ТЕМА


 

Учебниците - скъпотия и хаос

 

Плевен

 

Тръгват масирани проверки

за спекулативни надценки

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Наред с останалите стоки на пазара, луднаха и цените на учебниците, оплакаха се възмутени плевенчани, решили по-навреме да осигурят учебната литература на децата си. С ужас установили, че учебник, който миналата година е вървял по 15 - 20 лева, вече е 25 - 30. От своя страна търговците се аргументираха с налагането на 20% ДДС и върху този вид артикул от тази учебна година, макар че признаха, че много от по-известните издателства са облагали учебниците си още преди, в началото на 2007-а.

Засега няма сигнали за спекулации с цените на учебниците в Плевен, каза за "BG Север" Румен Върбанов - старши експерт в Регионалния инспекторат на Министерството на образованието и науката (РИО на МОН) в града. Той обясни още, че обикновено малко преди началото на учебната година екип от техни представители, придружени от служители на териториалната дирекция на НАП и полицията, правят масирани проверки на най-големите борси и книжарници, в които се продават учебници, и при констатирано умишлено и немотивирано повишение на цените налагат санкции.

Съгласно наредбата всеки учител по съответния предмет от дадено училище прави своя индивидуален избор на учебник на издателство. Директорът на школото описва всички предпочитания на колегите си в протокол, който се предава в инспектората. От там изпращат всички протоколи от областта в МОН, където колектив от научен работник (обикновено професор), един експерт и трима учители, наричани оценители, на базата на заявените от преподавателите от страната желания се спират и класират само три издателства, до учебниците на които вече се ограничава последният избор на учителите. Само те носят щампа "Одобрен от МОН". Върбанов съобщи, че тази процедура вече е приключила и макар че принципно около началото на септември ръководствата на школата трябва да обявят избраните от учителите учебници, колкото по-рано стане това, толкова по-добре за родители и ученици. Още миналата седмица в сайтовете на много плевенски училища се появиха и учебниците, по които ще учат децата през новата 2007/2008 година.

Традиционно най-търсените са учебниците на издателствата "Просвета", "Анубис" и "Булвест 2000". По-рядко се предпочитат "Летера", "Прозорец" и др. Върбанов призна, че не е изключено в някои плевенски школа директорите да оказват натиск върху избора на подчинените си за учебника на определено издателство, но за това, освен чрез сигнали, нямало как да разберат експертите в РИО. Тези неща стават на ниво училища - издателства, призна Върбанов. В плевенските школа негласно съществува и масова практика учителите по един предмет да се уговарят да преподават по един учебник.

Репортерска проверка из плевенските книжарници показа, че цените на учебниците растат пропорционално на класа, за който са предназначени. Сега за учебници не заплащат всички малчугани от първи до четвърти клас включително. Стратегията на МОН предвижда от учебната 2008/2009 година от заплащане да бъдат освободени и учениците до седми клас включително. Най-ниски са цените на учебниците по основните предмети като математика и български език - по около 10 лева. Класацията водят естествено учебниците по западните езици - английски, френски, немски, италиански, испански. Ако са на български автори, цените им варират между 15 и 20 лева, но ако са на чужди автори и са внос от чужбина, каквито предпочитат преподавателите от езиковите гимназии например, джобовете на родителите ще трябва да олекнат с около 50 - 60 лева. Не е за пренебрегване и фактът, че към тях обикновено вървят и помагала, речници и учебни тетрадки и така само по един предмет за новата учебна година може да хвръкнат стотина лева.

До 15 септември петокласниците например трябва да подготвят за учебници точно 192 лева. Толкова струва целият комплект, който миналогодишните са купували по 160 лева.

Търговците с най-търсената от учениците през септември стока признават, че учебници купуват преди всичко децата до осми клас. Те били по-старателни и се стремели да си набавят почти всички. Докато в гимназиалния курс повече разчитали на размяна между класовете. Да не говорим, че някои ученици изкарват цялото си образование и без един учебник, ние не можем да ги задължим да си ги купят, коментират и учителите. Те споделиха и че все по-масово децата ползвали и материали, публикувани в Интернет. В определени сайтове имало цели раздели от учебниците. И според учители, и според ученици не е далеч времето, когато електронни учебници ще заменят хартиените.

