СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 31 (19 - 25 септември 2014 г.)


 

 

С близо 2 200 първолаци започна новата учебна година в областта

 

Броят на малчуганите приблизително се запазва, твърдят от РИО

 

 

 

В ГПЧЕ споделиха многобройните поводи за гордост, сн. Мая Паскова

 

В ОУ Йордан Йовков посрещнаха първолаците с питка и мед, сн. Веселина Илиева

 

Близо 2 200 първокласници от област Плевен за пръв път прекрачиха училищния праг на 15 септември. Тенденцията е за запазване броя на най-малките ученици - те са приблизително толкова, колкото и миналата година, казаха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). В град Плевен малчуганите са 994.

С три паралелки първокласници откри новата учебна година ОУ "Йордан Йовков". Там по стара българска традиция ги посрещнаха с питка и мед и ги закичиха със здравец. После специално за тях пристигна ключът към знанието. Първолаците чуха приказката за добрата фея, която ще им помага да усвояват четенето и смятането в двореца на знанието - училището. С много вълнение и трепет децата за пръв път разлистиха и своето букварче.

Традиционно заедно откриха новата учебна година професионалните гимназии по туризъм "Алеко Константинов" и по транспорт "Проф. Цветан Лазаров". С нови надежди и добро настроение учениците от двете училища влязоха в класните стаи под звуците на първия звънец.

Учениците призоваха за съпричастност към хората от бедстващите региони на страната и събирането на средства в помощ на нуждаещите се. В Професионалната гимназия по механоелектротехника пък започнаха новата учебна година с нов озеленен училищен двор. Той е по проект на ПУДООС към Министерството на околната среда и водите и е част от национална кампания за чиста околна среда.

"Бъдете здрави, бъдете добри, бъдете себе си", пожела директорът на Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) Юрий Тодоров на многобройните възпитаници на училището. С гордост той сподели, че през лятото ученичка на ГПЧЕ - Йоанна Цекова, е била наградена с Национална диплома. Пожелаваме си повече такива успешни деца, с които да се гордеем, и съм сигурен, че те са сред вас, обърна се директорът към присъстващите.

Коренно преобразена образователна среда ще бъде достъпна за възпитаниците на ГПЧЕ от 1 ноември. На IV етаж тогава ще бъде открит новият Център за неформално и електронно учене.

Екип на "BG Север"


 

Късметлия подкара лъскав "Форд" от Втори тото шанс

 

Александър Александров смята лично да кара колата, сн. Светла Чамова

Плевенчанинът Александър Александров получи на 17 септември на площад "Стефан Стамболов" лек автомобил - червен "Форд Фиеста", спечелен в играта "Втори тото шанс". Самият късметлия разказа, че спечелил колата с абонаментен фиш от 62-то теглене на тиража на 3 август. За печалбата си обаче разбрал едва месец по-късно. От същото теглене спечелил и 30-тина лева, така че той обобщи: "Тази година съм на издръжка на тотото".

Александър е дългогодишен шофьор и въпреки солидната си възраст, смята лично да кара колата. Роднини ще му помогнаха само да си я вземе. На присъстващите на церемонията по връчването плевенчани той пожела постоянство и късмет. "BG Север"

 


 

Пробегът на мира премина през Плевен

 

Участниците в пробега на мира, който минава през България през периода 12 - 17 септември, преминаха през Плевен на 14 септември, неделя. Те бяха посрещнати с изпълнения на ансамбъл "Нашенчета" пред Центъра за работа с деца в Градската градина, а кметът прие от името на жителите на Плевен Факела на мира.

Пробегът за мир, провеждан в периода 2005 - 2012 г. като Световен пробег на хармонията, е международна щафета, която има за цел да насърчи приятелството между народите. Участниците пренасят през над 100 страни от всички континенти горящ факел, символизиращ стремежа за мир между хората. Основател на начинанието е индийският философ, поет, музикант и спортист Шри Чинмой. "BG Север"


 

Чествахме 96 г. от Дойранската епопея

 

Пред паметника в Градската градина бяха положени венци и цветя, сн. Веселина Илиева

96 години от Дойранската епопея отбелязаха Военен клуб - Плевен, Асоциацията на сухопътните войски на България - клон Плевен, и военно-патриотичните съюзи. Пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия в Градската градина бяха положени венци и цветя. Полковникът от резерва Красимир Атанасов припомни историческите събития от преди близо столетие.

От 16 до 19 септември 1918 г. Девета пехотна плевенска дивизия, командвана от ген. Владимир Вазов, води тежки боеве и записва една от най-блестящите страници в българската военна история - победата при Дойран.

Красимир Атанасов бе част от плевенската делегация, която се завърна наскоро от Дойран. Целта на посещанието им бе да издирят гробовете на загиналите в Първата световна война плевенска бойци. "До няколко дни ще излезе докладът с резултатите и ще го представим пред местната общественост. Имаме и 7 предложения до Общинския съвет", обобщи Атанасов. "BG Север"

 


 

Наше дете спечели конкурс на НАП

 

Картината на 9-годишния Никола Красимиров Ангелов от Плевен - син на Маргарита Жиянова, главен юрисконсулт в отдел "Обжалване" в плевенския офис на НАП, спечели първо място в конкурс за детска рисунка на тема "Аз се грижа за природата". В него право да участват имаха само деца на служителите на агенцията на възраст от 5 до 12 години. 100 рисунки са пристигнали в централния софийски офис на НАП, 11 от тях са на пет деца на служители от офис Плевен.

