БИЗНЕС


 

Вносните цигари пак поскъпват, ментета заливат черния пазар

 

Фалшивите папироси са некачествени и още по-опасни за здравето

 

Мургави търговци предлагат съмнителна стока на ниски цени, сн. архивЕмилия КАРАБУЛЕВА

С около 20 ст. са поскъпнали от началото на септември някои марки вносни цигари. Наред с появата на ментета на половин цена, предлагани в изобилие от съмнителни търговци, на пазара на димящата стока се очертава хаос и липса на правила. В момента лицензираните търговци продават нищожни количества цигари, а печалбата им едва покрива разходите, установи репортерска проверка.

"От април - май т. г., когато за кутия се харчат с 1,20 - 1,30 лева повече, едва успяваме да продадем по няколко от всяка марка дневно. Тогава се появиха и фалшификатите, хем с ниско качество, хем доста по-евтини, но хората вече тръгнаха на пазара да се зареждат с ментета", обясни Нели Ангелова, която е лицензиран търговец на цигари от десетина години. Според нея това, което се случва, освен че е дъмпинг на цените от мургави "колеги", е и обида към плевенчани като потребители.

Наскоро по пазарите плъзна фалшиво бяло "Виктори", а от "Булгартабак" предупредиха, че то съществено се отличава от оригинала, както по качество на опаковката, така и по вкус. Ментето има физико-химически показатели, различни от тези на оригинала. То е с много груб вкус, предизвиква силно парене в устата при употреба, появява се горчив вкус. Освен това филтърът на фалшификата е по-къс и няма нужната твърдост. "Виждала съм ментета отвътре с дървесни частици и какви ли не боклуци. Циганите ги държат във влажни мазета, част от стоката мухлясва, а после я пробутват на пенсионери срещу подозрително ниски цени", описва наблюденията си Нели Ангелова.

В такава "конкурентна среда" легалните търговци едва ли ще издържат дълго. Разходите им са много - за работни заплати, осигуровки, наеми, а те работят само на 5%-на отстъпка. "Ако продължим да я караме така, без правила, без контрол на нашия пазар, скоро ние, легалните, ще фалираме, а ментетата ще ни залеят. Още повече, че възрастта на пушачите постоянно спада, вече и децата ни започват да се тровят с цигари със съмнително качество", коментират от бранша.

Търговците на ментета стават все по-нагли, далаверата върви и по споразумение - колкото имаш, толкова плащаш. Спецове от цигарения бранш се съмняват, че мургавите действат самостоятелно, най-вероятно си имат и високопоставени покровители, които прибират печалбата. Често фалшификатите се предлагат от малолетни и непълнолетни, оборотът им не надхвърля стойността на една работна заплата, затова и законът е безсилен да ги накаже.

Някои от ментетата се произвеждали в Китай, но в момента действат и местни "работилници" за отровна димяща стока, твърдят запознати.

 

 

Кризата удари и занаятите

 

Майстори се жалват от рехавата клиентела и сивия сектор

 

Обущарите не могат да си докарат и 20% печалба, сн. архивЕми СТАЛЕВА

Кризата удари и занаятчиите, постоянно намалява търсенето на услугите им. Дори от малките шивашки и обущарски работилници в центъра на Плевен се оплакват от рехава клиентела. Още по-зле се чувстват фризьори, козметици и маникюристи, при тях се наблюдава спад на посещаемост още отпреди 2 - 3 години. В момента за разкрасителни процедури пари няма, а от бранша споделят, че на ден посрещат не повече от трима - четирима клиенти.

Допреди няколко години, заради недоимъка, плевенчанинът отделяше по някой лев да поправи дрехи и обувки, малцина успяваха да си купуват нови редовно. "Старата максима на бащите - учи, синко, занаят, за да не гладуваш, вече не е актуална. Сега колкото си по-нагъл и спестяваш от данъци и осигуровки, толкова повече печелиш. Това, на което казват сива и черна икономика, се настани и в занаятите", споделя Радко Василев, който от двадесет години държи работилница за поправка на обувки. Последният му "офис" се намира на малка улица в центъра на града, метър на два, но за наем парите едвам стигат. Въпреки това, възрастният майстор е запазил част от редовната си клиентела, помага му чевръсто момче на двадесет години, което все още учи занаята. "Разбрах, че нещо лошо се случва в икономиката ни, когато хората почти престанаха да поправят поизносените си обувки. Наложи се да свалим цените за услугата, но и това не помогна много", разказва бай Радко. Напоследък възрастният майстор не може да си докара и 20% печалба, като си плаща всички разходи за енергия, наем, осигуровки и др. Дори и поевтиняването на материалите заради кризата не блазни клиентелата.