Значително по-посещавани от книжарниците са борсите за учебници втора употреба. Повечето от тях ще заработят от 1 септември. Най-голямата обаче - на булевард "Данаил Попов", отвори врати още в началото на август. Собственичката й сподели, че с всеки ден клиентите стават все повече. Така щяло да е дори до началото на октомври, докогато ежегодно траело запасяването с учебници. Цената в борсите за учебници втора ръка зависи и от качеството на учебника. Ако е по-запазен и нов, съответно и цената му е по-висока. Например един учебник по английски език, който нов струва 20 лева, при средно добро качество при нас ще излезе 13,80, обясни още търговката. Тя сподели, че имало случаи да подарява комплект с учебници. Наскоро дошла баба, която искала да купи учебници за внучето си, попитала плахо за цената, после извадила портмонето си и започнала да отброява и стотинките. Видях, че може би няма да има толкова и без да се замислям, взех комплекта и й го подарих, разказа тя. Поясни, че употребявани учебници тази години не можели да си закупят само шестокласниците, понеже материалът по всички учебни предмети за тях е сменен. Миналата година така са били за V клас, догодина ще е за VII.

 

 

ВИДИН

 

Даскали изискват по няколко варианта

 

Тина ИЛОВА

Доставили сме всички издадени учебници за учениците от пети клас и нагоре, казаха собственици на книжарници в центъра на Видин. Още не ги продаваме, учениците чакат списъците си от училищата за това кои да купуват. Продажбите започват от 1 септември, когато учителите дават въпросните списъци.

Иначе учебниците са с 20 процента по-скъпи от миналата година. Това е заради ДДС, с който вече са обложени. Така книгите по предметите за пети клас стават от 11 - 12 лв. нагоре. Под 10 лв. учебник няма. Колкото по-нагоре се отива, толкова книгите стават по-скъпи.

В училищата обаче разкриват механизмите, по които учителите правят списъците. Уж преподавателите определяли по кой от вариантите учебници ще учат класовете, но на практика това казвали директорите, тъй като те вземали комисионните от авторите и издателствата.

През учебната година се случвало учител да обяви, че е добре учениците му да имат и друг вариант на учебника. Имало го по книжарниците, да си го купят. Родители потвърдиха, че миналата година през месец - два са купили 3 - 4 други учебници по предметите. Но това могат да си позволят само по-състоятелните родители. Голяма част от учениците не ги купуват. Защо обаче учител е решил по средата на годината да сменя учебника или да прибавя още един към вече купения, е въпрос с повишена трудност, иронизират преподаването днес родители. Отговорът може да бъде - иска по-разнообразни знания по предмета си, различни гледни точки за явления и събития. Но може да бъде и такъв - има икономически интерес от прищявката си.

 

 

ловеч

 

Родители на малчугани се запасяват за след време

 

Мира ГАНЧЕВА

Масова практика в Ловеч ще стане купуването на учебници за средния курс от родители на деца, които са още в началния - от I до IV клас. Това прогнозира Светла Петрова, майка на бъдещ четвъртокласник. Нейният син Ивайло учи в училище, в което учителите работят по учебниците на "Булвест 2000". Заради предстоящото поскъпване Петрова се е наканила да купи букварите за целия среден курс - от V до VIII клас, от своя позната с по-голямо дете на половин цена. Все още обаче се двоуми, тъй като всяка година издателството бълва нови и все по-нови учебници и тя не знае синът й по коя програма ще учи. Ловчалийката никак не е доволна от стила на поднасяне на информацията на "Булвест 2000", но такова е положението в това училище. Самата тя чела един и същ урок в учебник на това издателство и на "Просвета", по чиято система работят в едно от елитните основни школа в града.

По думите на Светла Петрова изобщо няма място за сравнение - стилът на "Просвета" е абсолютно достъпен за малчуганите, докато на другото издателство дори самата тя се затруднявала. Жената не е чувала за електронни учебници, но въобще не се съмнява, че те ще изместят традиционните, тъй като децата и без друго търсят всичко в Интернет. Нерядко такива задачи им поставят и самите учители. С навлизането на електронните учебници може пък и да се повиши нивото на знания на нашите деца, надяват се родители, защото тийнейджърите ще могат едновременно да учат от един сайт и да "джиткат" в друг. От друга страна, и родителите ще могат да отдъхнат финансово (сега един ученик от V до VIII клас "струва" близо 200 лв., отделно тетрадките, моливите, химикалките и т. н. - б. а.).

В малкото книжарници в Ловеч учебници все още не се продават, показа репортерска проверка на "BG Север". Търсене имало, обясниха продавачите, но те предлагали на родителите единствено други помагала и раници. Традиционно в центъра на града всяка година се организира и борса за учебници - втора ръка, но и тя все още липсва. Най-вероятно книжата ще се появят броени дни преди първия учебен ден и нищо чудно да са с по-високи цени - подобно на чисто новите учебници.

 

 

Велико Търново

 

Само три школа са готови със списъците

 

Кремена КРУМОВА

Само три училища във Велико Търново до този момент са готови със своите списъци с учебници, по които ще се учи през учебната 2007/2008 година. Първенец е ОУ "Бачо Киро", което винаги изпреварва със своите изисквания още в началото на лятото.

