ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Архитект и даскал станаха заместници на Новкиришки

 

80% от бюджета на областната администрация бил вече похарчен

 

Областният управител поздравява заместниците си Тошко Гетов (вляво) и арх. Бойко Балтаков, снимка авторът

Веселина ИЛИЕВА

Арх. Бойко Балтаков и Тошко Гетов са новите заместник-областни управители, стана ясно тази седмица. Те бяха представени пред медиите на нарочна пресконференция от губернатора Иван Новкиришки.

Арх. Бойко Балтаков е роден в Плевен. Висше образование - магистър по архитектура завършва във ВИАС - София. До 1988 г. работи като проектант. Заемал е длъжностите главен архитект в община Долна Митрополия, главен специалист и началник-отдел в "Териториално и селищно устройство" в Плевен, ръководител на сектор "Архитектура, градски дизайн и експертна дейност". От 2004 до 2008 г. е главен архитект на Община Свищов. След това е директор на дирекция "Устройство на територията, строителство, кадастър и строителен контрол" пак в община Свищов. Новкиришки обяви, че Балтаков ще отговаря за специализираната администрация, административния контрол, регионално развитие и държавна собственост.

Тошко Гетов е роден в Долни Дъбник. Завършва математика и известно време работи като преподавател. След това е бил общински съветник, после и заместник-кмет на община Долни Дъбник. От 1993 г. е директор на СОУ "Христо Ботев" - Долни Дъбник. Негови ресори са дирекцията за административно-правно обслужване и управление на собствеността и общата администрация.

Като приоритет в работата на екипа си новият областен управител посочи пътната инфраструктура. Според доклада, който е получил от Областно пътно управление (ОПУ), 73% от пътищата в областта са в лошо и незадоволително състояние. 1 700 000 лв. сме изискали за изкърпване на 64 000 кв. м пътна настилка, но все още чакаме отговора на Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ), заяви той.

Новкиришки оповести и че освобождаването на бившия областен управител Цветков и заместника му Желев струвало на държавата 13 000 лева заради изплащането на неизползвания им годишен отпуск - 97 дни за Цветков и 88 за Желев.

"Не съм съгласен с определението на бившия губернатор за администрацията като стройна и дисциплинирана. Досегашните ми наблюдения показват, че не се спазва съответната йерархическа зависимост по отношение на преписките и процедурите. Те вървят избирателно към съответни служители. Първоначалните ми намерения бяха да се направи пълен одит на областта за 2 години назад - от 30.07. 2007 г. досега, но вече съм решен да го направя за целия 4-годишен период на управление", закани се Новкиришки.

Той е възмутен и от харча на предшественика си. "Делегираните средства за текуща издръжка на областната администрация са 152 000 лева за година. Досега са изразходвани 124 000 от тях или 80%. На мен ми остава средно месечно да работя с 6 500 лв., при харчени до момента 19 000 на месец. Ако я караме така, средствата на 15 октомври ще се изчерпят", изплака губернаторът.

 

 

 Никопол

 

Откриха лятно кино

 

Безплатни прожекции ще има всеки четвъртък, снимка читалище Напредък

Лятно кино отвори врати в Никопол по проект "Заедно можем повече", финансиран от Министерството на труда и социалната политика. За да стане факт новото забавление за жителите на крайдунавския град, са помогнали от Народно читалище "Напредък 1871 " и доброволецът от Корпус на мира на САЩ за България Били Нокс. Реализираната идея била свързана с възстановяването на традициите и привличането на нови любители на седмото изкуство.

При откриването, пред близо сто зрители били презентирани целите, дейностите и очакваните резултати от проектите, по които работи община Никопол, както и от проекта на сдружение "Платформа АГОРА" - "Активни граждански общности чрез читалищата в България".

Организаторите обещали и всеки четвъртък да има безплатна кинопрожекция. "BG Север"

 

 

Спортното училище отвори врати за 41-ви път

 

Директорът пожела на учениците да им върви по вода, снимка Веселина Илиева

Във вторник Спортно училище "Георги Бенковски" отвори врати за 41-ви път. На официалната церемония по откриването на новата учебна година присъстваха областният управител Иван Новкиришки, началничката на РИО на МОМН Анни Петкова, депутатът от ГЕРБ Ивелин Николов - бивш възпитаник на школото, и други.

От три години най-старото спортно училище в страната е въвело училищна клетва, която "новобранците" произнасят на лобното място на патрона Георги Бенковски. Това е местността "Костина" край тетевенското селище Рибарица. Най-малките бяха посрещнати от директора на училището Петър Георгиев с подарък - свитък с историята на школото. Учениците, които за първи път прекрачиха прага на училището за шампиони, се запознаха и със спортния кодекс.

