СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 31 (19 - 25 септември 2014 г.)


 

 

Стефан Кръстев за фантазиите, мечтите и илюзиите в неговия Ням свят

 

Излезе втората част на сагата - Змейова орис - краят на печалта, и романът Бъг във времето

 

 

Новите книги на Стеф излязоха като подарък за 45-ия му рожден ден, сн. Личен архив

Мая ПАСКОВА

Дали стигат или не стигат четиридесет и пет години - навършвам ги, това е печалният факт, че в тях не направих нищо съществено, не отричам, но именно защото ми е адски криво ще се постарая този път да се представя на ниво, с излизането на двете ми нови електронни книги: "Ням свят - 2: Змейова орис - краят на печалта" и "Бъг във времето". Може да се каже, че не съм живял с цяла душа и цяло сърце през тези четиридесет и пет години. Че не съм обичал с цяла душа и с цяло сърце през тези четиридесет и пет години. Че не винаги дори съм писал с цяла душа и с цяло сърце през тези четиридесет и пет години. Но тези две книги написах с толкова сърце и с толкова душа, с колкото би трябвало да живея, обичам и пиша за тези четиридесет и пет години. И друг подарък не искам, освен всичките ми приятели да споделят тревогите и копнежите ми от тези две книги". Така Стефан Кръстев - Цефулес, анонсира появата на новите си електронни книги в литературното пространство точно на рождения му ден - 14 септември. Първата част на сагата "Ням свят" "Далебор - синът на кладенеца"до последния момент претърпяваше метаморфози. Верен на себе си, авторът продължи модела си на работа и във втората част. Преосмислянето на сюжета става в движение, герои, обречени да са епизодични, стават главни, появяват се нови, изписаните страници нарастват, разделят се на две като сиамски близнаци, две от героините - змейови щерки, остават да доминират в

разделените книги. Финалът претърпява най-много редакции. Докато не го преживява като участник в 3D продукция. Следващата книга "Змейова орис - Възраждането на змея", ще излезе в началото на ноември. Далебор ще се опитва да създаде идеала си за държава, който много, много напомня за Държавата на Платон. Но сметката му не включва Арса, не включва Сърцатия и брат му Брюзос - Рибчо, не включва Ярей и преди всичко Змея, който го смята за свой роден син.

Далебор ще воюва храбро, подло, безсърдечно за идеала си. Но най-тежките последствия ще понесе, когато завоюва и крепостта, която пази едно женско сърце, издава част от сюжета Стеф.

 

- Далебор, Ярей... Как измисляш имената на героите си?

- Тракийски са. Ярей означава ярост, Далебор - далекобоен. Подава ми ги човек, който се е отдал на изследването на българската история. Някои си идват на мястото случайно, но точно.

- Сагата започва със сина на кладенеца - Далебор. Какво е Кладенецът?

- Пътуването в мрака, корените на злото, мрачните дълбини на съзнанието.

- Има ли дъно?

- Много дълбоко и води към други кладенци. Не е само моя метафората, има я и при други автори. Тълкуванията са различни.

- Колко от книгите в сагата са готови?

- 10 са написани. Най-малко още толкова ще бъдат, имам сюжет за тях.

- Откъде извират идеите ти?

- Като при Далебор - от дълбините на съзнанието. Имам доста шантави сюжети, които мисля да реализирам. Фентъзито ще си го нося винаги, то е в мен на подсъзнателно ниво. Стивън Кинг връзва всички книги с тъмната си кула. Явно при мен тъмната кула ще е "Ням свят".

- Вярваш ли в магии?

- Като християнин не вярвам, това е грях. Гледам рационално на тях - най-голямата магия са технологиите. Има неща, които рационалното мислене не може да си обясни, но не съм суеверен.

- Кой те спечели за фентъзито?

- "Магьосникът от Землемория" на Урсула Ле Гуин, после "Замъкът на лорд Валънтайн". Но съвсем в началото беше "Приказка без край" на Михаел Енде. Преди да прочета книгата, филмът много ме впечатли във възрастта, на която бях. Ето сега аз влязох в моята приказка без край...


 

Борис Кодиков представи Родина, Роден край, Родов корен в Гиген

 

На премиерата присъстваха много гигенчани, колеги авиатори, гости и почти цялото семейство на Борис Кодиков

Детето на XXI век - внукът Емил, продаваше книги, докато дядо му раздаваше автографи

