ШАРЕНО


 

Стотици полетяха край Бохот

 

Прашен дявол преобърна парапланер на авиофеста Криле за всички

 

Желаещите да се издигнат в небето всяка година се увеличават, сн. "BG Север"Вяра ЦЕНОВА

За осми пореден път авиационният фестивал на спортната и леката авиация "Криле за всички" събра стотици любители на силни усещания на летателна площадка "Бохот - LМ". Рекорден брой желаещи да полетят регистрираха организаторите тази година. Само през първия ден бяха реализирани над 150 полета с граждани, през втория бройката мина 200. Участие във фестивала взеха 16 самолета, 15 мотоделтапланера, 5 мотопланера, два паратрайка. Имаше и два балона, но поради силния вятър и лошите климатични условия едва в по-късните часове на съботния ден беше издигнат само единият.

Още едно въздушно преживяване беше сред атракциите в тазгодишното издание на авиофеста - скачане с парашут в тандем с професионалисти. Инцидент на пистата помрачи за кратко еуфорията на участниците в събитието, но първоначалната уплаха премина бързо. "Прашен дявол", както пилотите наричат приземната турболенция, преобърна един парапланер, но за щастие инцидентът се размина само с повреди по машината без пострадали хора.

Чуждестранно участие тази година нямаше, ако изключим един сърбин пилот, който обаче живее в България. Затова пък Малина от Казанлък отсрами нежния пол и доказа, че за жените няма непосилни спортове и професии.

И ако в първия ден от авиофестивала се наблегна на демонстрациите и мотивационните полети с граждани, през втория се проведе състезателната част с мотоделтапланери, в която участие взеха пилоти от Варна, Баня, Белозем, Горна Оряховица, Шумен, Казанлък, Ловеч, Правец, Сливен, Плевен, Карлово, Велико Търново и София. 11 пилота се състезаваха в кацане в цел с изключен двигател. Най-добър се оказа Румен Иванов от клуб "Авиоделта" - Казанлък, на II и III място се класираха съответно Христо Христов и Иван Иванов - и двамата от ловешкия клуб "Албатрос Екстрийм". Същият клуб си извоюва титлата за най-добър тим в 8-ото издание на авиофеста. "Олимпия еър" и "Фортуна прес" връчиха награда за разработка в областта на индивидуалните въздухоплавателни средства на Венелин Венков от Банкя.

 

 

Предстоящо

 

Цветан Цветанов чака трето дете, този път ще е момче

 

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов най-после е на път да се сдобие и със син, съобщиха за "BG Север" отлично информирани източници. Гаранцията, че третото творение на МВР шефа е мъжко, била стопроцентова след три прегледа на видеозон на съпругата Десислава Цветанова. Прилича му на най-силовия министър в кабинета да се сдобие с рожба от силния пол, коментират негови приятели. Все още обаче не е известно дали семейство Цветанови е решило как ще се казва бебето и дали професионалното му развитие ще бъде насочено към системата за сигурност, в която работи и майката. Както е известно, тя е служител на ДАНС. Нищо чудно Цветанов - джуниър да се насочи към прокурорското поприще, за да може фамилията да затвори пълния цикъл на правоохранителната система, допускат приятели на министъра.

Макар и да не се интересуват от тези въпроси, най-развълнувани и щастливи от предстоящото събитие са каките Гергана и Василена, които с нетърпение чакат появата на братчето. "BG Север"

 

Кестените цъфнаха

 

Според старите хора цъфналите кестени по това време предвещават дълга и люта зима.

 

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

За Героите и героите, а също за обществата им

 

Стефан КРЪСТЕВ (Cefules)

Французин с ампутирани крайници преплува Ламанша. Нашенец, пуснат от затвора в болничен, бе прострелян. Каква невероятна сила на духа! Несъгласни ли сте? Поне за второто? Да, двата подвига са несравними. Първото е Подвиг, второто "подвиг, но хайде да не си кривим душата. Всички помпаме адреналин на "Среднощен експрес", "Пеперудата", "Маквикър", "Изкуплението Шоушенг" и още, и още, и още. Все осъдени затворници, виновни, невинни, съмнително виновни или съмнително невинни, намерили начин да изявят любовта си към свободата, преборвайки системата, намирайки слабо място в нея. Въздигнали своето желание над правосъдието и обществените стени. В художествените измерения, в онзи свят, в който мечтаем и се опитваме да бъдем философи, без да сме много мъдри, нещата изглеждат по един начин - твърде романтични. В света, в който живеем и се научаваме да бъдем мъдри и когато не се стараем да бъдем философи, нещата изглеждат по друг - твърде пошли. Престъпник, съден за притежание на наркотици и незаконно оръжие, похитил фолк-певица, само защото отказала да му пее. Влязъл във физически конфликт с друг, всеизвестен "артист", както наричаше героите си покойният Христо Калчев - босове от подземния свят. Същият, без да прокопава тунели за десетилетия, без шум, полицейски свирки, изстрели от вишката, най-спокойно, като "бял човек", истински цар е навън и дори се забавлява, както повечето средни българи в условия на криза не могат. Същински герой! Няма що! Но без ирония ще кажа, че наистина в тази случка, лично, виждам сила на духа. Вярно: тъмната й страна, диаметрално противоположна на онази, която открива френския атлет - инвалид. Истинската й висина, а не дълбокото й падение. Но май, каквито са ни героите... За жалост, към това се стремим. Защото изключителните само разкриват стремежите на типичните. Защото в публичното пространство виждаме победителите в състезанията, а не останалите назад, но бягащи по същата писта. В изключителния резултат на шампионите прозира труда на множеството. Защото този герой е само един от множественото ни шампиони, все в една и съща дисциплина: тъмната страна на силата. А за светлата й страна само четем, че се изявява из света.

Иначе Бойко Борисов пак бил похвален от САЩ този път, че България била "зона на стабилност. Похвалата е получена в седмицата на коментирания случай, в който военен пенсионер простреля смъртоносно бизнесмен, отвлече приятелката му, пусна я, три дни беше издирван и накрая предаден от съпругата си. В същата седмица се разследва и смъртта на 160 деца от детски домове, които на хартия са починали от естествена смърт, но в действителност може да се окаже и че са убити. На фона на тези събития тази похвала ми звучи малко странно.

 

върни се в НАЧАЛО

 

върни се в НАЧАЛО