СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 32 (26 септември - 2 октомври 2014 г.)


 

Протестиращите енергетици искат оставки на шефовете на НЕК и ЕСО

 

Работниците на "Топлофикация" преградиха за час пътя за Русе

 

 

Енергетиците се заканиха да пренесат протестните действия в столицата, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Стотина служители и работници на "Топлофикация - Плевен" ЕАД преградиха на 24 септември за час пътя за Русе при разклона към Гривица и се присъединиха към протестните действия на колегите си от страната. Те настояват за оставките на изпълнителните директори на Националната електрическа компания (НЕК) и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) ЕАД. Според протестиращите неадекватните действия на двамата шефове са довели до задлъжняване на енергийните дружества към доставчици за извършени ремонти и най-вече в разплащането на консумирания от централите природен газ. Задълженията на НЕК към ТЕЦ - Плевен, към днешна дата са 27,4 млн. лв. - с неизплатени фактури от май до септември. Плевенската "Топлофикация" пък дължи на "Булгаргаз" 26,2 млн. лв. и затова търпи санкции във вид на ограничаване на планираните доставки на природен газ, съобщи инж. Йордан Василев, зам.-изпълнителен директор на ТЕЦ-а.

"Принудени сме да забавяме изплащането на заплатите и осигуровките на нашите служители, но това не може да продължава до безкрай. Искаме от държавата гаранции, че ще получаваме необходимите количества газ и ще работим нормално, за да осигурим топлоснабдяването на града", поясни инж. Василев.

След старта на пазара на балансираща енергия в началото на юни т. г. НЕК неправомерно започнала да корегира производствените графици. Това довело до небаланс в работата на ТЕЦ - Плевен, с 4,17 на сто сто за юли и с 6,3 на сто за август и до допълнителни разходи от общо 300 000 лв. за двата месеца. Технически енергийното дружество е готово за новия отоплителен сезон, стига проблемът с разплащането между него, НЕК и "Булгаргаз" да бъде решен навреме, твърди Йордан Василев.

Плевенската "Топлофикация" е третата по големина в страната. Тя топлоснабдява над 28 000 битови абонати и над 1 600 предприятия и фирми. В нея работят 200 души.

Протестите ще продължат до 26 септември с едночасово преграждане на пътя за Русе, заканиха се недоволните в сряда преди редакционното приключване на броя. Ако исканията не бъдат изпълнени, протестните действия на енергетиците от страната ще се пренесат в столицата.


 

Уникална операция на лекари от Университетската болница

 

 

Екипът по време на операцията, сн. УМБАЛ

Екип на Клиниката по ортопедия и травматология при УМБАЛ "Д-р Г. Странски" - Плевен, ръководен от доц. Вихър Ковачев и д-р Христо Гигов, извърши първата в България и Източна Европа операция по поставяне на течен имплант в дегенеративна колянна става, съобщиха от лечебното заведение. Това е нов, високотехнологичен и иновативен метод, който представлява имплантиране на специфичен биотермохидрогел, покриващ хрущялните дефекти и преструктуриращ запазения ставен хрущял, обясняват още медиците.

Методът е разработен преди две години и поради своите добри клинични резултати е широко използван в САЩ и Канада. Там се правят над 30 000 процедури годишно.

"BG Север"

 


 

Втори тото автомобил в Плевен

 

Втори тото автомобил потегли в Плевен в рамките на седмица. Този път късметлията е Цветан Иванов, който на 23 септември получи ключовете на новото си возило. Радостта му бе споделена от цялото семейство, а най-щастлив бе синът му, който при първа възможност наду клаксона.

Колата "Форд фиеста" е спечелена в играта "Втори тото шанс" в 64-тия тираж. Цветан играе от две години с едни и същи числа. Досега е печелил няколко тройки и две четворки, но кола - за пръв път, с чувство за хумор отбелязва той.

На 17-и септември лек автомобил от тотото подкара Александър Александров от Плевен. "BG Север"


 

"Звъника" прослушва нови попълнения

 

Прослушване за нови попълнения в детския хор "Звъника" към Центъра за работа с деца в Плевен ще се проведе на 29 септември, съобщават от там. Децата могат да се явят от 11 до 12 часа и от 17 до 18 часа в репетиционната зала на Центъра на втория етаж. Поканата за прослушването е отправена към момичета и момчета с изявени гласови и музикални данни.

В края на тази година детски хор "Звъника" посреща 30-годишен юбилей. "BG Север"


 

Объркахме паметниците в Деня на независимостта

 

Венците бяха поднесени пред паметната плоча на Стамболов вместо пред паметника на Независимостта, сн. Светлана Чамова

На площада, носещ името на Стефан Стамболов, на 22 септември Плевен тържествено отбеляза 106-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. За тържествената атмосфера на празника допринасяха изпълненията на Общинския духов оркестър и хор "Гена Димитрова". В знак на признателност към предците, посветили се на българската независимост, бяха поднесени венци и цветя от политически партии, обществени организации, културни институти и граждани. Северняшкият ансамбъл изнесе празничен концерт пред събралото се множество.

