СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

здрав дух в здраво тяло

Брой 32 (26 септември - 2 октомври 2014 г.)


 

В Плевен незастъпен спорт няма, но условията за тренировки са лоши

 

Най-масово децата се записват на футбол, от две години в УСШ има и баскетбол

 

Веселина ИЛИЕВА

Какви са възможностите за спортуване, които местните школи предлагат на малчуганите, решихме да проверим в началото на новата учебна година. Оказа се, че незастъпен спорт в Плевен няма, има само лоши условия за трениране и дефицит на подходящи зали, в които децата могат да спортуват. Използват се предимно физкултурните салони в училищата, залите на по-големите читалища и "Спартак" и "Балканстрой".

Шефът на Ученическата спортна школа (УСШ) в града Ивайло Лазаров призна, че безспорно най-застъпен и най-масов спорт сред децата в Плевен е цар футбол. В началото на учебната година учениците се втурвали да се записват да тренират играта на Бекъм и Бербатов.

И хубавото е, че в Плевен обучението започва още от детските градини.

Тази грижа вече няколко години са поели от футболен клуб "Фортуна". Постепенно собственикът и един от треньорите му Пенко Симеонов успя да обхване всички местни забавачки. Срещу буквално символична сума, той учи малките момчета на спорт и дисциплина. Обучава деца в две възрастови групи - 4 - 6-годишни и 6 - 7-годишни. Симеонов е дипломиран треньор от Националната спортна академия и в работата си използва методика, съобразена с особености на тази възрастова група.

Ивайло Лазаров

"Прилагаме упражнения и игри от други спортове, които подпомагат физическото укрепване и техническото усъвършенстване на подрастващите. Футболът има мощен социален ефект за децата и техните семейства. В резултат на приложената методика в края на всяка учебна година те ще придобият технически умения, ще усъвършенстват физическите си качества, ще развият любовта си към спорта. Колкото повече децата спортуват, толкова те ще бъдат по-здрави и няма да се поддават на отрицателни влияния, които са вредни за тях - наркомания, тютюнопушене, алкохолизъм," твърди Симеонов. Удобството за родителите е, че заниманията се провеждат на място в забавачките - във физкултурния салон или на двора при хубаво време.

В края на всяка учебната година малките футболисти представят придобитите умения пред родителите, роднините и учителите си в ежегоден турнир по футбол на детските градини в Плевен.

 

Най-много деца тичат след топката

Съвсем безплатно децата могат да тренират футбол и в УСШ.

"Изборът е доста богат. При нас има трима треньори. Всеки има по 4 постоянни групи. Обучават се деца от I до VII клас. Обхванали сме почти целия град, тренировките са на Замъка, в училищата "Патриарх Евтимий", "Петър Берон", "Единство", "Отец Паисий" и др. Тренировките са два или три пъти седмично", разказа Ивайло Лазаров.

Подготвителни групи за малки деца има и ОФК "Спартак". С подрастващи футболисти се занимава и учителят по физкултура от СОУ "Иван Вазов" Сотир Пецанов. Неговият клуб носи амбициозното име "Гунди".

Като много популярен и търсен в Плевен спорт Лазаров определи и леката атлетика.

Треньорът, който е към УСШ, има групи в училищата "Иван Вазов" и "Патриарх Евтимий". Тренировки се провеждат и в лекоатлетическата зала "Спартак" и "Георги Дъков".

Не слаб интерес малчуганите проявявали и към волейбола, сформирани групи има в ОУ "Йордан Йовков" и "Отец Паисий", както и в зала "Спартак" от същия спортен клуб.

От две години УСШ вече предлага и баскетбол. Освен залата на школата в ж. к. "Сторгозия", този спорт се практикува и в "Йордан Йовков", "Отец Паисий", "Христо Смирненски".

Хандбалът също има своите фенове в Плевен. За това освен "Спартак" се грижи и хандбален клуб "Шугар". В него могат да тренират деца от I до V клас.

Оказа се, че най-добре представени в града са бойните изкуства.

Няколко са спортните клубове. Единият от тях е спортен клуб "Спартак - Плевен". Той съществува вече 10 години и практикува стил шотокан. Управител на УС на клуба и старши треньор е Милена Кирниколова - втори дан. В треньорската си кариера тя е създала десетки медалисти от държавни, балкански, европейски и световни първенства и купи. От създаването на клуба досега в него са тренирали над 200 деца и юноши от 4- до 17-годишна възраст. В момента се обучават 85 каратеки, от които 45 състезатели и 40 начинаещи.

Клубът по бойни изкуства “Петромакс” е завоювал над 500 купи в различни състезания

Шахматният клуб “Спартак Плевен XXI” влезе и в детските градини, сн. архив

От клуба твърдят, че провеждат тренировки в една от най-добре оборудваните спортни зали в Плевен. Тя се намира в Спортен комплекс "Спартак". Заниманията са целодневни - от 8,00 до 13,00 часа с учениците от Спортно училище и от 16,00 до 20,30 часа с обучаващите се в клуба.

Не по-малко успешен е и другият карате клуб в нашия град - клуб по бойни изкуства "Петромакс". Негов собственик и треньор е сенсей Русалин Русалинов. Основите му той поставя още през 1974 година като организира малка група от ентусиасти, които дотогава са тренирали карате нелегално. В момента клубът има над 150 членове, трениращи в подразделенията в Плевен, Червен бряг и София. Има 32 инструктори, които притежават черни колани. Клубът е заслужил над 500 купи в различни категории и състезания.

