СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 32 (26 септември - 2 октомври 2014 г.)


 

Горчиво

 

 

Плевенчанка си взе мъж от Шри Ланка, вдигнаха екзотична сватба в Кайлъка

 

Азад не пожелал да свали жартиера на булката, досрамяло го

 

Младоженците си казаха “Да” на чист български, сн. личен архив

Веселина ИЛИЕВА

Екзотична сватба вдигнаха в неделя в хотел "Кайлъка" плевенчанка и шриландец, научи "BG Север". Екатерина и Азад Риярд се срещнали в Англия, където и двамата учат. Запознали се на рожден ден на първи братовчед на Азад. В началото били само приятели. Дори не знаехме и двамата добре английски и не говорехме много, разбирахме се с погледи, спомня си плевенчанката. Но постепенно се сближили.

Когато той предложил на Катя да станат гаджета, тя малко се смутила, защото не знаела как ще го приемат близките й. Опасенията й обаче се оказали напразни - и родителите й, и дядо й и баба й одобрили зетя.

На въпрос как реши да се ожениш за нея, Азад отговаря: "Просто го почувствах. Пък и до тогава никой друг освен майка ми не ми е казвал какво да правя. Кати го правеше и аз я слушах".

С организацията на сватбата цяло лято се занимавала майката на булката. Купонът минал изцяло по български обичай. Катя твърди, че Азад се справил много по-добре с нашите хора от нея. Когато отишли да вземат кумовете, лично той водил хорото с бъклица в ръка. После "с много пари" откупил и булката. Ама и тъщата рязко му отсякла: "Няма мъни, няма Кати."

На сватбата трябвало да присъства майката на младоженеца. Близо седмица преди тържествения ден тя пристигнала в Англия.

Но по вина на българското посолство не успяла да пръсъства на церемонията. Мислехме, че визата й ще е готова за 3 - 4 дни, а от там ни казаха, че им трябват поне 15, разказа Екатерина. Този факт малко помрачил настроението на младоженеца. Но съдбата намерила как да го компенсира. Ден преди сватбата той случайно се запознал в Плевен със свои сънародници, които учат в Медицинския университет - били от един и същи град и дори живеели на съседни улици. Съвсем спонтанно ги поканил на сватбата. "Мислех, че няма да дойдат, но точно в разгара на купона десет души помахаха от входа. Бяха те и стана страхотно, защото танцуваха и от техните народни танци", доволна е булката, а за младоженеца да не говорим.

На въпрос дали разбира български, той отговаря: "Много разбирам малко думи". Горд е обаче, че клетвата за вярност пред Катя е произнесъл на нашия език.

Букетът хванала нейна приятелка португалка, но Азад не пожелал да свали жартиера на булката, досрамяло го.

Плановете на младото семейство са след 3 - 4 години да се върне да живее в Плевен. Ако обаче нещата се оправят...


 

Вкусно

 

 

Лео забърка гозби от Ботуша

 

Готвачът лично се увери дали пастата е харесала на плевенчани, сн.авторът

Светлана МАРИНОВА

Водещият на кулинарно предаване Лео Бианки бе гост-готвач за една вечер в плевенско заведение. Той се представи със собствено меню, в което преобладаваха ястията, приготвени с различни видове паста, гарнирана с моцарела, пармезан, босилек и какво ли не, както и два вида пици. Названията на гозбите бяха като излезли от италианска канцонета: "седанини поморикота", "пакери ала сорентина" или "равиоли буро е салвия", например. Интригуващите предястия пък бяха "салата Барезе" и "тартар ди Манцо". След като приключи с готвенето, Лео лично обиколи гостите, разпита ги дали пастата им е харесала и се снима на воля с многобройните си почитатели.

Лео Бианки е два пъти участник в "Биг брадър", и двата пъти завършва втори. Има записани песни с Део, Рафи, Играта и дует с Мария Илиева. Става телевизионен водещ на готварското предаване "Какво ви забърка Лео" по една от родните телевизии.

