КОНФЛИКТИ


 

Мошеници крадат фирми

 

В далаверите са замесени адвокати, нотариуси и дори магистрати

 

Колаж "BG Север"Емилия КАРАБУЛЕВА

Сред разпространените измами с имоти, с фалшива документация, както и злоупотреба с лични данни, напоследък се вписва и кражбата на фирми. Данните показват, че само за миналата година в цялата страна има десетки регистрирани случаи на кражби на юридически лица. "Никой не е застрахован срещу подобно посегателство. Мошениците са добре организирани, имат предварителна информация, измамите стават не без съдействието на адвокати, нотариуси, дори магистрати", коментира Илия Григоров, собственик на мебелна фирма. Човекът е плевенчанин, но от години живее и работи в София.

През ноември м. г. Григоров поискал да си извади документ за актуално състояние на фирмата, за да продаде част от имуществото на дружеството. "Кризата вече се усещаше, поисках да се свия малко, че после и загубите ми да бъдат по-малки. И точно тогава да се случи това безобразие", казва предприемачът. Когато погледнал документа, Григоров не можал да повярва на очите си. Там било записано, че той вече е сменен като управител на дружеството, а на негово място бил вписан някой си Мартин Павлов. Променен бил дори адресът на юридическото лице. Като разгледал документите Григоров с ужас установил, че близо три месеца от решението на съда, някой друг е взимал решения и се е разпореждал със собствената му фирма.

"Във времето докато реагирам, да задействам съдебната процедура и да докажа, че съм измамен, се случиха куп безобразия, които направо ме изправиха на нокти. Започнах да получавам записи на заповеди за милиони от различни градове на страната", разказва Илия Григоров. Пострадалият започнал да издирва измамниците, но се оказало, че имената, както и адресите, са фалшиви. Григоров написал куп жалби до полиция, прокуратура и съд, молел за съдействие да спаси бизнеса си. Но веднъж задействан, механизмът на измамата нанася сериозни поражения, които се точат във времето и държат пострадалия в постоянно напрежение. Това се случва, защото процедурата по връщането на собствеността и управителите е доста бавен процес, поне по нашето законодателство.

"Последният ми стрес дойде през юни т. г., когато разбрах, че съм осъден да платя 1,2 млн. лева на някаква хасковска фирма. След като на мое място бе вписано въпросното несъществуващо лице като управител, той правеше каквото си поиска - извършваше продажба на имущество, ставаше длъжник по записи на заповеди. Направени бяха промени във фирменото дело на дружеството, а фалшивият собственик започна да се разпорежда с документацията", описва измамната схема Григоров. На всичкото отгоре документацията била нотариално заверена, а мнимият управител приложил и образец на подписа си, също нотариално заверен.

"Целият проблем е в липсата на защита на личните данни, всеки може да открадне дори фирмените регистри. В Търговския регистър, в Интернет е пълно с всякакви данни, които не са защитени и разпалват фантазиите на мошениците. Лошото е, че и съдебната ни система реагира бавно. Това, което се случи на мен, може да достигне всеки", коментира Илия Григоров.

Чрез пълномощно пък преди година в Плевен беше продадена фирма, докато собственикът й бил в чужбина. Такъв тип измами се множат и поради факта, че произволно се издават пълномощни на роднини на граждани, заминали за чужбина. Обикновено хората не четат внимателно договорите, нито пък обръщат внимание какво е написано в пълномощното. Така те стават лесна плячка на мошеници, които са в състояние да разпродадат имуществата, включително фирмите на хора в странство.

 

 

Разследват измамничка, завлякла 14 души в Плевен

 

Проверката е разпоредена от главния прокурор Борис Велчев

 

Еми СТАЛЕВА

Случаят с 14-те измамени плевенчани, дали пари за жилища "на зелено", за който "BG Север" писа преди време, вече се разследва от Икономическа полиция. За крупната далавера бе уведомен главният прокурор Борис Велчев, който разпореди проверка. Срещу Даниела Маринова, която прибра от пострадалите 200 хил. лева, е заведена преписка за измама. Това съобщи адвокат Татяна Кюркчиева, която защитава интересите на 14-те.

