СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 32 (26 септември - 2 октомври 2014 г.)


 

 

Школските директори решават коя фирма за колко ще храни учениците

 

Конфликт между кмета и шефа на СОУ "Иван Вазов" лишава децата от столова

 

Веселина ИЛИЕВА

Къде обядват плевенските ученици, включени в целодневна форма на обучение. Това се опитахме да разберем в началото на новата учебна година. Оказа се, че наредба за реда на определяне на фирмите, които хранят малчуганите, няма. Има само изисквания от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), която осъществява и системен контрол на храната.

Изборът на фирмата, която да осъществява кетъринга, принадлежи само и единствено на директора на училището. Тук не важи конкурсното начало. "Фирмите ни носят оферти и ние избираме най-подходящата", обясни за "BG Север" директорката на Начално училище "Единство" в Плевен Снежинка Пачикова. За разлика от други свои колеги, тя не крие, че обслужващата фирма в повереното й школо е "Завой клуб". Тя обслужва почти всички начални училища в града. Защото предлагала най-изгодни условия. Служители на фирмата носят храната в бюфетите за хранене, където малчуганите обядват.

Някои школа предпочитат да водят децата и на място в заведението.

"Аз сключвам краткосрочни договори с фирмата за кетъринг, за да може при оплакване по-бързо да я сменим с друга, довери директорът на НУ "Христо Ботев" Цветелин Горанов. Родителите на почти всички 120 първокласници от неговото училище са предпочели децата им да обядват там, а не вкъщи. Така е и в повечето школа. Храната, включваща супа, основно ястие и десерт, доставяна от различните обслужващите фирми, варира между 2,50 и 2,80 лв.

ОУ "Йордан Йовков" е едно от малкото в Плевен, които могат да се похвалят със собствена столова. Тя обслужва и така наречената малка езикова, с която делят обща сграда. Там, противно на максимата, че безплатен обяд няма, храната се оказва почти безплатна. Защото стойността на обяда е 2,80, но училището поема един лев от нея и така родителите заплащат 1,80 лв., обясни директорът Венцислав Цветков.

Вече три години СОУ "Иван Вазов" е с обновена и ремонтирана по програма "Регионално развитие" столова с площ близо 600 квадрата. Но за момента е неизползваема. Условията в нея са по-добри от много ресторанти в града, но още не може да заработи заради отказа на общината да обяви процедура за отдаването й под наем, сподели директорът Димитър Митев. При условие, че могат да се хранят удобно и човешки, караме децата да ядат с пластмасови прибори чрез кетъринг фирма, възмутен е той.

Митев разказа, че вече три години пише писма до кмета с молба да бъде направено предложение пред Общинския съвет за обявяване на процедура за отдаване под наем чрез конкурс на помещения за обедно и вечерно хранене на ученици. Първо от сградата под часовника му обещали, че ще дойде комисия на място и ще търси други решения за привличане на наематели. Никой не дошъл. После пък като причина за бездействието си от отдел "Образование и култура" изтъкнали, че участието в програма "Регионално развитие" не дава право да се получават суми от наеми на помещения в сградата, която е обект на програмата.

"Ограничението е в сила до 5 години след приключването на проекта - тоест до 2017. Трябва ли по тази логика да се прекратят всички договори за наем на училища, участвали в проекта. Не мога да приема, че съзнателно се търсят причини да не се свърши конкретна работа, която по закон е задължение на общинската администрация", смята още шефът на школото.

От неразбирателството между ръководствата на училището и общината обаче страдат децата.


 

Потребителски проблеми - най-често след покупка на мобилен телефон

 

Светлана ЧАМОВА

Проблеми, свързани с новозакупени мобилни телефони и устройства, са най-честият повод за оплаквания от Плевен и областта в Комисията за защита на потребителя (КЗК), заяви за "BG Север" Цветан Христов, директор на териториалното подразделението на комисията в Русе, към което се числи и нашата област. Телефоните са в гаранция, а не са ремонтирани в срок - това е най-популярният казус, с който се занимава комисията и успява да удовлетвори голяма част от жалбите, уточни шефът й. Втората голяма група сигнали, които постъпват, са свързани с договорите с мобилните оператори - високи сметки или предсрочно прекратяване и изискване от клиента да плати за целия срок на договора, са само част от оплакванията. Хората се препращат към Комисията за регулиране на съобщенията, компетентна в подобни случаи.