Рисунката на Никола ще бъде разпечатана на плакат с тираж 500 броя, който ще бъде разпространен по териториалните структури на НАП в цялата страна и сред клиентите и партньорите на агенцията. "BG Север"


 

Третият щурм оживя в зрелищна възстановка

 

Историческият Трети щурм за Плевен от преди 137 години оживя с възстановка на събитията в неделя, 14 септември, в района на Панорама "Плевенска епопея 1877 г." Във възстановката участваха над 180 членове на "Традиция Милитария" - Румъния, и на регионалните клубове "Традиция" от София, Пловдив, Панагюрище, Копривщица, с. Мирково, Софийска област, с Баня, община Панагюрище, Карлово-Сопот, Стара Загора, Нова Загора, Велико Търново, Габрово, Троян-Априлци, Тетевен, Ловеч, Етрополе, Русе, Преслав, Силистра, Добрич, Шумен и Плевен.

Сред гостите имаше представители на руското посолство в страната и на руското консулство в град Русе. Присъстваха много граждани, мнозина бяха с децата си. "BG Север"


 

Сложен пилотаж в Долна Митрополия

 

Ден на отворени врати се проведе на 13 септември в Учебна авиационна група (УАГ) "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. Авиационният празник бе посветен на първия учебен ден 15 септември. Присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал Костадин Попов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Анатолий Кръстев, заместник-началникът на НВУ по военно-въздушните сили полковник Ивайло Ангелов и деканът на Факултет " Авиационен" към НВУ полк. доц. д-р инж. Даньо Лалов.

Велико Пенчев - офицер от резерва, летец пилот първи клас, преминал през всички командни длъжности във военно-въздушното училище, връчи сертификатите на курсантите летци, които са завършили своя летателен стаж за 2014 г.

Посетителите имаха възможност да разгледат авиационна, самолетообслужваща и специална техника на въоръжение във ВВС. Командно-преподавателският състав извърши сложен пилотаж на малка височина - до 300 метра и полет в група с два самолета L- 39 и един самолет РС 9М. "BG Север"

 

 


 

Разширяват тролейбусната мрежа

 

Пред Втора клинична база бе даден стартът на изграждането на новата допълнителна тролейбусна мрежа, която е част от Компонент 3 към проект "Интегриран градски транспорт на Плевен". Стойността на проекта е 23 322 246,41 лева, а срокът за изпълнението му - 36 месеца. Започна на 10 юли 2012 г. и по план трябва да приключи до 9 юли 2015 г. Той се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от бюджета на страната по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града".

За изпълнител е избран ДЗЗД "Обединение Електротранспорт" - Плевен, с управител Камен Василев. Неговата фирма ще изгради нови участъци от тролейбусната мрежа с обща дължина 6 681 метра и 6 нови спирки на обществения транспорт.

60 на сто от младежите са били свидетели на домашно насилие

60% от анкетираните младежи са били свидетели на домашно насилие, показват резултатите от проучване, фокусирано върху нарушаването на правата по полов признак в България и Румъния по проекта "Равни в правата си - нов модел за неформално джендър-обучение на младите хора от малките населени места". Изследването бе представено на пресконференция в БТА в Плевен.

Анкетирани са по 50 младежи във всяка от държавите, участвали са още по 70 млади хора във фокус групите. У нас проучването е правено в 5 села и 5 градчета в Плевенска област.

Проектът се изпълнява от сдружение "Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи" - Плевен, и от асоциация "Дакорд" - Корабия, в Румъния. По него ще се изработи методология за неформално обучение срещу половото неравенство, ще се проведе конференция в Плевен и др. "BG Север"


 

Отличиха доброволците, помогнали на Мизия

 

Доброволците от Плевен, оказали помощ на бедстващите в Мизия, получиха благодарствени грамоти от общината и книга с историята на града. Това са Весела Маринишева, Румяна Богданова, Георги Мелниклийски, Светослав Братолов, братята Иван и Емил Игнатови, Велислав Великов. На кратката церемония успяха да дойдат само част от тях. Весела Маринишева сподели - наясно е, че няма големи физически възможности, но щом разбрала, че от Плевен няма нито един доброволец, решила, че все с нещо ще може да помогне. Трябва да си помагаме, да сме единни като народ, каза момичето. Ако всеки гледа себе си - семейството, работата, без да помага на другите - няма да излезем от сегашното тежко положение, бе категорична тя.

Емил Игнатов заяви, че на 27 септември отново ще бъдат в Мизия, за да занесат консерви. Първия път са откарали дрехи, сега обаче искат да не оставят помощта в кризисния щаб, а по домовете на пострадали, избрани от самите дарители. "BG Север"


 

Осветиха техниката на пожарникарите

 

Свещеник от храм "Св. Параскева" отслужи водосвет за здраве на плевенските огнеборци по повод професионалния им празник - 14 септември. Бяха осветени и новите пожарни и спасителни автомобили, които местната дирекция получи наскоро. По-късно в двора на пожарната имаше демонстрации на възможностите на новата техника. Стефан Бояджиев - началник група към РДПБЗН - Плевен, показа най-новия автомобил, който е доставен преди няколко дни. "Той е предимно за спасителна дейност, а не за гасене на пожари. Много ни е нужен за действие при катастрофи. Разполага с генератор, който подава ток за къртачите и пробивната техника. Може да помага и при химически аварии", поясни Бояджиев. Последно такъв тип кола са получавали преди 7 години, но тя няма възможностите на новата.

След проведените демонстрации, в сградата на РДПБЗН - Плевен, се проведе тържествено събрание, на което по случай празника бяха наградени 14 изявени служители от местната дирекция. "BG Север"

 


 

върни се в НАЧАЛО