"Учебници се търсят винаги. Наболял обаче е проблемът с организацията на всяко училище да оформи и подготви списъците. Те се изнасят в последния момент. След 15 септември тук се извиват големи опашки", каза за "BG Север" Вера Иванова, собственик на частна ученическа борса "Анкора", която осем години вече е на пазара във Велико Търново. При нея винаги могат да се намерят учебници втора ръка на половин цена или с 60% намаление. В зависимост от състоянието на помагалото и качеството му има и намаление с 40 до 70%. За да е полезна на своите клиенти, Иванова е ходила дори по школата да търси списъците. Сега обаче чака родителите сами да дойдат и да поискат нужното. Преди години август е бил активен за търсене на такава литература. Сега обаче през този месец е абсолютен застой, констатира тя.

Миналата година Иванова е направила дарение от помагала, сборници и учебници на едно областно училище. Заради благородния жест малчуганите й бяха подготвили грамота. Когато мога да помогна, помагам, скромничи Вера.

В старата столица значително е намаляло купуването на учебници от книжарниците. Така няма как да бъдат попълнени и запасите от стари учебници, обясняват търговците по повод намаления брой на постъпили книжни тела и високите им цени при първа ръка. Например по учебниците за VII клас децата ще учат за последна година и предпочитат да ги вземат по-евтино от борсата. Министър Даниел Вълчев обеща, че от следващата учебна година учебниците до VII клас ще са безплатни, но дали ще е така, никой не знае.

Сега за VI клас има 12 комплекта учебници. Кой да пренебрегнеш? А само един учебник за V клас струва 12 лв., споделят родители. Само миналата година нови учебници са стрували на семейния бюджет 150 лв. Тази година е възможно сумата да бъде повече. Преди години учебниците са били по-малко, сега има по 5 - 6 вида литератури, 4 вида истории за средното училище и т. н. Ученици от различни класове във Велико Търново споделят, че учебното съдържание е написано много сложно, с грешки и неточности. Или е много лесно, или е прекалено трудно за разбиране. Това го признават и учителите. По-големите възпитаници предпочитат да се учат от записки. Казват, че не им трябват учебници. "Издателството осакатява, понякога се налага да сравняваме отделните видове учебници и се оказва, че материята е разхвърлена поне в три от тях. А от финансова гледна точка е невъзможно закупуването на всички", споделят ученици, които твърдят, че помагалата са и много скъпи.

Учебник по български език и литература за V клас например струва 9,50 лв. Ако се увеличат още цените, сумите стават непосилни за доста поизтънелия родителски джоб. Допълнително се оскъпяват и от прекалено луксозната хартия. Родителите искат и търсят леки учебници от по-тънка хартия, които да са евтини и практични. По-съвестните пък споделят, че сега е времето да се купуват учебници, защото после свършват и остават по-окъсаните и омачканите.

 

 

ГАБРОВО

 

Опашки в книжарниците се очакват след 15 септември

 

Мариана ДИМИТРОВА

Комплект нови учебници за петокласници струват от 115 до 150 лева по специализираните книжарници в Габрово, показа проверка на "BG Север".

Засега учебниците за учениците от началната степен на обучение са безплатни, но не са малко парите, които родителите отделят от семейния бюджет за останалите учебни помагала - тетрадки, моливи, флумастери, боички, ученически чанти и т.н.

Най-предпочитани за учениците от горна степен на обучение са старите учебници. В Габрово има няколко ученически борси, от които могат да се купят вече употребявани помагала. Причината да се търсят те е оскъпяването с 20 на сто на учебниците заради облагането им с данък добавена стойност от тази година. Най-много се търсят учебниците втора употреба за седми клас, тъй като от догодина те стават невалидни заради въвеждането на новия учебен план, с който ще бъдат отпечатани и нови помагала. Комплект от тях струва около 60 лева.

Все още не е ясно учениците от горната степен с учебниците на кои издателства ще учат. Очаква се опашките в книжарниците да се заформят дори след 15 септември, когато децата ще са наясно каква точно литература трябва да ползват. Продавачи в книжарници твърдят, че макар от училищата в последните дни преди лятната ваканция да давали списъци за необходимото през новата учебна година, обикновено през септември учителите правели промени. Много често се получавало така, че избързалите да купят помагала родители дават пари на вятъра, тъй като се оказвало, че трябват други учебници.

Най-точно в това отношение е ръководството на Професионалната гимназия по туризъм в Габрово. Там изнасят отрано списъците с нужните учебници и рядко при нужда се правят промени в тях.