СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 31 (19 - 25 септември 2014 г.)


 

 

След публикация в "BG Север"

 

Умуват промени на критериите за помощи на майки студентки

 

Хиляди млади дами мамят държавата, прибират по 2 880 лева и не учат

 

Веселина ИЛИЕВА

Броят на майките, които записват висше образование след като родят, за да получат еднократната финансова помощ от 2 880 лв., се е увеличил двойно, гръмнаха медиите миналата седмица - проблем, който "BG Север" постави преди повече от два месеца. За него алармирал социалният министър Йордан Христосков, който се притеснил, че предвидените в бюджета за това перо пари били изчерпани много преди годината да е приключила. За периода януари - юли 2 827 жени са получили помощта, а в бюджета имало предвидени помощи за 2 000 майки за цялата година. Обезпокояващото е, че сега, в началото на новата академична година, се очаква да се запишат още повече студентки с намерението обаче обучението им да продължи само докато гушнат три бона. Оказа се, че ректор на вуз е подал сигнал до социалното министерство, че от 120 майки студентки, които са получили парите, само 7 са продължили реално обучението си.

Похвално е, че и ректорите, и държавата в лицето на министъра, се усетиха, че в системата има пробойна, макар и чак на четвъртата година от влизането на наредбата в сила, въпреки че отчитат - средно с по хиляда майки се вдига цифрата всяка година.

Подготвяме промяна в условията, тъй като с това право масово се злоупотребява, гръмко обясни министър Христосков. Една от идеите е парите да се дават само на жени, които нямат право на обезщетение от НОИ, тъй като помощта е въведена с презумпцията, че майките, които учат редовно, нямат възможност да натрупат нужните месеци осигурителен стаж, за да получават майчинство. В момента обаче единственото условие е да се представи документ от вуз, че майката е записана да учи редовно. Без значение дали й е първо, второ или друго поред висше. Защото ако е второ или трето, то задължително е платено и то т. нар. скъпо платено, което ако може да си позволи, няма логика да взема и държавни пари. Без значение от социалния й статус. Защото ако пък мъжът й е бизнесмен, с отлични доходи, защо да има право на помощта? Без значение кое дете й е по ред. Без никакво друго значение освен да е редовна студентка. И възниква резонният въпрос: защо държавата е излишно педантична при отпускането на мизерните 35 лева детски - определя таван на доходите на член от семейството, следи ги девет месеца назад и прочие, а когато иде реч за помощи за майки студентки, подарява три бона без дори да проследи този, на когото ги дава, има ли реална нужда от тях и правомерно ли ги ползва.

След разпалени дискусии специалистите в социалната сфера стигнали до извода, че трябва да се види не само дали е записала първия семестър, а... и втория, та и сумата да се изплащала на два пъти. Резултатът от тази промяна е ясен - майките андрешковци пак ще предпочетат да запишат и втори семестър - все пак ще дадат хиляда, а ще вземат близо три хиляди лева.

Само не е ясно дали ще се повтори сценарият от преди пет години, когато Бойко Борисов дойде на власт и реши да се разправи точно с майките. Но не тези, които мамят като се записват студентки. А тези, които са предпочели да се върнат на работа преди децата им да са навършили две години. И видите ли, са ощетили държавата с по половин майчинство. Тогава се оказа, че лихвите, които жените платиха, бяха двойно повече от надвзетите суми. Защото справедливият Бойко разпореди да се проследят случаите две години назад.

Дали няма, връщайки се на бял кон след няколко месеца, пак неговият евтин популизъм да се фокусира върху тази група ползватели на социални услуги. Тогава ревът, който ще нададат майките, точили държавни пари безнаказано, ще е кански. Но чия ще бъде вината - тяхна ли, че хитруват на едро, или на държавата, която един път им позволява да я излъжат, после си иска парите обратно.


 

Николай Вълчев от факултет "Авиационен" към НВУ "Васил Левски":

 

Когато и сърцето на човек лети, не е важно колко е заплатата му

 

Веселина ГЕОРГИЕВА

Николай Вълчев от Ботевград е сержант в трети курс на факултет "Авиационен" към Националния военен университет "Васил Левски". В Деня на отворени врати на летището в Долна Митрополия той бе един от осемте младежи, които получиха своя сертификат, удостоверяващ постиженията им в летенето. В продължение на два месеца и половина той и колегите му усвоявали тънкостите на техниката на пилотиране, полет в зона, елементи от сложния пилотаж и самолетоводенето.