Ивелин Николов се ангажира за съдействие за изграждане на закрит плувен басейн в Плевен, който да се ползва от всички ученици. "BG Север"

 

 

Полицаите намериха наркотици в такси

 

Тази седмица полицията в Плевен залови младежи с наркотици в таксиметров автомобил. На 31 август около 14,30 часа младежите, на 23 и 28 години, били спипани в такси "Шевролет" в комплекс "Сторгозия".

След като ги проверили и обискирали служителите на реда намерили две спринцовки с тъмнокафява течност.

Спринцовките са иззети и предадени за лабораторно изследване, информираха от пресцентъра на полицията. Младежите са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Уведомен е дежурният прокурор. За престъпление по чл. 354а от Наказателния кодекс работата продължава разследващ полицай."BG Север"

 

 

Все повече пияни шофьори се вихрят по пътищата

 

Все повече стават шофьорите в областта, които си позволяват да карат след употреба на алкохол, констатират проверките на пътна полиция. Рекордьор в промилите през последната седмица е 37-годишен мъж от град Искър. Той управлявал пежото си с 3,58 промила алкохол в кръвта.

Следващият в класирането е плевенчанин на 42 години, който на 31 август е спрян за проверка на бул."Христо Ботев". Дрегерът е отчел 2,53 промила.

В малките часове на нощта с 1,70 промила е шофирал 20-годишен от село Санадиново. Пак в Плевен пък тази седмица 22-годишен младеж от село Николаево застанал зад волана с 1,46 промила алкохол в кръвта. "BG Север"

 

 

Преквалифицират и работещи

 

По програмата за насърчаване на заетостта "Аз мога" на Министерството на труда и социалната политика досега са постъпили 465 молби, съобщи Свилен Янков - шеф на местното Бюро по труда. Според него програмата се радва на голям интерес, защото е насочена не към безработни, а към работещи, но недържавни служители, които искат да се квалифицират. Курсовете са в извънработно време и изискванията към кандидатите не са големи. Одобрените молби се изпращат в София и от там им се издава ваучер, който им дава правото безплатно да се обучават в дадена област.

Към националната програма "В подкрепа на майчинството" работят 99 лица, а към тази за асистенти за хора с увреждания - 28. "BG Север"

 

 

Близо 10 000 пенсионери са подали молби за помощи за отопление

 

За юли и август при нас са постъпили близо 10 000 молби за помощи за отопление, съобщи шефката на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Незабравка Булянска. Тя припомни още, че за предходния отоплителен сезон те са били 14 954, от които 12 129 - одобрени.

Булянска информира, че тази година ще има нов механизъм на изплащане на помощите. Размерът от 276,15 лв. за този отоплителен сезон ще бъде изплатен на два пъти. Хората, които вече са подали молби и са одобрени, ще бъдат уведомени от социалните работници до 30 септември, че могат да избират между два варианта за получаването на енергийната помощ. Единият вариант е помощта да бъде получена в пари, които да се изплатят на два пъти.

До 31 декември ще бъдат изплатени помощите за ноември и декемеври, а до 31 януари - за следващите три месеца от отоплителния сезон - януари, февруари и март. Вторият вариант е одобрените социално слаби да предоставят заповедта си за одобрение, издадена им от Дирекция "Социално подпомагане", на търговец на твърдо гориво и да изберат да бъдат снабдени с дърва или въглища. "BG Север"

 

 

Проф. Горчев домакин на ректорско заседание

 

Медицински университет - Плевен, ще бъде домакин на заседание на ректорите на висшите медицински училища, което ще се проведе в град Трявна на 4 и 5 септември 2009 г. под ръководството на проф. д-р Григор Горчев, ректор на МУ - Плевен, и председател на Съвета на ректорите.

На заседанието ще присъстват шефовете на медицинските университети в София, Пловдив, Варна и Медицински факултет към Тракийски университет - Стара Загора, както и министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев, председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, председателят на Българския лекарски съюз - д-р Цветан Райчинов, председателите на комисиите по здравеопазване и образование, както и депутати от 41-вото Народно събрание.

Междуректорското съвещание ще се проведе в три заседания по дневен ред, предложен от участниците."BG Север"

 

 

Бум на жалбите за неизплатени заплати

 

"Напоследък много зачестиха жалбите срещу работодатели, които не изплащат редовно заплатите на служителите си, каза Драгомир Ванков - шеф на Областна инспекция по труда (ОИТ) в Плевен. Докато преди това се случваше главно в шивашките и охранителните фирми, сега през последните месеци се превърна в масово явление", алармира още той. За последните две седмици неговите служители, съвместно с инспектори от НАП - Плевен, и автомобилната инспекция, са направили 35 проверки на фирми и са установили 90 нарушения. Сред тях са работа без трудови договори, незаплащане на извънредния труд и осигуровките.

