ТЕМА


Нощен терор в градовете

 

Среднощни купонджии тровят живота на "мирните" граждани в градовете, установява репортерска проверка на "BG Север". Масово яка музика в малките часове на денонощието кънти почти на всяка крачка в областните ситита. Рядко веселяците се съобразяват с деня на седмицата. CD-то е на max дори и в работно време. За уикендните нощни маратони има негласно споразумение между жителите в някои от кооперациите - никой да не се оплаква. Защото днес се случи на един, утре - на друг...

Не по-малко травмиращи за желаещите спокоен сън са циганските джамбурета. В крайните квартали, населени предимно с ромско население, пирове се правят всяка нощ. Крещящата от касетофоните чалга обикновено идва само да повдигне градуса на емоцията (най-често отрицателната) и е последвана от вадене на ножове и брадви, предшестващи не дай си боже всеобщо клане. Най-потърпевши от тези ежедневни ситуации са близките къщи, в които обикновени хорица желят да прекарат тихо и кротко нощта.

Смразяващ писък от спирачки след полунощ е също често срещано явление, нарушаващо спокойствието в тъмната част на деня. На по-крайните градски пътни артерии мотоциклетни "състезатели" изпробват точно по това време качествата на машината, показвайки пределите на собствената си глупост. Малките часове са удобни за състезания, тъй като почти няма коли, а често надпреварите се правят и със залагания.

Въпреки че във всички градове са налице наредби за спазване на обществения ред, много рядко те са ефективни на сто процента, показват наблюденията. В голяма част от случаите препоръките, задълженията и забраните към гражданите остават само на книга, глобите - също.

Лятото се оказва и най-подходящият сезон за друг вид нощен вандализъм. Често на път за вкъщи, прибирайки се от купон или от поредния бар, почерпени веселяци се облекчават на възможно най-централните места. За да е хубаво и ароматно на тези, които ще минат от там на другия ден...

 

 

Плевен

 

Граждани роптаят срещу шумните купони

 

През лятото нарушенията на обществения ред се увеличават

 

Поля ТОМОВА

През лятото нарушенията на обществения ред, свързани с шума след 22,00 часа, се увеличават, съобщиха от сектор Охранителна полиция при плевенската дирекция. Почти всяка нощ патрулите трябва да усмиряват пиянски компании, за които се оказва, че тишината не е приоритет. Униформените винаги реагират след сигнал, уточниха от полицията. Сигналите се записват и на всеки трябва да се отговори. Обикновено към органите на реда се обръщат изнервени от силната музика съседи. Практиката е, когато ченгетата отидат на място, при първото посещение учтиво молят собственика да спре шума. Не рядко обаче се налага буйната компания да бъде посетена втори, че и трети път, казва Стоян Стоянов от сектор "Охранителна полиция. След първото посещение на собственика се пише полицейско разпореждане да спре музиката. След като униформените са вече за трети път на същото място, те могат да съставят акт съгласно Наредба №1 на община Плевен за опазване на обществения ред. В точка 2 от документа се казва, че се забранява: "Вдигането на шум, нарушаващ спокойствието на живеещите в жилищните сгради от 14 до 16 часа и от 22 до 06 часа. Нарушителите се глобяват от 100 до 200 лв. За повторно нарушение глобата е от 200 до 400 лв". Точка 3 забранява: "Вдигането на шум, надвишаващ санитарните норми, освен в разрешените случаи. Нарушенията се констатират от органите на ХЕИ - Плевен. Нарушителите се глобяват от 100 до 200 лв. При повторно нарушение глобата е от 250 до 500 лв."