Граждани обаче изразиха учудване защо официалните венци бяха положени пред паметната плоча на Стамболов, при положение, че срещу входа на театъра има паметник, посветен точно на Независимостта. "BG Север"

 

 


 

7 акта за седмица състави здравната инспекция

 

Седем акта са съставили през последната седмица (15 - 21 септември) инспекторите от Регионалната здравна инспекция в Плевен, съобщават от там. Шест от актовете са за нередовна лична здравна документация, един е за тютюнопушене в закрито обществено място. Извършени са 370 проверки на различни обекти, в резултат на което са издадени 15 предписания за подобряване на хигиенното състояние.

През седмицата са издадени три наказателни постановления общо за 300 лева. Няма спрени от експлоатация обекти. "BG Север"


 

Златен медал за "Колорит" от Москва

 

Колоритчетата подредиха 35 творби под названието Моят град, сн. личен архив

Лауреатско звание и златен медал получиха арт школа "Колорит" и нейният ръководител Майя Ананиева от изложбата на художествените школи в Москва "Град на слънцето", организирана от Детската художествена галерия "Изопарк". Най-високото отличие е присъдено за проекта "Моят град", включващ 35 живописни творби, които пресъздават историята, архитектурата, фолклорните обичаи и костюми и природата на град Плевен. По този повод галерията е отправила покана към арт школа "Колорит" и Майя Ананиева за представяне на голяма изложба през 2015 година върху цялата й изложбена площ. "BG Север"


 

Клиниката по неврохирургия благодари на групата "Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван"

 

Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ "Д-р Г. Странски" ЕАД - Плевен, благодари на групата "Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван", представена от Валя и Христо Таслакови, Галя и Ивайло Горанови, за дарението, с което се оборудва стая за интензивно мониториране и лечение на тежко болни. Благодарността е изказана с нарочно писмо, подписано от шефа на клиниката доц. д-р Йордан Панов.

"По време на тежки изпитания на съдбата хората обикновено се усамотяват и изолират в скръбта си. Семейство Таслакови и Горанови, както и всички останали дарители, показаха, че благородството и състраданието съществуват, а не са категории от отминали времена. Това дава сили и на нас да продължаваме да работим в условията на перманентна криза, с единствен стремеж да лекуваме болните", се казва в писмото. "BG Север"


 

Борим обездвижването с флашмоб инициатива

 

Балет Венда изпълни свой танц, сн. Светла Чамова

Плевен се включи в европейската флашмоб инициатива, при която на 150 места на континента по едно и също време участниците танцуват еднакъв танц под съпровода на една и съща музика. Целта на начинанието е по атрактивен начин хората да бъдат подтикнати към повече движение, да се противопоставят на обездвижването.

В Плевен обаче инициативата протича по различен начин. Балет "Венда" към Центъра за работа с деца изпълни свой танц, с който отправи предизвикателство към плевенчани. Истинските флашмоб движения на фона на конкретната музика обаче ще се случат следващата събота. До тогава младите хора ще разучат движенията на танца, а и ще очакват към тях да се присъединят танцови, спортни клубове в Плевен и редови граждани.

В инициативата флашмоб в България се включиха общо девет града - Плевен, Пловдив, Варна, Благоевград, Ямбол, Нова Загора, Монтана, Сливен и Кюстендил. "BG Север"

 


 

Местните прокурори обмениха опит със свои колеги от други градове

 

Окръжната и районната прокуратури в Плевен бяха домакини на 47 прокурори и съдебни служители от прокуратурите в Разлог, Благоевград, Монтана и Лом от 19 до 21 септември, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение. На 19 септември гостуващите магистрати и съдебни служители са посетили сградата на Съдебната палата, обменили са опит със свои колеги. Най-голям интерес са предизвикали структурата на деловодствата на плевенските прокуратури, кадровата и битова обезпеченост.

Окръжният прокурор Иво Радев и районният прокурор Владимир Николов са запознали колегите си с организацията и спецификите в работата на прокуратурите от Плевенския съдебен район. Гостите са посетили историческия музей, Панорамата, Скобелевия парк, античната крепост "Сторгозия", парк "Кайлъка". "BG Север"


 

Проверяват водните обекти

 

Проверка на състоянието на водните обекти в Плевенско ще започне от 29 септември междуведомствена комисия, съобщават от областната управа. Ще се обследват язовири, ВиК системи, открити рудници, кариери за добив на инертни материали на територията на областта. Целта е да се установи проводимостта на речните легла, състоянието на бреговете на реките и крайбрежните заливаеми ивици, както и на съществуващите корекции на реки и диги. Ще се осъществи контрол за нерегламентираните дейности в заливаемите зони на речните корита.

Междуведомствената комисия ще излезе с предписания и срокове за изпълнение. "BG Север"


 

върни се в НАЧАЛО