Значителен дял от жалбите в КЗК са свързани с покупки на бяла и черна техника - перални, телевизори, печки, компютри. Най-често проблемите са свързани със забавени гаранционни ремонти и проблеми при гаранционната им поддръжка.

Комисията е сигнализирана и за опасни стоки в търговската мрежа, допълни Цветан Христов. Последните случаи са за детски дрехи и за опасни стълби, продавани в големи търговски вериги на територията на област Плевен.

За последните три месеца Комисията за защита на потребителя е водила три дела в Плевенския районен съд - става въпрос все за обжалване на наложени санкции по Закона за защита на потребителя. Последното е с решение от 12 септември. То е за санкция от 2 хил. лева, наложена на БТК - собственик на магазин за мобилни апарати в Плевен, заради отказано гаранционно обслужване на мобилен апарат. Съдът се е произнесъл в полза на комисията и е потвърдил санкцията.

Решението на съда от 28 август също е в полза на КЗК. Проверката е направена по жалба, предизвикана отново от покупката на мобилен телефон. БТК е глобена с 300 лева за това, че телефоните не са имали обявена цена като единична стока, а само при сключване на договори с компанията за 1 или 2 години.

Съдебното решение от 16 юли обаче е в полза на търговеца, който обжалва санкция на комисията в размер на 500 лева. Актът е наложен на кафене в ж. к. "Сторгозия" за това, че заведението няма регистър за предявените рекламации. Съдът е преценил, че случаят е маловажен, тъй като е за пръв път, а и никой не е пострадал от нарушението - затова е и отменил санкцията.


 

Бившето ОУ Марин Дринов ще става един от центровете за социални услуги

 

Вместо ученици сградата на бившето ОУ "Марин Дринов" ще подслони хора, чиято съдба ги е направила зависими от хуманността на обществото ни, сн. архив

Ангел АТАНАСОВ

Обезкостената от крадци и наркомани сграда на бившето основно училище "Марин Дринов" ще стане един от центровете за социални услуги в Плевен. Вместо ученици тя ще подслони хора, чиято съдба ги е направила зависими от хуманността на обществото ни. В нея ще се настанят пет социални институции на града. Това предвижда един от разработените проекти, с които общината ще кандидатства за финансиране през новия програмен период - до 2020 г.

Обектът попада в зоната с концентрация на публични услуги, предвидена в приетия преди година Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Плевен. В мазето на някогашното школо ще бъде настанен Домашният социален патронаж на общинския център. Условията позволяват капацитетът му да се увеличи двойно - от 300 сега порциите на приготвяната в патронажа храна ще станат 600. Ще се използват съществуващите помещения за кухненски блок и за складове. Там ще има и столова, в която ще се хранят обитателите на сградата.

На първия етаж ще бъде разкрита нова социална услуга - дневен център за възрастни хора с физически увреждания. Той ще може да се ползва най-много от 20 души, с които ще се провеждат съответните процедури, занимания и т. н. В него ще работят рехабилитатори, психолози, ерготерапевти и други специалисти.

Социалната услуга ще може да се ползва и само почасово.

От сегашната си база на ул. "Самуил" 55 Дневният център за възрастни с множествени увреждания ще бъде преместен на втория етаж на "Марин Дринов". Капацитетът му ще се увеличи от 18 на 23 места. На ул. "Самуил" 55 ще остане само центърът за малчугани с увреждания и условията за грижите към тях ще се подобрят чувствително.

На третия етаж ще бъде разкрита друга нова социална услуга - център за временно настаняване с 20 места. В него кризисно ще намират подслон хора, които са останали без дом.

Центърът за социална рехабилитация и интеграция на ул. "Скобелев" 20 ще бъде преместен в крилото с физкултурния салон на бившето школо. И в бъдеще той ще може да приема до 20 души.

"Проектът за този комплекс е съобразен и с общинската, и с областната стратегия за развитие на социалните услуги в Плевен. При изготвянето на тези стратегии са правени изследвания на средата и на потребностите от такива услуги" - поясни шефът на общинската дирекция "Европроекти" Дикран Ованесян.