Хората пожелали да си закупят жилища "на зелено" и сключили предварителни договори за покупко-продажба на недвижим имот с Даниела Маринова, която се явява продавач. Става въпрос за строяща се кооперация на ул. "Стефан Караджа" № 57 в Плевен. Далаверата там е с давност отпреди 14 години, когато ЕТ "Зора 92 - Димитър Георгиев" започнал строителството на обекта. По-късно тази фирма фалирала, като също завлякла доста мераклии за апартаменти, а обектът преминал през ръцете и на други предприемачи. В един момент като строител на кооперацията се появила Даниела Маринова, сключила предварителни договори с хората, а те започнали да внасят парите по банков път или на ръка. От своя страна Маринова била подписала договор за учредяване на право на строеж с настоящите собственици на имота Парашкев и Ваня Станеви.

"Бях чула за продажба на жилище "на зелено", както всички го правят. Обърнах се към агенция за недвижими имоти, с техен представител и в присъствието на Даниела Маринова отидохме да видим обекта на ул. "Стефан Караджа", който в момента се строеше. Поисках да си закупя магазин със застроена площ от 70 кв. м", разказа преди месеци Красимира Цанова, една от измамените плевенчани. Цената на имота била 6 500 евро, жената внесла 1 500 евро капаро, а останалата сума трябвало да изплаща на вноски.

През август 2005 г. бил сключен предварителен договор за покупко-продажба между Цанова и Маринова, като до година обектът трябвало да бъде завършен. Жената редовно внасяла суми между 500 и 1 000 евро, а по кооперацията до един момент наистина се работело.

В продължение на няколко години 14-те плевенчани, сключили предварителни договори, се изръсили с близо 170 000 евро, за да си закупят жилища. Суми от 9 до 18 000 евро е внесъл всеки по сметки и на ръка, е записано в документите по случая.

После строителството изведнъж секнало, а постоянно търсената от купувачите на жилища Даниела Маринова обещавала, че ще завърши сградата на всяка цена. Хората се притеснили, наели си адвокат, подали жалби в полицията и тръгнали да дирят справедливост. Оказало се, че със съдебно решение от август 2008 г. собствениците на имота на ул. "Стефан Караджа" Парашкев и Ваня Станеви развалили договора за учредяване на право на строеж, сключен с Даниела Маринова, заради неизпълнението му. Последната направила незаконно строителство на обекта, а строителният надзор взел мерки и прекратил работата по обекта, се казва в документите по случая.

Около 100 000 лева реално са вложени в кооперацията, останалите повече от 200 000 лева от парите на ужилените плевенчани са потънали някъде. И до днес, вече 14 години, сградата не е завършена, стърчи зловещо, фасадата се руши, а хората се чудят как да направят така, че жилищата им да бъдат построени изцяло. Защото вече са убедени, че не могат да си върнат вложените пари.

"Удовлетворена съм, че най-накрая се води разследване срещу Даниела Маринова, от която клиентите ми са били измамени. Напоследък зачестиха случаите на подобни масови измами при сделки с недвижими имоти. Трябва сериозно да се помисли за промяна на нормативната база, която визира подобни казуси. В момента за хората е важно не просто някой да бъде наказан, а да се сдобият с отчасти платените жилища или да получат обратно парите си", коментира Татяна Кюркчиева, адвокатка на пострадалите.

