СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 32 (26 септември - 2 октомври 2014 г.)


 

Полицията разследва мистериозен случай на починало новородено

 

Ивайло издъхнал в леглото на майка си два дни след появата си на бял свят

 

Еми СТАЛЕВА

Сигнал за починало новородено момченце в родилното отделение на Втора клинична база е подаден във Второ РПУ в Плевен на 21 септември, научи "BG Север". По желание на родителите Денислава и Красимир Доржакови от Искър сигналът за нередности около случая с молба той да бъде разследван е подаден от тяхната съседка Стела Трифонова, учителка в СОУ "Иван Вазов". Още на следващия ден в 9 ч. Трифонова е била извикана на разпит в полицейското управление от разследващ полицай Станимир Цветков.

Майката на починалото бебе Денислава Доржакова потърси "BG Север", за да разкаже своята тъжна история около раждането на малкия Ивайло. "Имах нормална бременност, всичко беше наред до момента, в който постъпих в родилното на Втора клинична база. Дойде гинеколожката и ми заяви, че още не ми е време за раждане. По-късно водите ми изтекоха на пода, а при мен дойде само една акушерка. По време на самото раждане край мен нямаше никого", разказа потресената майка.

Ивайло се родил в ранната утрин на 18 септември, тежал 2,800 кг и бил висок 53 см. Акушерка го дала на студентки, които били на стаж в болницата, да го отнесат в залата с новородените. През останалите две вечери Ивайло бил оставен в леглото на майка си. "Нормално ли е това?! Та аз бях изтощена до крайност. Не трябваше ли да вземат детето и да го наблюдават през нощта?", пита ужасената Денислава.

Невръстният Ивайло починал на 20 септември в 4,20 ч. сутринта в леглото на майка си. Денислава твърди, че никой не се е погрижил да й обясни - какво се прави в такива случаи, как да се освободи трупът на момченцето, за да бъде погребано. Бащата Красимир не успял да види живо детето си. Вместо това изкопал гроб за сина си и на 22 септември Ивайло бил погребан в Искър.

От болницата обяснили на Денислава, че детето е починало от сърдечна недостатъчност. След аутопсията обаче тя научила, че причината за смъртта е кръвоизлив в мозъка. Издаден е смъртен акт, а аутопсионният протокол ще бъде готов до 30 дни, обясниха лекари.

"Ние сме обикновени хора. Имаме по-голям син, на 6 години, който така и не можа да се радва на братчето си. Още сме в шок, не знам какво ще предприемем по-нататък. Иска ми се болката, която изпитвам сега, да не я чувства никой друг човек!", през сълзи казва Денислава.

"По подадения сигнал се извършва оперативна работа от нашите служители. Ще се направят експертизи и ако се докаже, че има данни за извършено престъпление, то материалите ще отидат в прокуратурата", обясни Мариана Цветкова, говорител на ОД на МВР в Плевен. Тя допълни, че резултат по случая ще има до месец.


 

Ромите с тарикатски шашми в търговията с орехи

 

След накисване или пране в пералня ядките стават по-тежки, сн. интернет

Веселина ИЛИЕВА

Все по-изобретателни стават ромите в стремежа си да припечелят повече от събраните орехи, научи "BG Север" от Илияна Тодорова от Гулянци, която вече девета година изкупува орехи.

За да тежат повече, мургавите берачи пускали плодовете в перални и ги накисвали във вода. Освен това смесвали орехите с кестени и камъни и така предавали чувалите на пунктовете за изкупуване.

По-опитните търговци били наясно с циганските измами и преди да приемат стоката проверявали дали е мокра ядката. Ако се окаже, че е така, не ги вземали изобщо.

Аз обаче превантивно винаги им свалям един килограм от теглото и ги карам всичко да изсипват на масата, заяви опитната изкупвачка от Гулянци. Тя сподели още, че всички, които предават орехи, са роми.

Я досега да са идвали един - двама българи, я не, твърди Илияна.

Още от началото на септември те претарашили всички орехови дървета в региона, за които знаели, че са безстопанствени. Брулили ги с колове. Не оставяли и орехче. Бързали да ги оберат първо, защото като са зелени тежат повече, и второ, за да не ги изпревари някой друг мераклия за лесна печалба.

Само по върха не са могли да стигнат, но сега пак обикалят около дръвчетата след вятъра да видят какво е паднало, твърди Тодорова. Признава, че на толкова висока цена орехите досега не са се изкупували. Най-много до 2 лева да са стигали. А тази година започнали от 1,40 лв. в началото на месеца и сега вървели по 2,30.

Този бум в цените тя отдава на слабата година. Няма толкова голяма реколта като последните две. Кампанията продължава до 20 октомври, но голяма част от орехите вече са по пунктовете.

Имало фирми, които изкупували орехите и със зелените обвивки. При тях цената варирала между 20 и 90 стотинки.


 

Невръстни автоапаши задигнаха пета кола

 

Невръстни хлапета от Плевен - двама 13-годишни и един 12-годишен, продължават да се изживяват като рамбовци на колела. След като в началото на септември задигнаха четири коли и бяха разкрити от полицията, сега пак са се върнали към старата тръпка. На 22 септември те отново свиват автомобил, но шофьорските им умения се оказват недостатъчни - блъскат го в сграда и избягват.