В Плевен работят доста занаятчии без резрешителни, по тавани и мазета, знаят ги тесен кръг от хора. При тях цените на услугите са по споразумение, дават се отсрочки, а дължимите суми се записват в тефтери. "Тези майстори печелят доста, защото не внасят никакви данъци на държавата. Но понякога дават по-лошо качество", казват от бранша. Оттам обаче смятат, че кризата може да има и очистително въздействие върху сферата на услугите. В крайна сметка, който работи качествено, а клиентите му са доволни, той има шансове да остане на пазара.

 

 

Обединени земеделци питат стопаните за проблемите им

 

Ани ПАВЛОВА

Поредица от оn-line допитвания до българските граждани инициира ПП "Обединени Земеделци", информират от пресслужбата на земеделската партия. Темата за месеците октомври и ноември 2010 г. е "Българското земеделие", в частност проблематиката на поземлените отношения, комасирането на земята и нейното стопанисване.

Серията анкетни въпроси ще се публикуват всяка седмица на сайта на организацията - www .zemedelci.org. Очакванията са чрез отговорите да се представят обществените нагласи по проблемите в аграрния сектор на България. Резултатите ще послужат за поставянето на конкретни проблеми и формулиране на предложения за промяна и усъвършенстване на съществуващото у нас законодателство, регламентиращо поземлените отношения. Става дума за защита правата на собствениците и ползвателите, развитие на пазара на земята, мерки за подкрепа на реализация на земеделските продукти.

Първият въпрос, на който от ПП "Обединени Земеделци" чакат отговор, е "Как стопанисвате собствената си земеделска земя?".

 

 

Продажба на млечните квоти - до 15 ноември

 

Ралица ПЕТРОВА

До 15 ноември фермерите могат да подават документи за продажба на млечните си квоти в областните дирекции на ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция (ДФЗ - РА), припомнят от там. От 1 август за втора поредна година стартира т. нар. квотна борса или процедурата за покупко-продажба на индивидуални млечни квоти на фиксирани цени, съгласно Наредба №23.

От 1 до 31 август 2010 г. ДФ "Земеделие" приемаше документи от млекопроизводителите, които желаят да закупят млечни квоти. Те са за доставка - за общо 4 207 611 кг, и за директни продажби - за общо 44 000 кг. Цената за покупка на млечните квоти е фиксирана със заповед на министъра на земеделието и храните от 03.08.2010 г. За тази квотна година тя е в размер на 0,15 лв. за килограм.

Формуляри на заявленията за продажба на квоти, които могат да се подават до 15 ноември от млекопроизводителите, може да се намерят във всяка една областна дирекция. ДФЗ - РА е междинното звено, през което се осъществява покупко-продажбата на индивидуални млечни квоти между производителите на мляко. Целта на процедурата е да осигури на млекопроизводителите, които искат да разширяват дейността си на пазара, допълнително количество квота. Същевременно от квоти се освобождават производителите, които не могат да ги реализират на пазара.

Покупко-продажбата на квоти е част от квотната система. Тя е въведена в страните от Европейския съюз като механизъм, чрез който да се постигне оптимален баланс между търсене и предлагане, както и да се стимулира консумацията на мляко и млечни продукти. Всяка страна членка има разпределена национална квота, от която производителите получават индивидуалните си квоти, разпределени за дадено стопанство. За текущия квотен период националната млечна квота за България е 1 018 651,458 тона. Разпределението на националния резерв се извършва от Министерство на земеделието и храните.

 

 

Крайни срокове

 

30 септември 2010 г.

* Закон за местни данъци и такси (ЗМДТ)

1. Заплащане на трета вноска на данъка върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци за 2010 г. от юридически и физически лица.

2. Заплащане на втора вноска на данъка върху превозните средства за 2010 г.

* Закон за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО)

1. Внасяне на данъците при източника по ЗКПО.

2. Внасяне на данъка върху дейността от опериране на кораби за месец август.

* Закон за данък върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ)

1. Внасяне от платеца на дохода на окончателните данъци за начислени/изплатени доходи по глава шеста от ЗДДФЛ.

2. Внасяне от работодателя на авансовия данък, определен по реда на чл. 42, ал. 6 от ЗДДФЛ върху брутния размер на сумата от частичните плащания по трудови правоотношения, ако през август са направени само частични плащания.

 

 

върни се в НАЧАЛО