 

 

 Див капитализъм

 

Шивачки на бунт срещу жестока експлоатация

 

Шефовете на фабриката не плащат с месеци заплати на работниците

 

От ноември жените не са взимали пълна заплатаПоля ТОМОВА

Над 30 работнички от фирма "Еврогард текс" - Луковит, излязоха на символичен протест пред фирмата. Те настояват властите да разследват собствениците на завода Светослава Гешева и Марио Манчев. "От ноември миналата година не сме получавали заплати, само някакви частични 50 - 80 лева, като другите не са ни изплащани изобщо", твърди Нина Димитрова. Хората във фирмата са получавали като възнаграждение малко над 200 лева на месец. Последната си пълна заплата взимат на 4 ноември. "След това частично се изплащаха някакви суми и просто загубихме връзка какво точно се получава и как се получава", казват хората. Когато искали от Гешева парите си, тя им казвала - който не иска да работи, да напуска... Нина Димитрова пък твърди, че в момента, в който започнала да организира хората да спрат производството, докато не си получат парите, била извикана от изпълнителния директор Борис Александров и принудена да напусне. Заради неплатените заплати от месеци хората едва преживяват. На някои от тях са изключени телефоните, водата, токът... Почти всички имат заеми от банки. "Заложил съм си имуществото от къщата, за да мога да преживявам, заложих си и жилището, и колата, за да мога да си плащам кредитите" изплаква Анатоли Евстатиев. Освен от липсата на пари за заплати, хората се оплакват и от лошото отношение на собствениците към тях, както и от мизерните условия за работа. "Нямаме отпуски, нямаме нищо, работим цяла зима без парно, работим без течаща вода, затова пък от покрива на сградата тече и сме във вода", разказват хората. Работничките твърдят, че в тази фирма се шият облекла за държавни структури - армията, БДЖ, пътно управление. На дрехите, изработени в Луковит обаче, слагали етикети на друга фирма - "Тих труд", с адрес София, квартал "Дружба". Затова хората искат властите да разследват собствениците на фирмата. "Из основи да ги разнищят, да им се види произходът на парите, да се види с колко фирми разполагат", настояват работниците.

Те казват, че управителката Гешева сменяла джиповете си през няколко седмици. Както и че идвала с голяма сума пари за джобни, от които един ден им раздала аванси. Някои от жените били назначени на четири часа работно време, но работели по осем, че и по 10... Когато поискали обяснение защо е така, не получили отговор. Трудовите договори на част от хората са изтекли през декември. В тях е написан един адрес на фирмата, а за работодател се е подписала въпросната Гешева. След това обаче някои от работничките имали допълнителни трудови споразумения, които обаче повечето не са и виждали. В тях вече фирмата е със седалище в друг град - Етрополе, и за работодател се е подписал изпълнителният директор Борис Александров. Той от месец е в болнични, но по телефона потвърди, че фирмата има финансови проблеми. Според Александров те се получили заради БДЖ, които не си изплатили поръчка. Не зная точно за каква сума става дума, нито пък колко голяма е поръчката, заяви той. В същото време от БДЖ твърдят в медиите, че нямат сключен договор с тази фирма. Нещата се заплитат още повече, когато на адреса на фирмата, обявен в регистрите, не се откриват нито собствениците, нито пък друг представител на "Еврогард текс". В телефонния разговор Александров обяви, че хората, събрали се пред завода, лъжат, че били получили заплатите си до март месец, и че "искат да получават пари, без да работят".

Фабриката е затворена отпреди 20-ина дни, а на вратата се мъдри надпис - "Завода е в отпуска до 10 септември". На печата под този надпис е изписано името на съвсем различна фирма.

Хората отдавна са загубили надежда, че ще получат парите си. Те са сезирали Областната инспекция по труда в Ловеч, откъдето е направено предписание до "Еврогард текс" да изплати дължимите суми. Някои от работниците са подали и искове в съда, но повечето казват, че нямат пари за съдебни дела, пък и не разчитат да постигнат каквото и да било.

 

 

 Ужас!

