СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 31 (19 - 25 септември 2014 г.)


 

След ремонтите по площада собственици на магазини треперят при всеки дъжд

 

Няма опасност от наводнения в района, обещават от общината

 

Проверката с нивелир потвърди опасенията на търговците - в зоната пред малките фонтани наклонът на плочките е такъв, че оттичащата се вода ще отива към обектите им, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Ако и при нас се излее порой като този, който удави Мизия, директно фалираме. Новата настилка по площада е направена с такъв наклон, че водата ще влезе в магазините, стоката ще се съсипе, а основите на сградите ще подгизнат", оплакаха се пред "BG Север" собственици на търговски обекти до малките фонтани на площада. Според тях все още не се е стигнало до наводнения, защото наоколо има недовършени части от проекта, които поемат част от падналия дъжд. Но когато целият площад бъде покрит с плочки, основният поток от водата ще минава точно пред магазините, защото те са в ниското.

Проверката с нивелир потвърди опасенията им - по цялата пешеходна зона пред трите малки фонтана наклонът на плочките е такъв, че оттичащата се вода ще отива към магазините и кафенетата там. А на някои от търговските обекти вратите са дори под нивото на настилката. На няколко метра от сградите плочките са наредени с обратен наклон, но според търговците той едва ли ще е достатъчен, за да ги спаси от наводнение при евентуален порой.

"Дори само 5 дка да остане площадът пред Мавзолея след реконструкцията, ако върху него се изсипят обичайните за това лято количества дъжд от 20 литра на квардатен метър за час - два, това означава, че през зоната с магазините ще минат общо 100 000 литра. Това си е цяла река, която в тесния участък ще е и с високо ниво", коментират търговците.

"Такава опасност няма. Всичко в този район е изпълнено според проекта. Правихме няколко срещи по проблема със собствениците и наемателите на обектите там и с авторите на проекта", заяви Евгени Генов, ръководител на проекта в община Плевен.

Заради опасенията от евентуални наводнения бил нает геодезист, който направил необходимите замервания. Той установил, че изпълнителите са спазили нивата и наклоните на новата настилка точно както са предвидени по проекта.

"Предвидената отводнителна система е с няколко линейни оттоци. Изпълнена е с решетки и шахти, които са мерцедеса на отводняването - на немската фирма "АСО", и с няколко точкови оттоци. При големия дъжд преди две седмици площадът се отводни безпроблемно", твърди инж. Мария Иванова, която изпълнява инвеститорския контрол на обекта.

Падналият дъжд оставил локви на няколко места, в които новата настилка е пропаднала. Местата са маркирани и допуснатите от изпълнителите грешки ще бъдат отстранени, увери инж. Иванова.


 

Готова е тройната експертиза за павилионите пред Спиди

 

 

На 16 септември делото за павилионите се отложи заради заболяване на съдия Юлия Данова, сн. архив

Емилия КАРАБУЛЕВА

Скандалното дело в Административен съд - Плевен, което касае спора около изграждането на павилиони пред заведението "Спиди", не се проведе на определената дата 16 септември. "Причина за отлагането е заболяване на съдия Юлия Данова, която гледа случая. Делото ще бъде насрочено през следващата седмица, когато съдийката ще се върне на работа", обясни Диян Добрев, пресаташе на Административен съд - Плевен.

На поредното заседание във вторник - 16 септември, трябваше да бъде разгледана тройна съдебна техническа експертиза. Тя бе назначена на предишното заседание на съда на 24 юни т.г., за да определи начина, по който са изградени павилионите пред "Спиди", дали те отговарят на одобрения проект и схема. Ще припомним, че делото се води от жалбоподателя Димитър Жеков, собственик на изградените павилиони, срещу зам.-кмета по териториалното развитие на община Плевен. "Тройната експертиза е готова, представена е от вещите лица. Предстои разглеждането й от съда", обясни Диян Добрев.

На предишното заседание през юни т.г. съдът изслуша единичната техническа експертиза, която бе изготвена от вещото лице Иван Николаев. Неговото заключение сочи, че павилионите отговарят на изискването за преместваеми съоръжения. Това се потвърждава от външния вид на конструкцията, която лежи на повърхността и може да бъде преместена на части.

"Павилионите с нищо не се различават от тези, в които се продават цветята. А те са преместваеми съоръжения. Какъв е спорът тук?!", коментира Мария Кънова, адвокат на Димитър Жеков, след заседанието.Променя ли се трайно субстанцията на земята при така поставените съоръжения, бе въпросът, отправен от представителя на общината - юрисконсулт Велислава Величкова, към вещото лице. Той отговори, че субстанцията се отнася за земеделските земи, за пасища, а в случая имаме частен терен, предвиден за строителство още през 1963 г.

След изслушване на единичната експертиза, представителят на общината заяви, че в нея се забелязват някои противоречия, че е непълна и не дава отговор на някои въпроси. Затова юрисконсулт Велислава Величкова настоя за назначаване на нова, тройна експертиза със същите задания, която да бъде изготвена от архитект и двама конструктори.

Прокурор Йорданка Антонова подкрепи искането на общинския представител. Тя зададе въпрос - за какво общината е дала разрешение на предприемача? И дали изградените в момента павилиони отговарят на изискването за преместваеми съоръжения? От обвинението заявиха още, че първоначално одобрената схема за 8 павилиона е променена, като са изградени 3 обекта, които са добили вид на магазини в документацията.