Полицаите срещат трудности при посещенията си след сигнали за силна музика, коментират те. Обикновено компанията е доста пийнала, нерядко се стига да обиди и заплахи към униформените. Само здравите нерви и професионализма на ченгетата предотвратяват по-сериозни инциденти, каза Стоян Стоянов. За щастие, в Плевен за последните месеци няма случай на нападнати и бити полицаи по време на тези проверки, съобщи той. Хората трябва да разберат, че ние просто си вършим работата, отиваме по сигнал и има наредба и закони, които трябва да се спазват, твърди Стоянов. Освен частните домове, униформените могат да проверяват и дискотеки и заведения, които също не спазват нормативните документи по отношение на шума. Полицията в тези случаи е само проверяващ орган, а наказанията са право на община Плевен. Точка 4 от наредбата забранява: "Озвучаването с музика на помещения и прилежащата им открита или закрита площ, ползвани за ресторанти, барове, локали, клубове, кафенета и други подобни заведения, по смисъла на Наредбата за търговската дейност на територията на община Плевен, от техните ползватeли след 22,00 часа, ако звукът извън тях нарушава спокойствието на живеещите в жилищните сгради. Нарушителите се глобяват от 350 до 450 лв.

При повторно нарушение, глобата е в размер на 500 лв."

 

 

Велико Търново

 

Тийнейджъри будят ченге с адска врява

 

Пияници рушат гробове, замерят с твърди предмети униформени

 

Кремена КРУМОВА

Среднощните купони и викове на деца дори под 10-годишна възраст са сред най-често срещаните явления от късните до ранните часове на денонощието в старата столица. Нито родителските забележки, нито съседските недоволства могат да усмирят необузданите тийнейджъри. Полицай разказва как след като си легнал да почива от тежкия напрегнат ден, към 2,00 часа се събудил от ехтящи гласове на младежи и висока музика от щур купон. След като направил забележка, данданията утихнала едва за 10 минути. "Нямат страх от никого. Не им пука от нищо. Камо ли от мен, макар да знаят, че съм полицай. Къде са родителите им за да ги озаптят, пита риторично униформеният.

Най-вероятно напиване е може би причината 55-годишен мъж от Горна Оряховица да вземе цигла и да опита да удари полицай по тила, когато той пристигнал след подаден сигнал за масов побой в местния квартал "Калтинец. При задържането на мъжа неустановени по брой и самоличност лица започнали да замерят и другите полицейски служители с твърди предмети. Пострадал е предният капак на патрулен автомобил Опел астра, разказват с възмущение ченгетата.

Най-фрапиращият и смразяващ случай на пиянски вандализъм е повреждане и унищожаване на 109 надгробни плочи в с. Първомайци в началото на август, съобщават от полицията. Тогава трима мъже на възраст 31 г., 19 г. и 15 г. потрошиха и събориха на земята паметни плочи, повредиха кран на чешма и тоалетна от тухли с бетонна плоча. Според полицията в Горна Оряховица поругаването на християнските паметници не е било на етническа или религиозна основа.

Пътеките в гробищния парк бяха затрупани със съборени гробищни плочи, между цветята се търкаляха отломки от паметници, кръстове и снимки. Хората от селото бяха потресени от зловещата гледка. Повечето от тях са пенсионери и се чудеха как ще възстановят паметниците на близките си. Между хората се говореше, че виновни за случилото се са ромите от близкия на селото горнооряховски квартал. До късно през нощта около 300 души празнували навън. Сутринта гробищният парк бил опустошен

 

 

Монтана

 

Масово пикаят в градинки и паркове

 

Симеон НИКОЛОВ

От началото на април т. г., когато в Монтана влезе в сила нова наредба за опазване на обществения ред, са наложени 1 310 глоби, съобщиха от общинската администрация. Средно на ден се налагат по 10 санкции, чиито размер е от 20 до 50 лева. В сравнение с предишния период има голямо увеличение на броя на глобените. Най-много санкции са наложени за нарушаване на обществения ред - пускане на силна музика и пеене след 22,00 часа, пиене на алкохол извън заведенията, пикаене в градинки и паркове в центъра, чупене на лампи и пейки, обръщане на кошчета за боклук. Голяма част от глобите са за паркиране извън определените за това места и за хвърляне на отпадъци от тераси и по улиците. Много санкции са наложени за проституция и просия, които с новата наредба са забранени на територията на общината. Санкционирани са родители, които са пуснали деца под 14 години извън дома след 22 часа и такива, които са разрешили на непълнолетните си отрочета да посетят питейни заведения през нощта. Само 2 на сто от глобените са спазили едномесечния срок за плащане на сумите. Останалите се предават на Агенцията за държавни вземания, уточниха от общинската администрация в Монтана.