Предстои да бъде проведен конкурс за проектант, който да предложи възможните пространствени решения в сградата за създаването на бъдещия комплекс за социални услуги. До изготвянето на работния проект ще се стигне едва след обществено обсъждане на постъпилите от конкурса проектантски предложения.


 

Бум на изследванията за СПИН

 

През последния месец рязко се увеличава броят на хората, решили да проверят дали са носители на СПИН, научаваме от ежеседмичните бюлетини на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен. Два пъти и половина е скочил броят на регистрираните в кабинета за безплатно и анонимно изследване и консултиране в Плевен само за 7 дни, съобщават здравните инспектори.

390 човека са се проверили за бича на XX век през периода от 15 до 21 септември. 198 са първичните изследвания, а вторичните са 192, уточняват от инспекцията. За предходната седмица броят им е бил 155.

Тенденцията да се увеличават този тип изследвания в края на лятото и началото на есента се наблюдаваше и миналата година. Някои експерти обясняват това с бума на неангажиращите връзки през летния сезон, които крият и риск от подобен тип заболявания. "BG Север"


 

Послушай лекаря

Дъщеря ми е на 8 години и е с доста големи спрямо възрастта й уши, които стърчат в горната си част. С дългата коса успявахме да "маскираме" проблема, но се опасявам, че с възрастта той ще се задълбочава. Вече са започнали да й се присмиват в училище и да й измислят прякори. Въпросът ми е може ли на тази възраст да се оперират ушите и да им се предаде по-нормална форма? Венета Попова

 

 

Големите уши са козметичен дефект, който води до дълбоки депресии

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Функцията на ушната мида освен естетическа е много важна във връзка с извършването на едно физиологично концентриране на звуковата енергия. Звуковата вълна достига до черепа и тъй като ушната мида има вид на фуния и е с голяма площ, тя предизвиква концентрация на звука към ушния канал и средното ухо, като по този начин усилва слуховото възприятие. Легендите твърдят, че по-големите уши са белег за дълголетие. Според индуската религия, колкото са по-големи ушите, толкова е по-мъдър притежателят им.

Отоклизисът, или клепналото ухо, е козметичен проблем, който на пръв поглед не е толкова значим, но в действителност се явява причина за сериозни проблеми от психологично естество особено в детската възраст. Малчуганът с клепнали уши е подложен на подигравките на своите другарчета, които са особено жестоки към отклоненията във външния вид. Такива деца дълбоко се комплексират и това пречи на тяхното нервно-психично развитие. Те стават затворени, необщителни и дори отказват да ходят на училище.

Самото клепване на ушните миди е генетичен проблем. Обикновено се унаследява, може и през поколение. Степента на този порок е различна - от лекостепенни промени във върховата част на ушните миди, до сериозни такива, водещи до отклонение на цялата ушна мида, като в много случаи тя сключва почти прав ъгъл с черепа. Ако се прибави комбинирана деформация в горната част на хрущяла, ушите изглеждат изключително неестествено. Друг вид промяна на ушната мида е в самата големина - макротия или голямо ухо. При този вид аномалия не е толкова изразено клепването на ухото, колкото големината му. Третият най-популярен вид е микротията или малкото ухо. При него е нарушен самият релеф на ушната мида, който е доста сложен и индивидуален за всеки човек. В него се разполагат до 300 активни точки, които са свързани с различни органи и системи в човешкия организъм. Не се спираме на аномалиите, които са много тежки и за наша радост много редки - анотия или липса на ушна мида и атрезия или срастване на ушния канал. Всички изброени видове аномалии се лекуват единствено по оперативен път. Интервенцията се нарича отопластика.

За видовете операции при различните деформации на ушната мида четете в следващия брой.