Илиана ЦИРОВСКА

"Всеки човек в даден момент от живота си тъгува по родния край, изпитва непреодолимо желание да захвърли всичко и да се върне при корените си. Разказаното се забравя, написаното остава. За това е тази книга". С тези думи 84-годишният Борис Кодиков започна представянето на "Родина, Роден край, Родов корен", събрала в 620 страници с много илюстрации всичко за неговия род и свързаните с него фамилии от Гиген. Събитието съвпадна с традиционния сбор на селото. Авторът е родом от Гиген и с този проект ще остави на поколенията писмената история на родния край и корените си. Книгата е подготвяна почти две години и благодарение на техниката излезе сравнително бързо, каза авторът. На премиерата в салона на читалището присъстваха много гигенчани, колеги авиатори, гости и почти цялото му семейство. Сред официалните лица бяха кметът на Гиген Красимир Първанов, председателят на ОбС на община Гулянци Огнян Янчев, председателят на съюза на летците ветерани Дочо Харалампиев, автор на 21 книги, Георги Дамянов от Чирпан и Никола Игнатов - сътрудници, и други. Борис Кодиков развълнувано благодари на екипа, на семейството и на "двигателя на събитието" - брат му Никола Кодиков, за помощта, която са му оказали при подготовката и издаването на книгата. В "Родина, Роден край, Родов корен" са включени историите на 47 бележити гигенски личности. Т. нар. демокрация прогони децата ни, с носталгия каза родолюбивият българин. Той разказа факти от историята на родното си село, някога многолюдно и процъфтяващо, сега с под 2 000 жители. Красимир Първанов и Огнян Янчев поздравиха автора и му пожелаха здраве, дълъг живот и нови книги. Приветстваха го и други присъстващи. Направени бяха предложения Борис Кодиков да стане почетен гражданин и в негова чест да се изгради чешма в Гиген. Енергичният автор раздаде много автографи на десетките присъстващи, закупили книгата му преди и след премиерата, за когато беше предвидена и почерпка. Събитието завърши с обещание за нови срещи, най-близката от които - при представянето на следващата книга на Борис Кодиков за историята на Гиген в края на годината. Борис Кодиков е автор и на "Българската щурмова авиация" - в няколко тома и вече в две издания. След историята на Гиген се готви да напише и историята на Кючук Париж в Пловдив, където живее отдавна.


 

Арт центърът отбелязва Деня на музиката

 

Концертите ще бъдат на открито, началото им е 19 часа, сн. архив

Мая ГЕОРГИЕВА

С много музика и картини, вдъхновени от нея, в три поредни вечери ще бъде отбелязан Денят на музиката и поезията в Арт центъра. Инициативата е финансирана от община Плевен след защитаването на проекта "Камерни музикални вечери" във втората сесия за финансиране на културни проекти, включени в раздел 3 на Културния календар. Подкрепа е оказана и от местния бизнес. Ръководител на проекта е Ваня Михова, която заедно с уредника на галерията Владимира Йорданова съобщи подробности около реализирането му. На 1 октомври, от 18 часа, ще бъде открита национална изложба с 13 автори от градовете, с които са създадени културни мостове - Бургас, Добрич, Русе, София, Пловдив и Плевен. Темата на картините, естествено, е музиката и поезията. На откриването ученици от НУИ "Панайот Пипков" ще изпълнят класически произведения, а двама актьори ще четат стихове. Една от изненадите на вечерта е свързана с вино и художници, които ще правят интересни неща за публиката. Финалът ще бъде концерт на Мирян Колев от Трявна, който ще представи любопитния си проект на основата на електронната музика. Следващата вечер музикалната сцена е предоставена на популярното плевенско дуо майка и дъщеря - Доротея и Гена Люцканови. Те ще изпълнят джаз и поп парчета.

На 3 октомври пред плевенската публика ще се изяви една много атрактивна поп и соло изпълнителка - Боряна Докле и нейната група "Бора Де". Боряна е с албански корени, но от малка живее в България. Майка й е

популярната изпълнителка Клеопатра Скарцо Докле, наричана албанската Лили Иванова, а самата Боряна стига до второ място и става любимка на публиката в миналогодишното издание на "Гласът на Албания", съобщи любопитни подробности координаторът на проекта. Всички концерти ще започват в 19 часа. Организаторите се надяват на хубаво време, за да може да се използва пространството пред Арт центъра. Идеята е чрез различни проекти в Арт центъра да се канят млади и идейни творци в различни сфери на изкуството, да се случват интересни неща, както в останалите големи градове. До края на годината вече са планирани гостуванията на поета Стефан Цанев и на младата писателка Людмила Филипова.


 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

"Тук съм преди теб"

Катрин Панкол

Роман за любовта като единение на телата и душите, като върховен дар и за трудността да бъде постигната. Когато не знаеш коя си и се луташ между чаровна лудетина, веща изкусителка, корав боец и принцеса, застинала в очакване на мечтания принц. Когато един коварен вътрешен враг те преследва и непрестанно ти внушава: "Не този, той не е за теб". Роман за мъчните пътища към съкровеното аз и към интимния свят на човека насреща, към дълбините и висините на любовта, на щедрата, великодушна, освобождаваща любов.

 

"Изневяра"

Паулу Коелю

Приятелите на Линда смятат, че е жена с късмет. Съпругът й финансист продължава да е влюбен в нея след десетгодишен брак. Линда има две прекрасни деца, работи в голям вестник в Женева, прекарва отпуските си на екзотични места и в очите на другите няма никакви проблеми. Но едно интервю с известен писател променя всичко. Линда да се вгледа в живота си и да си даде сметка, че й липсва страстта, за която говори писателят. Но една случайна среща с бивш приятел запалва искра, която се разгаря и заплашва нейния подреден свят.

 


 

върни се в НАЧАЛО