 

 

ЩРАК!

 

 

 

Някои кандидат-депутати знаят къде ще отидат след 5 октомври... Сн. “BG Север”

 

Да почерпЯТ!

 

Илко Иларионов става на 2х30

 

С колеги и приятели ще посрещне рождения си ден на 30 септември директорът на ДКТ "Иван Радоев" Илко Иларионов. Мястото естествено е театърът, а часът - веднага след поредното представление на "Женитба". Като едно мигване са били за него изминалите 60 години, но с мъдростта, която е придобил през това време, той си пожелава здраве и повече усмивки - не само за себе си, но и за всички свои близки и познати.

 

 

 

 

 

Здравко Георгиев си пожелава място в Народното събрание

 

Общинският съветник Здравко Георгиев ще празнува рождения си ден на 1 октомври. Той ще вдигне наздравица с чаша марково питие в компанията на семейството и приятелите си.

Пожелавам си здраве и място в следващия парламент, обяви рожденикът, който е втори в кандидат-депутатската листа на една от новите формации.

 

 

 

 

 


 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

 

За политическия фатализъм - защо се създава?

 

Стефан КРЪСТЕВ

Става въпрос за нещо, което нанася сериозна вреда на изборната, и изобщо на политическата активност на българина. Казах "сериозна вреда" и повече от това не съм способен, защото за процентите отговарят и в проценти говорят точно тези хора професионалисти, които причиняват тази вреда - статистиците. В месеците преди изборите, с постоянните си публично оповестени прогнози.

Факт бе фалът им на европарламентарните избори, а защо се стигна до там, лесно е да се досети човек, стига да се замисли. Да, имат материална изгода - това е ясно. Възможно е да имат и друга изгода - да са по-обвързани с конкретни политически сили и дейци, с бизнес кръгове и лобита, дори с идеали - това също е ясно. Но какво им създаде чувството, че са достатъчно силни с прогнозата си да променят резултат, който само би трябвало да изследват? Отговорът е един: правили са по-плахи опити и са успявали. И не е било само при политически избори. Вероятно са променяли общонационалните настроения към дадена тема на деня, към дадена стока, към стил, към звезда, към дебати, разгорели се в социалните мрежи. Най-вече при избори, предишни избори, макар и не толкова смело и безумно колкото в позорните за техния труд.

Някога пълководците са си имали жреци, които преди решителна битка са гледали на царевични зърна или на животински вътрешности и когато е трябвало да вдигнат духа на боеца, пророкували са славна победа. Днес агенциите за социологически изследвания иззеха функциите на някогашните жреци. Доверяваме им се, понеже знаят как да мамят, познават си добре работата и сами често знаят точната прогноза, но я поднасят по начин, угоден на тях или по-скоро на хората, които стоят зад тях. С които са обвързани.

Не казвам нищо ново. Знаем го. И все пак - въздействат ни. Защото разумът се чувства най-комфортно в пределна яснота. А те създават измамно чувство за яснота. Вече обаче се стигна до крайност. Защото чувството за яснота е достигнало до ниво предопределеност. Съдбовност. Фатализъм. От месеци изглежда, че ГЕРБ вече са спечелили изборите, че БСП е след тях. От време навреме се разнообразяват с леки съмнения три или пет партии ще влязат. Повтарят непрестанно имената на аутсайдерите: радио, интернет (всички платформи), всички телевизии - с което ги рекламират и пак предричат славна победа на мастодонтите.

И какво следва? Каква е психологическата настройка на масовия избирател? Това е психологическата настройка на отчаян фаталист или фанатик: "Писано е! Както и да постъпя, ще стане!". И понеже наистина говоря за хора, които си знаят работата, не допускам, че не им е ясно. Въпросът е: кой печели от ниската избирателна активност?

 

Рубрика "Напушени мисли"

 

 


 

 


 

 

върни се в НАЧАЛО