 

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 

 


 

Публикация на информационен център Европа директно, Плевен

 

РЕГИОНАЛНИ И ЕВРОПЕЙСКИ ВЪПРОСИ ПРЕД ИНТЕГРАЦИЯТА НА МАЛЦИНСТВАТА

 

Информационен център Европа Директно, Плевен и неговата приемна структура Плевенски обществен фонд читалища организираха регионална кръгла маса Интеграцията на ромите - мисията възможна, която се проведе на 19.09 .2014 г., в зала Плевен. В нея взеха участие над 60 представители на местните власти, образователните институции и читалищата от 11-те общини на област Плевен. Целта на публичното събитие беше да представи реалната картина на ромската интеграция в област Плевен, в неговия Европейски контекст. Освен споделяне на успешен опит, анализ на установените трудно решими проблеми, добрите Европейски практики, беше предоставена информация за предстоящите програми на Оперативна програма Развитие на човешките ресурси на ЕС и ЕСФ.

Форумът откри арх. Б. Балтаков - областен управител на област Плевен. Презентации в първата част на Кръглата маса направиха Д-р Румян Сечков - научен работник в БАН, преподавател по история в НБУ, Директор на Фондация С.Е.Г.А. Той представи емпирични данни от проведено изследване на С.Е.Г.А., които разбиват редица обществени нагласи и легенди за ромите в България. Ромските групи не са толкова много, колкото си представят гражданите на страната ни, примитивния начин на живот е присъщ на едва 10% от ромското население, високата непланирана раждаемост и липса на родителски умения не е масов начин на живот сред ромските групи. Многообразието в етно-културните характеристики на ромските групи е все още недостатъчно проучено. Емилия Лисичкова - Председател на Платформа АГОРА, разгледа възможностите и обществените ангажименти на читалищната мрежа за осигуряване на свободен достъп и вход към ромското включване, чрез средствата на културата и творчеството. Интересна и провокативна беше презентацията на ромския лидер от кв. Факултета, София - Божидар Александров, който посочи основните причини за ранното отпадане на ромските деца от образователната система.

Последвалата дискусия даде възможност за обсъждане на ключови за процеса на приобщаването на ромите проблеми. Беше засегнат въпроса за липсата на достатъчно познаване на ромската етно-култура, което е основния фактор за наличие на трудно преодолими предразсъдъци и обществени нагласи сред националното мнозинство. Натрупаните негативни нагласи към ромите в България по-често са в резултат на обществени стереотипи, а не основани на личен опит. Активно беше дискутиран проблема за различното разбиране и тълкуване на понятието интеграция на ромите, както и разликата в ценностните йерархии на ромите и националното мнозинство. Всички участници се обединиха около становището, че бариера в реализирането на реална интеграция на ромите в страната е липсата на адекватна дългосрочна държавна политика, предвиждаща изпълнение на конкретни мерки и дейности от всички обществени структури. При обсъждането на този въпрос, беше представен успешния опит на Испания и Ирландия, както и на други европейски държави. Останаха отворени въпросите:

Познаваме ли достатъчно методи и подходи, осигуряващ индивидуален подход във всяка общност, съобразно спецификата на групата? Дейностите в сферата на ромското приобщаване достатъчно ли компетентно осъществяваме, за да не са резултатите от тях асимилационни? Кои са входовете за приобщаване и интегриране? Само образователните институции? Къде са културните институции - читалищата, професионалните културни институции? Имат ли българите готовност да живеят пълноценно в мултикултурната среда на обединена Европа, на глобализиращия все повече свят, заедно с други култури, даже и тези на бежанците и емигрантите? Как могат да си партнират културните, образователните и гражданските организации и институции и местните власти за напредък в процесите на ромското включване?

Информационният център Европа Директно - Плевен предостави информация за предстоящите Европейски събития по темата за интегрирането на ромските малцинства:

- Европейската комисия, в сътрудничество със Съвета на Европа, свиква международната конференция на високо равнище в Брюксел на 2 и 3 октомври 2014 г., за да се направи преглед на напредъка и научените уроци при интегрирането на ромите на местно ниво с подкрепата на програмата ROMACT. Това събитие ще събере на едно място повече от 400 участници от повече от 10 страни, представляващи публични органи на европейско, национално и местно равнище, международни институции и други заинтересовани страни.