Казва, че да се рее сред облаците му е втора детска мечта, защото първата не успял да реализира. Искал да стане професионален футболист, но макар че доста време тренирал, не можал да постигне много в спорта. Бил в X клас, когато окончателно решил, че иска да учи авиация. Не било никак лесно - започнали тестове, изпити, но с подкрепата на родителите си и благодарение на силната си воля, успял. Доволен е, че засега отлично се справя с летенето.

"Като цяло сме доста ангажирани, защото освен самолетите учим и цивилна специалност. Моята е авионика на самолета и летателните апарати. Тази година ни беше първият летателен стаж, беше доста динамично и натоварено, но професионализмът, който показаха инструкторите, и тяхната всеотдайност доста ни помогнаха", доволен е Николай.

Има още две години докато се дипломира. Тогава ще последва разпределение. Между Долна Митрополия и Граф Игнатиево младият летец предпочита "Графа", защото "...който иска да лети, там се докосва до истинската авиация - бойната".

На въпрос дали при избора на професията го е привлякло и финансовото възнаграждение, Николай отговаря: "Който каже, че не го интересува финансовата страна в професията, ще излъже. Но когато сърцето на човек лети, всичко останало е на заден план".

Точно затова той не знае и не го интересува колко ще е заплатата му след като се дипломира. "Само искам да съм добър в това, което правя. Хубаво е човек да открадне занаята, както казват инструкторите ни, за да научи и хората след него на това, което знае", убеден е Николай Вълчев.


 

Близо милион лева за социалните услуги в центровете от семеен тип

 

Светлана ЧАМОВА

Община Плевен ще получи еврофинансиране в размер на 955 324 лева за предоставянето на социални услуги в шест центъра от семеен тип за деца и младежи, изведени от специализираните институции. Договорът за този проект е подписан в края на миналата седмица, съобщиха от общината. В пет от т. нар. "къщички" ще се настаняват деца с увреждания, а в една - здрави деца. В шестте центъра ще се разкрият около 100 работни места - за социални работници, психолози, педагози, помощен персонал. След подбор на кадрите обучението им ще бъде приключено до пролетта.

Самите центрове за настаняване са построени по предишен европейски проект за 4,2 млн. лева в четири квартала на Плевен. Децата и младежите, които ще живеят в тях, ще бъдат изведени от социалните домове, за да заживеят по начин, близък до семейната среда.

 


 

Телефоните на учениците създават хаос в часовете

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Въпреки че в Правилника за прилагане на закона за народната просвета (ППЗНП) е записано, че учениците нямат право да носят и да ползват мобилни телефони в училище, особено в час, местните педагози все още се оплакват от проблеми с апаратите на децата, научи "BG Север". "Имаше период, в който бяхме въвели практика учителят в началото на часа да събира телефоните на бюрото си. Но първо - с това се губят 5 минути от часа, второ - те започват да мрънкат", обясни Емил Райков - директор на ДФСГ "Интелект" в Плевен. Сега там разчитат предимно на съвестта на децата - в началото на часа да ги изключат и да не ги ползват. Райков разказа, че са имали всякакви неприятности, свързани с телефоните - и изгубени, и откраднати, и паднали в тоалетната. Но съгласете се, че ние не можем да следим и да се грижим за GSM-ите на 600 ученици, каза още Райков.

"Някои наистина са съвестни и се съобразяват, но пък има и такива, които много често ни прекъсват по време на час и казват - майка ме търси спешно. Излизат да говорят в коридора и създават един малък хаос", сподели пък учител от Професионалната гимназия по механоелектротехника в града. Той призова родителите да научат графика на часовете на децата си и да им звънят в междучасията.

Три пъти в годината учениците получават инструктаж от класните си ръководители, че нямат право да използват мобилните си апарати в училище, сподели за практиката в неговото школо и директорът на Спортно училище "Георги Бенковски" Петър Георгиев. По думите му децата вече били свикнали да ги изключват преди урока.

По-големият проблем за учениците от гимназиалните класове е не че не могат да говорят по апаратите, а това, че не могат да ползват интернета им и да сърфират в социалните мрежи.

Освен това телефоните на голяма част от децата били много скъпи и преподавателите не се ангажирали да ги съхраняват. На тази основа се появявал и друг проблем - някои деца получавали комплекси, че телефоните им не са толкова хубави колкото на съучениците им. Не всеки родител може да си позволи да купи скъп телефон на детето си, твърдят педагози.