Още при приемането си новата наредба за обществения ред предизвика много спорове сред общинските съветници в Монтана. Дискутираше се дали наредбата трябва да е по-мека, някои настояваха и за по-краен вариант от сегашния. След приемането на документа общинари и полицаи проведоха няколко срещи, уточниха начините на прилагането й, разясниха я на редовите сержанти. По настояване на общината полицията увеличи броя на патрулиращите двойки полицаи. Благодарение на това вече има кой да глобява домакините, които хвърлят отпадъците от балконите, пикаещите по парковете, има кой да събира просяците в районното, да прибира жриците на най-древната професия от изходите на града, където те практикуват и т. н. Почти сигурно е, че ако някой остави колата си на произволно място в центъра, ще има кой да го глоби, че ще му съставят акт, ако пуска детето си само навън вечер, ако пие в градинки и по площади.

В сравнение с първите два месеца от влизането на наредбата в сила, след това се забелязва лек спад на нарушенията, коментираха от общината в Монтана.

 

 

Габрово

 

Местната власт безсилна пред буйните веселяци

 

Мариана ДИМИТРОВА

В Габрово има сериозни проблеми с изпълнението на Наредбата за опазване на обществения ред и сигурност на територията на общината. Това призна председателят на местния общински съвет инж. Лена Енева. Според нея спокойното битуване на габровци не е решено с приемането на този документ. "В града редом седят денонощно дънещо музика заведение или дискотека с чалга, жилище, в което трябва съответният гражданин или децата му да си починат, за да бъдат пълноценни на следващия ден, на пет метра съществува гараж, превърнат в работилница или автосервиз - такива ситуации в нашата наредба категорично не са решени", обясни шефът на местния парламент.

От началото на мандата на ОбС досега наредбата за обществения ред е влизала на заседания поне два пъти за поправка. Въпреки нововъведенията тя е неефективна и не гарантира спокойствието на габровци. Специално за този документ, приет от общинския съвет, общината и полицията са съгласували действията си.

Полицаите въдворяват ред обаче само по подадени сигнали. Ако някой съсед е решил, че и останалите обитатели на блока трябва да празнуват с него заради силната музика, достатъчно е да наберат номера на полицията, съветват от там. Органите на реда реагират веднага и патрулка се отзовава на адреса с предупреждение към шумния купонджия. От габровската полиция обясниха, че често се подават жалби от граждани за среднощна силна музика, но не можаха да посочат точно колко са те. Причината е, че жалбите не се вписвали никъде в полицейските бюлетини, тъй като не се считали за престъпление, а само за нарушаване на обществения ред.

 

 

Любопитно

 

* БЪЛГАРИ ПРЕДЛАГАТ следните мерки при нарушаване на обществения ред:

- за вдигане на врява между 22,00 и 6,00 часа и 14,00 и 16,00 часа - една година затвор;

- за минаване през тревна площ - две години строг тъмничен затвор;

- за изхвърляна на боклук през терасата/прозореца - десет години без право на "помилване" (изключение за първия фас - една година условно);

- за псуване на обществено място или на работа - шест месеца с възможност за намаляване на присъдата при добро поведение.

Забавно ще е! Много бързо ще преименуват България на Затвория.

* ФЕРМЕР НАМЕРИЛ идеалния начин да приспива прасетата си - с класическа музика. За съжаление авангардната "терапия" на Стойчо не срещнала добър прием сред съседите. За комшиите това бил непоносим за ушите им шум и те веднага се оплакали в кметството. Пред властите Стойчо обяснил, че отглежда 20 прасета, а им пуска класическа музика, защото ги успокоявала. Така животните заспивали без проблем, а и растели по-здрави. Дал за пример някакъв Гей.

Съседите обаче не били на същото мнение. Те смятали, че свинете на Стойчо миришели ужасно и това е резултат от слушането на класика. За да докажат твърдението си, те изискали експертно мнение. Специалистите на повиканата консултантска фирма се надяват да вразумят двете страни.