СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 32 (26 септември - 2 октомври 2014 г.)


 

 

Само 3 - 4 големи свинеферми има в региона, вносът убива българското производство

 

Животновъдите настояват държавата редовно да изплаща субсидиите

 

С европейски пари фермата ще се разшири и ще бъде изградена нова, сн. личен архив

 

Засега във фермата е нает само един работник

 

Веселина ИЛИЕВА

Да ограничи вноса на чуждо месо и да дава навреме обещаните субсидии. Това поиска от държавата плевенският свиневъд Велизар Давидов. Той е на 30 години. Занимава се с отглеждането на свине майки вече трета година. "Доста време с жена ми работихме в Испания и през 2012-а си дойдохме, като решихме да вложим изкараното в собствен бизнес. Инвестирахме в свинеферма в Крушовица", разказа Давидов за началото. Започнали само със 7 свине майки, сега вече отглеждат 40. Щастлив е, че е спечелил финансиране по мярка 121 по Програмата за развитие на селските райони за модернизация и разширяване на съществуващата и изграждане на нова ферма. Затова сега е започнал и строеж на нова - с по-голям капацитет от сегашната. Старата е само за свине майки, а новата ще е за подрастващи и за животни за угояване, обясни младият фермер.

Сподели, че може да се забави, защото субсидията е само за до 50% от сумата. Останалите средства са собствено участие. Намеренията му обаче са да вложи около 1 милион лева в начинанието. Засега има нает само един работник, който заедно със семейството му се грижи за животните. След изграждането на новата ферма обаче ще търси още хора.

Желанието на Велизар е да продава само угоени свине. "Но такава е ситуацията в държавата, че ние сме малко прекарани - искаме или не, трябва да продаваме и малки, въпреки че е по-неизгодно", твърди той.

Признава, че за повече от две години откакто е на пазара, изкупната цена на живото тегло е горе-долу една и съща - 2,50 - 2,60 лева за килограм. Малките се продават на бройка - 140 - 150 лева. Конкуренцията в област Плевен не била голяма, защото едва 3 - 4 били големите свинеферми.

"Проблемът е, че ние задоволяваме едва 30% от нуждите на страната. Всичко останало е внос от западните държави. Там субсидиите са много по-сериозни и ги получават навреме. В Румъния, например, дават по 75 евро за угоено прасе. Тук едва 48 лева е субсидията. Те я получават, ние - не. Държавата трябва да я увеличи поне двойно, за да може и ние да свалим цените и да се ограничи вносът", смята още свиневъдът.


 

Цената на хляба ще расте заради тока

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Увеличението на цената на тока ще доведе до покачване на цените на стоките в хлебопроизводството и сладкарството, убедени са от бранша. С около 20 - 30 ст. по-скъп хляб ще купуваме само след дни. Някъде скокът ще бъде по-голям заради очакваните спекулации. Цената на хляба не се е променяла през последните 3 месеца, установи репортерска проверка в Плевен.

Хлебопроизводителите обясниха, че подготвяният ръст на електроенергията с до 10% от 1 октомври ще увеличи цената на брашното, тъй като мелниците работят на ток. Търговците също ще увеличат своите енергийни разходи и ще калкулират това увеличение върху всеки продукт, който предлагат на пазара. Хлебопроизводителите обикновено изразходват голямо количество енергия, техните технологии са енергоемки. Проблемът ще се задълбочи през зимните месеци. А до какви нива по отношение цените на хляба може да се стигне, засега никой не се наема да прогнозира.

Към опасенията на хлебопроизводителите се добавя и разрастването на сивия сектор. В момента той и без това е огромен и определя цената при договаряне в търговските вериги и обекти.

Според данни на националната статистика се понижава потреблението на хляб в България. Реално обаче производителите на хляб са увеличили своето производство, тоест потреблението на хляб расте, но сивият сектор се увеличава - по-малко се продава на светло. От друга страна, малките стопански потребители на енергия, които не играят пряко на енергийния пазар, нямат друг изход освен да крият част от своята продукция или изцяло да минат в сферата на сивата икономика, коментират от бранша.

Така след 1 октомври най-вероятно никой няма да разбере с колко се е покачила доставната цена на хляба, но ще има корекция в крайната цена, защото и търговците имат разходи. Даже и без увеличение на доставната цена, те ще се опитат при всички положения да покачат крайната цена към потребителите, показват очакванията на хлебопроизводителите.


 

В квартала на богатите с безпокойство чакат тролеите

 

Цените на къщите в квартала достигат до шестцифрени суми, сн. авторът

Еми СТАЛЕВА

Хората от "квартала на богатите" в парк "Кайлъка" са обезпокоени от намеренията на общината да прокара линия за тролеите през тяхната територия. Това е заложено в схемата за новите четири контактни мрежи за тролеите, които предстои да бъдат изградени. Търсехме тишина и спокойствие, затова избрахме този район, казват хората.

