СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 32 (26 септември - 2 октомври 2014 г.)


 

 

Иван Нинов, кандидат за народен представител от АБВ:

 

Разчитаме на българите, които искат реална промяна, и ще работим за нея

 

Поля ТОМОВА

Иван Тодоров Нинов е роден на 28.06.1969 г. в Долни Дъбник. Има висше образование - магистър по икономика. Работил е в банковата сфера, бил е регионален координатор на Агенцията по приватизация, член на Съвета на директорите на фирма финансов посредник. В момента е регионален представител на фирма в областта на земеделието.

Семеен с три деца.

- Г-н Нинов, защо се съгласихте да участвате в листата на АБВ и в предизборната кампания?

- Съгласих се, защото смятам, че всеки човек трябва да има гражданска позиция и да я изрази. През последните 25 години всяко управляващо мнозинство не успява да вкара държавата в правилната за едно нормално развитие посока. Допускат се много грешки - от икономиката до външната политика. Знаете добре, че България загуби стари, традиционни пазари, без да намери нови такива. Тъй като съм икономист, виждам ясно грешките, които продължават да се правят. Аз лично съм категорично против това, обществените фондове да се дават под формата на социални помощи. Така и не се инвестира в икономика, не се стимулират работещите хора. Много сериозен проблем за България е както липсата на работни места, така и фактът, че ние сме държавата на работещите бедни. Според мен хората, които работят, трябва да получават достойно за труда си възнаграждение. Това е и един от ангажиментите на АБВ - трудът да се плаща почасово и минималната ставка за това да е 4 лева на час. Според мен не е нормално да се дават социални помощи, без този, който ги получава, да има някакъв ангажимент към държавата - поне децата му да посещават училище.

- Как партия АБВ би могла да обърне нещата?

- Една политическа сила не би могла да промени статуквото. Затова ние от АБВ предлагаме пет приоритета, около които всички политически сили да се обединят. Пак ще се върна на икономиката. Средствата, които получаваме по еврофондовете, не са никак малко за страна като България, така че да се задвижи икономиката, да се разкрият работни места, хората да получават достатъчно средства за труда си. Тогава ще има достатъчно пари за пенсии, за образование, за здравеопазване.

- С какво, според вас, АБВ се отличава от останалите политически формации?

- Първото, с което АБВ мен лично ме привлече като политическа формация, е това, че ние сме отворени за диалог по основните приоритети на нашата държава. Ние ясно сме заявили нашата позиция - възраждане на икономиката, възраждане на образоването, възраждане на културата и в крайна сметка - възраждане на държавността. АБВ е за коренна промяна на политическата система у нас и увеличаване на правомощията на президента.

- Предизборната кампания е в последната си фаза. Какви са вашите впечатления от срещите ви с хората?

- Впечатленията ми са, че хората са доста обезверени. Затова и искат нови лица, нови хора, ново поведение в политиката. АБВ успява да влияе върху негативните нагласи, защото залага именно на това - коренна промяна на политическия модел в България. Ние разчитаме на българите, които искат реалната промяна, и гарантираме, че ще работим за това.


 

Румен Петков:

 

Ние сме против санкциите срещу Русия

 

Румен Петков (вдясно) увери руските партньори, че АБВ категорично е за запазване и развитие на отношенията между двете страни, сн. пресцентър АБВ

Петя КОЛЕВА

АБВ е против санкциите срещу Русия. Това заяви Румен Петков на среща с ръководството на Росийски институт за стратегически изследвания (РИСС) към президента Владимир Путин в Москва."Санкциите няма да доведат до нищо добро - нито за Русия, нито за ЕС. Ние предупредихме, че Русия няма как да не вземе ответни мерки. Сега една доста първоначална и невярна сметка показва, че българските земеделски производители ще загубят 10 млн. евро от ограничителния режим, който въведе Русия. Нашата оценка е за по-голяма сума. Проблемът за нашия производител има средносрочни и дългосрочни измерения. През 1991 година ние загубихме голяма част от руския пазар за нашите консерви, плодове и зеленчуци. Това удари производството и то рязко намаля.