- Предстои провеждането на Стратегическа среща Насърчаване на сътрудничество и институционален капацитет за интегриране на ромите в региона на река Дунав, Виена, 9-10 октомври 2014, във Федерално министерство на труда, социалните въпроси и защита на потребителите. Това събитие е съвместна проява на Приоритетна област 10 Институционален капацитет и сътрудничество на EUSDR (Град Виена), Приоритетна област 9 хора и умения (Федерално министерство на труда, социалните въпроси и защита на потребителите, Австрия) и австриецът Национална точка за контакт за интеграция на ромите (Федерално канцлерство, Австрия).

- На 25-26 ноември 2014 г. в Женева, Швейцария ще се проведе Седмата сесия - форум за въпросите на малцинствата на тема: Предотвратяване и справяне с насилието и жестоките престъпления, насочени срещу представители на малцинствата. Участниците ще търсят решения на проблема: Предотвратяване и справяне с насилието и жестоките престъпления, насочени срещу малцинствата. Ще бъдат разгледани практически и конкретни начини за предотвратяване на насилието и престъпленията, насочени срещу малцинствата и подходящите реакции към тях на национално, регионално и международно ниво. Тя ще фокусира вниманието на участниците върху идентифицирането на положителните ефективни практики, които са въведени от страни в различни региони за по-успешно предотвратяване явленията на насилие спрямо малцинствата. Особено внимание ще бъде отделено на насърчаването на цялостното прилагане на правата на малцинствата като, средство за превенция на насилието, включително чрез създаване или засилване на институционалните и политически рамки за защита на правата на малцинствата.

Информационен център Европа Директно - Плевен, ще предостави информация от всички европейски събития, свързани с ромското включване.

 

Публикация на информационен център Европа директно, Плевен

 

В началото на новата учебна година

ПОГЛЕД КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА ПОЛИТИКА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

 

Въпреки сериозните предизвикателства пред българското образование и високите обществени очаквания към неговото реформиране, би било полезно да знаем, че макар и страни-членки на Европейския съюз, всяка държава има сама изключителното право да определя и реализира политиките си в областта на образованието.

В този сектор ЕС играе само подкрепяща, а не доминираща роля.

Ако припомним степента на участие на ЕС в осъществяването на политиките, то ще видим, че компетенциите на ЕС са три вида:

Изключителни (например в области като: митнически съюз, обща търговска политика и др.)

Споделени (вътрешен пазар, икономическо, социално и териториално сближаване, селско стопанство и др.)

Подкрепящи (образование, култура, туризъм, здравеопазване и др.)

В областите, които не попадат в нейната изключителна компетентност, каквато е Образование, Съюзът предприема действия само и доколкото целите на предлаганото действие не могат да бъдат постигнати достатъчно добре от държавите членки и поради тази причина могат да бъдат осъществени поуспешно от Общността, т. е това е т.нар. принцип на субсидиарността.

Държавите членки сами носят отговорност за съдържанието и организацията на техните системи за образование и професионално обучение. ЕС уважава многообразието на националните правила и приоритети и няма право да хармонизира законовите и подзаконовите разпоредби на страните от ЕС в тази област (членове 165 и 166 от Договора за функционирането на Европейския съюз). В съответствие с това ЕС не е в състояние да определя правилата за образование, обучение и политика за младежта.

Но означава ли това, че ЕС просто стои и наблюдава? Съвсем не!

ЕС играе уникална роля в европейския образователен процес като координатор, посредник и съветник. ЕС насърчава сътрудничеството между държавите членки и допълва техните действия. Пример за това е фактът, че ЕС инвестира 14,7 милиарда евро в Еразъм+ - новата програма на ЕС за образование, обучение, младеж и спорт за периода 2014 - 2020 г., като перспективите са около 4 милиона души в ЕС и 125 000 институции да се възползват пряко от програмата Еразъм+. От тях 2 милиона студенти, 650 00 учащи и стажанти в професионалното образование, а 800 000 са лектори, преподаватели, инструктори, служители в сферата на образованието и работещи с младежи, които могат да реализират професионална мобилност.

От схемата за гарантиране на заеми за магистърски програми се очаква да се възползват около 200 000 европейски студенти.

Научете повече от:

Обща информация за образованието и обучението на европейско равнище: http://ec.europa.eu/education

Еразъм+: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus


 

върни се в НАЧАЛО