ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Мария Мъркушева отбелязва два юбилея

 

Диригентката подготвя голям концерт в ДКТ "Иван Радоев"

 

Професионалния път на Мъркушева оставя трайни следи в музикалния живот на ПлевенВяра ЦЕНОВА

Днес, 24 септември, от 19,00 ч. в ДКТ "Ив. Радоев" ще се състои концерт на диригентката Мария Мъркушева, с който ще бъдат отбелязани два юбилея - 60-ият й рожден ден и 40 години творческа дейност. Концертът е на Общинската хорова фирмация с диригент Анелия Дечева, като освен тях на сцената ще се изявят дамският камерен състав "Хармония", който ръководи Мъркушева, и всички настоящи и бивши възпитаници на диригентката. Мария Мъркушева е родена в Лясковец, Великотърновско, но професионалният й път оставя трайни следи в музикалния живот на Плевен. Тя създава професионален хор в Плевенската опера "Христо Бръмбаров", ръководи детския хор при Пионерския дом, естрадна формация "Децата на Плевен" при читалище "Съгласие", хор "Катя Попова" при Плевенското певческо дружество, смесен църковен хор "Алтерация", студентски хор "Vox medica" при Медицинския университет. От 1990 г. ръководи възстановения смесен хор при храм "Свети Николай". В кариерата си има много престижни национални и международни отличия . Преди 6 години се установява в София, където преподава музика в НУИ "Л. Пипков" и ръководи единствената в страната училищна формация "Хармония" при столичното 35 СОУ "Добри Войников". "Избрах музиката, защото ме привличаше вълнуващото, непознатото, различното. По онова време музикантската професия съвсем не беше сред приоритетните. Реших да стана диригент, защото чувството да бъда лидер, лесно и бързо да овладявам всякаква аудитория, го нося от детските си години - за добро и лошо", споделя за избора си Мария Мъркушева. И не скрива, че се отнася професионално и с еднакво уважение към хористите си, независимо дали са на 5, 15 или на 55. "Често са ме питали кой от хоровете ми е голямата ми любов. Все едно да мога да кажа коя от внучките си обичам повече. Така е и с хоровете ми - всеки един по своему, но завинаги", категорична е диригентката. "Имам спомени за три живота. Да му мислят тези, които нямат за един", обобщава Мария Мъркушева.

А чрез музиката и изпълненията на нейните възпитаници спомените й ще оживеят на сцената един по един за публиката.

 

 

Идентични слова за Независимостта

 

Почетният караул отдаде военни почести, сн. Лилия ДимитроваДве почти идентични слова произнесоха в Деня на Независимостта плевенският кмет Найден Зеленогорски и областният управител Иван Новкиришки. И двамата направиха кратка историческа справка за събитията от 1908 г., подчертаха ролята на борците за свобода и строителите на съвременна България, призоваха към почит и уважение към тяхното дело. Според запознати с протокола е недопустимо на национален празник две официални лица да държат (в случая да четат) речи на едно и също място, един след друг.

Тържествената церемония на 22 септември събра на площад "Стефан Стамболов" политици, граждани и участници в програмата. Тя включваше рецитал на стихове за България в изпълнение на актьорите от ДТ "Иван Радоев" Мариета Калъпова и Георги Ангелов и изпълнения на фолклорния ансамбъл "Мизия". Почетният караул и представителният духов оркестър на Сухопътни войски от Пета шипченска механизирана бригада отдадоха военни почести. Пред барелефа на Стефан Стамболов бяха поднесени венци и цветя от името на институции, политически партии и граждани. "BG Север"

 

 

Пожарникари се обучаваха в Кнежа

 

Целта на акцията бе защитата на населениетоУчение на състава на единната спасителна система, организирано от Областно управление "Пожарна безопасност и спасяване" - Плевен, се проведе в Кнежа в началото на седмицата. В рамките на обучението се включиха над 30 участника от Спешна медицинска помощ и разпределения на район Враца, община Кнежа, както и служители от ОД на МВР - Плевен.