Друг известен спортен клуб по бойни изкуства в града е "Скорпион". В момента в него има 70 трениращи, от които 28 са деца, юноши младша възраст и юноши старша възраст, мъже и жени.

Клубът практикува кикбокс. Негови състезатели бележат успехи на републиканско и световно ниво. Тренировките се водят от професионално квалифицирани треньори, които са завършили курс към Националната спортна академия.

Ивайло Лазаров твърди, че в Плевен има голям интерес и към акробатиката и спортната гимнастика. Работи се с малки дечица още от предучилищна възраст до II клас. Тренировки по този вид спорт се провеждат в залите на "Спартак" и "Балканстрой".

Два са клубовете в града с амбицията да подготвят последователи на Григор Димитров. Един от тях е тенис клуб "Плевен 90". Там в момента тренират над 100 деца на възраст между 4 и 18 години. За обучението им се грижат лицензирани треньори към Българската федерация по тенис - Виктор Иванов, Валентин Иванов, Димо Андреев, Здравко Георгиев. Те работят по програмата на Международната федерация по тенис (ITF) и БФТ "TЕНИС 10s ". Клубът работи и по програмата на Министерството на младежта и спорта за развитие на детския тенис. Там децата могат да тренират както групово, така и индивидуално. Тренировките се провеждат целодневно, без почивен ден.

Най-после плевенските деца имат възможност да се научат и да плуват.

Скоро отвори врати и дълго чаканият покрит басейн. Той вече се стопанисва точно от треньор по плуване, който успя да развие спорта с по-малък басейн в "Аквацентър"-а. Сега там ще тренират начинаещите, а в големия басейн до СОУ "Иван Вазов" - напредналите плувци. Могат да се запишат деца още от предучилищна възраст. Групите са с максимум десет човека. Тренировките са в удобно за децата и родителите време. Има възможност и вечер след училище, и през уикенда за по-заетите през седмицата.

Плевен е известен и с шампионите си по шахмат.

Спортен клуб по шахмат "Спартак Плевен 21" с председател Петьо Маринов, който е и президент на Българската федерация по кореспондентен шах, през последните 7 години наблягаше на обучението и издръжката на представителните отбори в А и Б група мъже и жени. Но от тази година акцентира и на детско-юношеския шахмат, като създаде отлична база за подрастващите. С проекта "Спорт за децата в детските градини" към Министерството на младежта и спорта клубът влезе и в забавачките и, по думите на треньора мс Михаил Гигов, откри доста талантливи малчугани, които после се очаква да продължат своето обучение. Сега в "Спартак Плевен" 21 тренират над 100 деца, повечето от които са на 6 години.

Друг местен клуб по шахмат е "Плевен XXI" с треньор Христинка Илиева. Почти всяка седмица местните медии излизат с публикации за успехи на нейни деца. Доскоро клубът се помещаваше в НУ "Христо Ботев", вече има специално пригодено помещение в близост до Скобелевия парк. "В колекцията си имаме множество спечелени медали от държавни отборни и индивидуални първенства по класически шах, ускорен шах и блиц, като общият им брой надвишава 200", похвалиха се от там.

Не толкова известен факт е, че плевенските деца могат да тренират и спортна стрелба с лък.

Клубът се казва "Bella archer" и негов собственик и треньор е Здравко Бояджиев. На въпрос на каква възраст взема деца, които да обучава в ловкия спорт, той отговаря, че най-малкият му шампион е на 4 години. Най-големите са IV - V клас. Проблемът обаче за Бояджиев, както и за много други треньори в Плевен, е липсата на подходяща база. Миналата година клубът е използвал помещение зад тенис кортовете в Кайлъка. Сега са му обещали зала в ОУ "Никола Вапцаров". Проблемът е, че за стрелба с лък е нужно помещение дълго поне 20 метра, обезпокоен е Бояджиев. Иначе препоръчва този вид спорт като лек срещу гръбначни изкривявания и умора на очите, упражнявал и концентрацията на вниманието.

Значително по-малко желаещи има да тренират спортни танци. Клубовете са предимно в по-големите читалища в града - "Христо Ботев", "Извор" и "Лик". Там нещата започват да се случват, когато се сформират двойки, съответно и групи.

В Плевен няма незастъпен спорт, но за съжаление базите ни не са в добро състояние, коментира шефът на УСШ Ивайло Лазаров. По думите му причината за това е в липсата на финансиране.

"Като председател на Управителния съвет на Клуба по скокове на батут мога да дам пример с ремонта, който наскоро направихме в "Балканстрой". 50 000 лева излезе ремонтът само на залата. Отделно вкарахме уреди - държахме да са най-хубавите, които в момента пазарът предлага. Един батут струва 25 000 евро. Към него вървят между 8 и 10 постелки. Една постелка струва 2 000 евро. Ние сложихме два батута - 100 000 евро всичко. И ако не е федерацията да ги даде тези средства, не вярвам, че някой клуб може да си позволи такава инвестиция", убеден е Лазаров.

Той напомня и че записването за всички спортове започва на 1 октомври.


 

 

върни се в НАЧАЛО