В 5,30 сутринта 50-годишна жена звъни в полицията, за да извести, че под прозореца й на ул. "Георги Кочев" "Фолксваген голф" е нацелил фасадата. Автомобилът е с отворена предна врата и счупено стъкло на задната. Униформените установяват, че собственик на колата е 69-годишен плевенчанин, който е съобщил за изчезването й. Оказало се, че човекът живее наблизо - на същата улица в Плевен, но на друг номер. След установяване на тримата невръстни извършители е уведомен и прокурор за престъпление по чл. 346, ал.2, т.3 от НК.

На 5 и на 7 септември тримата малолетни автоапаши успяха с подправени ключове да влязат в четири коли в Плевен. Те бяха ги покарали за малко, след което ги изоставяха. По три от автомобилите тогава нямаше липси и повреди, но четвъртият бе намерен от полицаите със спукани гуми, деформирани джанти и свалени стъкла на вратите. "BG Север"


 

Болен подсъдим и липсващ адвокат отложиха срещата на шестима пътни полицаи с Темида

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Окръжният съд в Плевен не даде ход на дело срещу шестима пътни полицаи от Плевен, взели рушвети, за да не съставят актове на стопирани от тях шофьори в нарушение. Процесът бе насрочен за 10 часа в сряда, 24 септември, но не се състоя. Единият от защитниците бе изпратил молба, че не може да се яви поради служебна ангажираност.

Освен това бе представена епикриза от единия от подсъдимите, придружена с болничен лист.

Наказателното дело срещу шестимата пътни полицаи, обвинени във взимане на подкуп на пътя, влезе в съда преди дни. Всички престъпления са извършени преди три години. Обвинителният акт е внесен от Софийска градска прокуратура в Окръжния съд в Плевен.

Двама от пътните полицаи са обвинени в това, че са взели 50 лева от шофьор, за да не му съставят акт. Обвинението е срещу И. В. и Е. К. - младши автоконтрольори в група "Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност" при сектор "Пътна полиция" към отдел "Охранителна полиция" на ОД на МВР - Плевен. На 7 май 2011 г. около 3 часа на главен път Русе - София, в качеството си на длъжностни лица, при пътна полицейска проверка на свидетеля С. Х. двамата униформени приели сумата от 50 лева, за да не съставят акт за административно нарушение, е записано в обвинителния акт по случая. Какво точно е нарушил мъжът, спрян от подкупните полицаи, ще стане ясно, когато той даде свидетелските си показания.

Други двама униформени ще отговарят по обвинението, че са взели двойно по-голям рушвет - 100 лв. от шофьор, спрян за проверка. Това са служителите Л. В. и П. С. - и двамата старши полицаи в група "Охрана на обществения ред" при сектор "Охранителна полиция". Случаят е от 1 август 2011 г., когато към 1 часа посред нощ в близост до изхода с кръговото движение за Ловеч те спрели за проверка свидетеля С. Ч. Д. и приели от него стотачката, за да не му съставят акт.

На подсъдимата скамейка застават още двама униформени - А. Б. и В. И., които са младши автоконтрольори в група "Автоматизирани системи за контрол на правилата за движение" при сектор "Пътна полиция" към "Охранителна полиция" на ОД на МВР - Плевен. Тяхната издънка е с фаталната дата 13-и през септември 2011 г. около 12 часа в село край Плевен. Тогава те сложили в касичката си 100 леи и 10 евро от свидетел с инициали С. Д. Д. Подкупът, преизчислен в български пари, се равнява на около 65 лева. Валутата е взета отново, за да пропуснат съставянето на акт.

Следващото заседание по делото е насрочено за 23 октомври от 10 часа.


 

Фалстарт на дело за подкуп срещу служителка на фонд Земеделие

 

Светлана МАРИНОВА

Преди дни Плевенският окръжен съд не даде ход на дело за подкуп срещу служителката на фонд "Земеделие" старши експерт Зинка Димитрова. Тя е обвинена във взимане на 1 500 лева рушвет от млад фермер на 2 август миналата година. Причината за отлагането е, че не са се явили адвокат и свидетели, уточни пресаташето на съда Красимир Петракиев. Съдът е постановил принудително довеждане на част от свидетелите за следващото заседание, насрочено за 15 октомври.

Според държавното обвинение парите били поискани, за да се избегнат проблеми при проверките на Разплащателната агенция на проект, финансиран от фонда, писаха медиите дни след провеждането на спецакцията. Потърпевшият фермер се оплакал в полицията. Криминалистите записали номерата на банкнотите за подкупа и подготвили акцията. На 2 август фермерът отишъл в дома на служителката заедно със свой познат и оставил парите. След като двамата си тръгнали, вътре влезли униформените. Мъжът, с който обвиняемата живее на семейни начала, твърдеше пред пресата, че парите са подхвърлени.

Пред съда служителката на фонда тогава бе заявила, че нито е искала, нито получавала подкуп. Уточнението от прокуратурата пък бе, че към делото има СРС, свидетели и поемни лица, които ще изяснят по време на процеса къде и как е получен подкупът.


върни се в НАЧАЛО