СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 31 (19 - 25 септември 2014 г.)


 

Търговците на дърва за огрев се оплакват от нелоялна конкуренция

 

Тази година не се очаква повишаване на цените, остават 50 - 60 лв. кубика

 

По-евтините дърва най-вероятно са от незаконна сеч, сн. архив

Поля ТОМОВА

Тази година не се очаква поскъпване на дървата за огрев. Те остават на същите нива, както и миналата - 50 - 60 лева за кубик. Повечето от хората, които се греят на твърдо гориво, вече са купили необходимите им количества. Търговията обаче е активна и до края на октомври, твърдят от бранша. В Плевен се предпочитат ненарязани дърва, тъй като клиентите смятат, че така няма как да бъдат измамени в кубиците. Обичайно си купуват по пет кубика, а в зависимост от зимната обстановка се обаждат за още, казват търговците.

Те признават, че към края на октомври е възможно да се очаква минимално увеличение на цената, но тя в никакъв случай няма да е непосилна за хората. Факт е, че всяка изминала година все повече се увеличава броят на плевенчани, които предпочитат да се топлят с дърва. "Хората очакват поскъпване на тока и затова имаме поръчки дори и в блокове в централната част на града. Имаме случаи, в които наши клиенти са семейства с добри доходи, но явно и те предпочитат да намалят средствата за отопление през зимата", казват търговците.

На интернет страницата на Агенцията за горите всеки вече може да провери за кои горски територии са издадени позволителни за сеч. Това може да се види независимо от собствеността на територията. Нововъведението дава възможност да бъде проверено регламентирана ли е сечта в определена горска територия. По този начин в реално време ще може да се проверят издадените

позволителни и сечите, които ще се извършват в дадена гора. За местата, в които сечта е приключила, може да се провери колко и каква е добитата дървесина. Търговците на дърва за огрев признават, че и в техния бранш има пазар на черно и нелоялна конкуренция. "При положение, че някой ви предложи цена, по-ниска от 50 - 54 лева за кубик, трябва да сте наясно, че става дума за незаконна сеч", казват от бранша. По думите им, клиентите не се замислят откъде идва дървесината и купуват на по-ниските цени. Легалните продавачи смятат. че търговията на черно няма как да бъде спряна, както и масовата сеч от страна на ромските фамилии, които буквално опустошават горите. "Трябва да им се налагат по-тежки санкции, защото сега им конфискуват дървата и каруците, но те утре отново идват и секат. Ако го правят само за собствените си семейства, разбирам, но те продават и ни пречат", категорични са търговците.


 

Един и същи вид риба - в широки ценови граници

 

Светлана МАРИНОВА

Черноморската риба е поскъпнала двойно, тъй като няма много улов, а тази, която се продава, е средиземноморска, твърдят познаващи отвътре тази търговска ниша. Репортерска проверка из плевенските магазини показа, че въобще не е евтино да сложиш такава храна на масата, а един и същи вид риба може да се срещне в твърде широк ценови диапазон - с разлика до 4,50 лв. Най-скъпи и традиционно луксозни се оказват филето от костур и сьомгата - първата риба стига 20 лв. за килограм, а нарязаната сьомга в един конкретен търговски обект само за ден скочи от 19,90 лв. на 24,50 лв. Следват ги други относително деликатесни риби като ципурата за 16,50 лв. и лавракът, който може да се хапне срещу 13,50 - 18 лв. килото - доста сериозно ценово отклонение. А за любителите на по-нетрадиционното в плевенски магазин се продават дори раци за 7 лева килото.

Най-евтина е дълбоко замразената цаца за 2 лв./кг, но тази цена се оказва двойна спрямо година по-рано. Относително евтино излиза и вносният пангасиус за 3,60 лв. Плюсът при него е, че е само месо, а големият минус - че е замразен с толкова много вода, та след размразяването остава доста по-малко от купения грамаж. Златната ценова среда държат скумрията - 4,80 лв., попчетата - 5,20 лв., макар че и те са скочили с около лев, хекът - 5,80 лв.

Единствената жива риба, която се продава в Плевен, е шаранът. Сладководните риби поне не са замразени, но цените им не отстъпват на морските. Цял шаран се търгува за 6 - 6,50 лв., а нарязан на шайби вече става 8,99 лв. Цената на пъстървата е в граници из плевенските магазини - между 8 и 10,99 лв., според това от къде ще се купи. Най-евтини традиционно си остават толстолобът - среща се дори за 2,60 лв./кг, макар че нарязан на шайби на места стига дори 5,80 лв./кг, и таранката - 1,60 лв./кг, но тя пък има толкова много кости, че е под сериозен въпрос колко човек ще е на далавера, ако си избере тъкмо нея.


 

С 30 - 40% са се увеличили клиентите в местните хотели

 

Рада Съйкова, управител на хотел "Ростов", сн. авторът

Веселина ИЛИЕВА

Миналата седмица Националният статистически институт (НСИ) излезе с шокиращи числа, определящи Плевен като място със силно развит хотилиерски бизнес. През юли в нашия град местата за настаняване са били 29 и са разполагали с общо 1 311 легла. Пак през този летен месец в Плевен са нощували 4 461 лица, като 685 от тях са били чужденци. Според НСИ приходите за месеца на местните хотелиери възлизат на 301 000 лв., като от чуждестранни посетители постъпленията са 58 000 лв. Репортерска проверка из плевенските хотели показа, че наистина раздвижване в бизнеса има. За това признават и управителите на местата за настаняване.

