ТЕМА


 

 

Масовото закриване на училища е основният проблем в образованието през тази година. Причините са демографски. В по-малки и по-големи населени места школа спускат кепенците. Според отчета на просветния министър Даниел Вълчев към 15 септември над 300 училища в цялата страна ще бъдат закрити поради липса на деца. От картата на средното образование се зачертават и престижни в миналото паралелки поради недостатъчен интерес. Заради делегираните бюджети пък директори са принудени да съкращават персонал, за да издържат финансово. По думите на Вълчев в малко над 97% от общините коректно се изпълняват делегираните бюджети. В тези общини са получени допълнително 21 млн. лв. за системата. Школата пък, които имат неизразходвани средства към края на годината, ще могат да ги прехвърлят към бюджетите си за следващата година.

Над 97 на сто от учителите са обхвати от системата за диференцирано заплащане, за която през тази година са отпуснати 15 100 000 лв., а догодина ще бъдат осигурени 44 000 000 лв., показват данните.

Така заплатите на даскалите вече са децентрализирани. От 1 юли т. г. най-ниското учителско възнаграждение не може да бъде по-малко от 450 лв., а средната заплата от 650 лв. била достигната в много от училищата. През есента Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерството на финансите (МФ) ще анализират как се прилагат и използват делегираните бюджети в училищата.

От 1 юли единният стандарт за издръжка на ученик става 1 266 лв., вместо досегашните 1 157 лв., се казва още в отчета на МОН. Постановлението за това увеличение е съгласувано с министрите и ще бъде одобрено на заседание на правителството. Ще бъдат отпуснати 61 млн. лв. за увеличение с 10,6 на сто на стандарта за издръжка на ученик със задна дата от 1 юли.

Заложено е от 1 януари 2009 г. да има нова система за кариерно развитие на учителите. Тя ще бъде включена в новия Закон за училищното образование, който ще се гледа от Народното събрание през есента.

 

 

Жегите в образованието идват наесен

 

Плевен

 

Директори масово съкращават персонал

 

Въпреки протестите, част от учителите ще напуснат систематаМая ПАСКОВА

За да издържим финансово и да спазим министерските изисквания за минимална заплата на преподавателите трябва да бъдат съкратени поне 10 - 15% от щатните ни служители, оплакват се директори на плевенски училища. Всевъзможни комбинации от "пенсиониране" до обединяване или премахване на "кухи" длъжности, са принудителните мерки, предприети през лятната ваканция. Въвеждането на подобни драстични мерки началничката на Регионалния инспекторат Анни Петкова прогнозира още в края на миналата учебна година. Според нея явно системата не е била достатъчно оптимизирана, а щатът раздут, щом след въвеждането на делегираните бюджети много школа, особено тези в малките населени места, са на ръба на финансов колапс. Така на общинска сесия в Плевен беше взето решение четири училища в общината да бъдат закрити - тези в селата Брестовец, Гривица, Коиловци и основното училище "Марин Дринов" в Плевен. До края на годината ще има още школа, които ще се самозакрият, каза Петкова.

Същевременно 4 паралелки в гимназиите по електронни и химически технологии и по хранително-вкусови технологии, както и звучащата атрактивно "Моден дизайн с английски език" в ПГ по облекло и текстил още на първо класиране бяха закрити, защото не достигаха 118 деца да ги запълнят. Окончателната бройка на заетите места ще стане ясна на трето класиране след 5 септември.

 

 

Искра Арабаджиева, член на изпълнителното бюро на Независимия учителски синдикат:

 

Отчетът на министър Даниел Вълчев е напудрен

 

Поля ТОМОВА

- Г-жо Арабаджиева, каква информация имате във връзка с обявените в медите предстоящи съкращения и закриване на училища?

- Има яснота дотолкова, доколкото всичко това е свързано с въвеждането на делегираните бюджети. Министерството по този начин се отърва от ангажиментите към българското училище и всички средства, много или малко, отидоха в ръцете на директорите, спрямо които министерството не направи нищо. Голяма част от директорите все още не са обучени да бъдат мениджъри на тези средства. По-смелите успяват да се справят със задълженията и отговорностите, свързани с делегираните бюджети, други обаче не могат. В напудрения отчетен доклад на министър Вълчев няма и дума във връзка с въвеждането на мандат на директорите, за което сме имали предварителни разговори.

- Демографската криза в България не е ли обективната причина за това, което се случва в българското училище?

- Да, така е. Демографската картина у нас наистина е много сложна. Който очаква да има увеличение на учениците пред следващите години, греши. Това обаче води до невероятна конкуренция между училищата, с много мръсни удари под пояса за привличане на ученици. Съкращения ще има. Донякъде това е обективно. Лошото е, че от училищата си отиват експертите - логопеди, педагогически съветници, едно звено, което е много важно за климата в училище, звено, което работи с неправителствения сектор. Разбира се, ще си отидат и учители. За Плевен и региона средно по 10 души от всяко училище ще бъдат съкратени. Правят се половин щатове - половин домакин, половин охрана. Всяко училище съкращава персонал както намери за добре. Отделен е въпросът, че много колеги съдят директорите заради уволнения и съкращения.