Така на предишното заседание по казуса съдът прие заключението на единичната техническа експертиза и назначи тройна такава със същите въпроси, като даде възможност на страните да поставят допълнителни. Това те направиха в 3-дневен срок, като писменото им изложение съдържаше и предложения за вещи лица. Съставът на комисията, която работи по тройната експертиза, бе определен от съда в закрито заседание. Ще припомним, че на предишното заседание представителят на общината възрази срещу участието на вещото лице, изготвило единичната експертиза, в новата комисия, която ще подготви тройната експертиза.


 

Двама 24-годишни младежи загинаха в катастрофи

 

Двама 24-годишни младежи загубиха живота си в нелепи транспортни произшествия на територията на Плевенска област само за броени дни. Единият бе пътник в автомобил, а другият е карал мотоциклет, без да има книжка.

На 15 септември става тежка катастрофа между кола и комбайн. Сигналът за произшествието е подаден в 11,03 часа в полицията в Кнежа. На място незабавно са изпратени полицейски екипи и служители от "Пожарна безопасност и защита на населението". Те установили, че в местността "Маринов геран" лек автомобил "Дачия Логан", с водач 33-годишен от Кнежа, е изгубил контрол над управлението и се е блъснал в неправилно движещ се комбайн "Джон Диар", управляван от 32-годишен от село Ковачица.

За изваждане на телата от огънатите ламарини съдействие са оказали спасители от "Пожарна безопасност и защита на населението". Шофьорът на леката кола е настанен в Неврохирургично отделение при УМБАЛ "Г. Странски" с наранявания в областта на гърдите, без опасност за живота, ала спътникът му - 24-годишен от Кнежа, е починал на място. Водачът на комбайна е изпробван за алкохол с "Алкотест дрегер" и уредът е отчел отрицателен резултат. Мястото, където е станал трагичният инцидент, се характеризира като участък с концентрация на ПТП, уточняват от полицията.

24-годишен неправоспособен моторист от Плевен загина край Ясен два дни по-рано - в събота следобед. От кмета на селото Йото Добрев научихме и името на момчето - Петър Маринов. Той карал с висока и несъобразена скорост мотоциклета на свой приятел от Тръстеник. Движил се по главен път Плевен - София.

Със своя москвич пътя му засякъл Георги Иванов от Ясен. Човекът живеел на същата улица и искал да направи маневра надясно, за да влезе в двора си, разказа още Добрев. Заради високата скорост Петър не успял да спре навреме и се забил в москвича. Младежът е починал в спешния център в Плевен. "BG Север"


 

Полицията търси съюзници срещу наркодилърите край училищата

 

Светлана МАРИНОВА
Веселина ИЛИЕВА

"Наркоразпространението край училищата е проблем, който съществува, не си крием главата в пясъка и да казваме, че го няма. Не е голям, но го има най-вече на територията на община Плевен плюс някои от по-големите общини", заяви наскоро на брифинг шефът на местната областна дирекция на МВР гл. инсп. Йордан Каменов. Проблемът е бил обсъден и на среща с Регионалния инспекторат по образование (РИО) в навечерието на учебната година. Шефът на областната дирекция каза още, че полицията има информация кои са дилърите, които се навъртат покрай учебните заведения, има реализирани акции срещу местни наркодилъри и това ще е един от акцентите в полицейската работа. Ще се търси съдействие и от охранителните фирми, които пазят училищата, за да се противодейства на този вид престъпление. Ще се ползват и контактите на инспекторите в Детска педагогическа стая с децата, тъй като има "движение" при разпространителите на наркотици, с това се занимават различни лица във времето.

Красимир Дъбнишки е охранител в ОУ "Йордан Йовков" в Плевен. "От четири години работя като охранител и наистина преди една - две имаше подобен проблем. Навъртаха се момчета, които да зарибяват децата. Но от миналата година позачезнаха", казва той. Според него момчетата с наркотиците вече не се навъртали наоколо, защото и полицейското присъствие в района на училищния двор станало по-засилено. Постоянно патрулирали служители на реда около школото.

Почти всички родители водят и вземат децата си, а когато са навън през деня, те са с учител и нямат възможност да говорят с тях, заявява още охранителят. Според него този проблем може все още да го има в гимназиите, където учениците са по-големи, с по-слаб родителски контрол.

Полицията е осъществила срещи с директорите на училища по закона за частната охранителна дейност, информира от своя страна Мирослав Николов, началник отдел "Опазване на обществения ред и превенция".

Полицейските инспектори приоритетно проверяват фирмите, които охраняват училищата. Когато проверките са съвместни с Инспекцията по труда, целта е да се прецени дали броят на охранителите не е редуциран - например да са необходими 7 човека, а да са назначени 5. Където има констатирани нередности, на школските директори се връчват предписания за предприемане на мерки към охранителната фирма. Раздаден им е списък с лица, склонни към извършване на онези престъпления, които са типични край училищата - наркоразпространение, грабежи, кражби. Акцентира се върху видеонаблюдението в училищата.

Мирослав Николов даде като положителен пример СОУ "Иван Вазов" в Плевен, където средствата за наблюдение са разположени максимално добре. Те са при охранителя на пропуска и той по всяко време вижда какво става на територията на цялото училище, както и номерата на спиращите коли. Прави се запис, който при необходимост може да бъде полезен на полицията.

 


върни се в НАЧАЛО