Определено нощувките вървят нагоре, заяви Рада Съйкова, която вече една година заема длъжността управител на хотел "Ростов". Тя каза още, че при тях отсядат предимно командировани служители на фирми и броят им наистина се е покачил с около 70% за последната година. "Много по-малко от нашите клиенти са туристи, дошли на обиколки из района. Имаме и групи, които са участници в конгресни мероприятия", разказа Съйкова.

По думите й с 30 - 40% са се увеличили като цяло клиентите на хотела. Това тя не отдава обаче на факта, че през последните четири година плавно са паднали и цените на нощувките в "Ростов".

Според нея по-скоро причината е и лекото раздвижване на бизнес климата в града.

По принцип политиката на хотела е да не връща клиент. "Когато някой се обади или постъпи някакво запитване за настаняване, ако тази цена му се види висока и съответният човек има определен по-нисък лимит, ние сме готови да го настаним и за по-малко пари, отколкото да го загубим като клиент. Винаги сме склонни на договорка за цената. Не трябва да връщаме никого дошъл при нас, а да постигнем някакво споразумение", обясни Рада Съйкова.

7 - 8 са най-предпочитаните хотели в Плевен. И всеки от тях си има определена таргет група клиенти. Най-евтин, но и с не толкова добри условия, е хотел "Сторгозия". Там непретенциозните клиенти могат да преспят само за 20 лева на вечер.


 

Обединение от пазарджишки фирми спечели поръчката за спортната зала

 

С пазарджишкото обединение "Плевен спорт 1" община Плевен е подписала в петък, 12 септември, договор за изпълнението на първия етап от проекта за изграждане на многофункционална спортна зала, съобщи кметът проф. Димитър Стойков. Бяха подадени 4 оферти, двама от участниците бяха отстранени. Търгът бе за 2 млн. лева, финансирането е по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Обединението трябва до края на годината да проектира съоръжението и да подготви площадката, където ще се извършват следващите строителни работи.

Кметът каза, че веднага след като новото правителство поеме властта, ще поиска то да осигури от държавния бюджет за следващата година останалите 10 890 000 лева за построяването на залата. Причината за бързането е, че ако това не стане, сегашните 2 млн. лева ще бъдат загубени. "BG Север"


 

Търсят се предимно двустайни жилища

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Слаб пазар на имоти се очертава в началото на есента в Плевен. Има търсене на двустайни жилища за покупка на цени около 30 хил. евро, но няма предлагане. Клиентите са предимно млади семейства, които имат спешна нужда от дом. По-слаб е интересът към едностайните жилища, вървят добре на пазара само гарсониерите. Те обаче рядко се предлагат, коментират от агенциите за недвижими имоти.

В града има постоянно търсене на къщи с дворове на цени в много широки граници - от 20 хил. евро до 60 хил. евро. Предлагат се оферти за скъпи имоти от порядъка на 50 - 60 хил. евро, но до сделки рядко се стига. Те не са тенденция на пазара, а по-скоро изключение, коментират от агенциите. Оттам допълват, че все повече се увеличава времето, в което клиентът може да намери подходящото жилище.

В края на септември приключва еуфорията около наемането на жилища. Остава постоянно търсенето под наем на едностайни и двустайни апартаменти. Тристайните също се предлагат на пазара, но рядко се явяват кандидати. Търсят се магазини в центъра под наем, няма интерес към офис площите засега.

Пазарът на земеделски земи остава стабилен. Цените не се променят, хубавите парцели вървят по 700 - 800 лева за декар. Скъпите парцели също излизат на пазара, но не се търсят. Към тях проявяват интерес само управителите на фондове и арендаторите, коментират от агенциите за недвижими имоти.


 

Младо семейство върти бизнес с калифорнийски червеи

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Бизнесът на плевенчаните Мая Владиславова и съпругът й е отглеждането на червени калифорнийски червеи. Решението да произвеждат биотор взели преди 6 години. Тогава проучили търсенето на биологично чист продукт за подхранване и торене на всички видове растителност. Това ни заинтригува, понеже се получава нещо много полезно, сподели пред "BG Север" Мая. Разбрали, че не са нужни кой знае колко средства - трябвали им пари само да закупят размножителния материал и за материали за направата на леглата, в които се отглеждат калифорнийските червеи.

"Преди шест години много по-малко се знаеше за биотора и за неговите безценни качества. Днес все повече хора се интересуват и го търсят като продукт. Също така вече има много ферми за отглеждане на калифорнийски червеи, както в Плевенския регион, така и в цялата страна", разказа Владиславова.

Година след стартирането на бизнеса започнали да усещат и възвръщаемостта на вложеното, защото толкова време било необходимо, за да се постигне най-високо качество на биотора преди да се извади от леглата и да се предлага на пазара.

На този етап това е само семеен бизнес, но намеренията ни са да се разшири и да наемем и работници, планира младото семейство и пояснява качествата на продукта си: "Биоторът дава възможност за получаване на висококачествени екологично чисти растителни и животински продукти, които всъщност са всекидневната храна на човека. Хумусът е неколкократно по-добър от всички изкуствени торове.

Всички растения - както културните, така и диворастящите, реагират позитивно на хумуса в почвата. Няма значение по какъв начин и по кое време се употребява, защото растенията усвояват от него полезни съставки. Под въздействието на хумуса те по-леко преодоляват сушата и други неприятни въздействия. Освен това плодовете по-рано узряват, имат по-добър вид и качество".

 

върни се в НАЧАЛО