- А има ли яснота колко от училищата се закриват, колко се сливат?

- Ситуацията е следната. Всички предложения за закриване, сливане, преобразуване се правят до края на март. После идва официалната заповед на министъра на образованието. Като факт в Плевен има едно закрито училище - "Марин Дринов", и няколко по селата. Това е. Не се е случило това, което се коментираше - сливането на професионалната гимназия по транспорт и професионална гимназия по туризъм. Друг е въпросът, че доста училища ще съкратят паралелки поради липса на деца. В Плевенския регион вече паднаха през юли осем паралелки. Разбира се, по-точна информация може да даде Регионалният инспекторат по образованието.

- Кое е основното, което трябва да се случи в образованието?

- Докато не се увеличи повишаването на единния разходен стандарт, няма да се случи нищо добро. Този стандарт сега е 1 151 лв. на ученик. Министерството обеща допълнителни средства, това обаче не стана. Много от малките училища издъхнаха просто защото бюджетът им свърши през юни. От 1 юни разходният стандарт трябваше да стане 1 263 лв., както беше обещано от министерството. Няма такова нещо до момента. Затова не се случи повишаването на учителските заплати от 1 юни. Министър Вълчев обеща също на първото заседание на МС през септември да бъде прието увеличението на разходния стандарт със задна дата. И въпреки това намерение парите пак са недостатъчни, защото по разчети на синдикатите трябват 1 700 лв. на ученик. Искам да уточня, че ние не мислим само за заплатите на учителите, а за материалната база на училищата, за иновационни технологии...

- Много от учителите работят през лятото, как това ще се отрази на дейността им в училище?

- Наистина, много от колегите работят цяло лято - продавачи, шофьори на таксита... Е, как този човек ще влезе в училище на 15 септември? Разбира се, че е уморен. Оттук нататък какво има да коментираме.

- Как ще коментирате отчета на министерството?

- Аз вече ви казах - това е един розов, напудрен отчет, в който има само констатации - за външното оценяване, за други неща. Но някакви изводи от учители, от пом.-директори няма в този отчет. Оказва се, че учителят няма никакво отношение към това, което се решава в министерството. Дори вече и проформа не се иска мнението на преподавателите. Преди три години министър Вълчев обеща безплатен интернет за всички учители. Разбира се, той не уточни от коя точно година. Досега това обещание не се е случило. Министър Вълчев сега пак обеща същото. Той също така обещава от 1 януари да повиши единния разходен стандарт на 1400 лв. Както казах, това пак е недостатъчно.

- Ще има ли стачки на учителите?

- Протести ще има със сигурност, това мога да кажа.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Падат 26 паралелки

 

Кремена КРУМОВА

26 паралелки с прием след завършено основно образование са закрити след приключване на третия етап на класирането във Великотърновска област. Закрити са класове в 19 училища, които не са успели да съберат достатъчно кандидати на предлаганите от тях специалности. Допреди месец те бяха 18 паралелки. Тогава все още 135 места оставаха незаети, след като приключи записването след първо класиране. Само 62 ученици пък бяха подали заявления за второ. Съвсем малко останаха и за трето. Много от седмокласниците са се прехвърлили в други области, което пък е предпоставка да бъдат приемани ученици с по-нисък бал в реномирани школа, коментираха от РИО. Утвърден е държавният прием в професионалните гимназии и профилираните паралелки след VII клас. В специализираните паралелки са записани общо 819 кандидат-гимназисти. В тях ще се обучават 445 ученици, разпределени в 17 профилирани паралелки в СОУ-тата. 374 са бъдещите осмокласници, които ще се обучават в 15 паралелки на професионалните гимназии.

Че нереализираният план-прием се дължи на липсата на достатъчно ученици, е ясно. Учителите обаче тръпнат преди началото на учебната година. Някои очакват най-лошото, с надеждата съкращенията все пак да не се случат.

 

 

ГАБРОВО

 

Слагат кръст на текстилното обучение

 

Децата малко, режат 7 паралелкиМариана ДИМИТРОВА

С едно училище по-малко ще започне учебната година в Габрово. Само преди два месеца от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в града на Рачо Ковача бе изпратен последният випуск абитуриенти. По предложение на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) и с решение на образователното министерство вече е закрита гимназията, известна в града като "Текстила". Подготвяла в миналото кадри за текстилната промишленост, която е била основен поминък в Габрово, сега училището се оказва с недостатъчно кандидати за обучение в този бранш. Желаещите да усвояват тънкостите му ще трябва да се запишат по тази специалност в Професионалната техническа гимназия в Габрово. И това обаче се оказва, че не е решение на проблема. За паралелката "Производство на облекло от текстил" нямало достатъчно желаещите, за да запълнят необходимия минимум от 18 ученици за паралелка и от новата учебна година тя ще бъде резната. Така окончателно се слага кръст на текстилното обучение в Габрово.