Целта на поредната превантивна акция бе защита на населението и стопанството и преодоляване на последствия от евентуални бедствия и производствени аварии, както и придобиване на практически умения за реагиране и справяне в критични ситуации. Извърши се и проверка на системата за ранно предупреждение и оповестяване при инциденти. "BG Север"

 

 

Приключи проектът "Грижи за достоен живот" в гр. Искър

 

Община Искър в партньорство със Сдружение "Развитие на личността и човешките общности" - Плевен, успешно са реализирали проект "Грижи за достоен живот", осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", схема за безвъзмездна финансова помощ "Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора - дейности "Социален асистент" и "Домашен помощник" - фаза 2, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Това съобщават от пресцентъра на община Искър.

Проектът е на стойност 115 245 лв. Целевата група, към която беше насочен, са лица, живеещи на територията на общината с различни видове трайни увреждания и самотно живеещи хора над 65 г.

Във връзка с приключването на проекта на 21 септември 2010 г. в НЧ "Ламби Кандев-1893" бе организиран "Ден на отворените врати", а целта - да бъдат представени резултатите от проекта и ефекта от осъществяването на услугата "Социален асистент" и "Домашен помощник".,

За 11 месеца 8 социални асистенти и 32 домашни помощника са помагали на 40 потребители. Вложени са над 34 000 часа труд, реализирани са над 500 мониторингови посещения, проведени са 44 супервизии - групова работа. Новост в проекта е включването на консултанти - двама психолози и двама социални работници. Тяхната работа е изпълнила с конкретно съдържание дейността на клуб "Семейство и приятели". "BG Север"

 

 

Чествахме Международния ден на мира

 

Десетки плевенчани се събраха в сградата на Регионалния исторически музей (РИМ), за да честват Международния ден на мира - 21 септември, преминал под мотото "Мир = бъдеще". Организатори на тържеството бяха Съюзът на ветераните от войните, Военният клуб, РИМ. Сред присъстващите бяха и ученици от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, граждани. Председателят на Съюза на ветераните полковник от резерва Иван Смарандов запозна гостите с историята на честването и как се отбелязва този ден по света. Прочетено бе обръщение на инициативния комитет за честване на 21 септември. С едноминутно мълчание присъстващите се присъединиха към милионите хора по света за създаването на свят, изпълнен с мир и сътрудничество. Втората част от мероприятието протече с отбелязване на Независимостта на България. За събитията около тази дата разказа уредникът от отдел "Нова история" Красимир Петров. Деца от ЦДГ "Щурче" изнесоха кратка програма, посветена на двата празника. "BG Север"

 

 

"Магията на Рила най-после в Плевен

 

С концерт на цигуларката Йоанна Стратева в ХГ "Илия Бешков" беше открита фотоизложбата "Магията на Рила. До 4 октомври посетителите на галерията могат да видят най-добрите снимки от едноименния фотоконкурс, организиран от общество Бяло Братство, списание "Осем" и aгенция "Булфото", сред които 12 архивни фотоса с учителя Петър Дънов и Братството на Рила, 12 фотоса от секция "Рилски пейзаж", 12 различни състояния от живота на Бялото Братство на Рила и 12 фотоса от секция "Екология". Конкурсът, в който се включиха 936 снимки на 302-ма автори, завърши с изложба в НДК, последваща във Варна, а днес и в плевенската художествена галерия. Изложбата трябваше да се състои в началото на лятото, но нелепо и скандално намесване на ДАНС тогава я провали.

Мото на експозицията е опазването на природата в най-високата ни планина. Символ на идеята стана една от снимките победители - ръждясал бойлер, незнайно как попаднал насред чистите, заснежени склонове на планината. Кадърът "Скрап" на Боян Христов, заслужил първо място в категорията "Екология", ще бъде подарен на ръководството на Национален парк "Рила". "BG Север"

 

 

Зам.-кметовете в антикризисна отпуска

 

Четиримата заместник-кметове в oбщина Плевен са излезли в 5-дневен неплатен отпуск в изпълнение на плана за намаляване разходите на oбщинската администрация, е съобщил Найден Зеленогорски пред плевенски журналисти. Неплатените отпуски са задължителни за всички и са част от антикризисните мерки, които са предприети.