 

Сляп фермер получи 720 лв. сметка за ток

 

Драгомир Цветанов, снимка авторът

Полина ТОНЕВА

Слепият фермер от Дебово Драгомир Цветанов, за когото "BG Север" е писал, получил сметка за ток малко над 720 лева. "При условие, че години назад съм плащал по 50, 60, най-много 100 лева, изведнъж ми идват четири хиляди киловата, които се равняват на 722 лева", казва Драго. Огромната сума е в изравнителна фактура и дошла в края на април. Преди това фермерът платил две равни вноски. Така излиза, че за месец той е изхарчил ток за около 300 лева. Въпреки че това са зимни месеци, Драгомир твърди, че ползва само печка за готвене, хладилник, фризер, бойлер и агрегат за кравите.

След като получил сметката, той подал жалба до ЧЕЗ. Първата проверка показала, че всичко е наред. Драгомир Цветанов отново подал жалба, в която този път искал метрологична проверка на електромера. Отново станало ясно, че електромерът е изряден. "Грешка в електромера няма и в тази връзка на Цветанов е изпратено уведомително писмо. Показанията са коректни, фактурата е редовна и няма основания за корекция на сумите в нея", заяви Пламен Дерибеев от ЧЕЗ. Въпреки проверките и резултатите от тях, Драгомир продължава да твърди, че не е възможно да е изгорил толкова ток. "Имаше една авария през февруари, стояхме четири дни без ток, постоянно го включваха, изключваха и мои познати казват, че е възможно да се е получил токов удар, който да е повлиял на електромера", опитва се да разкрие причината за високата сметка фермерът.

От ЧЕЗ му предложили да плати сметката чрез разсрочване, на равни вноски. Човекът обаче споделя, че и това е непосилно за него. "Това е абсурд, с моята пенсия от 200 лева, как да ги платя. От кравите нищо не взимам, млякото ми го изкупуват по 25 ст., а аз и не карам много", казва Драгомир. Ако не плати обаче, ще му спрат тока. Това означава на първо място да дои кравите си на ръка, което той казва, че не може да прави. "Като ми спрат електричеството, ще се вържа за дирека, ще си ползвам ток, колкото си искам. И да ми сложат глоба, не мога да я платя, нямам пари. Както правят циганите навсякъде, така ще правя и аз", категоричен е слепият фермер.

За да стане ясно дали е възможна и реална такава сметка, се обърнахме към сервиз за ремонт на битова техника. Оттам отговориха положително - старите електрически уреди ползват повече ток, отколкото новите. Ако си смените стария хладилник с нов, сметката ще падне с около 6 - 10 лева, твърдят майсторите. Те дадоха и пример с пералните. Старите трябва да напълнят и стоплят за едно пране 100 литра вода, защото така са направени. Новите могат да работят и с 30 литра, което също се отразява на сметките. Дори бойлерът да е нов, след като минат пет години, той започва да харчи повече ток, заявиха техниците. Те обаче смятат, че дори уредите на Драгомир да са стари, сметката е голяма. Даже електроинсталацията в къщата да е остаряла, това не се отразява на сметката за тока, а на качеството на подаване на електричеството, категорични са майсторите.

 

 

 Темида

 

Тийнейджър наказан с пробация за множество грабежи на злато

 

15-годишният плевенчанин Н. И. бе признат за виновен в извършването на серия грабежи на територията на града. Районният съд го наказа с пробация за срок от 1 година. Непълнолетният има богато криминално досие, бил е осъждан.

Н. И. нападал предимно жени, като задигал златните им накити. Със 7-грамов златен синджир се сдобил тийнейджърът на 1 юни, когато нападнал 40-годишна жена. Престъплението е извършено на ул. "Неофит Бозвели", а стойността на открадната ценност е 450 лева.

На следващия ден непълнолетният крадец с насилие отнел от 41-годишна жена 6-грамов синджир за около 400 лева. Грабежът е извършен на ул. "Гренадерска", където същия ден Н. И. нападнал и 22-годишна плевенчанка, като прибрал два златни медальона за 500 лева.

Невръстният бандит направил опит да се укрие, но бил заловен при съвместна полицейска операция на криминалисти от Плевен и София. "BG Север"