Масова практика в Плевен е да се снабдяват с мобилни телефони и първокласниците. Това не е нужно и чак толкова наложително, сподели пък начален учител от нашия град. При малките се получавали нелепи ситуации, в които примерно две деца се спречкват, едното звъни да се оплаче на баща си. "Таткото идва, започват едни разправии, а после малчуганите пак си играят и се смеят заедно, сякаш нищо не е било. Ние имаме телефоните на родителите и още на първата родителска среща ги уверихме, че при нужда ние ще им се обаждаме", твърди учителят.


 

Послушай лекаря

 

На каква възраст е най-добре да се изследва слуха на бебето? Задължително ли е това изследване и при какви случаи трябва да се обърне по-сериозно внимание?

Дора Кръстева

 

 

Не отлагайте изследванията на слуха на бебето

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Глухотата при новородените се среща много често в българските семейства, въпреки че все още няма точна статистика колко деца страдат от глухота в страната ни.

Причините за глухотата могат да са различни - ако майката приема ототоксични антибиотици или други лекарствени медикаменти по време на бременността, или прекара някои вирусни заболявания. Слухът на детето може да се увреди по време на самото раждане, ако се използват форцепс или други средства за изваждането му.

Много е важно да се диагностицира има ли нарушение на слуха веднага след раждането, защото можем да помогнем на това дете да се развива нормално. Единственият начин да им се помогне е да се направи по модерен хирургичен метод кохлеарна имплантация, т. е. да се имплантират електроди към мозъка, които да компенсират нарушената част от слуховия анализатор. Операцията не е толкова сложна, но се извършва само в две болници в страната и имплантите са много скъпи.

Едно на хиляда бебета у нас се раждат с вродена глухота, но в повечето случаи проблемът се установява късно. Освен липсата на скринингова програма за изследване на новородените, другата причина е пренебрегването на проблема от родителите. Не се обръща достатъчно внимание на признаците за глухота при бебето и така често се изпуска най-добрия период за диагностициране. Слухът на новородените се изследва чрез обективна аудиометрия. Има един по-нов метод - изследване на отоакустични емисии. Този подход е абсолютно точен и ни дава информация дали има увреждания във вътрешното ухо. И двата начина са напълно безвредни за детето и се прилагат в плевенската клиника "Света Параскева". Много е важно да се диагностицира причината за глухотата до 6-ия месец, за да се започне адекватно лечение.

Другото важно нещо, което задължително се прави по света, е прегледът на носа на новороденото. Много често по време на раждането настъпват травми на нослето, тъй като то е с много меки кости и хрущяли. Възникналите деформации по-късно довеждат до затруднено дишане, до хронични хреми и от там пак до усложнения в слуховия анализатор.


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

Транснационален Компас в Париж

 

Заключителната работна среща по проекта се проведе във френската столица

От 4 до 6 септември в Париж, Франция, се проведе заключителната работна среща по проект "Баланс на компетентностите, иновативен инструмент за избор на кариера и увеличаване на пригодността за заетост на ромите", с акроним "КОМПАС", в който партньори от България са Регионален център за подпомагане на стопанските предприемачи, Плевен и Сдружение "Развитие на личността и човешките общности". Проектът е финансиран по програма Учене през целия живот, Секторна програма "Леонардо да Винчи", трансфер на иновации, с координатор Bildungsinstitut Pscherer gGmbH, Германия.

"Компас" е заглавието на проект, който е в сферата на "Европейската рамка за национални стратегии за интегриране на ромите до 2020 г.", изпълняван съвместно с партньори от Франция, Унгария, България, Румъния и Германия от началото на октомври 2012, с продължителност 2 години, до края на септември 2014.

Основна цел на този проект е чрез прилагане на инструментариум за Баланс на компетентностите при целевата група на ромите, да се улесни избора на кариера и пътя за навлизане на пазара на труда, да се преодолеят съществуващите пропуски в системите за професионално обучение във всички партньорски страни за бързо адаптиране на трудовите пазари в Европа.

Изпробвания и проверен инструмент за Баланс на компетентностите в Германия и Франция като част от работата по проекта беше

трансфериран в партньорските страни България, Румъния и Унгария, и модифициран, адаптиран и приложен за целевата група на ромите.