Повечето от къщите на ул. "Райски кът" са защитени с масивни огради. Около 90% от сградите са построени от известната строителна фирма "Монолит". "Ние сме само изпълнители, предаваме обектите в груб строеж, а собствениците си избират и решават какви да бъдат архитектурните планове", обясни Марина Велкова, шефка на фирма "Монолит". Проектът за инфраструктурата, архитектурните идеи и подробния устройствен план са дело на "Проконсулт" и на архитект Красимир Попов. Част от обектите са още в процес на строителство, а през последните години довършителните работи вървят все по-бавно. Все по-малко са и кандидатите за собственици на жилища в квартала, установи репортерска проверка.

Тук се продава и земеделска земя, която също се използва за строителство. Цената й обаче върви от 40 евро за квадратен метър нагоре. От агенциите за недвижими имоти обясниха, че са правени сделки и за 80 евро за квадратен метър, когато клиентът

бърза да купува. Цената на къщите в квартала достига до шестцифрени суми, но това е добра инвестиция за собствениците. Някои от тях преди години са направили изгодни сделки - строили са сгради на ниски цени, а после са ги продали двойно и тройно по-скъпо. В момента обаче хората търсят и строят къщи за живеене, а не за продажба, коментират от агенциите за недвижими имоти.

Тук, в "квартала на богатите", живеят известни хора, които са изградили кариера и имат добри доходи. Разбирането им е, че вложените средства в собствен дом са най-добрата инвестиция, която може да се направи. Ако оттук мине линията на тролеите обаче, се очаква интересът към закупуване на жилища в този район да секне.


 

Освобождаването на жилище от ипотека се точи с месеци

 

Светлана ЧАМОВА

За лошите кредити, некоректните длъжници на банките и съдия-изпълнителите, които вземат жилищата на хора с дългове, се пише и говори много. Противоположната ситуация - когато човек си изплаща предсрочно ипотечния заем, но въпреки това банката се бави и не освобождава апартамента му от ипотеката, остава в сянка. А това би могло да носи много загуби за потърпевшия. В това на собствен гръб се е убедил Любомир Павлов от Плевен. През 2010 г. той сключва ипотечен заем за 16 хил. евро с банка, чието име не иска да посочи, тъй като по независещи от него причини все още не е приключил взаимоотношенията си с нея. През следващите 4 години и половина той стриктно си плаща месечната вноска и събира настрана всеки оставащ му лев. Още в началото е смятал при възможност да изплати предсрочно заема, който естествено му създава усещане за несигурност по отношения на най-личното пространство - собствения дом. Това лято успява да събере на куп парите и пристъпва към заветната крачка. Гордо внася в банката дължимата сума - над 20 хил. лв. Цяла седмица не си направиха усилието дори да "дръпнат" парите от сметката, възмущава се от безхаберието Любомир. Когато това все пак се случва, му казват, че тепърва трябва да чака банката да освободи от ипотека жилището. За това обаче фиксиран срок няма. Когато след месец човекът отива в банковия офис да пита какво става, му отговарят мъгляво - че всичко зависи от централата в София, от юриста и т. н. Минава втори месец - нищо. Получава странното успокоение, че току-що банката е освободила от ипотека друго жилище, но "знае ли той онези хора колко повече са чакали!" Колко - не му казват и така - човекът си чака банката да благоволи да оформи документите му и той окончателно да приключи взаимоотношенията си с нея. Ако бях си сложил парите на влог, щях поне да получавам лихва и да печеля от тях, макар и малко" разсъждава Любомир. "А така само ми ги взеха и нищо. Ами ако съм си намерил купувач на жилището и след ремонт искам да го продам с добра печалба? В тази ситуация отвсякъде ми се трупат пропуснати ползи и аз няма какво да направя, освен да чакам благоволението на банката", недоволства човекът. "Преди - дори не съм пропуснал крайната дата за вноската, а само ми остават ден-два до нея - и веднага ми звънят от банковата институция. Тоест ти трябва да си свръх коректен, но отсрещната страна е с правото на силния", възмущава се Любомир. Държавата законодателно трябва да защитава много повече правата на коректните граждани, убеден е той.


 

Всички проекти по инвестиционната програма имат договори с изпълнител

 

Светлана МАРИНОВА

В област Плевен няма проекти, финансирани от публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", за които до 15 септември да не са сключени договори с изпълнител, съобщиха от областната управа. Затова и решението на правителството за прекратяване финансирането на проекти по програмата, за които не е сключен договор, няма да се отрази в Плевенско. Парите по програмата за тази година в областта са 16 млн. лева, а за следващата - 10,8 млн. лв. Част от тях са за два мащабни проекта в Плевен. Те са за построяване сградата на новия факултет по фармация към Медицинския университет - 3,8 млн. лв., и на многофункционална спортна зала - 2 млн. лева. По първия проект след промяна в мястото на сградата строителството върви по план. По втория в самия край на срока общината подписа договор с пазарджишко обединение, което трябва да проектира бъдещата зала и да подготви строителната площадка.

Проектите в останалите общини са за изграждане на тротоари, обновяване на междублокови пространства, улици, площади. Има за ремонт на детска градина и преасфалтиране на четвъртокласни пътища.

 

върни се в НАЧАЛО