КОНФЛИКТИ


 

Фирми събират неизяснени такси от потребители на газ

 

Хората не знаят към кого да се обърнат в случай на евентуална авария

 

Потребителите на газ сами трябва да се грижат за безопасността на съоръженията си, сн. авторътПоля ТОМОВА

Заради кризата много домакинства предпочитат отоплението на газ, тъй като то е по-евтино от това на ток и по-чисто от въглищата и дървата. Оказва се обаче, че хората са объркани към кого точно да се обърнат в случай на нужда. Както и че са притеснени от новите такси, които трябва да плащат за измерване на безопасността на системите им. Такъв е случаят със семейство Пурчеви. В цялата кооперация само те имат газова инсталация. Монтирана е преди пет години и за нея са дадени доста пари. Между многото документи семейството е подписало и такъв с фирма, която трябва да следи за безопасността на системата. Пак според първоначалния договор фирмата трябва да прави замерването ежегодно срещу такса от 8 лв. на година. В семейство Пурчеви обаче представител на фирмата не стъпва през последните пет години. "Получавам в пощенската си кутия една бележка да се обадя на даден телефон за годишен технически преглед на газовата инсталация. Обадих се, пристига служителката с някакво апаратче, замерва точно за 2 - 3 секунди дали има изтичане на газ, попълва ми в ревизионната книга, че всичко е наред и ми връчва някакъв нов договор, който аз трябва да подпиша", разказва Ивета Пурчева. В договора пише, че хората сами трябва да търсят фирмата за годишен технически преглед. Има и нова такса - 15 лв. "Защо е нужно аз да си търся фирма, която да отговаря за моя живот, защото все пак знаете, че газта е опасно нещо, ако се взриви или ако има теч вкъщи", пояснява жената. Именно заради опасността, която носи суровината, когато се инсталира системата към нея се включва и уред за аларма. Той би трябвало да сигнализира, ако има теч .Оказва се обаче, че през тези пет години уредът явно е остарял и вече не работи. Така безопасността на хората, които ползват газ, си остава единствено и само тяхна отговорност. Когато Ивета Пурчева отива да си търси правата и да пита защо трябва да плаща допълнителна такса на външна фирма, от Държавен технически надзор й обяснили, че такъв е законът. Ако не й харесвала тази фирма, да си търси друга.

От фирмата, която извършва замерването, уточниха, че ползвателите на газ сами трябва да ги търсят за годишните технически прегледи. Относно цената, от фирмата твърдят, че тя не е висока. Имало градове, в които подобна услуга струва над 25 лв. Признават, че много хора не ги допускат в домовете си, ругаят ги и ги наричат рекетьори. Ние правим проверка за оттечка, за състоянието на инсталацията, ако има една оттечка, целия блок може да гръмне, обяснява управителят на фирмата Петър Вригазов. Той обаче уточни, че неговата фирма само проверява, но не отстранява евентуален теч или повреда. Имало друга фирма, която би следвало да следи за състоянието на котлето и да прави профилактика на инсталацията. Вригазов заяви още, че неговата фирма няма нищо общо с компанията, която снабдява хората с газ - ЧТК. Така на практика се оказва, че три фирми отговарят за абонатите, които ползват газ за бита - ЧТК, която само доставя суровината; друга фирма, която инсталира системата и носи отговорност за профилактиката; трета фирма, която има задължението да прави годишни технически прегледи в домовете на хората. Така обаче хората се объркват и не са наясно към кого точно да се обърнат, ако има проблем в инсталацията. В случая със семейство Пурчеви пък проблем е и неработещият уред, който трябва да алармира за евентуален теч.

 

 

Семейство се бори за земята си, отнета му от бизнесмени

 

Едно от удостоверенията на сем. ЛаловиЛилия ДИМИТРОВА

Вече две години плевенско семейство не може да върне законния си имот, който е наследило от родителите си. Лазар Лалов се свърза с "BG Север", за даде гласност на проблема, да разкаже цялата болезнена история и да сподели разочарованието си от корумпираната според него съдебна система.

От години Лазар и близките му се опитват по съдебен път да си върнат наследен имот, който се намира на завидно място - до т. нар. обръщало в "Кайлъка". Всичко започнало през 2008 г., когато наследниците решили законно да разделят земята по между си. В кадастралната служба, където би трябвало де съхраняват всички имотни документи, с ужас установили, че този имот е собственост на други хора. Семейството показало копия на документи от въпросната служба, които е получило при вписването му след наследяването. Показало и скица на земята, заверена от общината, в която е упоменато, че няма промени в състоянието и собствениците. Но и този документ не бил признат. И оттук започнали перипетиите. За изненада на семейството служителите от кадастралната служба дори ги обвинили, че не са занесли при тях необходимите документи навреме и им съставили акт. Тогава ощетените наследници решили да си търсят правата по съдебен път и завели дело, за да докажат, че те са законните собственици. Новите притежатели на земята се оказали сериозни бизнесмени. По време на съдебното дело търговците представили нотариален акт за "собствеността си". Според Лазар нотариално завереният документ е придобит по незаконен път и съответните органи би трябвало да си свършат работата, за да разобличат измамата. Ощетените хора са доказали, че притежават имота чрез десетки документи - от удостоверение за наследяване на имота до скицата, заверена от общината. С решение №7095 на Върховния административен съд (ВАС) от 27.04.2004 г. имотът е признат за собственост на Лазар Лалов и роднините му и решението не подлежи на обжалване. При цялата прегледана документация и проследяване на хронологията от събития, касаещи оспорвания имот, се установило, че бизнесмените са се сдобили с него през 2006 г. Лазар обясни, че от 2000 г. е започнал да води дело, за да си върне всички 10 декара, наследени от дядо му, като част от тях са застроени. Делото приключва през 2005 г. и съдът му признава само незастроените близо 5 дка. Година след това новите собственици се сдобиват с документа за собственост, който представят в съда - нотариалния акт, включващ освен застроената земя, непризната на Лазар, и останалия парцел, признат като негово притежание.

