорите имат достатъчно основание да им откажат, коментират финансисти. От "Райфайзен" обясниха, че обикновено уведомяват клиентите си при изчерпване на картовите им сметки. Най-сигурната профилактика срещу влизането в "черен списък" обаче май се оказва редовното следене на наличностите по банковите карти, коментират специалисти.

 

 

100-ватовите крушки отиват в историята

 

Весела Кузманова твърди, че хората предпочитат енергоспестяващита осветителни тела, снимка авторът

Веселина ИЛИЕВА

След като от 1 септември влезе в сила решението на Европейския съюз за забрана на използването на 100-ватовите електрически крушки, проверка на "BG Север" показа, че из плевенските магазини са останали много малки количества от тях, но търговците не могат да говорят за презапасяване. "Дори напротив, много преди да се чуе, че ще ги забраняват, хората разбраха, че енергоспестяващите са хем по-добри, хем са с гаранция", каза Весела Кузманова, продавач-консултант в специализиран магазин за електроматериали в центъра на Плевен. По нейните прогнози дори и преди 2012 г., когато се предвижда да бъдат спрени и 40 и 25-ватовите, прадажбите им драстично ще намалеят и ще изчезнат от пазара.

"Обикновените" крушки отстъпват място на флуоресцентни, халогенни и LED крушки, които пестят 5 пъти повече енергия и имат до 15 пъти по-дълъг живот от тези с нажежаеми жички. Кузманова твърди, че те могат да спестят до 80% от електроенергията, която се използва за осветление на домовете.

"Най-евтината енергоспестяваща лампа струва 5 лева, но е с една година гаранция. Ако през този период се повреди и не свети, идвате при мен и ви я подменям с нова, но това рядко се случва, марката е гаранция за качеството", уверява Кузманова. Най-скъпата пък, която се предлага в магазина й, е глобусна и струва 15,50 лв. Тя обаче има между 6 и 8 години живот.

Според специалистите обаче проблем ще възникне при многобройните стари сгради, проектирани за осветление с нормални крушки. Това са болници, министерства, жилищни сгради, детски градини, спортни съоръжения и др. Според тях това е верижна реакция на един малък проблем, който води след себе си друг по-голям проблем.

"Спестяване от крушките ще има, само ако поевтинеят. Ако са по 10-15 лв. не виждам за какво спестяване говорим", е недоволен от решението на Евросъюза възрастен плевенчанин.

Много потребители се колебаят да използват енергоспестяващите крушки в домовете си, тъй като се страхуват от електросмога. В действителност енергоспестяващите лампи, както всички електрически уреди, излъчват електромагнитни вълни. Някои лекари съветват лампите да се използват на безопасно разстояние от най-малко 1,5 метра.

"Предлагам да минем на газени лампи, а защо не и на факли като в каменната ера, та най-после онези, дето си мислят, че ще спасят планетата Земя, се успокоят. Трябва да се помисли във всички аспекти преди да се вземе такова радикално решение. Пълни глупости са, че ще спестяваме еленергия. Енергоспестяващите крушки са 20 пъти по-скъпи от обикновените, животът им се скъсява, когато се пускат и спират често, вредни са за околната среда и здравето на хората - съдържат живак!", възмущава се пък младеж.

От април тази година са забранени и производството и продажбата на живачни термометри. Проверка на " BG Север" из плевенските магазини и аптеки показа, че никъде вече не се продават въпросните измервателни уреди. Те си имат електронни еквиваленти, които пак са поне 5 пъти по-скъпи от старите живачни. "Отдавна е известно, че живачните уреди са опасни, особено когато се ползват от децата, а при наличието на достатъчно алтернативи не виждам защо да ги използваме", твърди фармацевтка.

 

 

Бизнесклиматът се влошава, във фирмите очакват съкращения

 

Мила СТАНЕВА

Влошаване на бизнессъстоянието на предприятията през юни спрямо януари т. г. показват резултатите от ежемесечната бизнес анкета, проведена с ръководителите на 112 предприятия от Плевенска област. Към 10.07. 2009 г. около 18% от ръководителите отчитат ситуацията като добра, а 23% като лоша. Подобряване на бизнесситуацията в предприятието през следващите 6 месеца очакват около 23% от анкетираните, съобщиха от статистическото бюро в Плевен.