Все по-често се случвало и веднъж глобени, некоректните работодатели пак да повтарят нарушението. Такъв бил случаят с "Текстилко" - Червен бряг, и беленската шивашка фирма "Бистра", която дори в момента не работела, но дължала доста пари на своите работници. Някои от тях от Нова година не били получавали заплати.

Въпреки че от няколко месеца паричните глоби били завишени и доста солени, това не стряскало нелоялните шефове. Голяма част от тях не само се укривали, но и доста умело използвали и лъжели работниците си, а те от страх да не бъдат уволнени, не се и оплаквали.

Идват при нас след като биват изгонени, а така ние не можем да констатираме нарушение, защото то е вече в миналото, призна Ванков."BG Север"

 

 

Граждани доброволно ще помагат в пренасянето на библиотеката

 

До крана книгите се предават по жива верига, снимка Мая ПасковаРегионална библиотека "Хр. Смирненски" - Плевен, продължава активното пренасяне на библиотечния фонд от сградата в градската градина (Център за работа с деца) в новата сграда ("Гена Димитрова") на ул. "Д. Константинов" № 2.

Книгите са вързани на малки вързопчета и се подават на верига от ръка на ръка от помещенията в старата сграда до колата и от колата до помещенията в новата сграда. За тази цел е необходимо да има повече хора, отколкото са работещите в библиотеката.

Много читатели и граждани на Плевен са изявили желание да помогнат в този процес. В тази връзка ръководството на библиотеката кани всички, които имат желание и свободно време да помогнат, да дойдат в една от двете сгради - Център за работа с деца или сграда "Гена Димитрова" в периода 01.09 - 14.09 от 8,00 до 17,00 часа.

Не е необходимо да останат през целия работен ден. Може да се включат за толкова време, колкото могат да си позволят. "BG Север"

 

 

В три детски градини ремонтите продължават

 

 В три от детските ясли в Плевен - "Щурче", "Чучулига" и централната сграда на ЦДГ "Иглика", ремонтите продължават след първи септември и те няма да приемат деца. Филиалът на "Иглика" на бул. "Русе" има готовност да приема малките, докато трае ремонтът на централната сграда. Малчуганите от "Чучулига" ще останат в приемните градини, където са били досега. В ясла "Асен Халачев" има организация ремонтите да не пречат на заниманията.

Останалите седем ясли, които не работиха заради липса на пари, отвориха врати от първи септември. За три детски градини - "Щастливо детство", "Кокиче" и "Пролет", все още не са подписани договорите с фирмите изпълнители, заради по-дългите срокове на издаване на необходимите документи от държавни институции. Очаква се това да стане до края на седмицата.

В девет детски заведения текат или започват ремонти след проведена обществена поръчка. За шест забавачки изпълнители не бяха избрани и е обявена нова процедура. "BG Север"

 

 

Средно по 30 души на ден се регистрират в Бюрото по труда

 

Броят на безработните в община Плевен според данните от месец юли доста се е увеличил, информира шефът на Бюрото по труда Свилен Янков. 4 685 са трудовонезаетите като това е с около 1 500 повече от юли месец миналата година. Макар че масови уволнения няма, средно по 30 души всеки ден идват, за да ги регистрираме, съобщи още той.

Сред безработните преобладават жените и хората на възраст между 30 и 49 години. Увеличил се е и броят на незаетите младежи до 29 години. Те са със 73-ма повече от предходния месец. С приблизително толкова са се увеличили и тези над 50 години. 18 висшисти са се борили за едно овакантено място.

"Голяма част от безработните, които идват при нас, нямат никаква социална култура. 90 на сто не искат да бъдат включени в мерки и програми за преквалификация, не искат да ходят на работа, искат само да си получават обезщетението", твърди Янков."BG Север"

 

 

За първолаците вече не дрехи, а пари кеш

 

Еднократната целева помощ, която се дава на социално слаби първолаци, вече ще бъде не в дрехи и обувки, а в брой, каза Незабравка Булянска - директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" в Плевен. Тя припомни и критериите, на които трябва да отговарят одобрените малчугани, за да получат сумата от 150 лева - доходите на член от семейството за 12 месеца назад да не надвишават 350 лева и децата да са записани в държавно или общинско училище за първи път в първи клас. При подаването на молбата да се носят актът за раждане на ученика и личните карти на родителите за справка.

Ако става въпрос за деца в риск и в неравностойно положение, си запазваме правото да следим дали парите се използват по предназначение, предупреди още Булянска.

Приемът на молбите е започнал от началото на август, до към края на месеца са постъпили около 120 - 130. Като цяло са малко, но се надяваме сега, когато родителите разберат, че парите ще се изплащат кеш, да проявят по-голям интерес, заключи тя. "BG Север"