Още пет паралелки от професионалното обучение в Габровска област е орязал Инспекторатът по образование. Така от одобрените за областта 26 професионални паралелки, поради недостатъчна пълняемост ще бъдат закрити шест. От утвърдените за областта три профилирани паралелки, остават две. Орязана е паралелката "Туризъм" в Трявна.

Три са одобрените непрофилирани паралелки в училища в Габровска област.

 

 

ВРАЦА

 

Закриват 15 школа в областта

 

Закритото преди 3 години училище Свети Константин във Вра-ца е потънало в разрухаЦветана ЕВГЕНИЕВА

Със заповед на просветния министър Даниел Вълчев се закриват 15 училища във Врачанско. Две са в община Бяла Слатина - в селата Враняк и Бърдарски геран, едно в община Криводол - в Галатин, и 11 от общо 28 в община Враца, като се създават три средищни училища - в селата Тишевица, Девене и Баница. Преди тях бяха закрити професионалните гимназии в Габаре, община Бяла Слатина и "Антон Иванов" във Враца. Министърът на образованието е наредил преобразуването на прогимназията и началното училище в белослатинското село Търнак в едно основно училище.

Със заповед на Даниел Вълчев се сливат трите училища във врачанския жилищен комплекс "Дъбника", където живеят над 20 000 души, в едно - СОУ "Никола Войводов". Преобразуванията продължават, като с дата 5 август две държавни училища - ПГ по текстил и дизайн и ПГ по химични технологии, се сливат и се създава Професионална гимназия по лека промишленост и услуги. Занятията ще се водят в сградата на гимназията по текстил, а на химическия техникум, който подготвяше специалисти за бившия торов завод "Химко", се освобождава. В новото школо се открива паралелка по компютърна графика, към която вече има голям интерес, уточни началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Галина Евденова.

Закриването и преобразуването на училищата се налага от недостатъчния брой ученици, припомни известната вече истина Евденова. През учебната 2007 - 2008 г. са отпаднали 306 деца. Въпреки че те са със 155 по-малко от предходната учебна година, отпадането продължава да е сериозен проблем. Незначителен е процентът на отказалите се от училище заради нисък успех, 25 процента пък са напуснали заради отсъствия и нередовно посещаване на учебните занятия. Най-много, 69 ученици, са престанали да влизат в класните стаи на община Враца, но в значително по-малката община Оряхово те са 49. Евденова уточни, че за по-малките общини от есента започва кампания по специална програма за връщане на децата в училище.

За първа година са останали незаети 58 места след второто класиране в езиковите гимназии и има опасност няколко паралелки да не бъдат запълнени и да се закрият.

 

 

ловеЧ

 

Под въпрос е съдбата на единствения в страната клас за планински водачи

 

Мира ГАНЧЕВА

Под въпрос е сформирането на единствената в страната паралелка със специалност "Планински водач" в училището в троянското село Черни Осъм, съобщи Поля Димова, началник-отдел в Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч. За първа година, откакто съществува това специализирано училище, записалите се ученици в уникалната паралелка в 9-и клас засега са под минимума.

17 паралелки след завършено основно образование и 3 след 7-и клас падат в Ловешка област. Поради нито един желаещ ученик от прием са свалени най-много класове в Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги в Ловеч - три. В това школо пада и една паралелка след 7-и клас (хотелиерство с немски език). Две паралелки с деветокласници няма да реализира и Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Ловеч - производство на месо, месни продукти и риба; кинелог. Тоест, там ще остане само един девети клас - по ветеринарна медицина. Също две паралелки няма да се осъществят в Професионалната гимназия по горско стопанство и дърводобив в Тетевен. В планинския град в строителното училище през учебната 2008/2009 г. пък няма да има задочно обучение. Ясно е също, че там пада и една от редовните паралелки след 8-и клас. С два ще са по-малко и класовете в механото в Троян. В други пет училища в Ловешка област падат по една паралелка след основно образование.

Не е могла да се сформира новопредложената паралелка след 7-и клас в СОУ "Тодор Кирков" в Ловеч "Информационни технологии с английски език" и кандидатите вече са пренасочени да търсят други училища. Подобна специалност след 7-и клас е паднала и в Професионалната гимназия по механо- и електротехника в Троян.

5 септември 2008 г. е крайният срок за утвърждаване на паралелките, съобщи още Поля Димова. Тенденцията на намаляване на паралелките ще продължи и през следващите години, прогнозира тя. Защото положителен прираст е отчетен само миналата година, и то в първи клас. Към края на юли т. г. първолаците са 1 198, докато към същия период на м. г. са били с 200 повече. През 2008 г. единствено в община Тетевен 7-годишните са с 10 повече от 2007 г. В областния център Ловеч тази година са 357 при 443 за миналата година.