Градоначалникът също щял да излезе в принудителна ваканция, подобно на всички служители на местната администрация, които са направили това през август. Почивалите принудително ще получат и съответно с около 20% по-ниско възнаграждение.

Засега режимът на икономии давал резултат и имало сериозно намаление на разходите спрямо 8-месечието за предходната година. До този момент не били предприети по-крути мерки като съкращения на персонал. Ако все пак се стигне до съкращения в администрацията, те ще се правят само в онези звена, в които това е възможно, е посочил Зеленогорски. "BG Север"

 

 

Църква отслужи молебен за вероучението в училище

 

Румен Петков запали свещ в подкрепа на духовниците, сн. ОбС на БСПМолебен за връщане на вероучението като редовен учебен предмет в българското училище бе отслужен в плевенската църква "Св. Параскева". Църковният ритуал е за духовно обединение на българския народ и за нравственото израстване на нашите деца, уточниха от храма. По същия повод днес, 24 септември, в София ще се проведе национално литийно шествие под наслов "Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца, което ще започне от НДК в 12,00 ч. и ще бъде увенчано с молебен и песенен концерт пред храм-паметник "Св. Александър Невски". Участниците в него ще внесат в НС и Министерския съвет петиция с искане за въвеждането на "Религия-Православие" като редовен учебен предмет.

Подкрепата си към идеята за въвеждане на часове по вероизповедание в училище изрази депутатът от Коалиция за България Румен Петков. Според него това е кауза, която си заслужава, защото по този начин на децата и обществото ни ще се даде сила и вяра. Според Румен Петков обаче в часовете по вероизповедание не трябва да се изучава само християнската религия, но и мюсюлманската. Като причина за това той изтъкна притесненията на държавата от внос на краен ислямизъм, който идва тогава, когато не се познава Корана такъв, какъвто е, а се проповядва извратено. "BG Север"

 

 

Млад мъж глътна марихуана

 

22-годишен мъж е погълнал пакетче с марихуана при опит да скрие наркотика от полицията, информират от пресцентъра на МВР - Плевен. Това се случило при полицейска проверка. На улица "Ген. Атанас Стефанов" патрулиращи полицаи спрели за проверка двама млади мъже. Единият глътнал пакетче. Незабавно е отведен в Центъра за спешна помощ, където след медицинска манипулация е извадено едно полиетиленово пликче с размери 2х3 см. При направен полеви наркотест, съдържанието му е реагирало като марихуана.

Установено е, че младежът е от Плевен и срещу него има заведени заявителски материали и присъда за притежаване на наркотици. Задържан е за 24 часа. Вторият мъж е освободен.

Материалите са докладвани на прокурор. "BG Север"

 

 

Навършват се 614 г. от битката на народите при Никопол

 

На 25 септември се навършват 614 г. от т. нар. битка на народите в Никопол, съобщава секретарят на читалището Н. Христова. Тя е станала на 25.09.1396 г. След превземането на Видин и Оряхово, кръстоносната армия, предвождана от унгарския крал Сигизмунд Люксембургски, предприела решителна битка за Никопол. Рицарите и воините от Унгария, Франция, Германия, Полша, Чехия и Англия били около 10 хиляди. Турската войска, срещу която трябвало да влязат в безпощадна битка, ги превъзхождала по численост. Победата над нея се оказала невъзможна. Погинал елитът на френското рицарство. Никополското поле било осеяно от труповете на убитите от кръстоносната и от турската войска. Погромът на кръстоносната християнска армия бил пълен, малцина успели да се спасят. Днес в Никопол за битката напомня паметник, открит преди 14 г., чието послание е "От битки към прозрения и разбирателство". "BG Север"