По предварителни данни за периода януари - юни 2009 г. наблюдаваните фирми от обществения и частния сектор са реализирали продукция, стоки и услуги за 761 776 хил. лв. Около 53% от постъпленията са от "Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството", следвани от "Преработваща промишленост" - 30,6% и "Строителство " - 6,7%.

В общия обем на реализация в преработващата индустрия през периода януари - юни най-голям дял имат отраслите: "Производство на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия" - 27,7%; "Производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение" - 22,6%; "Производство на основни метали и метални изделия" - 15,7%; "Производство на текстил, облекло, обувки и други изделия " - 15,4%.

Около 13% от продажбите за периода са реализирани извън страната, а от тях 80% са за Еврозоната, показват данните от статистиката.

Без особена промяна остават факторите, затрудняващи дейността на промишлените фирми, като най-често посочвания проблем е "недостатъчно търсене в страната и чужбина", обусловено както от неосигурени пазари, така и от слаба конкурентноспособност на продукцията. Финансови проблеми (неплатежоспособност, трудности при получаване на кредити и др.) влияят негативно върху 28,6% от производителите, а 69% от ръководителите оценяват икономическата среда като несигурна.

Към 10.07.2009 г. само около 6% от ръководителите очакват увеличение на производствените цени, а 23% - да се намали персоналът.

 

 

Най-модерната видеотехника влиза в Плевен

 

Георги Енчев ще изработва презентационни филми за фирми, снимка авторът

Мая ПАСКОВА

В Плевен до дни ще заработи най-модерно оборудваното студио за виеопродукция и видеоуслуги за Северна България. Идеята е на Георги Енчев, а реализацията стана възможна, след като той беше одобрен сред 116 кандидати по Проект 100 на бизнесцентър djobs, съвместно с програмата за развитие на ООН.

В студиото на Жоро Енчев ще се изработват презентационни филми, предимно корпоративно видео, реклами, идейни проекти за филми, медийно отразяване на музикални и обществени събития. Продукцията ще бъде изработена от начало докрай - от снимките до крайния продукт, на хай-дефинишън формат. Като тренировка за бъдещата дейност Жоро е проследил посещението на суданския посланик в Плевен. Оказало се, че нито една фирма, която посланикът е посетил с цел бъдещо сътрудничество, няма видео, с което да показва най-важните моменти от дейността си. Цялата реклама се свежда до брошури и каталози, констатира той. Офисът на фирмата ще бъде в Дома на книгата, а името й "Луксет" ЕООД е игра на думи - на български означава светлина и снимачна площадка, а на латиница от английски - поглед и снимачна площадка. Средствата, спечелени по проекта, са безвъзмездно предоставени 20 хил. лв. плюс собствено участие. Камера, софтуер и компютър вече има. С отпуснатите пари Жоро Енчев възнамерява да закупи кран за камера, жилетка за стопиране на камерата, монитори, мобилно осветление, микрофон, обективи. Всичко е предварително разчетено и изпипано до най-малкия детайл, изготвен е двегодишен бизнес план. Договорът за наем на офис е не само нотариално заверен, но и вписан в имотния регистър.

"Нави ме жена ми. Първо тя кандидатства за интернет търговия на цветя и накара и мен. На първото отсяване нея отхвърлиха, мен приеха", признава Жоро. И показва как човек може да се развива в професията си, започвайки собствен бизнес след достатъчно натрупан стаж. От 10 години Георги Енчев се занимава със снимане и филми. Работил е в телевизия "Плевен спринт", в "Студио 865" в София, където се научил да борави с Мак компютрите - професионалния софтуер, на който работи цял свят и който ще въведе и в Плевен.

На официалното си представяне пред плевенските медии Жоро обещава да заснеме пресконференцията и да демонстрира за колко време може да се направи презентация на DVD.

След като е предаден последният документ, всеки момент трябва да бъде напълнена сметката. Според договора Георги Енчев трябва да покрие ДДС на всички продукти, които купува. Тази сметка се отблокира с два подписа - неговия и на координатора от бизнесцентъра Царин Аспарухов. Представя документ, че ДДС е преведено, теглят се пари от банковата сметка, плаща се и след това сметката пак се блокира до следващата покупка. Проектът е много гъвкав - позволява избор, не ти налагат мнение, обсъждат се заедно нещата, позволява прехвърляне и пренасочване на останали средства към реклама, например. Не е като при европейските пари - купуваш и после ти дават парите, доволен е Енчев.