Сега излизането ни от пазара ще доведе до влизането на други държави и нашето безпокойство е, че в дългосрочен план ние много трудно ще се върнем на позициите, които имахме. Убедени сме, че украинските власти трябва да намерят бързо решение на проблема. Отмяната на санкциите е въпрос, който не би трябвало да има алтернатива. Колкото повече той се политизира, толкова по-зле", заяви Румен Петков. Той каза още, че това касае и туризма в

България, тъй като има отлив от руски туристи на българското Черноморие. От ръководството на института предупредиха, че Русия би могла да вземе още по-тежки ответни мерки срещу санкциите и да спре вноса от враждебно настроените държави, най-вече на селскостопанска продукция, лекарства и лекарствени средства. Това ще нанесе удар върху българската икономика, тъй като 33 на сто от износа ни към Русия се дължи на лекарствени средства и субстанции за тях." Един от проблемите на българското общество е, че тези проблеми не се дискутират публично. Една от целите на АБВ е да предупредим за по-нататъшното влизане в посоката на спирала на санкциите. Ако бъдат ударени доставките на лекарства и субстанции, това за българската икономика ще бъде страшно. Първият удар ще бъде върху икономиката, вторият върху населението, защото това ще доведе до повишаване на цените на лекарствата. Ние искаме да предизвикаме обществена дискусия в обществото, за да знаят хората какво може да се случи", заяви Петков.

Пред ръководството на РИСИ той заяви позицията на АБВ за по-динамични отношения с Русия, които са в полза на българския национален интерес. "Имаме два стратегически проекта, които са преди всичко български и които трябва да развием заедно с Русия. На първо място - изграждането на АЕЦ "Белене", това е ключов въпрос от гледна точка на енергийната сигурност на страната, но и ключов въпрос относно влиянието на цялостното определяне на цената на тока, защото е известно, че цената от ядрени източници е ниска. Не на последно място - АЕЦ "Белене" в рамките на две години означава 10 хиляди работни места. Вторият проект е "Южен поток". Това е проект, който засяга 6 страни членки на ЕС. Там свои ясни позиции заявиха Австрия и Унгария. Освен това той засяга Сърбия, Черна гора. Проектът беше спрян поради неадекватните действия на предходното българско правителство и за нас е важно той да бъде възстановен по възможно най-бързия начин за енергийната сигурност в страната", каза Румен Петков.

Аз зная, че българското общество е за запазване и развитие на отношенията с Русия, но явно правителството на България не желае това, заяви директорът на РИСИ генерал-лейтенант Леонид Решетников. АБВ не само заявява позицията си за развитие на отношенията с Русия, но ние сме показали, че за нас това не са само думи, а действия, каза Румен Петков.


 

Златна значка за заслуги в спорта получи Цветан Антов за 50-годишния си юбилей

 

Значката връчи лично Георги Глушков (вдясно), сн. пресцентър АБВ

Златна значка за заслуги в спорта получи Цветан Антов за 50-годишния си юбилей. Значката връчи лично Георги Глушков - председател на Българската федерация по баскетбол.

"Факт е, че си дал много на българския баскетбол, но все още има какво да даваш. Пожелавам ти успех и в новото поприще. Сигурен съм, че ще го имаш", каза Глушков.

Вторият в листата на АБВ за 15 Плевенски МИР Цветан Антов отпразнува 50-годишния си юбилей с тържество в плевенски ресторант, където събра приятели, близки и колеги. "BG Север"

 


 

Предизборни ангажименти на АБВ

 

Достъпно здравеопазване

 

Възприемане на принципа "Здраве във всички политики;

Ускорено въвеждане на електронната здравна карта, която да даде възможност за ефективен контрол върху медицинските услуги;

Съвместно с медицинската и пациентските общности приемане на мерки за спиране източването на НЗОК;

Превръщане на НЗОК в независим от държавния бюджет публичен фонд, работещ под контрола на обществото и пациентите;

Оптимизиране и увеличаване на средствата за здравеопазване, с цел да достигнат 8% от БВП;

Обособяване на два здравни пакета: основен - поет от НЗОК, и допълнителен - поет от частните здравноосигурителни фондове;

Намаляване на регионалните дисбаланси - във всеки планов регион - поне по една високотехнологична болница, във всеки областен център - поне по една многопрофилна болница, в населените места - центрове за доболнична помощ;

Подобряване на спешната помощ, подобряване на техническото оборудване, разглеждане на нови форми като въздушна спешна помощ, подготовка и ангажиране на парамедици и т. н.;

Безплатно здравеопазване на децата и техните майки и на бременните;

Подобряване на профилактиката - включително чрез задължителни и безплатни прегледи, като санкциите за неявяване на подобни прегледи нарастват;

Обвързване на държавно платеното обучение във висшите медицински училища с ангажименти към българското здравеопазване;

Подобряване на достъпа до специалност;

Провеждане на ефективни и прозрачни търгове за лекарства от НЗОК, надценката за дистрибутори и търговци да се определя като максимален, а не в абсолютен размер;

Обсъждане на възможността за намаляване на ставките на ДДС за закупуваните от държавата лекарства.


 

 Купуването и продаването на гласове е престъпление!


 

 

върни се в НАЧАЛО