Решението на най-висшата съдебна инстанция не спира бизнесмените, които продължават да претендират за собственост. Ощетеното семейство е принудено да започне ново дело в Административния съд в Плевен, за да докаже онова, което е потвърдено от ВАС. Делото тече в момента и се очаква съдът да се произнесе с решение на 13 октомври тази година. Семейството се опасява от поредната несправедливост - съдът да не им признае наследената собственост. Потърсихме и гледната точка на търговците, но не успяхме да ги открием. Адресът на офиса на едната фирма се оказа неоткриваем, а номерата на другата, посочени в сайта й, се оказаха невалидни.

 

 

Продължава сагата около къщата на ул. Козлодуй

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Продължава сагата около спора за имот на ул. "Козлодуй" №18 в Плевен. Както "BG Север" вече писа, след 15-месечен психически и физически тормоз от страна на техните съсобственици Антоанета Иванова и Петър Вълчев излежаха 15 денонощия в ареста, осъдени за дребно хулиганство. Пострадалите хора потърсиха съдействие от медиите и са категорични, че отношението към тях е тенденциозно, уликите и доказателствата по случая са скалъпени заради близки отношения на техните съсобственици с полицаи.

Кулминационната точка на битовата драма бе достигната през юни т. г., когато Величка Христова предизвика Петър Вълчев и се стигна до физическо насилие. След това действащите лица от побоя си извадиха медицински удостоверения за нанесени телесни повреди.

От този момент нататък обаче се почувствахме напълно безпомощни, защото цялата система - органите на реда, съдът явно застанаха в подкрепа на ответната страна, разказват Антоанета и Петър. Тогава защитникът на двамата арестувани заяви, че по случая са допуснати процесуални нарушения, че като свидетели са разпитвани лица в близки отношения с ответната страна, че става въпрос за междусъседски отношения. Актът за констатиране на дребно хулиганство е издаден в нарушение на закона и е докладван в нарушение на съда, е записано в документите по случая. Въпреки това обаче Антоанета и Петър бяха тикнати в ареста за 15 денонощия.

Хората разказват, че и до ден днешен тормозът върху тях не престава. Само преди седмица нарочно прерязани кабели от електрическо съоръжение едва не убили Петър Вълчев. В двора на фамилната му къща пък съсобствениците настанили многодетно семейство роми, които опустошили всичко наоколо. За да избегнат психическия тормоз, хората били принудени да се преселят в дома на дъщеря си.

Но това далеч не е всичко. В момента срещу двамата са заведени три дела. Едното е за обезщетение в размер на 9 500 лв. срещу Петър Вълчев, а другите две са за отправени заплахи към съсобствениците.

А кой ще защити нашите права, ние също сме бити, тормозени постоянно, не ни се дава възможност за справедлив процес, мачкат ни, жалват се хората. Антоанета и Петър са информирали за случая всички висшестоящи инстанции с надеждата някой да се заинтересува от проблема им и най-сетне да бъде постигната справедливост.

 

Мними магове мамят и тормозят гражданите

 

Кора СТРАНСКА

Мними "магове" са плъзнали из магазините по една от най-оживените улици на Плевен "Данаил Попов". Те се легитимират пред търговските работници като представители на Асоциацията на екстрасенсите в България и започват да врачуват без покана на хората, съобщиха потърпевши. Подобни случаи вече има и в кафенетата, ресторантите, където непозната жена присяда до вас и започва да ви обяснява, че имате направена магия отпреди няколко години или месеци, според случая. Обикновено жертви на подобно психологическо насилие са по-заможните клиенти. От тях "магът" се опитва да измъкне определена сума, за да развали магията.

Преди седмица при мен в магазина влезе добре облечена жена, личеше си, че е интелигентна. Представи ми се като маг и започна да ми говори за семейството ми, за работата, за настоящето и бъдещето. Бях удивена, не съм искала това", разказва Диляна Георгиева, търговски работник в парфюмерия. После магьосницата й съобщила, че нещастие дебне сина й, защото имал направена магия. За да се избави от грозящата го опасност, Диляна трябвало да даде косъм от косите си и да плати 220 лв. "Разтреперих се цялата, не съм очаквала такова насилие над психиката си. Но когато "магът" заговори за пари, ми стана ясно какво се случва", обясни потърпевшата.

Още няколко колежки на Диляна от съседните търговски обекти са били подложени на врачуване, понякога "магът" попада в целта, улучва болното място на жертвата си и това й причинява голям стрес. Дъщеря ти е болна, в ковчег ще я гледаш, ако не ти помогна да развалиш магията, нарежда врачката. Но деликатно отбелязва, че "услугата" ще струва поне 500 лв.

Лошото е, че напоследък все повече хора, особено ако са болни или имат пострадали близки, попадат в капана на екстрасенси, гледачки, магьосници и др. В тази гилдия обаче много малко от предлагащите услуги са действително компетентни. Така нещастието на другите често се използва за натрупване на капитал, коментират запознати с проблема.

В подобни случаи е много трудно да се докаже психологическо насилие, хората са разстроени, изпадат в стрес, докато потърсят помощ магът вече е изчезнал. Подобни преживявания не могат да бъдат описани в жалба, пък и кой ще ти повярва, коментират потърпевши. Освен това мнимите магове закон не ги лови. Ако се подлъжеш на момента и платиш парите, може цял живот да чакаш избавление от злото.

 

 

върни се в НАЧАЛО