Акцент на заключителната среща в Париж беше мониторинга на тестовата фаза в България и Унгария, както и разпределение на задачите от заключителния етап по проекта, включително подготовката на финалния отчет. В проектната група от България, освен координаторите на двете плевенски сдружения, участваха представители на Агенцията по заетостта в София, регионалната служба в Ловеч и кметовете на общините Левски и Искър, в чиито региони беше тестван Балансът на компетентностите. Българските партньори представиха резултата от тестовата фаза в България и споделиха проблемите, трудностите, но и успехите от изпробването на инструмента в България. Модифицирания и адаптиран инструмент за Баланс на компетентностите беше изпробван с 16 участника, представители на целевата група на ромите. Резултатите от тестовата фаза бяха споделени и разпространени чрез информационни семинари в България с представители на регионалните служби по заетост в Ловеч и Монтана през м.юли тази година. А десет представители на Бюрата по труда от Ловеч и Монтана, включително медиатори, се обучават през септември от консултантите на двете сдружения да прилагат модела със специфични целеви групи.

От особено голямо значение за българската група в Париж беше участието в Международна конференция " Баланса на компетентностите в служба на непрекъснати професионални пътища: индивидуални и социални предизвикателства " наред с още около 400 участника, представители на различни заинтересовани институции, доставчици на услуги и фирми.

Основен организатор на международната конференция бе Националната федерация на центровете за баланс на компетентностите (CIBC) във Франция, която съществува повечe от 20 години. CIBC е първата европейска мрежа за ориентиране през целия живот и сигурност в кариерата, която подкрепя обществени политики в областта на заетостта, професионалното обучение, признаване на предишно учене. С подкрепата на социалните, икономически и институционални партньори, Националната федерация на CIBC допринася за промени в баланса на уменията и диверсификация на консултантската дейност в областта на човешките ресурси. Международната конференция беше подкрепена от FECBOP - Федерация на европейска мрежа от центрове за балансиране на компетентностите и професионално ориентиране, която е партньор по проекта "КОМПАС" от Франция.

На 05.09. българските партньори бяха гости на Общото събрание на FECBOP, което беше една възможност на двете плевенски сдружения да презентират изпълнението на тестовата фаза в България пред редовните и асоциирани членове на Федерацията, както и пред много гости. В рамките на проекта, след преминат одит за съблюдаване на критериите за качество, Европейската мрежа от центрове за балансиране на компетентностите и професионално ориентиране (FECBOP), ще се увеличи със сертифицирани партньорски институции от България и Унгария. От българска страна сертификат ще получи Сдружение " Развитие на личността и човешките общности".


 

ПРОЕКТ BG051PO001-4.1.05- 0255

"СЛЕДВАЙ МЕЧТАТА СИ"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на

Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси",

съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз

 

Преди финала на проекта Следвай мечтата си

 

Само дни, преди началото на учебната година, ромските деца от Начално училище "Христо Ботев" в гр. Левски се завърнаха от своя втори творчески лагер, проведен на брега на морето, в екзотичния курорт "Златни пясъци". Отпочинали, вдъхновени и препълнени с емоции те влязоха отново в своето училище. През последния проектен месец, наред с творческите, спортните и дискусионните занимания, децата от проекта "Следвай мечтата си!", заедно със своите връсници от гр. Левски ще преживеят още един вълнуващ ден - Детския празник на изкуствата. Той ще се проведе на 23 септември от 16,30 часа в центъра на гр. Левски. Малчуганите очакват с нетърпение организираното от Фестивална фондация "ОбзорАрт" карнавално шествие, забавни игри и изненади.

Преди това, на 19 септември в 10,00 в зала "Плевен" в Плевен, ще се проведе Кръгла маса на тема: "Интеграцията на децата и младите хора от ромски произход чрез изкуство - мисията възможна". За участие в нея са поканени представители на образователните институции, читалищата, местните власти от Плевенска област. Презентации са подготвили: доц. д-р Венцислав Велев - директор на Дирекция "Нематериално културно наследство" на Министерство на културата, д-р Румян Сечков - директор на Фондация "С.Е.Г.А.", Емилия Лисичкова - Председател на Платформа АГОРА и Божидар Александров - ромски лидер от кв. "Факултута", София, с успешен опит в интегрирането на децата от ромски произход в образователната система. Очаква се областният управител г-н Бойко Балтаков да открие форума.

Проектът "Следвай мечтата си!" приключва успешно дейностите си. Водещата организация - сдружение "Плевенски Обществен Фонд - ЧИТАЛИЩА", и неговият партньор НУ "Христо Ботев", гр. Левски, постигнаха планираните резултати, научиха нови "уроци" за сложния и не толкова лек път към интеграцията на ромите, към изграждането на толерантност и взаимно признаване на различията в мултиетническите общности, към създаването на условия за пълноценно развитие на децата.

 

"Този материал е публикуван с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Сдружение "Плевенски Обществен Фонд - ЧИТАЛИЩА" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този наръчник отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган."

 

върни се в НАЧАЛО