ШАРЕНО


 

Меломанът Крум: Шоуто на Мадона няма аналог като звук и визуални ефекти

 

Плевенчанинът е присъствал на всички големи концерти в България

 

Поп иконата се е държала като истинска кралица, снимка интернет

Мая ПАСКОВА

Крайно противоречиви бяха мненията за концерта на Мадона, който се състоя на 29 август на стадион "Васил Левски" в София. "BG Север" се довери на неутралното и компетентно мнение на 31-годишния плевенчанин Крум - един от 55-те хиляди българи, посетили шоуто. Той не е фанатизиран почитател на поп иконата и със сигурност не е професионален музикант. Но затова пък няма голям концерт в България през последните години, на който да не е бил. В актива му се включват имената на Кайли Миноуг, Джордж Майкъл, Стинг, Лени Кравиц, Мерилин Менсън, групите "Металика", "Депеш мод", "Уайт снейк" и "Деф Лепърд"... Така че базата за сравнение определено е достатъчна.

"Купих си билет 2 - 3 дни след като ги пуснаха в продажба, защото такова събитие от меломанска гледна точка не е за изпускане. Смятам, че това е най-голямата звезда в шоубизнеса, която е идвала в България, и очакванията ми от концерта се оправдаха напълно", твърди Крум. Проблем с влизането на стадиона и настаняването не е имал. Билетът му е бил за 110 лв. в сектор "Б" малко далече от сцената, но затова пък фронтално. След подгряващия диджей е имало един час пауза, докато се появи самата Мадона. Но Крум твърди, че публиката съвсем не е била изнервена и отегчена, а дори е правила "мексикански вълни" за повдигане градуса на настроението. И чакането си е заслужавало. Изключително ефектното появяване на кралицата на трон и с жезъл, перфектното озвучаване и невероятните визуални ефекти са впечатлили плевенчанина. Десетина пъти смени визията си, два часа не спря да пее, участваше в хореографията наравно с танцьорите - изключително темпо и строг сценарий, който се спазваше, впечатлен е Крум. Повечето песни са били от новия й албум, по-старите, които той повече харесва, са звучали в ремикси, но всичко е било толкова зрелищно и динамично, че еуфорията е застигнала дори тези, които не са чак толкова големи любители на музиката на Мадона.

На една от песните се появили провокации с цитати от всички световни религии на две големи видеостени. Създало се впечатление за триизмерно кино - водна завеса и самата Мадона в цилиндър, който се спуска и издига и тя се вижда като сянка на фея сред капките на дъжда, перфектен бил и аранжиментът на украинската циганска група Трио Колпако. Като звук, ефекти и визия концертът беше без аналог, категоричен е Крум.

Той опровергава и друг упрек от българските фенове - надменното отношение на звездата към публиката. "Да, не флиртуваше непрекъснато със зрителите като Кайли Миноуг, а се държеше повече на висота, по-вглъбена в това, което прави. Но всичко беше много по-мащабно, имаше сценарий и всеки си знаеше точно мястото и ролята. Имаше и по-емоционални моменти - слезе да подаде ръце на най-отпред седящите и се поразчупи", разказва преживяванията си Крум. Направило му е впечатление, че преобладаващата част от публиката е била около 30-те. "Нямаше тотален взрив от постоянни пляскащи и ликуващи хора, но не беше и вяла и заспала публика. Хората просто се забавляваха", твърди плевенчанинът.

Типично по български преди концерта се продавали билети на половин цена и тези, които не били избързали като Крум, се сдобили с пропуск за 70 вместо за 150 лв.

Колко време държи емоцията? Според плевенчанина няколко дни, но спомените остават много дълго.

 

 

 Горчиво!

 

Професор от Гана и плевенчанка вдигнаха сватба в Двете сърнета

 

Ирина и Хенри решили сватбата да бъде по български традиции, сн. сватбена агенция "Фиеста"

Веселина ИЛИЕВА

Шикозно-семпла сватба вдигнаха миналата седмица в Плевен българка и ганаец, довериха за "BG Север" от сватбена агенция "Фиеста". В четвъртък в елитния местен ресторант "Двете сърнета" в парк "Кайлъка" във вечна вярност се врекоха плевенчанката Ирина и професорът по музика от Пекинския университет Хенри. Новоизлюпената семейна двойка живее в китайската столица - тя от 4 години, той от 6, но решили да се оженят в родния град на булката - Плевен. Хенри обаче останал неприятно разочарован от България, защото цяла година чакал, за да получи виза. Това страшно много го обидило и той вече бил с резерви към страната ни.

Преди да замине за Китай, Ирина е била преподавател в плевенското музикално училище "Панайот Пипков". Нейното семейство също е музикантско. За нея бракът с Хенри е втори по ред.

Кумовете на младоженците били българи, техни приятели. Гостите, почерпили се за здравето на младоженците, били в камерен състав от 15 души. Те обаче се веселили до ранни зори като за 150.

Освен че избрали да е в Плевен, Ирина и Хенри решили сватбата им да бъде изцяло по българските традиции и обичаи - като се започне от вземането на булката от дома й с народен оркестър, та до разчупването на сватбената погача и ръченицата пред кумовете. Не бил включен дори и един елемент от ганайските традиции.

Едно от малкото чужди неща в цялото празненство била роклята на младоженката - цвят шампанско, специално купена от пекински магазин, изработена от китайска коприна, която не може да се намери никъде в България. Младоженецът също стоял много стилно до своята половинка в сребристосив костюм.

Два дни след щастливото събитие младоженците отлетели отново за Китай, защото визата на Хенри изтичала.

 

 

 Аномалии

 

Кестените в Кайлъка пак цъфнаха

 

Плевенчани се радват на последните слънчеви дни, сн. Мая Паскова

За втори път тази година плевенчани имат възможността да избягат от градската шумотевица и да се разходят под цъфналите кестени в Кайлъка, тананикайки си песничката на Михаил Белчев "...и цъфтят в суматохата кестени,/ прецъфтяват и пак цъфтят..." Според народните поверия обаче, това природно явление вещае люта зима. Но на кого му пука - нали синоптиците обещават циганско лято и слънчев септември. После ще му мислим. "BG Север"